שתף קטע נבחר

ההורים עם פיגור קל - 3 הילדים ימסרו לאימוץ

בני זוג בעלי מוגבלויות ניהלו מאבק משפטי ארוך לשמור על קשר עם ילדיהם שנולדו תוך שנתיים. לבסוף העליון הכריע: הילדים יימסרו לאימוץ סגור

בית המשפט העליון דחה לאחרונה ערעור שהגישו בני זוג בעלי מוגבלויות כבני 30 הסובלים מפיגור שכלי קל, ואישר החלטה של בתי משפט השלום והמחוזי ולפיה שלושת ילדיהם יימסרו לאימוץ סגור שבמסגרתו לא יהיה להם קשר עם הוריהם. השופט ניל הנדל לא מצא לנכון לסטות מעמדת המומחים המקצועיים שלפיה ניתוק הקשר הוא הצעד הטוב ביותר עבור הילדים.

 

עניינה של המשפחה הגיע לבית המשפט כבר לאחר לידת הבת הבכורה ב-2014, והיא הועברה למשפחת אומנה חסויה בשל החשש שהוריה לא יוכלו לתפקד ולספק את צרכיה. שנה לאחר מכן נולד בנם השני והועבר לגור עם מכרים של ההורים תוך שמירת הקשר עמם. בחלוף שנה נוספת נולד בנם השלישי ואף הוא הועבר למשפחה חסויה. בשנה שעברה, חרף התנגדותם הנחרצת של ההורים, הכריז בית המשפט למשפחה על שלושת הילדים בני אימוץ.

 

בעקבות חוות דעת מומחה הוחלט שהאימוץ יהיה סגור - כלומר, שההורים לא יוכלו להתראות עם הבת הכורה והבן הצעיר שעומדים בפני אימוץ על ידי משפחות האומנה, אם כי אושר להם לקבל דיווחים על אודותיהם מדי פעם בפעם. לגבי הבן השני נקבע כי תדירות המפגשים עמו תופחת בהדרגה.

 

ערעור שהגישו ההורים נדחה במחוזי וכך הגיעו לבית המשפט העליון. הם ביקשו לערער על האימוץ הסגור וטענו שיש חשיבות עצומה להנגיש את הקשר ההורי לבעלי מוגבלויות. הם הוסיפו כי שמירת הקשר תספק לילדים תחושת זהות ושייכות, ושהמלצות המומחה ביחס לאימוץ ניתנו מבלי שהתקיימה "היכרות רוחבית של הנפשות הפועלות".

 

אבל השופט ניל הנדל לא הסכים עם טענותיהם נגד המומחה, וציין שלדעתו מסקנותיו גובשו במקצועיות ובוססו על עמדות של מומחים נוספים שהיו מעורבים לאורך שנים בקורות המשפחה.

 

הוא הבהיר כי הכלל הוא שכשקטין מוכרז "בר אימוץ" מדובר בהכרח באימוץ סגור, שמנתק את הקשר עם הוריו הביולוגיים. זאת כדי לאפשר לילד להיקשר למשפחה החדשה ולהיטמע בה, ולמנוע קונפליקטים בין שני זוגות ההורים. אימוץ פתוח, מנגד, יתאפשר במקרים יוצאי דופן שבהם מוכח שהקשר הכפול עם ההורים הביולוגיים ועם ההורים המאמצים לא יפגע בקטינים – שהרי טובתם היא החשובה.

 

השופט הנדל הסכים עם עמדת המומחה שלפיה ההורים לא באמת משלימים עם האימוץ, מה שמעיב על היכולת שלהם לשמור על גבולות הקשר ולקבל את המשפחות המאמצות. בהיעדר צפי לשיתוף פעולה בין ההורים הביולוגיים לבין המאמצים עלולים הילדים להיקלע לבלבול שעלול להותיר בהם "חותם נפשי טראומתי", קבע.

 

לפיכך הודיע השופט כי עם כל הצער שבדבר, הוא לא מתכוון להתערב בהחלטותיהן של הערכאות הקודמות, שלשיטתו שקלו בכובד ראש את טובת הקטינים ופסקו לפיה תוך הסתמכות על עמדות עומק מקצועיות.

 

לבסוף הביע השופט הנדל תקווה שההורים "ימשיכו להיעזר בהכוונה ובסיוע של מרכזי הקשר במתכונת האימוץ הנוכחית, המאפשרת להם לקחת חלק, גם אם לא מספק לגישתם, בחיי הילדים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: לינה מאירה
עו"ד אלינור ברגר
צילום: לינה מאירה
מומלצים