שתף קטע נבחר

הגירה תחת סגר

צו נשיאותי המגביל מהגרים רבים בצל המשבר הכלכלי נחתם על ידי הנשיא טראמפ. איך זה ישפיע עלינו?

לאחר גל של שמועות וספקולציות שהחלו בעקבות ציוץ של הנשיא בטוויטר בתחילת השבוע, לפיו הוא מתכוון לחתום על צו נשיאותי שיגביל בצורה דרמטית את ההגירה לארה״ב, התפרסמה ידיעה רשמית מהבית הלבן לפיה הנשיא חתם על הצו שיכנס לפועל בימים אלו.

 

מה עומד מאחורי הצו?

לטענת הנשיא, מטרת הצו להגן על שוק העבודה האמריקאי ועל העובדים האמריקאים שנפגעו קשות ממגפת הקורונה העולמית. לדבריו, הגבלת המהגרים תאפשר לעובד האמריקאי לחזור במהרה למעגל העבודה ולא יאפשר להם לתפוס את מקומם.

 

על מי הצו חל ובאיזה אופן?

הצו מתייחס למבקשי גרין קארד בלבד ומגביל את תחולתו למקרים מאוד ספציפיים. אלה הם שלושת התנאים המצטברים לקיומו: ביום תחולת הצו מבקש הגרין קארד יהיה מחוץ לארה״ב. בנוסף, אינו מחזיק בגרין קארד או בויזה שמיועדת למטרות הגירה. ובנוסף, הוא אינו בעל אישור כניסה רשמי פרט לויזה (advance parole) במועד מתן הצו או קיבל את האישור אחרי התאריך הנ״ל.

 

U.S. Visa (Photo: Shutterstock)
(Photo: Shutterstock)

 

על מי הצו לא חל?

● מחזיקי גרין קארד.

● מבקשי גרין קארד ובני משפחותיהם שמגיעים לארה״ב במקצועות נדרשים כמו רופאים, אחיות, כל בעל מקצוע אחר הקשור לתחום כמו חוקרים ומדענים שיכולים לסייע במאבק במגיפה (הצו משאיר מקום לפרשנות של שר החוץ - DOS והשר האמון על בטחון המולדת - DHS).

● מועמדים לגרין קארד על בסיס השקעה ויצירת מקומות עבודה (EB-5).

● מועמדים לגרין קארד בני או בנות זוג של אזרחים אמריקאים.

● ילדים לא נשואים מתחת לגיל 21 של אזרחים אמריקאים.

● מועמדים שמסייעים לקידום אכיפת החוק (גם כאן השרים הנ״ל יצקו פרשנות לסעיף).

● חיילים בצבא האמריקאי ובני משפחותיהם.

● מהגרים מיוחדים מעיראק ואפגניסטן שסייעו לכוחות האמריקאים בארצם ובני משפחותיהם.

● מבקשי גרין קארד שלמדינה יש אינטרס לאומי להעניק להם את תושבות הקבע (National Interest Waiver).

בנוסף, חשוב להדגיש כי הצו לא יחסום מבקשי מקלט מדיני, פליטים וקורבנות מלחמה מלבקש גרין קארד על הבסיס הזה.

 

מה תוקף הצו?

הצו תקף לשישים ימים, החל מ-23 באפריל 2020 . ישנה אפשרות להאריכו ככל שימצא הצדק לכך וישרת את מטרותיו. בנוסף, הנשיא הנחה את השרים הרלבנטיים להמליץ לו בתוך חמישים ימים מתחילת הצו, האם להמשיך ולהאריכו מעבר לזמן שנקבע.

 

מה דינם של מבקשי ומחזיקי ויזות עבודה, השקעה, תייר ולימודים?

כל אותם מחזיקי ומבקשי ויזות לא יפגעו. כלומר - H1B, L-1,E-1, E-2, B-1/2, F-1, P, J-1 ,O-1- כל אלה לא יפגעו. יחד עם זאת חשוב לציין כי הנשיא הנחה את שרי העבודה, החוץ והשר האחראי על בטחון המולדת וההגירה, לעבור ולנתח את כל תוכניות הויזה הנ״ל ולהציע רעיונות איך להגביל את אותן ויזות כדי שלא ישפיעו ויפריעו לשוק העבודה האמריקאי לחזור לעצמו בחלוף משבר הקורונה, ויאפשרו לעובד האמריקאי יותר הזדמנויות במציאת עבודה. הנשיא הקציב להם שלושים ימים לטובת העניין.

 

אכיפה

ישנה הנחיה שכל מי שינסה להונות, לקבל הטבות ולהתחמק מהחלת הצו הזה בדרכים לא כשרות יועבר לגירוש מהיר. השר הממונה על מחלקת המדינה (משרד החוץ) ומחלקתו יאכפו את הצו בקונסוליות השונות ברחבי העולם, בעוד שבתוך ארה״ב הצו יאכף על ידי השר האחראי על בטחון המולדת.

 

האם הצו ישפיע על תיקים שכבר הוגשו?

הצו לא מדבר על כך במפורש, אם כי ניתן ללמוד מלשונו העתידית כי יחול החל מיום ההכרזה עליו ולא רטרואקטיבית.

 

נכון לעכשיו, ניתן להניח כי הצו ישפיע על מבקשי גרין קארד על בסיס עבודה ומשפחה מסויימים שנמצאים מחוץ לארה״ב ועומדים במבחן הנ״ל וכמובן נכללים או לא באחת הקטגוריות שצויינו לעיל. סביר גם להניח שיוגשו מספר עתירות בבתי משפט פדרליים בנסיונות למנוע את קיום הצו באופן זמני או קבוע, כך שנכונו לנו עוד התפתחויות רבות בנושא.

חשוב לשוב ולהדגיש כי הנשיא אמור לקבל את המלצות השרים בנושא ויזות העבודה שכרגע לא נפגעו - אנחנו נמשיך לעדכן.

 

 

עו"ד שלומי אטש הנו מומחה לדיני הגירה לארה"ב ובעלים של משרד מוביל במנהטן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין כניסה למבקשי עבודה
צילום: shutterstock
מומלצים