שתף קטע נבחר

סימנים למצוקה נפשית בקרב מבוגרים - ואיך לעזור

למרות השינויים האחרונים בהנחיות, ימי הבידוד החברתי העצימו את תחושות חוסר השייכות והתקווה בקרב רבים, ובעבור בני הגיל השלישי הם עשויים לגרום לבדידות, דיכאון ואובדנות. שני פסיכולוגים מסבירים למה התקופה האחרונה עלולה להיות מסוכנת לבני הגיל המבוגר ואיך אפשר לעזור

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

התאבדות היא בין עשרת גורמי המוות השכיחים בעולם. בכל שנה מתאבדים כמיליון בני אדם ועד שנת 2030 מספר זה צפוי לעלות עוד יותר.

 

מבין קבוצות הגיל השונות, שיעור ההתאבדות בקרב זקנים הוא הגבוה ביותר על פי ארגון הבריאות העולמי, 2017. גם בישראל המספרים דומים, 550 איש ואישה מתאבדים מדי שנה, כמעט 20 אחוז מהם נמנים על בני הגיל השלישי.

 

זוהי תופעה חריפה וטראגית, ולמרבה ההפתעה המחקר הנוגע לגורמי סיכון פסיכולוגיים להתאבדות בקרב זקנים הוא דל. מחקר שכזה יוכל לסייע לנו לבנות תוכניות מניעה והתערבות לאוכלוסייה משמעותית זו.

 

עוד במדור 60 פלוס:

5 המלצות להתמודדות רגשית בימי קורונה

המלצות תזונתיות להפחתת חרדה בימים מתוחים 

6 המלצות לתמיכה בבני משפחה מבוגרים שנמצאים בבידוד  

 

בני הגיל השלישי נמצאים בסיכון מוגבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בני הגיל השלישי נמצאים בסיכון מוגבר(צילום: shutterstock)
 

בידוד חברתי ותחושת נטל: הסיבות לאובדנות

התאבדות אינה מתרחשת כרעם ביום בהיר, קודמים לה מחשבות אובדניות ברמת חריפות משתנה. על כן, בכדי לזהות מי נמצא בסיכון להתאבדות עלינו לבחון ראשית את הגורמים המגבירים חשיבה אובדנית בקרב קשישים.

 

ברור הוא כי מחשבות אובדניות קשורות למצבים נפשיים של דיכאון וחוסר תקווה. אולם לצידם, המחקר האמפירי והניסיון הקליני מצביעים על חשיבות המימד הבין-אישי כתורם למחשבות אובדניות, להתנהגות אובדנית וגם להתאבדות.

 

אחד הממצאים המשמעותיים ביותר בספרות המדעית המתמקדת באובדנות הינו כי קשישים שהתאבדו התאפיינו בבידוד חברתי חריף טרם ההתאבדות. במקביל לכך, גם התחושה של היות האדם נטל על המשפחה נמצאה כמנבא משמעותי להתאבדות.

 

ממצאים אלה מוסברים על ידי התיאוריה הבין אישית המדגישה כי שני הגורמים הבין-אישיים- תחושת חוסר שייכות ונטל נתפס הם גורמים עיקריים למחשבות אובדניות ולמעשי התאבדות.

 

למעשה, כאשר האדם מרגיש שהוא נטל על סביבתו ושהוא אינו שייך לחברה בה הוא חי, הסיכון לבדידות, דיכאון ואובדנות עולה באופן ניכר.

 

תחושות אישיות - בני המשפחה לא מודעים

חוסר שייכות, החוויה הנתפסת של ניתוק ובידוד חברתי, הינו רלוונטי במיוחד בקרב בני הגיל השלישי. ההזדמנויות למגע חברתי מצטמצמות ומוגבלות על ידי מותם של קרובים, חברים ומכרים זקנים, על ידי אובדן התפקידים החברתיים (למשל כתוצאה מפרישה) ועל ידי מגבלות גופניות, כמו ליקויים חושיים המגבילים תקשורת או מגבלות ניידות המונעות ביקור של חברים ובני משפחה.

 

חוויית הנטל הנתפס, תפיסתו של האדם את עצמו כנטל על אחרים, עשויה אף היא להיות בולטת במיוחד בקרב מזדקנים. השינויים תלויי הגיל, כפי שצוינו לעיל, דורשים לעתים הסתמכות על אחרים בסיוע במשימות יומיומיות, תמיכה כלכלית או טיפול גופני.

 

המחקר הראה כי חוויית המצוקה של זקנים עולה כאשר הם מתחילים להזדקק לטיפול רב יותר מבני משפחתם או חבריהם. חשוב להדגיש כי זו חוויה נתפסת, ולרוב בני המשפחה אינם מרגישים באמת כי הקשיש הוא נטל עליהם.

 

בקורונה: המשבר מועצם וההשפעה קריטית

למרות השינויים האחרונים בהנחיות, המשבר של התפרצות וירוס הקורונה העצים באופן מכאיב את הניתוק והבידוד החברתי של בני הגיל השלישי בישראל. התביעה לגונן על אוכלוסיית המבוגרים בשל היותה אוכלוסייה בסיכון לתחלואה בנגיף, עשויה לגרום לנזק בדיוק בהיבטים הבין אישיים הקשורים לאובדנות.

 

הניתוק הפיזי וההימנעות המחויבת ממפגש עם בני הגיל השלישי מעצימים את תחושת חוסר השייכות והבידול של האדם המבוגר. המורכבות שבשימור הקשר בתקופה זו מחריפה את תחושת הנטל הנתפס, ובני הגיל השלישי מוצאים עצמם נמנעים מקבלת שירותים חיוניים או בקשת עזרה בסיסית מבני משפחתם, מחשש להכביד או להוות נטל.

 

הפגיעה בהיבטים בינאישיים אלו הינה מסוכנת, ועלולה להוביל למחשבות אובדניות מוגברות בקרב זקנים בתקופת משבר זו.

 

3 אפשרויות לעזרה

ממצאי המחקר וההבנה הקלינית מדגישים כי יש פעולות חשובות שיש לבצע בהקשר למניעת הסיכון לאובדנות בקרב קשישים בעת הזו. קיימת חשיבות להתייחסות ממוקדת למרכיבי חוסר השייכות והנטל הנתפס בהערכת סיכון אובדני בקרב בני הגיל השלישי.

 

אולם יותר מכך, ישנן התערבויות ממוקדות שבכוחן לסייע, דווקא בעת משבר.

 

1: למרות הקושי - חשיבות לקשר אישי. ראשית, למרות הבידוד הפיזי הנגזר על בני הגיל השלישי, קיימת חשיבות להמשיך ברציפות הקשר החברתי-בין אישי ולשמור על תחושת השייכות והערך של הקשישים החיים בתוכנו.

 

זוהי כמובן, שעתם היפה של מיזמים חברתיים מבוססי טכנולוגיה, היכולים לקרב לבבות ולחבר אנשים גם ללא מגע פיזי, ובכך להקטין תחושות של חוסר שייכות ונטל נתפס.

 

2: עזרה מקצועית. במקביל, זו גם שעה ראויה להתאמות ברמה הטיפולית, ולמתן דגש וחשיבות לטיפולים פסיכותרפיים ממוקדים בהפחתת תחושת הבדידות, ובשינוי חווית הנטל על מטפלים ובני משפחה.

 

התערבויות מסוג זה עשויות להתמקד בשמירה או שיפור איכות וכמות המגעים החברתיים או בהבנת המשמעות שלהם. גם חינוך פסיכולוגי לבני משפחה, חברים ומטפלים בנוגע להשפעה השלילית של תחושות חוסר שייכות ונטל נתפס יכול להוות מהלך משמעותי מסייע.

 

הבנת התפקיד של אחרים משמעותיים בהפחתת תחושות אלו ובתרומתם להקטנת הסיכון למחשבות אובדניות, יכולה להיות בעלת ערך רב.

 

3: שימוש במדיה. שיחות וידאו מרובות, חיבור בני הגיל השלישי לנכדיהם במדיה האלקטרונית, קבלת עצות ובני הגיל השלישי על ניסיונם הרב בהתמודדות עם משברים בעבר הן כולן פעולות שיכולות להדגיש את הקשר הרציף, הערך והמשמעות שיש לבני הגיל השלישי בחיינו כבעלי ניסיון ופרספקטיבה רחבה על המשבר המתרגש עלינו.

 

אלו פעולות חשובות לכולם, לנכדים, לילדים ולהוריהם ולחברה כולה.

 

צו הכניסה לבידוד של אזרחי ישראל יכול להוות כרטיס היציאה מהבדידות עבור הקשישים בחיינו. זו הזדמנות שיש להבין, וחשוב לנצל, לטובת איכות החיים של הזקנים בישראל. כחברה, כקהילה, כבני אדם- אנו מחויבים לא להחמיץ הזדמנות זו, למענם, ולמעננו.

 

 

במצבי מצוקה, ניתן לפנות לער״ן - עזרה ראשונה נפשית, בטלפון: 1201, סה״ר- סיוע והקשבה ברשת , בשביל החיים - סיוע למשפחות שיקיריהן התאבדו: 03-7487771 

 

 

הכותבים הינם פרופ' יוסי לוי בלז, פסיכולוג קליני, ראש המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי על שם ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין. חבר הנהלת עמותת "בשביל החיים", וד"ר דניאלה אייזנברג, פסיכולוגית קלינית, מרצה בכירה בתכנית לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית גרונטולוגית, המרכז האקדמי רופין

 

צפו בשרון קוצר, הרבליסט קליני ומייסד 'ברא צמחים' המסביר מי הם הצמחים שיתמכו בהגנה ובחיזוק הגוף   

 

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: Shutterstock
דיכאון וחוסר תקווה - הסיבות לאובדנות
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים