עונת החתונות שנפתחה באופן רשמי בחודש שעבר, צפויה לצבוע את עולם האופנה בלבן עם שמלות כלה רבות שיככבו ברשתות החברתיות על כלות פוטוגניות ועל מפורסמות שיחשפו אחת, שתיים או שבע שמלות צחורות שיחליפו בערב הגדול בחיי העוקבים שלהן. אבל האם יש חשיבות או בכלל סיבה לבחירה בצבע הלבן לשמלת הכלה?
היהדות מייחסת לבגד הלבן מעמד יוקרתי וחגיגי במיוחד. מי שמצדד בבחירה של שמלת כלה לבנה, מצטט את מסכת תענית, שם מציין רבי שמעון בן גמליאל שבשני מועדים מיוחדים – ט"ו באב ויום הכיפורים – יצאו בנות ישראל לבושות בבגדים לבנים. הרמב"ם, לעומת זאת, מפרש כי המדובר בבני ישראל ולא בבנות.
נהוג לחשוב כי הבחירה בלבן ליום החגיגי מגיעה מהטעם הזה, פרשנים אחרים מצאו טעמים אחרים. באתר "ישיבה", ענה הרב משה מאיר אבינר לשאלת אחד העוקבים בנוגע לצבע השמלה כי "מנהג ישראל מדורי דורות שהכלות לובשות שמלות לבנות, (יעויין שלחן העזר חלק ב' סימן ז' סק"י), ואין לשנות המנהג".
הרב אבינר הוסיף כי יש מי שמאמינים כי הבחירה בלבן נובעת מתכריכי המתים. "שהטעם הוא שבגד לבן מזכיר את הבגד ששמים לנפטר וכך הבגד מעורר את האדם לחזור בתשובה", הוא כותב, "וביום החתונה החתן והכלה צריכים לחזור בתשובה שלמה".
עם זאת, בתנ"ך אין אזכור מפורש לכך שכלות לבשו לבן. למעשה, התנ"ך כמעט אינו מתאר את בגדי הכלה, ובמקרים שכן, הצבע אינו מוזכר. למשל, בסיפור רבקה ויצחק מסופר על תכשיטים ובגדים שקיבלה רבקה, אך לא נמסר מה לבשה ביום חתונתה.
עד כאן פרשנויות מהיהדות. בין ציטוטי הרבנים לענף הכלות הצחור שמגלגל עשרות מיליוני שקלים בשנה, חשוב לזכור כי אופנה היא מערכת של ציטוטים והשראות שמתקיימת כל הזמן בדיאלוג עם עצמה. היא אינה נוצרת בחלל ריק, אלא נבנית מתוך הקשרים קיימים, ניכוסים מודעים ולעיתים קרובות גם פרשנויות מחודשות.
הבחירה בצבע לבן לשמלת כלה מיוחסת בכלל למלכת אנגליה, ויקטוריה, שחלשה על הממלכה במשך 63 שנה: מ-1837 ועד מותה בינואר 1901. בשנת 1840 נישאה המלכה לנסיך אלברט כשהיא לבושה שמלת כלה לבנה, ומאז הפך הצבע לחלק מההיסטוריה.
בייצור השמלה, התעקשה המלכה ויקטוריה להשתמש בתחרה בריטית במטרה להציל את תעשיית התחרה ההולכת ודועכת בממלכה, ובהמשך כהונתה גם החליטה למחזר חלקים מהשמלה, וזאת כדי לעודד את נתיניה לעשות שימוש חוזר בטקסטיל.
הדומיננטיות של המלכה והשפעתה על נשים רבות ברחבי העולם, הפכו את שמלת הכלה שלה למושא לחיקוי עבור רבות – בדומה לסלבריטאיות כיום, שלבושן מאומץ מיד על ידי מעריצות וקורבנות אופנה. קודם לבחירתה של ויקטוריה בשמלת תחרה לבנה, נהגו כלות רבות ללבוש שמלות במגוון צבעים, והבחירה בלבן נחשבה אז לחדשנית ואף מהפכנית.
עד אותה תקופה, כלות מלכותיות ונשים מהאצולה לבשו לרוב שמלות בצבעים עזים כמו כחול, כסף, אדום וסגול. הלבן לא נחשב לצבע מתאים או פרקטי. עם זאת, הבחירה של מלכת אנגליה הצהירה לא רק על טוהר ופשטות שמקושרים לתכונותיו של הצבע הלבן, אלא גם על מעמד ושיק אופנתי. "ויקטוריה לא רק לבשה לבן – היא יצרה מסורת שהשפיעה על כל תרבות החתונות במערב עד היום", הסבירה היסטוריונית האופנה סוזן באטלר.
8 צפייה בגלריה


מלך דנמרק פרדריק העשירי (אז נסיך) ומארי דונלדסון בחתונתם, 2004
(צילום: AP Photo/John McConnico)
מאז 1840 ובמשך כמעט 200 שנה, שמלות כלה לבנות הן חלק בלתי נפרד מטקסי הנישואים בעולם המערבי, וממשיכות לסמן את הרגע המיוחד והיוקרתי של היום הגדול בחייהן של הכלות. עם זאת, במדינות רבות באפריקה ובאסיה כלות לא נוהגות ללבוש לבן, שבמקרים מסוימים מזוהה בכלל עם אבל, כמו במדינות הודו, יפן וסין.