שתף קטע נבחר

סטודנטים יחקרו תמונות מלפני הקמת המדינה

בסמינר הקיבוצים יחד עם ויקימדיה יחקרו סטודנטים להיסטוריה תמונות שצולמו בארץ בין 1900 ל-1946. באוניברסיטת בר-אילן ציינו את סיום התוכנית למנהיגות במשפט לתלמידי תיכון. ומה עוד בחדשות האקדמיה?

 

"תמונה מלפני קום המדינה שווה אלף מילים"

החוג להיסטוריה במכללת סמינר הקיבוצים ועמותת ויקימדיה ישראל הכריזו על שיתוף פעולה, שבמסגרתו יחקרו סטודנטים להיסטוריה תמונות ארכיוניות שהונגשו לציבור במסגרת הפרויקט לשחרור תמונות לציבור.

 

פרויקט זה כולל כ-28 אלף תמונות מהשנים 1900 עד 1946. במכללת סמינר הקיבוצים אמרו כי הסטודנטים יחקרו תמונות נבחרות ששוחררו לאחר תקופה ארוכה שבה הארכיונים השונים סרבו לשתפם בציבור, כנדרש מהם, וקובצו באתר ויקישיתוף של קרן ויקימדיה. תמונות אלה מספרות את סיפורם של אנשים שחיו באזור בתקופת ראשית הישוב העברי בארץ. תוצרי החקר צפויים לעלות בסוף שנת הלימודים לוויקישיתוף, מאגר התמונות וקובצי המולטימדיה החופשיים, ויהיו נגישים לציבור הרחב.

 

אחת התמונות שפורסמו (צילום: באדיבות סמינר הקיבוצים וויקימדיה)
אחת התמונות שפורסמו(צילום: באדיבות סמינר הקיבוצים וויקימדיה)

 

עבודת החקר תחל עם פתיחת סמסטר ב' במכללה, ב-1 במרץ, במסגרת קורס חדש "תמונה שווה אלף מילים". התמונות שאותם יחקרו הסטודנטים נמצאו בשישה ארכיונים: ארכיון המדינה, הארכיון הממשלתי, לשכת העיתונות הממשלתית, ארכיון הפלמ"ח, קק"ל והעמותה למורשת משה שרת וכעת נמצאים באתר ויקישיתוף. במהלך הקורס יתנסו הסטודנטים בחקר היסטורי, מבט ביקורתי על צילום, מגמות של תקשורת מגויסת והאופן בו כל אלה פוגשים את עולם החינוך. במהלך הקורס הם יפגשו עם ארכיונאים, צלמים, מומחים מויקימדיה ועוד.

 

ד"ר מיכל ווסר, מרצה בחוג להיסטוריה במכללת סמינר הקיבוצים, שתעביר את הקורס "תמונה שווה אלף מילים", אמרה: "הקורס מתבסס על למידה פעילה וחווייתית ברוח המיומנויות האקדמיות של המאה ה-21, של חקר ביקורתי ולמידה שיתופית. הסטודנטים יתנסו בחקר מקורות היסטוריים ראשונים שאין עליהם הרבה מידע, בחיפוש ואיתור מידע מהימן, בלמידה דרך פלטפורמות שיתופיות ובהעלאת תוצרי המחקר שלהם לנחלת כלל הציבור. בכך הם יתרמו לידע השיתופי הכללי שיש בעולם. למידה שכזו תסייע למורים של מחר ללמד באותו האופן בבתי הספר, כך צריך ללמד היסטוריה ומקצועות רבים אחרים בימינו".

 

תיכוניסטים, מנהיגות ומשפט בבר-אילן

תלמידי תיכון מתוכנית התיכונים למנהיגות במשפט, השתתפו השבוע באוניברסיטת בר-אילן באירוע סיום הסמסטר והתוכנית. 

 

באוניברסיטת בר-אילן אמרו כי תוכנית התיכונים למנהיגות במשפט של המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי נועדה להעמיק את הידע של תלמידי תיכון מרקעים מגוונים על רעיון המדינה היהודית והדמוקרטית, מקורותיו, והאתגרים שהוא מעורר; לחשוף את התלמידים לאופיו של השיח המשפטי-חוקתי על נושא זה; לפתח תרבות דיון ועבודה משותפת לקראת התנסות חווייתית במחקר משפטי ובהתדיינות חוקתית; ולאפשר היכרות בין תלמידי תיכון מזרמים חינוכיים שונים על-ידי מפגש בלתי אמצעי, שיח מבוסס ומכיל, ועבודה משותפת.

 

לאירוע הסיום הגיעו התלמידים והצוותים החינוכיים שהשתתפו בתוכנית לאורך סמסטר א' תש"פ. בפתחו נשאו דברי ברכה פרופ' אורן פרז, דיקן הפקולטה למשפטים, ופרופ' שחר ליפשיץ, ראש המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי והקונגרס הישראלי. פרופ' פרז הדגיש את ערכי הפלורליזם שלאורם מתנהלת הפקולטה ולאורם נערכה התוכנית. פרופ' ליפשיץ אתגר את התלמידים להיות החלוצים של שיח חדש של דיאלוג והבנת האחר.

 

תחילת הערב הוקדשה לחוויה האישית של המשתתפות והמשתתפים מעיניים שונות. נשאו דברים: אבי פינגרהוט, מנהל אורט שלהבת שוהם; אהוד נוסן, מורה לאזרחות בישיבת בני עקיבא שדה יעקב; ענת שרון, רכזת אזרחות בתיכון חדש תל-אביב; והתלמידה ורד זיגדון מאולפנת בני עקיבא צפירה. הדוברים והדוברות הדגישו בדבריהם את החשיבות העצומה של המפגש והחיבור האותנטי בין התלמידים והתלמידות המשתייכים לרקעים שונים מבחינה דתית, תרבותית ואף גאוגרפית וכי התלמידים והתלמידות חשו שהתכנית נתנה להם כלים חדשים ויכולות חדשות, לצד הבנה מעמיקה יותר של השיח ושל היכולת להבין את הצד האחר. האירוע הסתיים בסרטון קצר המשקף את עשיית התלמידים במהלך הסמסטר ובחלוקת תעודות השתתפות.

 

הוקרה לתוכנית המלגות IMPACT!

אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל העניקה השבוע את תעודת ההוקרה לשנת 2020 לתכנית המלגות IMPACT!  של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב ובפנמה (FIDF). התעודה הוענקה בהשתתפות אל פרנק, מיוזמי התכנית, הרי גרוס, יו"ר תכנית IMPACT! בארה"ב ומתורמיה הגדולים, האלוף (מיל') מאיר כליפי-אמיר, מנכ"ל ארגון FIDF, פרופ' זאב דרורי, יו"ר אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל, אלוף (מיל') אילן בירן יו"ר הוועד המנהל של המכללה האקדמית כנרת, פרופ' שמעון גפשטיין, נשיא המכללה, מיקי לב, מנכ"ל המכללה, אורנה פסח, מנהלת תכנית IMPACT! של FIDF ושניים מחברי וועדת התכנית ובוגריה שהפכו לתורמים בעצמם: עו"ד אלי נבו, וחיים אלפסי.

 

במהלך היום הצטלמו הנוכחים עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בבית הנשיא. התעודה הוענקה לתכנית IMPACT!  כחלק מכנס כנרת החמישי למחקרי צבא-חברה בישראל שיתקיים במכללה האקדמית כנרת.

 

תוכנית המלגות IMPACT! של ארגון FIDF נוסדה בשנת 2002 במטרה להוקיר את הלוחמים על שירותם הצבאי המסור ותרומתם להגנת המדינה ובטחונה. המלגות מוענקות לחיילים משוחררים מהמערך הלוחם בצה"ל (לוחמים ותומכי לחימה) ממשפחות מעוטות יכולת כלכלית. גובה המלגה הינו $4,00 דולר לכל שנת לימוד, כאשר כל מלגאי ממומן על ידי תורם אישי, המלווה אותו לאורך כל לימודי התואר הראשון. במסגרת התוכנית מבצעים הסטודנטים 130 שעות למען הקהילה בכל שנת מלגה.

 

מאז הקמתה, העניקהIMPACT! מלגות לכ-16,130 חיילים משוחררים מהמערך הלוחם בצה"ל בשווי כולל של למעלה מ-185 מיליון דולר. מאז הקמת התוכנית, ביצעו מלגאי !IMPACT למעלה מ-6.1 מיליון שעות התנדבות למען הקהילה במדינת ישראל.

 

“אני מבקש להודות לנשיא לאגודת חוקרי צבא-חברה על הכרתם בהשפעה העצומה של תכנית !IMPACT על החברה הישראלית ובחירתם בנו לקבל תעודה מכובדת זו", אמר האלוף (מיל') מאיר כליפי-אמיר, מנכ"ל FIDF. "תוכנית !IMPACT מוקירה את תרומתם המכרעת של לוחמי צה"ל לביטחון ישראל ואזרחיה, מעניקה הזדמנות שווה לאלו שידם אינה משגת, מאפשרת לצמצם פערים חברתיים, מקדמת חברה שוויונית יותר".

 

ד"ר איתמר ריקובר, מנכ"ל אגודת חוקרי צבא חברה בישראל, הוסיף: "הוועד המנהל של אגודת חוקרי צבא חברה בישראל, החליט פה אחד להעניק תעודת הוקרה על הפעילות של תכנית IMPACT! מטעם ארגון FIDF, אשר מחברת שני אלמנטים מרכזיים אלו: צבא - חיילים אשר שירתו בשירות קרבי משמעותי, וחברה - לימודים אקדמיים, שהם הגשר של החיילים המשוחררים לאזרחות, ולהשתלבות בתעשייה ובמשק הישראלי. לכן אך טבעי מבחינתנו שתעודת ההוקרה השנה תוענק להם. אנו מברכים אותם על פועלם החשוב וקוראים לכל הרלוונטיים, להמשיך לתמוך בפעילויות שונות המחברות את הצבא לחברה וההפך. ההצלחה שלהם היא אכן עתידה של מדינת ישראל"

 

מעבדת התחבורה החכמה במכללת ספיר

במסגרת קהילת החדשנות של נתיבי ישראל נפתח לאחרונה מיזם משותף עם מרכז היזמות של מכללת ספיר, להקמת מעבדת תחבורה חכמה. המעבדה היא חלק מפרויקט רחב טווח שיצא לדרך השנה, במסגרתו יקבלו הסטודנטים ליווי אקדמי של המכללה לצד ליווי מקצועי של חברת נתיבי ישראל. מטרת המיזם היא לקדם פעילות משותפת לסטודנטים, לסגל האקדמי ולתושבי הקהילה, שתוביל לפיילוט מעשי ולמיטוב התחבורה בישראל.

 

במכללת ספיר אמרו כי מעבדת התחבורה החכמה תעסוק בנושאים שעלו על סדר היום הציבורי, ביניהם פתרון לבעיות תאורה בכבישים, פתרונות תשתית במצבי שטפונות, אחזקה חזויה והתמודדות עם בעלי חיים בכבישים. אחזקה חזויה נוגעת לאפשרויות לחזות מראש עבודות תחזוקה נדרשות בכבישים, ובוחנת מגוון פתרונות, ביניהם התקנת סנסורים חכמים שיבדקו את מצב הכבישים בזמן אמת ויתריעו על תקלה מבעוד מועד.

 

"המטרה היא לאתר את הבעיות העומדות בפנינו, ורק לאחר מכן להציע פתרונות ראויים", אמר פארי מוטט, מנהל מעבדת תחבורה חכמה במכללת ספיר. "נדרשת פעילות מסוג שונה מכפי המוכר לסטודנטים, כיוון שהם נדרשים למבט עילי על כל הגופים והמערכות המשתתפות". במעבדת תחבורה חכמה פועלים סטודנטים מהפקולטה למדעי המחשב, לצד סטודנטים מהפקולטה ללוגיסטיקה ותושבים מקומיים. בנוסף, למעבדת התחבורה מצוות גם מומחה לתחום הטכנולוגי, גורם שעוסק בחוזים וגורם ניהולי שמפקח על התהליך.

 

מחר - חדשות האקדמיה על תוכניות לימוד חדשות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות סמינר הקיבוצים וויקימדיה
אחת התמונות
צילום: באדיבות סמינר הקיבוצים וויקימדיה
מומלצים