ברנאר ארנו (77), האיש העשיר בצרפת והעשירי בעולם כולו, נוהג להגיע לפגישות באיחור של דקה – גם כדי להבהיר מי הבוס, וגם כדי להימנע מלחיצת ידיים. סיפורים על הבעלים של אימפריית היוקרה LVMH, החולשת על מותגים כמו לואי ויטון, דיור, פנדי וטיפאני, ושווה עשרות מיליארדי דולרים, לא חסרים – מאנקדוטות מסקרנות ועד מאבקי כוח רוויי יצרים.
רק כדי לתת טעימה מחייו, הוא מקבל שיעורי טניס פרטיים מרוג'ר פדרר, ואשתו מספרת בראיונות כי בעלה "ישן בתחתונים ואין לו חברים". לגבי הרגלי השינה שלו, ארנו העדיף שלא להתייחס למידע המביך שזוגתו שמחה לחלוק עם העולם. עד לא מזמן הוא גם התעלם מהשמועות על סכסוכים בין ילדיו מאשתו הראשונה לבין שלושת ילדי הזוג.
שבט ארנו מציג חזית אחידה של משפחה מאושרת. עם זאת, סדרת כתבות תחקיר ארסית ומעמיקה של העיתונאיות ונסה שניידר ורפאל בּאקה, שהתפרסמה לאחרונה בעיתון "לה מונד", סודקת את האגדה לבית ארנו. אפשר להתייחס אליה כאל סאגת קיץ פיקנטית, אולם כשמדובר במשפחה שכל פעולה שלה שווה הרבה מאוד כסף, סיפורים כאלו יכולים לגרום להפסדים של מיליונים במחי יום מסחר בבורסה.
מי ישלוט ביום שאחרי?
חליפות דיור, תיקי לואי ויטון, שמפניית דום פריניון, יהלומים של טיפני, שעוני יוקרה, אימפריית מדיה, אוסף אמנות בשווי של 1.5 מיליון אירו וקבוצת כדורגל פריזאית — אלו רק חלק מהמותגים הנוצצים השייכים לאימפריית היוקרה של משפחת ארנו.
בראש תאגיד-העל הצרפתי עומד ברנאר ארנו, איש עסקים מבריק המוגדר על ידי סביבתו כ"קר ומחושב" ומכונה על ידי הקולגות האמריקאים שלו כ"הזאב בקשמיר". לפי התחקיר ב"לה מונד", חמשת ילדיו ואשתו השנייה מתגוששים מאחורי הקלעים על השליטה בחברה ביום שבו יפרוש. הוא עצמו כבר דחה את גיל הפרישה שלו ל-85 ומשאיר בינתיים את ילדיו לנסות לשפר עמדות כדי לזכות בניהול התאגיד.
ארנו הגיע ממשפחת אנשי עסקים מבוססת, אולם הפריצה שלו התרחשה ב-1987 כשקנה את תאגיד LVMH והפך אותו עם השנים לחוד החנית של היוקרה הצרפתית בעולם. ב-1973 נשא לאישה את אן דוואורן, שממנה התגרש ב-1990. לבני הזוג נולדו שני ילדים, דלפין בת ה-51, מנכ"לית מועצת המנהלים בבית האופנה דיור, ואנטואן בן ה-49, המנהל את מערכת הקידום והקיימות של התאגיד.
אנטואן אחראי, בין היתר, לשיתוף הפעולה בין LVMH לאולימפיאדת פריז, שבה הופיעו סמלי החברות בתאגיד עשרות אם לא מאות פעמים, תקדים שדרש את אישור הוועד האולימפי. מי סופר כשמעניקים לך 150 מיליון אירו לתפארת האירוע.
ואם כבר מדברים על נראות: ב"לה מונד" נטען כי אם חלילה מגיע למשרדו של ברנאר ארנו אומלל עם עניבה של המותג הרמס — שעליו הוא ניסה ללא הצלחה להשתלט בעוינות — האורח נדרש להוריד אותה ולא ייכנס למעלית לפני שיקשור עניבה מאחד ממותגיו של הבוס, שישאילו לו בכניסה.
שנה לאחר גירושיו מדוואורן, ארנו, שהוא גם פסנתרן מחונן, נשא לאישה את הלן מרסייה, פסנתרנית קנדית. לזוג נולדו שלושה בנים. הראשון, אלכסנדר בן ה-34, אחראי על אימפריית משקאות היוקרה של המשפחה. ב"לה מונד" מספרים כי הוא לוטש את עיניו לניהול בית האופנה דיור, אולם אחותו הגדולה, דלפין, טוענת כי אין לו את הניסיון וההבנה בתחום שהיא צברה במשך שנים רבות.
השני, פרדריק בן ה-31, נחשב למבריק בין הילדים ואחראי ללורו פיאנה, בית אופנה יוקרתי עם התמחות בסוודרים מקשמיר. במשך שנים דרכו לראש הפירמידה הייתה סלולה, אולם גם במקרה הזה האחות דלפין עקפה אותו.
הצאצא האחרון הוא ז'אן בן ה-28, אחראי על חטיבת שעוני היוקרה, בהם טאג האר ולואי ויטון. מחזור העסקים שלו אומנם צנוע יחסית לאחיו, אולם הוא מוביל אותו בהצלחה יתרה. הרכילות טוענת כי הוא הנחמד מבין החמישה ויודע כיצד הולכים בין הטיפות ביחסים המורכבים בין בני הדור השני של ארנו.
בעוד דיווחים מסוימים טוענים כי יורשי ארנו מוצאים דרך להסתדר ביניהם בסביבה התחרותית, אחרים טוענים כי הלן מרסייה-ארנו מיררה לכאורה את חייהם של הילדים מהנישואים הראשונים מהרגע שבו נולד בנה הבכור אלכסנדר. המצב כה גרוע, אומרים האחרונים, עד שדלפין ובעלה המיליארדר הצרפתי קסוויה ניאל נמנעים ככל האפשר ממפגשים משפחתיים. ניאל, שבעברו עסק באתרים פורנוגרפיים, הורשע בשותפות בעסק הקושר אותו לזנות. למרבה ההפתעה, הוא וארנו האב מסתדרים נפלא.
החיבור המשפחתי, בנוסף להצלחתה של דלפין, הקפיץ אותה לראש הפירמידה. מרסייה-ארנו לא הייתה מרוצה מההתפתחות הזו. היא טוענת, לפי "לה מונד", כי ניאל מנסה להשתלט על החברה. ברנאר ארנו, שכבר חווה לא מעט השתלטויות עוינות משני צידי המתרס, דאג שהמשפחה תחזיק ב-51 אחוז מהחברה וב-61 אחוז מהקולות במועצת המנהלים.
להפוך תבוסה לניצחון
לאור המתקפה החזיתית של "לה מונד" (שנמצא בבעלות קסוויה ניאל, אולם המערכת שלו עצמאית לחלוטין), שצוטטה בהרחבה בתקשורת העסקים והרכילות, החליט ארנו להירשם לרשת החברתית X. בפוסט הראשון בחייו, שנקרא על ידי 12 מיליון איש, הוא ענה בהומור מפתיע על ההאשמות והפך את דעת הקהל העוינת למחיאות כפיים סוערות ותגובות נלהבות.
במכתב השובר את תדמיתו הקפואה והאלגנטית, הוא מספר כי ילדיו, שקראו בעיתון כי הם משפחת המלוכה של עולם העסקים, שאלו אותו אם עליהם להשתחוות בפניו כשהם נפגשים. בעניין העניבה, הוא עוקץ וכותב כי האורחים יכולים להישאר איתה, אבל "אנחנו מציעים להם אחרת, יותר דיסקרטית".
על קשריו הענפים עם נשיאי צרפת, סין ורוסיה, שנידונו בהרחבה בכתבות, הוא תוהה אם עליו "לא לצאת משדרות מונטנייה" – שם נמצאות חנויות היוקרה של פריז – "ולשוחח רק עם הכלב שלי".
על הנושא הכאוב ביותר, המשפחה, הוא כותב: "הייתי רוצה שיתארו חמישה אנשים עם אופי חזק שעובדים יחד באותה החברה, מבלי להפוך את הסיפור לאופרה איטלקית. הם צוות ומדברים ביניהם בכל יום ראשון. אצל אחרים אלו חיי משפחה, כשמדובר בנו מתברר שאלו אינטריגות".
הציוץ קיבל 51 אלף לייקים ו-65 אלף תגובות. LVMH מיהרו לפרסם אותו בחשבון ה-X שלהם, בתוספת המילה "תודה" בענק. מוניטין התאגיד ניצל. ברנאר ארנו יודע איך להפוך תבוסה לניצחון. הוא לא הפך לאיש העשיר ביותר בצרפת במקרה.







