שתף קטע נבחר

ממתי האבהות? כך ניצח זוג אבות את המדינה

לאחר הליך הפונדקאות שניהלו בני הזוג בארה"ב סירבה המדינה להכיר באבהות של ההורה הלא-ביולוגי מיום הלידה. בית המשפט התערב

בית המשפט למשפחה בתל אביב הכריע לאחרונה בשאלה מהו מועד תחילתו של צו הורות במקרה של פונדקאות בחו"ל. זוג אבות טען שעל הצו לחול מיום הלידה, ומנגד התעקשה המדינה שהצו צריך לחול מהמועד שבו ניתק הקשר המשפטי בין הפונדקאית לקטין. השופטת איריס אילוטוביץ' סגל קיבלה את עמדת ההורים.

 

בני הזוג חיים יחד יותר מ-14 שנה. ב-2007 הם התחתנו בנישואים אזרחיים בקנדה ובמאי 2008 נולדה בתם הבכורה בהליך פונדקאות בארה"ב. מעמדם כהורים חוקיים שלה בישראל הושלם כמה שנים לאחר מכן במסגרת הליך אימוץ. ב-2010 נולד להם ילד נוסף, גם הוא באמצעות הליך פונדקאות בארה"ב, שכלל את זרעו של בן הזוג השני. כחודשיים לפני הלידה קבע בית משפט בפנסילבניה כי הם הורי העובר וכשנולד הילד הונפקה להם תעודת לידה רשמית.

 

אך כשחזרו לארץ סירב משרד הפנים לרשום את האב הלא ביולוגי. בני הזוג הגישו תביעה שבה ביקשו צו הורות פסיקתי שיצהיר על אבהותו של ההורה הלא ביולוגי רטרואקטיבית מיום הלידה.

 

המדינה התנגדה להחלת הצו באופן רטרואקטיבי וביקשה להחיל את צו ההורות רק מינואר 2011 (המועד בו עתרו בני הזוג לראשונה בנושא). היא טענה בין היתר כי המקרה מערב שלושה "הורים פוטנציאליים": ההורה הגנטי, בן זוגו והאם הפונדקאית. לדבריה, הדין בישראל אינו מכיר באפשרות שיהיו לקטין שלושה הורים ויש צורך לנתק את הקשר ההורי בין הפונדקאית לבין הקטין לאחר הלידה.

 

המדינה הוסיפה כי החוק קובע שצו ההורות יחול מיום הינתנו ואין לסטות מהסדר זה ולתת לפונדקאות חו"ל תחולה רחבה יותר מיום הלידה. בכך, לטענת המדינה, תיווצר אפליה ביחס למי שעבר הליך פונדקאות בישראל.

 

אך השופטת איריס אילוטוביץ' סגל הבהירה כי תחולת צו ההורות הפסיקתי ממועד הלידה עולה בקנה אחד עם תכלית הצו וטובת הקטין. "קביעת הורות רטרואקטיבית ליום הולדתו תשקף נאמנה את המציאות בה חי הקטין כל ימי חייו", כתבה.

 

היא דחתה את טענת המדינה כי החלת צו הורות פסיקתי באופן רטרואקטיבי למועד הלידה עלולה ליצור מבחינה משפטית מצב בו בסמוך ללידה יהיו לקטין שלושה הורים. לדבריה, הטענה מתעלמת מהדין הקיים בנוגע להליך פונדקאות בישראל שלפיו עם לידת הילד הוא יהיה במשמורת ההורים המיועדים ויחולו עליהם האחריות והחובות של הורה כלפי ילדו. לפיכך, עוד טרם מתן צו ההורות הפסיקתי על ידי בית המשפט מקבלים ההורים המיועדים סטטוס משפטי מכוח ההסכם עליו חתמו על פי חוק הפונדקאות וחוק הכשרות המשפטית.

 

היא הוסיפה כי אין ליצור אפליה בעניין מועד תחילת ההורות בין ההורה בעל המטען הביולוגי לבין ההורה שאינו בעל המטען. "אפליה זו היא נחלתם של הזוגות החד מיניים בלבד שכן לגבי הזוגות ההטרוסקסואלים גם אם אחד מהם עקר הוא לא "יזכה" לחוות הליכה במדורי הגיהינום אותם נאלצים לעבור המשפחות מאותו המין", כתבה.

 

היא סיכמה כי הליך הפונדקאות הוא חלק בלתי נפרד מהזכות הבסיסית להורות ומהגשמת הרצון להביא ילד לעולם המהווה חלק מכבוד האדם ולכן צו ההורות צריך לחול מיום הלידה של הקטין.

 

  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקשים: עו"ד איריס שינפלד גרמן
  • ב"כ המדינה: לא צוין בפסק הדין
  • עו"ד מאיר שחל עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים