שתף קטע נבחר
 

הטכנולוגיה הייתה יכולה למנוע את רצח אחותי

הכלים של המדינה במלחמה באלימות כלפי נשים לא מותאמים למאה ה-21. אחותה של מיכל סלה ז"ל מציגה 4 מהלכים שיכולים לשנות את התמונה

 

 

אחותי מיכל סלה נרצחה ב-3 באוקטובר באכזריות בביתה והיא בת 32 בלבד. הנאשם ברצח הוא אבי בתה התינוקת, האדם הראשון האמור להיות אמון על שלומה וביטחונה. הרשויות לא יכלו למנוע את הרצח מאחר שגם היא וגם הוא לא היו מוכרים למשטרה או למערכת הרווחה.

 

 

למעשה, כל הפתרונות הקיימים כיום בתחום מטילים את מלוא האחריות על כתפי האישה. היא זו שצריכה להגיש תלונה, לפנות לרווחה או לעקור את חייה ולהסתתר במקלט. בנוסף, כל הפתרונות מותאמים לפרופיל מסוים של נשים, לא לזה של אחותי - אישה ששתקה. כפי שהעידה באומץ העיתונאית מירי מיכאלי, השתיקה מאפיינת נשים חזקות שחיות באלימות.

 

לדעתי מיכל שתקה כי היא לא סבלה מאלימות פיזית. כי היא התביישה. כי היא סברה שהיא חזקה מספיק כדי לפתור את זה בעצמה ולהיפרד ממנו "בצורה יפה". כי היא לא תיארה לעצמה שהקנאות שלו תוביל לפגיעה פיזית, בה או בבתה. הקרימינולוגית רונית לב ארי אמרה לי: "מאדם אלים אי אפשר להיפרד יפה. עם יפני מדברים יפנית".

 

מבדיקה שעשיתי, מספר הנשים שנרצחות ומספר קורבנות הטרור בשנה הוא דומה. ולמרות זאת, מדינת ישראל יודעת לאתר ולעצור מחבל, אך היא לא ידעה או ניסתה לאתר את הרוצח של מיכל. כיצד ייתכן שכולנו חונכנו להתקשר למשטרה כשאנו רואים תיק חשוד בתחנת אוטובוס; אבל כשאנו שומעים צעקות בבית הסמוך נחשוב פעמיים?

 

כל הכלים שיש היום הם חלק מתפיסה מיושנת שלא מתאימה למאה ה-21. עד היום לא הופנה המבט לקידום טכנולוגיות למען ביטחונן של נשים בביתן ומניעת אלימות במשפחה. "פורום מיכל סלה" הוא גוף ללא מטרות רווח שקם להנצחת מיכל ולמיגור אלימות כלפי נשים באמצעים חדשניים שלו היו קיימים לפני חצי שנה – מיכל הייתה איתנו. הנה ארבעה פתרונות עם היתכנות טכנולוגית פשוטה יחסית:

 

1. בינה מלאכותית בנייד. מכירים את הלו גוגל? הלו סירי? את זה שאם אני אגיד "תאילנד" לפתע אקבל פרסומות על תאילנד? דמיינו תוכנת מחשב שקטה בנייד. היא מופעלת עצמאית כשהיא מזהה שאת בסכנה: כאשר היא שומעת שבעלת המכשיר צורחת, רהיטים נשברים, זעקת "הצילו" או מילות קוד שאת בוחרת כמו "אני רוצה גט". במקרה כזה התוכנה מתקשרת לשני אנשי ביטחון שהגדרת, למשל אחותך, ומפעילה את המיקרופון כך שהיא תוכל לשמוע מה שקורה ולהזעיק עזרה.

 

מיכל נרצחה זמן קצר לאחר שנפרדתי ממנה. לו הייתה לה התוכנה הזו בנייד, בתוך התיק, היא הייתה מופעלת ויכולתי להציל אותה. בנוסף, זה רלוונטי גם למקרים של מטפלת מתעללת, התעללות בקשישים וגם לחשש מאונס של אישה בחניון שומם.

מיכל סלע ()
מיכל סלה ז"ל

2. פיצ'ר מוגנות ברשתות החברתיות. לאחר הרצח גילינו שהחברים הבנים של מיכל נמחקו מהפייסבוק שלה, כולל קרובי משפחה וחברי ילדות. מדובר בנורה אדומה - דפוס מוכר של בני זוג קנאים ואלימים.

 

באמצעות "חשיבת מכונה", כלי טכנולוגי קיים ופשוט, ניתן לנבא אלימות בעזרת פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות. לדוגמה, מזינים למכונה פרופילים של 100 נרצחות ושל מאה בני זוגן. המכונה מזהה דפוסים שאנחנו לא מודעים אליהם בכלל, שמאתרים נשים שנמצאות בסכנת חיים וגם גברים מסוכנים.

 

אישה יכולה להגדיר שהיא מפעילה פיצ'ר מוגנות בפייסבוק ולבחור מתוך אוהביה אנשי בטחון, כמו אחותה. דמיינו שלפני חצי שנה הייתי מקבלת הודעה מפייסבוק "90% מהחברים הבנים של מיכל נמחקו". דמיינו שמיכל הייתה מקבלת הודעה כזו.

 

גם חיפוש בגוגל יכול לנבא אלימות. דמיינו אישה שמחפשת "קנאה בזוגיות", ובתגובה האלגוריתם יפנה אותה לאתרים שבהם נורות אדומות לאיתור אלימות בזוגיות (מעין "בחני את עצמך") ומידע מהמרכז למניעת אלימות במשפחה. לחלופין, גבר שמחפש צירופים מעוררי חשד למסוכנות - יקבל פרסומות לתוכניות לשליטה בכעסים ומניעת אלימות.

 

3. משוב לאיתור ילדים במצוקה. לכל מורה בחינוך הממלכתי יש בנייד את "מערכת משוב" להזנה יומית של ציונים, חיסורים, היעדרויות, איחורים והפרעות. הצעתי לשר החינוך להוסיף עמודה: נורות אדומות. כך, מדי יום המורה תוכל לסמן ילדים שהתנהגותם מלמדת שייתכן שהם חשופים לאלימות כלשהי.

 

גם כאן נוכל להשתמש בחשיבת מכונה. לדוגמה, נזין למכונה נתונים מתוכנת משוב של 500 ילדים המוכרים לרווחה (חיסורים, איחורים וכו'), ופלט המחשב יציג דפוסים. את הפלט ילבישו על נתוני המשוב של כלל התלמידים. בשלב הבא, המנהלת תקבל דו"ח ובו דגלים אדומים על ילדים שהמחשב איתר ככאלה בפוטנציאל לסיכון. יועצת בית הספר שקיבלה הכשרה תוכל לבדוק את המידע ולהציל חיים. הצלת ילד כזה היא גם הצלה של ילדות וילדים עתידיים, שכן לפי מחקרים - קורבן לעיתים הופך למקרבן.

 

4. מלשינון אלימות. לאחר הרצח של מיכל צפו סיפורים של גברים ונשים שהעידו על אלימות קשה שהנאשם ברצח גילה בעבר. היום אפשר להתלונן על מוצר לא טוב, על רופאה לא טובה, אבל מה אפשר לעשות כשמדובר בבן זוג לשעבר שהיה אלים? נשים רבות פונות אליי ומספרות על בן זוג שהיה אלים, שהן ניצלו ממוות, והיום הוא בזוגיות חדשה. הן חוששות להתלונן במשטרה שמא יפגע בהן ובמשפחתן.

 

אם שר האוצר פתח מלשינון של מס הכנסה, שר המשטרה ושר הרווחה יכולים לשתף פעולה ולפתוח מלשינון אלימות ובו מאגר מודיעיני של מידע, שיוצלב וייבדק בכלים מקצועיים ודיסקרטיים כדי להציל חיים. כפי שנעשה עם מלשינון מס הכנסה, גם כאן הפעולות תתבצענה במשנה זהירות במקביל לשמירה על הפרטיות ובאמצעים לבדיקת מהימנות.

איך מערכת הביטחון מצליחה לתפוס מחבל מתאבד לפני שהוא יוצא לפיגוע? יש יחידות שב"כ, מודיעין, 8,200, סיירת מטכ"ל וכו'. מדוע שלשר לביטחון פנים לא יהיו יחידות מקבילות כאלה להצלת חיים?

 

נרצחת בודדת ורוצח בודד עולים למדינה מיליוני שקלים, ללא הגזמה. בין אם מדובר בעלויות שב"ס, חקירות המשטרה, הערכאות המשפטיות, טיפולים נפשיים לבני משפחות הקורבנות, הכנסותיהם העתידיות של בני הזוג ממסים ועוד. את הסכומים האלה ניתן לנתב למניעה.

 

אפשר היה להציל את מיכל, פשוט אי אפשר היה לעשות את זה בפתרונות הקיימים היום. הגיע הזמן לשנות את זה.

 

  • לילי בן עמי היא אחותה של מיכל סלה ז"ל. להתגייסות ל"פורום מיכל סלה" ולחשיבה מחוץ לקופסא למיגור האלימות - צרו עמנו קשר כאן . אם את או חברתך במערכת יחסים שיש בה פחד או אלימות – חייגו 118, המוקד הארצי של הרווחה, 24 שעות ביממה, לקבלת יעוץ וליווי

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
לילי בן עמי
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים