שתף קטע נבחר

3.8 מיליון שקל לשפים סינים מסושייה בחדרה

2 עובדים בסניף של רשת "אצה", שלפי החוק זכאים לכפל השכר הממוצע, טענו שבפועל קיבלו שכר מינימום בלבד. בית המשפט הסכים

בית הדין לעבודה בחיפה חייב לאחרונה את חברת "אליבש השקעות", המפעילה את סניף חדרה של רשת הסושיות "אצה", לשלם כ-3.8 מיליון שקל פיצויים והוצאות משפט לשני עובדים זרים מסין שהועסקו כשפים ולא קיבלו את השכר והזכויות שהגיעו להם. השופטת איריס רש קבעה שהחברה הפרה את החלטות הממשלה בנוגע להעסקת מומחי חוץ.

 

במסגרת בקשת ההיתר שהגישה החברה לפני ששכרה את שני השפים היא התחייבה בפני משרד הפנים ליישם את החלטות הממשלה 2445 ו-4617, ולשלם להם שכר שלא יפחת מכפל השכר הממוצע במשק. ואולם בשנים 2016-2011 היא שילמה להם קרוב לשכר מינימום: בשנתיים הראשונות קיבלו השפים 23 שקל לשעה ואילו בשנה האחרונה שולמו להם 30 שקל. זאת בעוד שבפועל היו צריכים לקבל שכר שעתי העולה על 90 שקל.

 

לקראת סוף 2016, כשהתובעים הבינו שהחברה לא נוהגת כדין ופוגעת בזכויותיהם, הם שלחו לה מכתב התראה ולאחר שהחוב לא הוסדר עזבו את העבודה והגישו נגדה תביעה.

 

החברה טענה בתגובה שהשפים קיבלו שכר כדין ונהנו מתנאים טובים. לדבריה העזיבה הפתאומית שלהם גרמה למסעדה נזקים ובית הדין התבקש לקזז מכל סכום שייפסק לטובתם כ-450 אלף שקל, בין היתר בגין תמורת הודעה מוקדמת, החזרי שכר וארוחות ותשלום על הפסקות של שעתיים בכל משמרת.

 

ואולם, מלבד הגשת כתב ההגנה, החברה ובעליה לא שיתפו פעולה עם ההליך, לא התייצבו לדיון ההוכחות ולא הגישו תצהירי עדות ראשית. לפיכך, השופטת איריס רש הסתמכה על הראיות שהוגשו מטעם התובעים לרבות עדויותיהם.

 

בשלב הראשון היא קבעה שאין מחלוקת שהחברה הפרה את החלטות הממשלה, את התחייבותה המפורשת כלפי משרד הפנים ואת הסכמי העבודה של התובעים.

 

היא ציינה כי תלושי השכר שהציגו התובעים וכן ממצאים שעלו מחקירת בעל החברה ברשות האוכלוסין מעידים כי קיבלו פחות משליש מהשכר שהיו אמורים לקבל, וכי לא שולם להם שכר עבור שעות נוספות אף שעבדו מדי יום 13.5 שעות. לאחר תחשיב של השכר המלא שהגיע לתובעים היא פסקה לשניהם כ-3.4 מיליון שקל.

 

עוד נקבע כי בניגוד לטענת החברה, התובעים היו זכאים לעזוב את עבודתם בדין מפוטר לאחר ששלחו את מכתב ההתראה, וזאת לנוכח העובדה שהיא ניצלה את מעמדם כעובדים זרים ופגעה בזכויותיהם. משכך נקבע כי החברה לא זכאית לפיצויים או לקיזוז דמי הודעה מוקדמת, אלא נהפוך הוא – עליה לשלם לתובעים פיצויי פיטורים בסך של כ-200 אלף שקל.

 

מעבר לכך זכו התובעים בפדיון ימי חופשה שלא ניצלו בתקופת העבודה, דמי הבראה, חלף הפרשות לפנסיה ופיצוי על תלושי שכר לא תקניים. בסך הכול חויבה החברה לשלם לשני התובעים כ-3.7 מיליון שקל בתוספת הוצאות משפט בסך 100 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעים: עו"ד לימור ציטאיט
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד ויסאם יאסין
  • עו"ד טמיר כרמי עוסק בדיני עבודה
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים