שתף קטע נבחר

מסיפורים חסידיים ועד קוונטים: מה חדש באקדמיה?

חדשות האקדמיה - מדור שבועי: באוניברסיטת בר-אילן תיפתח מגמה חדשה לתואר שני - תוכנית הכשרה בתחום הכתיבה היוצרת. מסלול נוסף שייפתח באוניברסיטה הוא לימודי תעודה - הנרטיב המיסטי: תיקון הנפש בסיפור החסידי. ובאוניברסיטת תל-אביב חנכו מרכז חדש למדע וטכנולוגיה קוונטית

כתיבה יוצרת וספרות חסידית באוניברסיטת בר-אילן

חובבי שירה ופרוזה ישמחו בוודאי לגלות, כי בשנה האקדמית הקרובה, תיפתח באוניברסיטת בר-אילן מגמה חדשה לתואר שני - תוכנית הכשרה בתחום הכתיבה היוצרת. התואר מיועד לבעלי תואר ראשון מכל תחום, ומכוון לסטודנטים שמעוניינים להיחשף לטכניקות הכתיבה היצירתית בשירה ובפרוזה, ולפיתוחה, לצד תיאוריות שונות ומחקר בתחום.

 

אוניברסיטת בר אילן. ארכיון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוניברסיטת בר אילן. ארכיון(צילום: ירון ברנר)

 

באוניברסיטת בר-אילן אמרו כי ייחודה של המגמה: הדגשת הזיקות הפואטיות והלשוניות לנכסים התרבותיים והרוחניים של הספרות העברית והזיקות של אחיותיה בלשונות היהודים - לאדינו ויידיש. לאורך השנה יתקיימו מפגשים עם יוצרים: משוררים וסופרים וחוקרים. הלימודים יתקיימו בליווי צמוד של יוצרים וכותבים בישראל: המשורר פרופ' מירון איזקסון, המשוררת ד"ר סיון הר-שפי והסופרת גלית דהן-קרליבך. המגמה כוללת 18 שעות לימוד שבועיות, מתוכן 6 שעות שבועיות בכתיבה יוצרת.

 

מסלול נוסף שייפתח השנה במחלקה לספרות עם ישראל: לימודי תעודה - הנרטיב המיסטי: תיקון הנפש בסיפור החסידי. הלימודים במסלול מיועדים לפסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים באמנויות, יועצים ומנחים, הרואים באישיותם כלי מרכזי לעבודתם ומעוניינים לפתח ולהעמיק את הבנת מנגנוני השינויים הפסיכולוגיים ואת פוטנציאל הטרנספורמציה הרוחנית העומדים בבסיס התיקון הנפשי. סוד תיקון הנפש בסיפור החסידי קושר בזיקה פנימית עמוקה בין השפה החסידית והשפה הפסיכולוגית. התכנית תאפשר יישום התפתחותי של זיקה זו, באמצעות עקרונות פסיכואנליטיים וביבליותרפויטיים. הלימודים יתקיימו בהנחיית המרצים: ד"ר שמואל ויינשטיין ודוד לסטר.

 

מרכז חדש למדע וטכנולוגיה קוונטית באוניברסיטת תל-אביב

אוניברסיטת תל אביב השיקה השבוע מרכז למדע וטכנולוגיה קוונטית, שיעסוק במגוון היבטיו של אחד מתחומי המחקר החשובים והמובילים של זמננו. המרכז הושק במסגרת סדנת המחקר "ממחשוב קוונטי לכימיה קוונטית.

 

קוונטים. אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
קוונטים. אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)
 

 

באוניברסיטה אמרו כי המרכז יאגד בתוכו כ-20 מעבדות מחקר מפקולטות שונות העוסקות במגוון היבטים של התחום, וישלב שלוש פעילויות עיקריות: לימודים במסלולים רלוונטיים כמו מחשוב קוונטי ותקשורת קוונטית, שנועדו למשוך את מיטב המוחות הצעירים אל התחום החדשני; פעילות מחקרית שתתבסס על הרב-תחומיות של אוניברסיטת תל אביב, ותאפשר שיתופי פעולה בתחום הקוונטי בין חוקרים במגוון רחב של דיסציפלינות: מחשוב, תקשורת, חומרים, חיישנים, כימיה, פיסיקה ומתמטיקה, ובהמשך גם כלכלה ומנהל עסקים ועוד; וקשרים עם מרכזי מחקר בעולם וכן עם גופים שונים בעולם העסקי - ביניהם חברות ענק (כמו גוגל, IBM ומיקרוסופט) שמפתחות כיום טכנולוגיות קוונטיות, לצד צרכנים (כמו המגזר הפיננסי) שנדרשים להיערך לקראת בואו של המחשוב הקוונטי. כמו כן יפעל המרכז לגיוס חברי סגל נוספים, יארגן כנסים וסדנאות, ויציע מלגות לסטודנטים. 

 

"המהפכה הקוונטית כבר מתדפקת על דלתנו, ורבים צופים שהיא תהיה דומה בהיקפה ובחשיבותה למהפכה התעשייתית ולמהפכה הדיגיטלית, ותשנה לחלוטין את הטכנולוגיה ואת אורחות חיינו," אומר רקטור האוניברסיטה פרופ' ירון עוז. "אוניברסיטת תל אביב, כמוסד האקדמי הגדול והמוביל בישראל, מחויבת להעצים את נוכחותה בתחום קריטי זה, ולכן אנחנו מקימים מרכז ייעודי למדע וטכנולוגיה קוונטית, שיהווה קורת גג לפעילות הענפה המתבצעת ברחבי הקמפוס, תוך שיתוף פעולה ברמה הלאומית והבינלאומית".

 

עוני, כדורגל וטנגו: קורס סיורי של האוניברסיטה העברית בארגנטינה

סטודנטים מהחוג ללימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים בפקולטה למדעי הרוח שבאוניברסיטה העברית, מהקורס "האתגרים העכשוויים של אמריקה הלטינית" בראשות ד"ר מאוריסיו דימנט, על תהליכים פוליטיים, כלכליים וחברתיים עכשוויים באמריקה הלטינית - קיימו סיור אקדמי ייחודי בארגנטינה, שכלל השתתפות בפרויקט עם ילדים משכונות העוני "פדרה מוג'יקה", ביקור במגרש כדורגל בבואנוס איירס, השתתפות בהופעות טנגו מקומי ופגישה עם ארגון זכויות האדם "האמהות של כיכר מאי" שפעל לאיתור אנשים שהועלמו על ידי הדיקטטורה המקומית.

 

"הקורס שלנו באוניברסיטה העברית לקח חלק בפרויקט בינלאומי שכלל אוניברסיטאות נחשבות בעולם דוגמת לונדון, ברצלונה ופרינסטון האמריקנית. לא היה מדובר בסיור חובה, אבל השתתפו בו לא מעט סטודנטים מהאוניברסיטה העברית. אנחנו לא מבקרים במסגרת החוג בפעם הראשונה בארגנטינה, אבל ביקור בשכונת העוני הקשה ביותר ביחד עם נציגי הוותיקן נערך בפעם הראשונה והמרגשת מכולן", אמר ד"ר דימנט.

 

מוביל הסיור, המכהן גם כרכז יחידת אמריקה הלטינית במכון למחקר טרומן באוניברסיטה העברית, סיפר אף כי "למדנו על בעיית העוני באמריקה הלטינית ואיך ארגונים בינלאומיים עובדים באזור. השתתפנו גם באירועי תרבות מקומיים: הופעות טנגו ורוק ואפילו נכחנו במשחק כדורגל ארגנטינאי. לחלק גדול מהסטודנטים שלנו הייתה זו הפעם הראשונה במדינה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים