שתף קטע נבחר
 

"לא מגיע לי שיאהבו אותי": על אהבה אישית וזוגיות

כיצד התעללות רגשית בילדות משפיעה על הזוגיות הבוגרת ואיך מזהים אותה בכף היד? לאונרדו דניאל מסביר על הסימנים וההשפעות לפי הכירולוגיה הפסיכו-דיאגנוסטית

בגיל 36, גילה המופלג כפי שהיא מכנה, היא יוצאת עם גברים שלרוב מזלזלים בה ולא מעריכים אותה מספיק. היא תוהה מדוע אין לה זוגיות וחושבת שאולי לא מגיע לה משהו טוב יותר, שאולי היא לא ראויה למשהו טוב יותר.

 

למעשה, היא לא מצליחה ליצור זוגיות נכונה, משום שהייתה קורבן בילדותה להתעללות רגשית. היא לא זוכרת את זה, ולא משייכת את הכישלון ביצירת מערכות יחסים לחוויות הילדות שלה, אבל התת מודע שלה, כמו התת מודע של כולנו, זוכר הכל ומשפיע על הדרך שבה אנחנו רואים את עצמנו, את האחרים, ואיך שאנו מתנהלים בחיים.

ילדה עצובה מביטה החוצה מהחלון (צילום: Shutterstock)
"לא מגיע לי מישהו שיאהב אותי"(צילום: Shutterstock)

למרות שלא זכרה את עברה הרחוק, במהלך האבחון הכירולוגי לא היה אפשר להסתיר את הממצאים. הסימן הברור של התעללות רגשית בתקופת הילדות נראה באצבע הזרת, זו האצבע של הרגשות החבויים, ההערכה העצמית וחוויות הילדות המוקדמות. ניתן לזהות יותר מ-10 סינדרומים רק על פי דפוסים באצבע הזרת. לא היה ספק. היא עברה בילדותה התעללות רגשית והיום היא משלמת את המחיר.

 

בכתבות אחרות ציינו מספר חוויות ילדות שפוגעות ביכולת ליצור מערכת זוגית יציבה בבגרות, כמו גורם הדחייה הראשונית, עצירה בהתפתחות הרגשית ופרגמנטציה. הפעם תעסוק הכתבה בסינדרום של "התעללות רגשית" בילדות, שגורם לתוצאה דומה, אך נוצר בצורה שונה לפי הכירולוגיה הפסיכו-דיאגנוסטית.

 

התעללות רגשית נחווית ככזאת כשהילד או הילדה מתמודדים עם ביקורת מאוד קשה וחסרת רסן מצד ההורים, או בריונות מצד הסביבה החברתית הקרובה, התעללות מילולית או פיזית, דחייה – כמו במקרים של חרם בכיתה, שמשאירים צלקות שלא יגלידו. זה יכול לנבוע גם מזילזול בילד, חוסר הערכה קשה ודרישות שמביעות חוסר התחשבות קשה.

 

הנה לפניכם דוגמה קטנה שגם מופיעה בספרו של ד"ר ארנולד הולצמן, שמתארת חוויה שיכולה להוביל לצלקות של התעללות רגשית - תתארו לכם

 ילד שחוזר הביתה מבית הספר ובדרכו הביתה נתקל בחבורה של ילדים שמתחילים להציק לו ומאיימים עליו. הילד מתחיל לברוח מהם, אך הם תופסים אותו ומכים אותו בחוזקה.

 

הוא מגיע לביתו חבול ובוכה, והציפייה הטבעית שלו זה לקבל תמיכה, עזרה והזדהות מצד הוריו. במקום זה אביו אומר לו משהו כמו "בטח כיסחת להם את הצורה אם אתה נראה ככה". הילד מתוודה שהוא ברח מהם ולא ממש החזיר מלחמה שערה.

 

האב מתמלא בכעס על שהבן שלו התנהג כמו שפן ולא הגן על עצמו. הוא צועק עליו, מרביץ לו, ותוך כדי המהלומות, הוא ממשיך לקרוא לו בשמות גנאי ומילים נרדפות לפחדן.

 

החוויה הזאת תלווה את הילד כמעט כל ימיו, והוא תמיד יזכר בעיניים המבזות של אביו ואיך הוא, הילד, נתפס בעיניו של האב כפחדן ומוג לב. זה ימלא אותו בבושה ואשמה כל ימיו.

 

כל פעם שאותו בחור יצטרך להעריך את עצמו ואת ערכו האישי, הוא יזכר בבושה הזאת שהשתקפה מעיניו של אביו והוא ירגיש אשמה ובושה לגבי עצמו. הוא ירגיש חסר ערך, שלא מגיע לו משהו טוב.

 

כל חייו הילד, ואחר כך האדם הבוגר, יזכר באותם אירועים וימשיך לדוש בהם במוחו כמו בצלקות שלא נרפאו, וזה יעסיק אותו יומם ולילה.

 

כיצד משפיעה התעללות רגשית על מערכות יחסים

ילד/ה שחווה התעללות רגשית, ירגיש במערכות יחסים את אותו רגש של אשמה ובושה שהרגיש אז. הוא ירגיש לא מספיק שווה. ירגיש שלא מגיע לו מישהו/מישהי שיעריכו אותו באמת ואם כבר ימצאו מישהו כזה, אז יגידו משהו כמו "לא יכול להיות שהוא/היא אוהבים אותי באמת. אני הרי לא שווה, חייב להיות פה איזה קאצ'". כתוצאה מכך האדם יסרב לקשר או ימצא תירוצים למה זה לא נכון לא ולמה בן/בת הזוג לא מתאימ/ה

בנוסף זה יוביל גם לתופעות הבאות לפי הכירולוגיה הפסיכו דיאגנוסטית:

1. הרגשה של ערך עצמי נמוך גם במערכת היחסים

2. כרסום בשאיפות ופגיעה במימוש העצמי אלא אם כן יש גורמים אחרים בכף היד שמלמדים על חוזקות אחרות שממתנות את הביטול העצמי

3. תחושה שהאדם ראוי להיענש

4. מתח כרוני שנובע מתחושה של זעם ועכס סמוי

5. תחושת מרירות הפוגעת בשמחת החיים.

 

מן הצד החיובי, אנשים בעלי דפוס כזה של התעללות רגשית, יש להם יכולת להדחיק חוויות כאלה באמצעות הומור, הומר עצמי, שנינות, ולפעמים קצת ציניות.

 

איך מזהים את ההתעללות הרגשית בכף היד?

כאשר המפרק העליון של הזרת (רק המפרק העליון) נוטה בזווית כלפי הקמיצה, אז קיים מצב של התעללות רגשית. כפי שמופיע בתמונה הבאה

גילוי התעללות רגשית בכף היד
גילוי התעללות רגשית בכף היד
 

 

האם ניתן לטפל בתוצאות של העללות רגשית? היות שמדובר בסינדרום שנטוע עמוק בתת המודע ונובע מחוויות ילדות שיכולות להיות מודחקות, הפתרון עלול להיות קשה, אבל אפשרי. ניתן לתכנת את תת המודע מחדש כדי "לנקות" ולרפא חוויות מודחקות באמצעות שיטות טיפול שונות כגון ניקוי רגשות כלואים, NLP, טיפול במגע ועוד.

 

לאונרדו דניאל – מומחה לכירולוגיה אבחונית ופסיכו דיאגנוסטית, מחבר הספר Mastering Change

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
הכל בכף היד
צילום: shuttestock
צילום: דני בכר
לאונרדו דניאל
צילום: דני בכר
מומלצים