שתף קטע נבחר

השנה השחורה של הקונצרנים

שנת 2002 היתה שנה קשה ואכזרית, בייחוד עבור עסקים קטנים ובינוניים. עם זאת, גם הקונצרנים הרגישו היטב את השפעותיה השליליות, בגלל חשיפתם לענפים שקרסו תחת המיתון. יש גם מי שהצליחו לשרוד יפה את השנה הקשה: חברות האבטחה זינקו, ענף הכימיה רשם הישגים מרשימים וחברת טבע, כמובן, המשיכה להרשים גם ב-2002. החברות החזקות במשק: דירוג חברת דן-אנד-ברדסטריט. מימין לכתבה - דירוג החברות לפי קטגוריות

שנת 2002 היתה מהשנים הגרועות ביותר שידע המשק הישראלי. כל אינדיקטור שבחרו כלכלני חברת המידע העיסקי דן-אנד-ברדסטריט, המפרסמת את דירוגיה זו השנה ה-23 ברציפות, מלמד על נסיגת המשק לאחור בכמה שנים לפחות.
סימני ההאטה במשק נמשכו גם בתחילת 2003. אבל אם ינואר ופברואר היו חודשי אי-ודאות, בעיקר בגלל החששות מהמלחמה בעיראק, הרי שבמארס הסתמן מפנה חיובי.
כלכלני דן-אנד-ברדסטריט מעריכים כי סיומה המוצלח של המלחמה בעיראק, התפתחויות חיוביות במישור המדיני וההתקדמות במימוש התוכנית הכלכלית החדשה נותנים פתח לאופטימיות ולתקווה כי מצבה של הכלכלה הישראלית ישתנה תוך פרק זמן קצר יחסית.

מדד העוצמה: הכימיה והבנקים מובילים

את 100 החברות החזקות ביותר במשק הישראלי מדרגת דן אנד ברדסטריט באמצעות מכשיר שפיתחה ואשר נקרא "מדד העוצמה". המדד מביא בחשבון ארבעה פרמטרים פיננסיים: שווי השוק של החברה (במידה שהיא נסחרת בבורסה); מחזור מכירות או הכנסות; רווח נקי; והון עצמי. חברה שאין לגביה לפחות שלושה מארבעת הפרמטרים, לא תשתתף במדד העוצמה. שילובם של הפרמטרים מביא בחשבון את גודלן של החברות השונות, את רווחיותן, את איתנותן הפיננסית ואת הערך אותו מעניק להן השוק. שקלול הפרמטרים האלה מעניק לכל חברה את דירוג העוצמה שלה.
את המקום הראשון במדד העוצמה תופסת יצרנית התרופות טבע, הודות לצמיחה מרשימה שהציגה בכל הפרמטרים. שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, שומרים גם הם על מקומם - למרות השנה הקשה שעברה על ענף הבנקאות כולו. בנק הפועלים הוביל את דירוג העוצמה לפני שנתיים, אך השיפור הדרמטי בביצועיה של טבע דחק אותו ואת לאומי אל המקומות השני והשלישי. חוזקו היחסי של ענף הבנקאות, המתאפיין בהון עצמי גבוה, הביאה לכניסתו של גורם נוסף מהענף אל צמרת הדירוג - בנק המזרחי, שעלה מהמקום ה-14 אל המקום ה-11.
ענף הכימיה, אליו משתייכת טבע, הוא ללא ספק הענף הבולט ביותר לחיוב בדירוג העוצמה. פרט לטבע יש לענף שתי נציגות נוספות בעשירייה הראשונה: כימיקלים לישראל (שביצעה זינוק מרשים מהמקום ה-20 למקום הרביעי), ומכתשים-אגן (שטיפסה מהמקום ה-12 למקום השביעי). מגמה זו משקפת את חוזקו היחסי של ענף הכימיה מול ענפים אחרים במשק: בעוד שענף האלקטרוניקה, למשל, רשם ירידה של כ-19% ביצוא, הרי שיצוא ענף הכימיה עלה ב-4.2% ויצוא ענף התרופות לבדו עלה ב-73%.

הטכנולוגיה והתקשורת נחלשות

ענפי הטכנולוגיה, שסובלים ממשבר חריף זו השנה השלישית ברציפות, איבדו שתי נציגות בעשירייה הראשונה של מדד העוצמה: אמדוקס (שירדה מהמקום הרביעי למקום ה-14), וקומברס (שירדה מהמקום החמישי אל המקום ה-62). עם זאת הצליחה הנציגה המובילה של הענף, חברת התוכנה צ'ק-פוינט, להתקדם תוך העשירייה הראשונה - מהמקום השביעי למקום החמישי - למרות שרשמה ירידה במכירות. גם חברת התוכנה מרקיורי ביצעה כברת דרך נאה, ונכנסה לעשירייה הראשונה, כשקפצה מהמקום ה-16 למקום התשיעי.
מאז 11 בספטמבר 2001 נהנה ענף האלקטרוניקה הצבאית מביקושים גבוהים למוצריו, והיצוא הישראלי של הענף גדל בצורה משמעותית. הדבר משתקף במדד העוצמה בכניסתה של אלביט-מערכות אל העשירייה הפותחת: השנה היא עומדת במקום השמיני, לעומת המקום ה-13 אשתקד.
ענף התקשורת, הכולל תשתיות וטלפוניה, מיוצג בעשירייה הפותחת של מדד העוצמה על ידי נציגה אחת בלבד. אם בדירוג של 2002 היתה זו חברת בזק, שעמדה אשתקד במקום השישי, הרי שב-2003 החליפה אותה במקום זה חברת הסלולר סלקום. בזק עצמה ירדה השנה למקום ה-18, בעיקר בגלל הפסד של יותר ממיליארד שקל שנגרם לה כתוצאה ממחיקה חשבונאית שביצעה על עיסקת פלאפון-שמרוק.
גם בין הנציגות של ענף הביטוח, שנחשב לכמעט מקביל בעוצמתו לענף הבנקאות, הסתמנה השנה רוטציה. מגדל, שתפסה אשתקד את המקום התשיעי, ירדה השנה אל המקום ה-12, ואילו כלל-החזקות-ביטוח נכנסה אל המקום העשירי, אחרי שבשנה שעברה עמדה במקום ה-11.

היעדרם של הקונצרנים

הקונצרנים הגדולים נעדרים השנה מהעשירייה הפותחת של החברות החזקות, בגלל חשיפתם לענפים שסבלו קשות מההאטה והמיתון. חברת האחזקות הבולטת ביותר בדירוג היא אפריקה-ישראל, שעלתה מהמקום ה-29 למקום ה-22. בלטו בירידות קונצרן אי.די.בי (אי.די.בי-פיתוח ירדה השנה מהמקום ה-19 למקום ה-20, ואילו אי.די.בי-אחזקות ירדה מהמקום ה-22 למקום ה-27), וקונצרן כור, שירד מהמקום ה-35 אשתקד למקום ה-49 השנה.
גם חברות ענף השיווק הקמעוני איבדו מכוחן. שופרסל, למשל, יצאה מהעשירייה המובילה, וירדה מהמקום העשירי אשתקד אל המקום ה-32 השנה. גם רבוע-כחול נסוגה מהמקום ה-15 אשתקד אל המקום ה-34 השנה.
את הקפיצות הגדולות ביותר בדירוג ביצעו בעיקר חברות הביטוח והבנקים: הפניקס (התקדמות של 20 מקומות למקום 19 השנה), בנק מרכנתיל (התקדמות של 19 מקומות), או בנק דיסקונט למשכנתאות (עליה של 18 מקומות בדרוג).
לעומת זאת, המעבר של הבנק הבינלאומי להפסד ב-2002 הביאה לירידתו בדירוג מהמקום ה-17 אשתקד למקום ה-41 השנה. שגם החברה-האם שלו, פיבי, מציגה ירידה מהמקום ה-32 אשתקד למקום ה-61 השנה.
שווי השוק של 100 החברות המובילות במדד העוצמה נשחק בכ-40% לעומת אשתקד ועמד על 74 מיליארד דולר. לעומת זאת, הרווח המצרפי שהציגו 100 החברות הגדולות השנה היה חיובי - לעומת הפסד מצרפי אשתקד.

תעשייה: רוטציה בחמישייה הפותחת

סקטור התעשייה הוא מהנפגעים העיקריים של המיתון. התוצר התעשייתי, המהווה כ-25% מהתוצר העסקי של המשק, ירד ב-2002 ב-2.5%, ואילו היצוא התעשייתי ירד ב-4.5%. הענף שנפגע יותר מאחרים, וגרר את כל סקטור התעשייה כלפי מטה, הוא ענף האלקטרוניקה, שהתוצר שלו ירד השנה ב-11 אחוזים.
חמש החברות המובילות בדירוג חברות התעשייה הן אותן חברות שהתברגו אל החמישייה הפותחת אשתקד, אלא שבתוך החמישיה עצמה נרשמו שינויים: בתי הזיקוק (בז"ן), שתפסה את המקום הראשון ברשימה ב-3 השנים האחרונות, פינתה אותו לטובת חברת החשמל, שעלתה מהמקום השני אשתקד. בז"ן עצמה רשמה ירידה של 2 מקומות, אל המקום השלישי, כשאת המקום השני תופסת טבע, שטיפסה מהמקום הרביעי. במקום החמישי נותרה כימיקלים-לישראל מקבוצת החברה-לישראל.
שלוש מבין ארבע החברות הראשונות ברשימה נמצאות בשליטת המדינה - למרות האצת ההפרטה בעשור האחרון, עדיין יש לממשלה אחיזה נרחבת בחברות הגדולות במשק.
בתוך העשירייה בולטת לטובה אלקו-החזקות, שקפצה מהמקום התשיעי למקום השישי בזכות רכישת ענק שביצעה בצרפת, שהגדילה את הכנסותיה ב-98%. יצרנית המזון תנובה נכנסה השנה לעשירייה הפותחת של הרשימה, כשהיא עומדת במקום השביעי, אליו טיפסה מהמקום ה-16 אשתקד.
היחלשותן של חברות הטכנולוגיה והאלקטרוניקה באה לידי ביטוי גם ברשימת חברות התעשייה הגדולות. אינטל, שבשנה שעברה עמדה במקום השישי, ירדה למקום השמיני, ואילו ווישיי ירדה מהמקום השביעי אשתקד למקום התשיעי השנה. אי.סי.איי-טלקום יצאה השנה מהעשירייה הפותחת, וכיום היא עומדת במקום ה-16, לעומת המקום השמיני אשתקד.
מספר חברות מהתעשיות המסורתיות השונות הצליחו לבצע השנה כברת דרך נאה, ולטפס במעלה הדירוג. דור-כימיקלים, שביצעה מסע רכישות אגרסיבי באירופה והגדילה את מכירותיה ביותר מ-400%, נסקה מהמקום ה-157 אשתקד אל המקום ה-33 - עלייה של 124 מקומות. אורדן-תעשיות, שרכשה את השליטה ביצרנית מוצרי הבניה איטונג, עלתה מהמקום ה-111 אשתקד למקום ה-43 השנה - עלייה של 86 מקומות.

מסחר ושירותים: אין שינויים בצמרת

כניסתו של המשק הישראלי למיתון הביאה לירידה בענפי המסחר והשירותים, אף שזו הגיעה בפיגור מסוים: לצרכן הפרטי לוקח זמן להפנים את הצורך בהידוק החגורה. הגידול החד באבטלה תרם גם הוא לירידה בענפי המסחר והשירותים.
תוצר הענף, המהווה כ-50% מהתוצר העיסקי של המשק, ירד ב-2002 ב-2.8% ולראשונה מזה זמן רב נסגר מספר משמעותי של עסקים בענף המסחר ומספרם ב-2002 ירד ב-4.1%.
ההכנסות המצרפיות של 150 החברות הגדולות בענף המסחר והשירותים ירדו ב-2002 ב-4.7%, ל-30.2 מיליארד דולר.
הירידה העיקרית בענפי המסחר והשירותים חלה בשירותי המיחשוב והמו"פ, בשירותי ההארחה וההסעדה, בשירותי כוח האדם ובשירותים פיננסיים. עם זאת, נרשמה עלייה של 5.3% בענף שירותי האבטחה והשמירה, בגלל ההרעה במצב הבטחוני.
על פי הערכות בנק ישראל, המצב הבטחוני גרם לענפי המסחר והשירותים נזק הנאמד ב-3 מיליארד דולר, שרובו נגרם מהפגיעה הקשה בענף התיירות. חברת אופיר-טורס, למשל, ירדה ברשימה מהמקום ה-78 אשתקד למקום ה-92 השנה - ירידה של 14 מקומות.
בצמרת דירוג חברות המסחר והשירותים אין שינוי. ארבע החברות שהובילו את הרשימה אשתקד ממשיכות לעשות זאת גם השנה, ובאותו הסדר. את המקום הראשון עדיין תופסת בזק, במקום השני נמצאת קבוצת הדלק אלון, שבזכות פעילות ענפה בחו"ל מציגה הכנסות גבוהות יותר מפז, דלק וסונול. חברת התובלה הימית, צים, ניצבת במקום השלישי, ואילו רשתות השיווק שופרסל ורבוע-כחול תופסות את המקומות הרביעי והחמישי, בהתאמה. את הקפיצה המרשימה ביותר בדירוג ביצעה קבוצת דלק, שעלתה מהמקום העשירי אל המקום השישי.
כמו בדירוג החברות התעשייה הגדולות, גם בדירוג חברות המסחר והשירותים קיימת עדיין נוכחות בולטת של מדינת ישראל, המחזיקה בשלוש חברות מבין שמונה הראשונות בדירוג - בזק, אל-על וצים (בה מחזיקה המדינה במחצית השליטה).
מגמה חיובית חזקה מאפיינת את החברות יורוקום וסאני, שעסקיהן נשענים בעיקר על שיווק טלפונים סלולריים. יורוקום עלתה בשני מקומות, מהמקום ה-14 אשתקד למקום ה-12 השנה, בעוד שסאני ביצעה קפיצה מרשימה מהמקום ה-61 אשתקד למקום ה-36 השנה - עלייה של 25 מקומות.

המעסיקים הגדולים: השמירה זינקה לראש

מבין 300 חברות התעשייה, המסחר והשירותים הגדולות הנכללות בדירוגי דן-אנד-ברדסטריט, 16 בלבד מעסיקות למעלה מ-5,000 עובדים. ראוי לציין שהרשימה אינה כוללת את הבנקים הגדולים, שאינם משתייכים לסקטורים אלה. הפיטורים המסיביים בסקטור ההיי-טק גרמו לכך שהחמישייה הפותחת של המעסיקים הגדולים מכילה בעיקר חברות ממשלתיות, אם כי לצדן, בעשירייה הפותחת, בולטות מספר חברות פרטיות שממשיכות להעסיק כמות ניכרת של עובדים.
השינוי הדרמטי ביותר בדירוג הוא עלייתה של קבוצת השמירה אל המקום הראשון (אשתקד היא היתה רק במקום ה-35), עם 15 אלף מועסקים. אחריה בדירוג נמצאת התעשייה האווירית, שעמדה בשנה שעברה במקום הרביעי, ועתה טיפסה אל המקום השני עם 14,375עובדים. חברת החשמל ובזק, שחלקו בשנה שעברה את המקום הראשון, ירדו אל המקומות השלישי והרביעי, בהתאמה.
עוד בולטת בעלייה במספר המועסקים חברת דלתא-גליל, שבשנה שעברה העסיקה 11 אלף עובדים ועמדה במקום ה-17. השנה היא מעסיקה כבר 12 אלף עובדים ומדורגת במקום החמישי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טבע. החזקה מכולן
בנק הפועלים. מקום שני
בנק לאומי. מקום שלישי
כימיקלים לישראל. מקום רביעי
צ'ק פוינט. מקום חמישי
מומלצים