שתף קטע נבחר

החיסון לשפעת והקשר למניעת התקפי לב

מחקרים מצביעים על הקשר בין החיסון נגד המחלה והורדת הסיכון ללקות במחלות לב בצורה משמעותית. איך זה פועל ולמי אסור להתחסן?

כמדי שנה, זה הזמן בו מתחילים הדיונים העתידיים על חיסוני השפעת. בימים אלו נרשמה תחלואה רבה בשפעת בחצי הדרומי של כדור הארץ ובעיקר באוסטרליה, שם חווים כעת מזג אוויר חורפי שהביא איתו את מחלת השפעת מוקדם מהצפוי, מה שעלול להשפיע גם על מהלך המחלה אצלנו.

 

אבל מתברר שיש סיבה נוספת, שלא כולם מודעים אליה, המחזקת את חשיבותו של החיסון נגד שפעת - שמירה על בריאות הלב. מספר מחקרים  כבר הצביעו על כך שהחיסון השנתי נגד המחלה, עשוי להוריד את הסיכון למחלות לב בצורה משמעותית, לבטח כשמדובר באנשים שיש להם עבר של תחלואה לבבית.

 

התקף לב (צילום: shutterstock)
התקף לב. החיסון לשפעת מוריד הסיכון ללקות באירוע לבבי(צילום: shutterstock)

 

היתרון המובהק של החיסון נגד שפעת

אחד המחקרים המקיפים בהקשר של השפעה רחבה יותר של חיסון השפעת פורסם בכתב העת Journal of the American Medical Association ובחן תחלואת לב ומחלות של כלי הדם ב-6 מחקרים עם 6,735 מטופלים, שגילם הממוצע היה 67, אשר חלקם התחסנו נגד שפעת וחלקם קיבלו חיסון דמה (פלסבו).

 

מחקר זה מצא שקבלת חיסון למניעת שפעת הפחית את הסיכון להתקף לב, שבץ מוחי, אי ספיקת לב ואירועים לבביים אחרים בכ-36% בשנה העוקבת לחיסון. בנוסף, לחולים שחוו התקף לב בתקופה שלפני החיסון, ההתחסנות הפחיתה את הסיכון לאירועים חוזרים בשיעור גבוה אף יותר.

 

מחקר זה מצטרף למחקר נוסף שמצא כי חיסון נגד שפעת מפחית את הסיכון להתקף לב ראשון בכ-20%, "המחקרים הללו חיזקו את ההמלצה להתחסן נגד השפעת, במיוחד אם מדובר בחולים כרוניים ואנשים הנמצאים בסיכון למחלות כמו מחלות לב, שכן הוכח חד משמעית כי מי שיש לו היסטוריה רפואית של תחלואת לב, יצליח למנוע חזרה של מקרים מסוג זה בזכות קבלת החיסון", אומרת ד"ר דנה צפת, מנהלת המרכז לבריאות לב האישה במרכז רפואי הדסה.

 

"המחקרים שבוצעו עד עתה, טרם הוכיחו מניעת אירוע לב בקרב אדם שהתחסן נגד שפעת ואין לו עבר בתחלואה לבבית, אך גם כך הסיכוי שאדם בריא יחווה אירוע שכזה הוא נמוך מאוד ביחס למי שיש לו עבר עם מחלות לב", מוסיפה ד"ר צפת.

 

איך החיסון משפיע על בריאות הלב?

"למעשה, הקשר בין התקפי לב לבין תחלואה בשפעת, מוסבר בכך שבהידבקות במחלת השפעת יש סיכון לדלקת ריאות, שעלולה להגביר את המעמסה על שריר הלב. יחד עם זאת, הידבקות בשפעת עלולה לגרום לתהליך דלקתי בכלי הדם ולהצטברות שומנית שחוסמת את העורקים. במידה ורובד שומני כזה, אוטם עורק שמוביל אל הלב, הוא יגרום להתקף לב. בכך מהווה מחלת השפעת את הטריגר לתחלואת לב והחיסון נגד שפעת עשוי למנוע זאת", מפרטת ד"ר צפת.

 

חשוב לזכור כי חיסון השפעת, הניתן בזריקה לשריר הזרוע, בטוח לרוב החולים במחלת לב ומוריד את הסיכון ללקות בשפעת. גם מי שחוסן ובכל זאת חלה, הרי שחומרת מחלתו תהיה פחותה. 

 

האוכלוסיות היחידות להן אסור להתחסן כוללות את האלרגיים לביצים, מי שלקה בעבר בסינדרום על שם Guillain-Barre, מי שחולה במחלות חום ואת מי שאלרגיים לחיסון.

 

את החיסון נגד שפעת מומלץ לקבל פעם בשנה בסתיו, בדרך כלל בחודשים ספטמבר עד נובמבר, כשהשנה הורכב החיסון מארבעה זנים של שפעת, בניגוד לשנים עברו בהן הורכב החיסון משלושה זנים, כשגם העיתוי שלו נדחה מספטמבר לנובמבר, בשל השינוי בהרכב החיסון שגרם לעיכוב בייצור החיסון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים