שתף קטע נבחר

הכסף גדל בעציצים, וגם אתם יכולים

לפי הפנג שווי, עציץ ובו הצמח קרסולה מכסיפה יביא לביתכם עושר ורווחה. לכן קוראים לו "צמח הכסף". ענת מדמוני, המומחית שלנו, ממליצה לגדל אותו בעיקר בגלל שהוא ירוק ויפה, ובגלל שגם גננים מזניחים יתקשו להרוג אותו. אבל אם תתעשרו בזכותה, אל תשכחו לספרו לה

מה בעצם עושה יערן? משפחתי היקרה סבורה שיערן מטייל ביער ומתבונן העצים, ובהמשך משרבט על רשמיו שורות אחדות. הם אינם סבורים שזו עבודה של ממש. למרות שזה המקצוע שלי, הם חושבים שזה קרוב יותר לתחביב, טיול שלא נגמר לעולם. אמנם אין לי מה להתלונן, לעבוד ביער זאת שמחה גדולה, אבל קל זה לא. להיות יערן זה אומר לקום בימי הקיץ בחמש בבוקר, לפני שהשמש מכה בעוז, כדי למדוד גובה של ברושים. זה אומר לטפס על אורנים בחורף, כשהקור מקפיא את העצמות, בשביל לאסוף אבקה, ועוד כהנה וכהנה.

 

אני תמיד מקנאה באינסטלטור שלי. כשהוא אומר שהוא יבוא מוקדם בבוקר, אני כבר יודעת שמוקדם אצלו זה משהו כמו תשע (אשריו וטוב לו). כפי שזה נראה, גם בכסף הוא לוקח אותי בסיבוב. תארים אקדמאיים בארצנו אינם מציאה ששכרה בצידה, והמילה אינטלקטואל היא מילה שנהגית בבוז, לא כל שכן אינטלקטואל שמוצא את פרנסתו מעצים.

 

היות ואחותי היקרה נואשה מלהניע אותי לנטוש את מקצוע היערנות, וגם חתן שישפר את מצבי הכלכלי לא נראה באופק, היא נחתה אצלי בשבת בבוקר עם שלש הבננות הפצפונות והמתוקות שלה ועם עציצון בו גדלה קרסולה מכסיפה. זה המקום לספר שאחותי היא בנאדם פרקטי להפליא (רואת חשבון, מה לעשות), אבל היות והגיעו כנראה מים עד נפש, היא שמה מבטחה בעניינים שברוח כמו תורת הפנג שויי. להווה ידוע לכם שהקרסולה המכסיפה מכונה בלשון העממית 'צמח הכסף', וגידול צמח כזה שעליו עגלגלים, דמויי מטבעות, אמור להשביח על פי תורת הפנג שויי את תזרים המזומנים בבית. אחרי שהציבה את הקרסולה על הטלוויזיה היא הסבירה לי שבעצם אין לי מה להפסיד, מקסימום צריך לטרוח ולהשקות קצת.

 

אחר כך היא התעניינה לאן אני מתכננת לטייל למחרת היום, כאילו שעבודה מפרכת ביער בשעת בוקר מוקדמת ביום חמסין היא טיול קליל ביום אביבי. ואחר כך הגדולה בבנותיה התעניינה מתי אני מתכננת למות, ולמי אני מתכננת להוריש את חפצי. בהתחלה זה גרם לי לזעזוע עמוק (היא רק בת שש, הילדה), אבל אחרי שהתעשתתי הסברתי שהרבה לא יצא לה ממני בינתיים, אבל מי יודע, יש תקווה. במיוחד עם עציץ הקרסולה המכסיפה על הטלוויזיה 17 אינץ' שלי.

 

קרסולה מכסיפה: תעודת זהות

  • קרסולה מכסיפה שייכת למשפחת הטבוריטיים ומוצאה מדרום אפריקה.
  • זהו צמח בשרני היכול להגיע עד לגובה של עץ קטן (עד 3 מטר).
  • אפשר לגדל קרסולה במשך שנים רבות מבלי שתפרח, אבל אם תגדלו אותה בתנאים אופטימליים היא תגמול לכם בפריחה לבנה מרנינת נפש.
  • בשל צורתם העגלולית של העלים המזכירה מטבעות היא נחשבת בפנג שוי ל'צמח הכסף' שהינו סגולה לתזרים מזומנים חיובי ולאנרגיות טובות בכלל. אם נסגרה לכם המשכנתא בזכותה אנא ספרו לי.
  • הקרסולה המכסיפה משמשת כצמח בית מצוין וגם הגרוע שבגננים יתקשה להרוג אותה. היא גדלה יפה בעציצים וגם באדמה ובמסלעות.


ירוק כמו דולרים? קרוסלה מכסיפה (צילום באדיבות עמוס כרמי, משתלת שתיל)

 

קרסולה מכסיפה: הוראות פעולה

1. השקייה: האסון הגדול שיכול לקרות לקרסולה הוא השקיה אינטנסיבית מדי, שעלולה להרוג אותה. לפיכך, יש להשקות רק אחרי שהאדמה התייבשה ולהקפיד על ניקוז המים, במיוחד אם הצמח גדל בעציץ. מנגד, אם לא תשקו מספיק אתם מסתכנים בהצהבת הצמח ונשירת העלים.

2. אור ושמש: לגידול אופטימלי זקוקים צמחי הקרסולה לשמש מלאה. בתנאים אלו תוכלו לראות אותם בפריחה, אולם גם בצל חלקי ובצל הם מתפתחים יפה.

3. מיקום: אם החלטתם להעביר את הצמח מהצל לשמש נא עשו זאת בהדרגה. שינוי דרסטי בתנאי הגידול יכול להביא לשריפת העלים.

4. דישון: מועט, פעם במספר חודשים.

5. ייחור: ניתן לרבות את הקרסולה בקלות. גוזמים מקטע מן הצמח ושמים במים עד שהוא מוציא שורשים, ואז ניתן להעביר לעציץ או לשתול באדמה. 

 

אתם שאלתם, ענת עונה

לבקשתו של יאיר מלמד ושואלים נוספים אני רוצה להתייחס למיני צמחים היכולים לגדול ללא שמש ישירה.

 

צמחים אלה מוצאם בדרך כלל מהאזור הטרופי והפריחה שלהם דלה. אחד הצמחים המתאימים ביותר לגידול במקומות ללא שמש ישירה (אתייחס אליו בהרחבה באחד הטורים הבאים) הוא זמיוקולקס דמוי זמיה הגדל להפליא רק בעציצים. 

 

צמח נוסף הוא פפרומיה - על מיניה וזניה השונים. ידוע ונפוץ הוא גם הפותוס, צמח עמיד שאינו דורש השקיה רבה, ומשתלשל מאדניות ועציצים. צמח מוצלח נוסף הוא דרקונית מופשלת שמקורו מהודו, משתמשים בו רבות במשרדים, והוא יכול לגדול ברמות תאורה נמוכות, ולשאת השקיה בלתי סדירה. כמדוריאה אלגנס הוא דקל הגדל היטב בעציצים ובגינה מוצלת. הוא מחזיק מעמד בתנאי הזנחה וחוסר הארה. הוא רגיש לקור לכן אינו מומלץ לאזורי ההר. 

 

רוצים לשאול את ענת שאלות?

שלחו את שאלתכם לאימייל madmony.a@gmail.com וענת מדמוני תענה על שאלות נבחרות.

 

הטורים הקודמים: למה כדאי לכם לגדל פיקוס בנימינהמימוסה ביישנית היא תחליף לכלב, המרווה המשולשת נוסעת ללונדון  

 

השבוע ב"לאשה":

  • פרדס אצלכם בבית: ככה מגדלים הדרים במרפסת או על הגג
  • עוגת השבוע: סנדוויץ בישקוטים, קרם וניל ותותים
  • כמה עולה להיות רווק/ה? חישבנו בשבילכם את ההוצאות
  • למה הם שוב רבים? שאלות ותשובות על יחסים בין אחים


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלים כמו מטבעות. קרסולה מכסיפה
צילום: עמוס כרמי, משתלת שתיל
ד"ר ענת מדמוני היא יערנית
צילום: אפרת שליטא בונדי
לאשה בפייסבוק
מומלצים