חצי העיר ערב: הצעה למסלול לסוף שבוע ערבי

לאחר 14 פרקים וסיורים בכפרים וערים ערביות לכל אורך ישראל, יוצא המדור "בשביל הדו-קיום" להפסקה קצרה בכדי להתכונן לסיורים נוספים - הזדמנות לסיכום ביניים וגם הצעה לטיול בסופ"ש בין הישובים המעניינים שקראתם עליהם. יאללה, לדרך!

יוסי יובל פורסם: 14.10.10, 10:04

פרויקט בשביל הדו-קיום יוצא לחופשה של כמה שבועות, וזוהי הזדמנות מצוינת לסיכום ביניים.

 

"אתה לא חושש?" היא השאלה הכי נפוצה שאני מקבל מאנשים שכותבים לי. התשובה הקצרה היא "לא". התשובה הארוכה היא שהתחלתי לחשוש רק אחרי שכל כך הרבה אנשים שאלו אותי אם אני לא חושש. 14 ימי שישי ביליתי עד כה בכפרים ערביים. תמיד לבד, תמיד ללא כיוון, ללא מפה ומבלי לתאם דבר מראש, והדבר הכי גרוע שקרה, להוציא כמה הרעלות קפאין, הוא נשיקה זיפנית שקיבלתי ממסומם אחד בטייבה.

 

בהחלט נתקלתי בחשדנות. חמוש במצלמה, עט ופנקס נחשדתי בהשתייכותי למס הכנסה, לחברת מקורות, לרשות המקומית ופעם אפילו למפלגה היריבה של זו המכהנת, אך תמיד התקבלתי בשמחה וידידות אחרי שהסברתי את כוונותיי: "אני מתעניין בתיירות במגזר. מסתובב ומצלם". החשדנות לא מפתיעה, אך אני בטוח שאם תגבר תנועת המטיילים, היא תיעלם. נסו לדמיין לרגע אוטובוס עוצר ברחוב שלכם, ו-50 ענקים לבנים נורווגים יוצאים מתוכו כדי לשוטט ברחוב עם מצלמות. ללא ספק הייתם מתקשרים למשטרה.

תמיד התקבלתי בשמחה. בית ערבסקות בכפר קרע (צילומים: יוסי יובל)

 

עולם מלא אפשרויות-טיול מחכה לכם מעבר לסיבוב

החשש העיקרי שלי, כשאני נכנס לאוטו בשישי בבוקר, הוא מכך שלא אמצא סיפורים מעניינים להעביר הלאה, שלא אפגוש אנשים שירצו לדבר איתי. בכל שישי עד עכשיו, נתבדיתי. לאחר חודשים של תיור לא נותר בי ספק שלכפר הערבי המחובר חזק לאדמה, שאינו משטח את הגבעה כדי להיבנות, שסמטאותיו הצרות מטפסות אל-על בשיפועים בלתי אפשריים, שבחצרותיו נטועים בוסתנים בהם צומחים מיניה של הארץ, ושהזמן בו דופק לאט יותר - לכפר הזה, למרות התשתיות הרעועות ולמרות ההזנחה והצפיפות, יש פוטנציאל תיירותי עצום.

 

לו היו צריכים לעבור בנתב"ג כדי לראות את הכפר הערבי, היו מרבית הישראלים מוכנים לשלם סכומים נכבדים כדי לסייר ברחובותיו וליהנות מן התרבות שלו. אני מכנה אותו כפר, אך מתכוון גם לערים. עולם מלא אפשרויות-טיול מחכה לכם ממש מעבר לסיבוב והנה, למשל, מסלול אפשרי לסוף שבוע ערבי, עמוס מעט, אך אין חובה לבצעו במלואו:

 

מפרץ תכול קטן וכמה צריפים על החול. דייגים בחוף ג'יסר א-זרקא

 

 

עיר ים-תיכונית פעלתנית. אום אל-פאחם

 

ודאו שיש לכם מספיק זיכרון במצלמה

 

אפשר בקלות לבלות יום שלם בעיר המרתקת הזו. מפעל הגלידה בשפרעם

 

 

הכנת קרע במג'ד אל-כרום

 

לא לשכוח לטעום דבר מתיקה 

 

חוגגים את יום ההולדת לנביא מוחמד בסכנין

 

 

למסוק זיתים ולייצר שמן. מטעי זיתים בחוות השלום, באקה אל-גרביה

 

תם ולא נשלם

אסיים בציטוט מתוך הפרק על הישובים בערביים בישראל במהדורת 2015 של הלונלי-פלאנט ישראל:

 

"הכפרים הערביים בישראל מציגים שילוב מופלא בין ישן לחדש. מומלץ לשאול את המקומיים היכן ממוקמת השכונה הישנה (El-Hara el-Kadima) ולהתחיל בה. סמטאות השכונה הזו הן הגרעין המקורי שסביבו נבנה הכפר ובכמה מן הכפרים אפשר לראות גם את באר המים הראשונה. הליכה אקראית בסמטאות האלה תגלה בדרך כלל סודות מפתיעים.

 

"אין עונה או מועד מועדפים לביקור בכפרים, אך שימו לב שמוסדות ציבוריים כמו מוזיאונים יהיו סגורים בימי שישי. אם ברצונכם להיכנס למסגדים, הקפידו שלא להגיע בשעות התפילה ובקשו רשות מהאנשים במסגד. לרוב לא תתקלו בבעיות מיוחדות. המקומיים ידועים כמארחים חמים ואל תתפלאו אם הם יזמינו אתכם לשתות עמם קפה או תה. אם אתם מתכננים להגיע לכפר בשעות אחר הצהריים של אחד מימי הרמדאן, קחו בחשבון שאתם עשויים למצוא את עצמכם מוזמנים לארוחת חג מסורתית. אם תגיעו בעונת הקיץ באחד מערבי ראשון, שני או שישי יתכן שתוזמנו לחתונה.

"הכפרים הערביים מציגים שילוב בין ישן לחדש". שכונת אלזהראת בפרדיס

 

"למרות שזרם המטיילים בכפרים גבר מאוד בשנים האחרונות, עזרים תיירותיים כמו מפות וחוברות הדרכה עדיין לוקים בחסר וגם אפשרויות הלינה מוגבלות מאוד. המצב השתפר לאין שעור מאז המהדורה הקודמת ויש לקוות שעוד ישתפר רבות עד למהדורה הבאה".