שתף קטע נבחר

הפנים החדשות של הציונות

יש איזו הילה לדור הפלמ"ח, הדור שנלחם על הקמת המדינה, לצד זלזול בבני הדור הצעיר, בני הנוער של ימינו שנולדו עם סמארטפון ביד, או לפחות אייפד. דור ששכח לדבר ולשוחח ומתקתק ללא הרף במקשי המחשב. דור שרצונו להיות מחובר בו זמנית לחברים, משפחה, אתרי תרבות ומידע.

אשר כץ, בעל מעוף, בן 22 מאמין שעם כל הנוסטלגיה וההערכה לדור שהקים את המדינה, גם היום, ברגע שמוצבת משימה, הדור הצעיר נרתם לפעולה, רואה את הפוטנציאל ונחוש לבצעה בצורה הטובה ביותר.

 

השבוע הגיע אשר כץ, בן 22 להרצות בפני תלמידי תיכון איידה קראון בשיקגו כדי לספר לתלמידים על פרויקט כרם שלום. בין היתר, הוא נפגש עם נציגי קהילה למציאת שותפים שיתמכו ברעיונו. משם יטוס ללוס אנג'לס לדבר עם פילנתרופים נוספים וייפגש עם סבתא.

 

כץ נולד בגוש עציון להורים שעלו מלוס אנג'לס. הוא שירת בצה"ל ביחידה קטנה האחראית על איתור, נטרול והשמדת מנהרות החוצות ליישובי הצפון או הדרום. יחידתו גילתה שמונה מנהרות ברצועת עזה ובגבול עם לבנון. הוא זכה באות "מצטיין הנשיא״. "היו הצלחות בגילוי המנהרות אך אנו תמיד עם היד על הדופק״, אמר כץ. "אסור להיות שאננים". במסגרת שירותו הצבאי הגיע לקיבוץ " כרם שלום" מהצד השני של החומה והחליט שהוא רוצה לחוות חיים אזרחיים במקום השוכן בקרבת הגבול עזה- ישראל בסוף שבוע אחד.

 

"הגעתי לקיבוץ עם כמה חברים, בו גרו עשרים משפחות חילוניות, בני השומר הצעיר. מרבית החברים נטשו את הקיבוץ. במקום נראו בתים עזובים, שממה, הרס וחורבן כתוצאה משיגור בלוני התבערה והטילים מעזה לאזור. הקיבוץ נראה כעיר רפאים. הגעתי ביום שישי עם מספר חברים, התיישבנו ברחבת הקיבוץ והתחלנו לשיר״, סיפר כץ לקהל התלמידים "אחת מתושבות המקום התיישבה לידי והתרגשה עד עמקי נשמתה. כששאלתיה מהי סיבת ההתרגשות ענתה: "ממש כיף לראות שוב צעירים בקיבוץ שלנו". ברגע ששמעתי את דבריה״, אמר, ״נפלה בליבי החלטה- אני עובר לגור פה ולהיות חלק מאנשי המקום. רציתי שצעירים נוספים יצטרפו אלי ופרסמתי מודעה בוואטסאפ בזו הלשון:

 

נגנגכמ ()
אשר כץ. "מי רוצה להצטרף אליי?"

 

"שמי אשר כץ, אני מתכונן לעבור לקיבוץ כרם שלום השוכן על יד הגבול הרוצה לקלוט צעירים. מי רוצה להצטרף אלי? להפתעתי 70 חיילים בשירות סדיר נענו להצעתי: דתיים, חילונים, בנים ובנות, כולם רצו לקחת חלק ולתת יד לפרויקט. במקום לצאת הביתה בשישי שבת הגיעו בסופי שבוע לקיבוץ כרם שלום״.

בכל יום שישי התחילו כץ וחבריו לפעול במקום – את עמודי החשמל הישנים ניסרו ובנו אזור ספסלי ישיבה. הם בנו פינת פויקה למדורות, בנו מועדון. הם יצרו מקומות מפגש ואינטראקציה בין התושבים לתגבור האנרגיה, השיח והאווירה. בתהליך מקביל נקלטו בקיבוץ משפחות דתיות צעירות עם ילדים. לאור המראה המדכא של הקיבוץ, הכריז כץ על יום התחדשות ופרסם הודעה חדשה בווטסאפ. 500 מתנדבים נענו לקריאתו ונרתמו לפרויקט השיקום הסביבתי. שתלו מדשאות, נטעו עצים, צבעו בתים ושינו את פני הקיבוץ.

 

בעקבות יום זה הגיע תורמים בהם ג'ף אדר, פילנתרופ משיקגו שהכיר את קיבוץ כרם שלום בעבר וראה את ניצני הפריחה. הוא התגייס לפרויקט ביחד עם JNF ותרם כספים לפיתוח מסיבי של גינון סביבתי. הבתים העזובים התמלאו, שכונה חדשה, בית כנסת ומרכזון חדש לילדים נבנו. ממצב של עזובה וחוסר אכלוס בקיבוץ התמלאה במזכירות רשימת המתנה. בהווה מתגוררים בקיבוץ 250 איש ביניהם אשר כץ ושלושים חיילים שמרכזו את חייהם בכרם שלום.

לפני כשבוע השתחרר אשר מצה"ל ומתגורר מזה שנתיים בקיבוץ כרם שלום, למרות אתגרי הביטחון בשנים החולפות. השגרה בכרם שלום אינה קלה לתושביה. לאחר התפילה במסגד ביום שישי, מתקיימות צעדות השיבה של הפלשתינים. בשל קרבת הישוב לגבול נשמעים הקולות, נראה העשן ומורגש הגז. כץ וחבריו מתנדבים, מארגנים הפעלות לילדים, ומסייעים לקשישים. חיילים רבים אחרים נרתמו לנושא.

 

לאור הביקוש הרב, יזם כץ חמישה גרעינים נוספים: קיבוץ עין השלושה, קיבוץ כיסופים וקיבוץ צוחר בעוטף עזה, גרעין בגבול הלבנון ביישוב שתולה וגרעין בעיר ערד. מאות חיילים נרשמו, בדרך זו מצאו פתרונות דיור והחליטו להביא אנרגיה חדשה לפיתוח ולישוב הנגב והגליל. נפתח באזור מרכז סטרטאפ, חברת תיירות לטיולים בנגב והיד עוד נטויה. חלומו של אשר כץ למינוף הרעיון להבאת עוד עשרת אלפים צעירים ליישוב הגליל והנגב.

 

כישוריו העילאיים, יוזמתו, כוח רצונו ואישיותו המרשימה של כץ עוד יובילו אותו לגדולות. הוא יוכיח שדור ההווה אינו נופל מדור הפלמ״ח ועוד יפריח את שממת הנגב.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים