שתף קטע נבחר

חדשות האקדמיה: מהישג מדעי לתומך החלטות בשכר

מכון ויצמן למדע מדורג במקום השביעי באירופה במספר הכולל של מענקי מחקר מטעם מועצת המחקר האירופית, באוניברסיטה העברית נרשמו שיאים במבחני שמאות מקרקעין ואילו בסמינר הקיבוצים נפתחה תוכנית - תומכי החלטות בשכר. חדשות האקדמיה - מדור שבועי

 

במקום השביעי באירופה

מכון ויצמן למדע מדורג במקום השביעי באירופה - ובמקום הראשון בישראל - במספר הכולל של מענקי מחקר מטעם מועצת המחקר האירופית (ERC) לשנים 2019-2007. למעשה, מכיוון שמספר קבוצות המחקר במכון ויצמן למדע קטן ממספר קבוצות המחקר ברוב מכוני המחקר והאוניברסיטאות שזכו במענקים מה-ERC, נראה שהדירוג היחסי של המכון גבוה עוד יותר.

 

מכון ויצמן למדע (באדיבות מכון ויצמן למדע) (באדיבות מכון ויצמן למדע)
מכון ויצמן למדע(באדיבות מכון ויצמן למדע)

 

מאז הקמתה ב-2007 מחלקת ERC מענקי מחקר במיליארדי אירו, והיא מימנה עד כה יותר מ-10,000 פרויקטים מחקריים בהובלת מדענים ממוסדות מחקר ב-34 מדינות שונות. נתונים אלו פורסמו באחרונה במסגרת הדו"ח של ERC לסיכום 2019. ה-ERC מציעה מענקי מחקר בארבעה מסלולים שונים – שני מסלולים המיועדים לחוקרים בראשית דרכם (מסלולי Starting ו-Consolidator), מסלול Advanced למדענים מבוססים ובולטים בתחומם – ומסלול נוסף בשם Synergy שנועד לקדם שיתופי פעולה בין-תחומיים בין קבוצות מחקר.

 

לאורך השנים, שיעור ההצלחה של מדעני המכון בהשגת מענקי מחקר היה מעל הממוצע בכל המסלולים, ברובם בפער ניכר. בשנת 2019, שיעור ההצלחה הממוצע של מדעני המכון בשני המסלולים למדענים צעירים ובמסלול הסינרגיה היה כ-50%. במלים אחרות, אחת מכל שתי הגשות של מדעני המכון זכתה במענק. לשם השוואה, שיעור ההצלחה הממוצע של כלל גופי המחקר האירופיים במסלולים אלה הוא 13%. במסלול המיועד למדענים מבוססים שיעור ההצלחה של מדעני המכון היה 18% בהשוואה לממוצע אירופי של 10%.

 

"ההישגים המחקריים של מדעני המכון נשענים בין היתר על הצלחתם המוכחת בהשגת מענקי מחקר", אומר נשיא המכון פרופ' אלון חן. "שיעור ההצלחה הגבוה במיוחד בקרב מדענים צעירים מעודד במיוחד ומצביע על עתיד מבטיח".

 

שמאים בהצלחה

שיא לאוניברסיטה העברית במבחני שמאות מקרקעין: לאחרונה נפתחה במסגרת לימודי ה-MBA למנהלים באוניברסיטה העברית תוכנית לימודים חדשה - התמחות במימון נדל"ן והכשרה בשמאות מקרקעין. התוכנית נבנתה על ידי ד"ר רחל שלום-גילה מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית, המכהנת כמנהלת האקדמית שלה, בסיועה של פרופ' אורלי שדה המכהנת כיו"ר האקדמית של התוכנית. היא מעניקה למסיימיה תואר שני במנהל עסקים בהתמחות מימון נדל"ן ובנוסף, אפשרות לקבלת 11 פטורים מתוך 14 בחינות ההסמכה הנדרשות לשמאות מקרקעין - כך שמסיימי התוכנית הבוחרים בכך נדרשים לגשת ל-3 בחינות הסמכה סופיות בלבד.

 

הסטודנטים מהמחזור הראשון של ההתמחות באוניברסיטה העברית הפגינו את כישוריהם הרבים כשצלחו לאחרונה את אחד המכשולים המשמעותיים, בדרכם להסמכה המבוקשת כשמאים ולרישומם בפנקס השמאים הארצי - ועל הדרך שברו שיאים של לפחות 20 שנה.

 

המשוכה הראשונה של הסטודנטים הייתה ב"מבוא לתורת השמאות", שנחשבת לאחת הבחינות החיצוניות הקשות מטעמה של מועצת שמאי המקרקעין. לשני מועדי הבחינות של "מבוא לתורת השמאות" ניגשו בסך הכל 410 סטודנטים מכל רחבי הארץ, כשרק 61.9% בממוצע עברו את שני מועדי הבחינה (יוני 2019 ופברואר 2020) ביתר המוסדות. שיעור המעבר של הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית עמד על 91% בממוצע של שני מועדי הבחינה. במילים אחרות, שיעור הממוצע הכללי של הסטודנטים שעברו מכל המוסדות עלה ל-64% בזכות האוניברסיטה העברית. בנוסף, שני סטודנטים מהמחזור הראשון של האוניברסיטה העברית הוציאו ציונים של 92, ציונים חריגים במיוחד במבחן זה.

 

"'מבוא לתורת השמאות' היא בחינת ההסמכה החיצונית הראשונה עמה התמודדו הסטודנטים של התוכנית, מהקשות בבחינות המועצה, והם עשו זאת בהצלחה מרשימה, כשעל הדרך שברו שיאים חסרי תקדים. אני מברכת אותם על הישגיהם המרשימים. האוניברסיטה העברית, ההנהלה האקדמית של התוכנית והמרצים לקחו על עצמם אתגר בבניית המסלול החדש ואני שמחה שסיפקנו את כל המשאבים הנדרשים כדי לגרום לסטודנטים להגיע להישג זה, ולהתמודד עם רמת הבחינה הגבוהה", ציינה ד"ר שלום-גילה השבוע. כעת ממתינים הסטודנטים של התוכנית החדשה בעברית לשני מבחני ההסמכה האחרונים, כשגם בהם הם מתכוונים לשבור שיאים. ראוי לציין כי מועצת שמאי המקרקעין במשרד המשפטים היא הרגולטור היחיד שמעניק לסטודנטים שיסיימו את מבחניהם את הרישיון לעסוק בשמאות מקרקעין בישראל.

 

תומך החלטות בשכר 

מכללת סמינר הקיבוצים הודיעה כי זכתה במכרז משרד המשפטים להכשרת תפקיד חדש ורשמי: תומכי החלטות בשכר, וצפויה לפתוח תוכנית הכשרה בתחום בשנת הלימודים תשפ"א במסגרת בית הספר ללימודים מתקדמים.

 

התוכנית מכשירה את הלומדים לסייע לאוכלוסיות שונות הזקוקות לתמיכה בקבלת החלטות בתחומי חיים מגוונים, ובכלל זה אנשים עם מוגבלויות ובני הגיל השלישי.

מכללת סמינר הקיבוצים היא בין המוסדות הבודדים אשר יפעילו את התוכנית.

 

מכללת סמינר הקיבוצים (צילום: ענר גרא)
מכללת סמינר הקיבוצים(צילום: ענר גרא)

 

לדברי לי ליבר, ראש המרכז לפיתוח מקצועי וקשרי חוץ במכללת סמינר הקיבוצים, "תומך החלטות בשכר הינו עיסוק מוכר חדש שמטרתו להכשיר אנשי מקצוע לתפקיד הנדרש של סיוע בקבלת החלטות בתחומים שונים. עד כה התפקיד בוצע בהתנדבות על ידי קרוב משפחה או מכר קרוב וכעת בעקבות התיקון לחוק והרצון להסדרה, אנו משיקים תוכנית להכשרת אנשי מקצוע בתחום".

 

תוכנית ההכשרה תתמקד בהכרות עם מאפייני אוכלוסיות אנשים עם מוגבלויות והגיל השלישי, הכרות עם מוגבלויות ולקויות שונות, הכרות עם חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, בהגדרת תפקידו של תומך ההחלטות ומעמדו של מקבל ההחלטות, מודלים לקבלת החלטות, התנהלות כלכלית, מיצוי זכויות וטיפוח מיומנויות של הקשר הבינאישי.

 

התוכנית מיועדת לבעלי תואר ראשון עם ניסיון תעסוקתי של שלוש שנים לפחות בעיסוק הנושק לתחום (חינוך, טיפול, שיקום, משפט, כלכלה) והכרות עם אוכלוסיות אנשים עם מוגבלויות ו/או הגיל השלישי.

 

התוכנית היא סמסטריאלית וצפויה להיפתח ב-27 באוקטובר במכללת סמינר הקיבוצים. במכללת סמינר הקיבוצים הוסיפו כי בוגרי התוכנית יקבלו תעודת "תומך בקבלת החלטות בשכר" המוכרת על ידי האפוטרופוס הכללי במשרדהמשפטים ומכללת סמינר הקיבוצים. הבוגרים יכללו ברשימה מומלצת של "תומכים בקבלת החלטות בשכר" שתפורסם לציבור באתר האפוטרופוס הכללי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מכון ויצמן למדע
מכון ויצמן למדע
באדיבות מכון ויצמן למדע
מומלצים