שתף קטע נבחר

5 המלצות להתמודדות רגשית בימי הקורונה

הריחוק החברתי הממושך מעורר אצל מבוגרים רבים תחושות, זיכרונות ורגשות הפוגעים במצבם הבריאותי. מטפלת מציעה דרכים לגיוס הרגש, במיוחד עכשיו, לחיזוק "חשוב לשים דגש גם לרגש לצד התזונה והפעילות הגופנית, לרגש השפעה מהותית על המצב הבריאותי במיוחד לבני הגיל המבוגר" היא אומרת

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

ללמוד לשלוט ברגשות. החודשים האחרונים הביאו רבים למצבים של לחץ וחרדה, בתקופה כל כך מאתגרת לרגש יש יכולת אדירה להשפיע על המצב הבריאותי והגופני של כולם אבל במיוחד של בני הגיל המבוגר. לכן, לא רק ספורט ותזונה בריאה חשובים בסיטואציה שנוצרה, אלא גם עבודה נכונה עם הרגשות שעולים ברבים בימי הקורונה.

 

חשוב לדעת כי אנחנו יכולים לווסת את הרגשות שלנו ולהתמיר רגשות לא נעימים לרגשות נעימים ומעצימים. לפניכם 5 המלצות איך ניתן לתעל רגשות בכדי שהגוף שלנו יוכל להתמודד טוב יותר עם המצב הרגשי והבריאותי שנוצר.  

 

עוד במדור 60 פלוס:

במיוחד עכשיו: 20 טיפים לשמירה על קשר עם הנכדים

המלצות תזונתיות להפחתת חרדה בימים מתוחים

לחיזוק: אימון יוגה בשילוב כיסא למבוגרים

 

אישה מבוגרת עם מסכת מגן נגד קורונה (צילום: Shutterstock)
לשנות את הרגש הפוגע למחזק - במעשים(צילום: Shutterstock)
 

1: סיפורים וזיכרונות - התמיכה שבני משפחה יכולים לתת  

מבוגרים רבים נמצאים לבד בעקבות ההנחיות לבידוד חברתי, לעיתים בחדר בדיור המוגן או בבית. במצב זה מתרחשת לא פעם חוויה רגשית מאוד מורכבת שנקראת ניתוק חברתי.  כמטפלים אנו רואים בתקופות של בידוד והסגר ממושכים כי מתחילות לעלות חוויות מאוד קשות של מלחמה ושואה.

 

הזיכרונות הללו מאוד מטלטלים וטראומטיים. אבל ניתן וחשוב להתמודד איתם.

 

בני משפחה של אנשים בדיור המוגן צריכים להיות קשובים כאשר מתחילים להופיע זיכרונות קשים, שכן כדי לתת מקום ולגיטימציה למבוגרים לדבר על הזיכרונות שלהם. אולם יש לשים לב שאנחנו לא נותנים לביטוי הרגשי להוביל להצפה של זיכרונות טראומטיים.

 

כשבן משפחה רואה כי המבוגר מתחיל להיסחף בזיכרונות של צבעים, ריחות וחוויות של אובדן שליטה וכדומה מתקופת המלחמה, יש למצוא דרך לנווט את הזיכרונות לראייה חיובית של המציאות.

 

אני ממליצה להזכיר לו שהוא בריא, שיש אוכל בשפע ושאין חסך בשום דבר. אפשר להדגיש את העובדה שהיום הוא יכול לדבר ולתקשר אתנו או עם חברים ובני משפחה באמצעות הטכנולוגיה.

 

ובכך מצד אחד לכבד את הרגשות שלו או שלה ומצד שני להראות את ההבדל העצום בין מה שהיה פעם, במלחמה או בשואה לבין האפשרויות כיום. בהקשר זה, חשוב להראות את הדברים החיוביים שקיימים.

 

2: ספרים ותמונות - לתחושות טובות

התקופה הזאת היא הזדמנות מצוינת לקרוא ספרים שהיו הרבה זמן על המדף ולא היה לנו זמן לקרוא אותם.  במידה ויש קושי בקריאה ניתן לקבוע עם בן משפחה, אפילו דרך אפליקציית הזום, לקרוא ספר.

 

לבני הגיל המבוגר לא פעם יש קושי בראייה, במצב זה ניתן להסתכל יחד בתמונות ולשוחח בהרחבה על הדמויות, הצבעים, הגוונים הרקע הסגנון של הציורים, איורים וכדומה.

 

למעשה בכך ניתן להעביר את תשומת הלב של הרגשות לתכנים ותחומים אחרים. כאשר אנחנו קוראים ספר שעוסק בתחום  משמח או מרגש, הוא יכול מיידית לעורר בנו את הרגשות הללו.

 

באותה המידה של קריאת ספרים אפשר להסתכל בתמונות משפחתיות מאירועי עבר חיוביים. כמו תמונות שיעוררו רגשות של שמחת חיים, ילדים, נכדים ונינים. למשל תמונות מהבר מצווה, תמונות מהלידה ותמונות מאירועים משפחתיים משמחים נוספים.

 

בכך ניתן להיזכר בהמשכיות, בשושלת החדשה. ולהעצים את חווית ההצלחה והניצחון העומדת בניגוד להרגשה הטוטאלית של סוף העולם בתקופת הקורונה.

  

3: מוסיקה לחיבור רגשי תומך וחיובי 

מוסיקה ידועה ככלי בסיסי שנועד לחבר את האדם לרגשות שלו. אפשר להשתמש במוסיקה כדי לחבר את האדם לרגשות נעימים ולסייע לו להתמודד עם המצב כעת.

 

איך עושים את זה? להקשיב לשירים שאוהבים, שירים מתקופת הילדות שעוזרים לזכור זמנים טובים ושמחים. שירים ביידיש, ערבית, אנגלית וכדומה. בני משפחה יכולים לשלוח את אותם השירים שאותו מבוגר השמיע להם בילדותם. זו יכולה להיות הזדמנות מצוינת לסגירת מעגל.

 

אולם חשוב לזכור, לא להשמיע מוסיקה עצובה ומדכאת שיכולה לגרום לרגש אחר לחלוטין.

 

4: אומנות לביטוי עצמי ופורקן רגשי

אומנות היא הכלי הטבעי והראשוני של האדם לבטא את עצמו. לא חייבים להיות פיקאסו או אמן אחר בשביל לבטא את עצמך באמצעות אומנות.

 

אפשר למשל לבקש מהמטפלים בדיור המוגן להדפיס תמונה של מנדלה ושהמבוגר יצבע אותה. אפשר גם שבתוך המנדלה הזו, יכתבו המבוגרים את שמות הילדים בכל עיגול ואז יצבעו אותם בצבעים שונים.

 

כבר בעבר דרך האומנות האדם הקדמון נתן ביטוי לרגשותיו. הוא היה יוצא לצוד חיה ובשובו מהציד היה מצייר את האירוע על קיר המערה. בכולנו עדיין נמצאים האינסטינקטים הבסיסיים של האדם הקדמון. לכן, ציור זו אחת הדרכים הטובות ביותר לפרוק את רגשותיו של מבוגרים בתקופה זו.

 

5: לפורר את תחושת חוסר הערך

דרך נוספת לתמיכה רגשית היא ביצוע פעולות בבית. גם פעולות פשוטות של בישול או סידור יעניקו הרשה של שווה ערך.

 

בתקופת הקורונה המציאות של אנשים רבים התפרקה ויש חוויה של חוסר ערך. זה נכון במיוחד עבור קשישים. בשביל לשנות את התחושה הזאת אפשר למצוא דרכים שונות בהם מעלים את הרגשת הערך. כך לדוגמא ניתן למצוא דרכים שונות לעזרה למשפחה, לילדים או לנכדים.

 

פעילות מסוג זה תרומם למבוגרים רבים את מצב הרוח, ניתן לחזור ולעסוק בתחביבים ישנים, לסרוג, לתקן דברים בבית, לתלות תמונות, לשתול ולטפל בגינה - כל מה שמהווה נקודת חוזק ותרומה לחברה ולמשפחה יאירו ויחזקו.

 

 

הכותבת הינה מומחית לטיפול ברגשות. ראש התוכנית להכשרת מטפלים בתנועה ואומנות במכללה האקדמית בוינגייט

 

 

פעילות גופנית בבית. צפו בד"ר אילת דונסקי מבצעת תרגילים פשוטים לשמירה על טווחי תנועה בזמן השהייה בבית

 

 

 

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: Shutterstock
לשנות רגש שלילי לחיובי
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים