שתף קטע נבחר

פרס נובל לשלום לראש ממשלת אתיופיה

הוועדה החליטה להעניק לאביי אחמד את הפרס בשל פועלו לקידום השלום עם אריתריאה ושיתוף פעולה בינלאומי. לשכתו הגיבה: "ניצחון לכל האזרחים". ועדת הפרס בחנה לאורך השנה 301 מועמדים, בהם אישים בולטים וארגונים

 

 

ועדת פרס נובל באוסלו הכריזה בצהריים (שישי) על ראש ממשלת אתיופיה, אביי אחמד, כזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2019 מתוך 301 מועמדים, בהם 223 אנשים ו-78 ארגונים, שעמדו לבחירת חברי הוועדה. 

 

עוד סיפורים מעולם בעמוד הפייסבוק של דסק חוץ

 

"הפרס נועד להכיר באנשים שמעורבים בהשגת שלום ופיוס באתיופיה ובמזרח וצפון מזרח אפריקה", אמרה נציגת ועדת הפרס. "כשאביי אחמד נבחר לתפקיד הוא הבהיר שהוא מעוניין לחדש את שיחות השלום עם אריתריאה. בשיתוף פעולה קרוב עם אסיאס אפוורקי, נשיא אריתריאה, אחמד ניסח במהירות את העקרונות להסכם שלום שיסיים את הקיפאון הממושך בין המדינות". הוועדה ציינה כי "שלום לא צומח ממעשיו של צד אחד בלבד. כשראש הממשלה אביי הושיט את ידו, הנשיא אפוורקי לחץ אותה ועזר לייסד את תהליך השלום בין שתי המדינות".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל את פניו של ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד (צילום: אסתי דזיובוב, TPS)
ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד(צילום: אסתי דזיובוב, TPS)
 

"ועדת הפרס הנורבגית מקווה כי ההסכם יעזור להביא שינוי חיובי עבור אוכלוסיות אתיופיה ואריתריאה. על אף שנותרה עוד עבודה רבה, אביי אחמד יזם רפורמות חשובות שנותנות לאזרחים רבים תקווה לחיים טובים יותר ועתיד בהיר יותר. הוא העביר את מאה ימיו הראשונים כראש ממשלה בהוצאת המדינה ממצב חירום, העניק חנינה לאלפי אסירים פוליטים, ביטל צנזורה על התקשורת, הפך קבוצות אופוזיציה שהוצאו מחוץ לחוק לחוקיות, ושחרר מנהיגים אזרחיים וצבאיים שנחשדו בשחיתות, ובצורה משמעותית הגביר את השפעת הנשים בפוליטיקה וחיי הקהילה באתיופיה. הוא התחייב גם לחזק את הדמוקרטיה על ידי עריכת בחירות חופשיות והוגנות", אמרה.

 

רוחות של שינוי באתיופיה - עוד כתבות:

אביי המהפכה: ר"מ אתיופיה הוא "גורבצ'וב של אפריקה"

החיבוק ההיסטורי בין מנהיגי אתיופיה ואריתריאה

לדבר עם אמא אחרי 20 שנה. פיוס היסטורי באפריקה

 

"הוועדה מקווה שהפרס יחזק את רה"מ אבי בעבודתו החשובה למען השלום והפיוס", הוסיפה הנציגה. "אתיופיה היא המדינה השניה בגודל אוכלוסייתה באפריקה והכלכלה הגדולה ביותר של מזרח אפריקה. לאתיופיה שלווה, יציבה ומשגשגת יהיו השפעה חיובית והיא תעזור לחזק אחווה בין האומות והעמים באיזור הזה. כשהוראות צוואתו של אלפרד נובל חקוקות בדעתנו, ועדת הפרס רואה באביי אחמד כאדם שבשנה החולפת עשה את המירב כדי להיות ראוי לפרס נובל לשלום של 2019".

 

לשכתו של אחמד מסרה כי "הזכייה בפרס היא משותפת עבור כל אזרחי אתיופיה. זוהי קריאה לתמיכה במאמצים שלנו להפוך את אתיופיה למדינה משגשגת". נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בירך את אחמד בטוויטר וכתב: "אביי יקר, אתה מנהיג של השראה ותקווה המוביל שינויים אמיצים למען אזרחי ארצך ולמען שלום העולם כולו. אנו שולחים לך חיבוק חם מכל ידידייך במדינת ישראל".

 

מנהיגי אתיופיה אריתריאה אריתראה פגישה היסטורית הסכם שלום (צילום: AP)
החיבוק ההיסטורי בין אביי לנשיא אריתראה(צילום: AP)

בשנים 2000-1998 ניהלו אתיופיה ואריתריאה מלחמה קשה שגבתה את חייהם של כ-80,000 איש. הממשל האתיופי תמך בארגוני מורדים באריתריאה במטרה להפיל את הממשל האריתריאי, והממשל האריתריאי תמך בארגוני מורדים באתיופיה כדי להשיג מטרה דומה בצד השני. שתי המדינות נותרו מבודדות ונשלטות על-ידי כוחות הביטחון שלהן.

 

אביי הושיט יד של שלום לא רק לאריתריאה, אלא גם למצרים. הוא נפגש בקהיר עם הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי והשניים הבטיחו ליישב את המחלוקות בין שתי המדינות בנוגע לסכר שאתיופיה בונה בנהר הנילוס – סכר שמצרים חוששת כי יאיים על אספקת המים שלה. סיסי טען כי בשיחות ביניהם הושגה פריצת דרך, ואביי הדגיש כי אתיופיה מחויבת לוודא שמצרים תקבל את הקצאת המים המגיעה לה.

 

הזוכים האחרונים בפרס נובל לשלום

2018 - נדיה מוראד ודניס מקגווי

2017 - הארגון לפירוק העולם מנשק גרעיני

2016 - חואן מנואל סנטוס

2015 - הקוורטט למען דיאלוג בתוניסיה

2014 - מללה יוספזאי וקאילאש סאת'יארטי

 

הרפורמות שאביי הוביל מאז שנבחר לתפקיד זיכו אותו בשבחים מרחבי העולם כולו, מאסמרה בירת אריתריאה ועד וושינגטון, והיו שהשוו את התהליך שהוא מנהיג ל"פרסטרויקה" של מנהיג ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב בשלהי ימיה של המעצמה הסובייטית, בשנות ה-80. מנהיגי האופוזיציה אינם מסתירים את שביעות רצונם ממהלכיו, וכמה מנהיגים אתיופים גולים, שברחו מאתיופיה בשל החשש מרדיפות הממשל, החליטו לאחרונה לשוב למולדתם.

 

אביי נולד באגרו שבמחוז אורומיה, המחוז הגדול ביותר באתיופיה, ב-15 באוגוסט 1976. הוא בנם של אב מוסלמי בן אורומו, הקבוצה האתנית הגדולה במדינה, ושל אם נוצרייה אמהרית. בשנות ה-90 שירת כחייל בכוח שמירת השלום של האו"ם ברואנדה אחרי רצח העם שהתחולל בה ב-1994, ולימים היה לקצין בכיר בצבא אתיופיה.

 

אתיופיה שתילת עצים אביי אחמד ()
 

הוא ייסד וניהל את הסוכנות האתיופית האחראית לביטחון בתחום הסייבר, ולפני שהתמנה לראש הממשלה הספיק לכהן כשר המדע והטכנולוגיה. אביי דובר באופן שוטף שלוש שפות המשמשות באתיופיה וכן אנגלית, והוא בעל תואר שני במנהיגות מעצבת מאוניברסיטת גריניץ' בבריטניה ותואר ד"ר מאוניברסיטת אדיס אבבה.

 

ועדת נובל לשלום באוסלו מקבלת מדי שנה מאות הצעות למועמדים. פוליטיקאים, פרופסורים באוניברסיטאות ומי שכבר זכו בפרס יכולים להגיש הצעות לוועדה. הזוכים בקטגוריות השונות יקבלו תשע מיליון קרונות שבדיות (כ-1.1 מיליון דולר).

 

לפי תקנון הוועדה, כל אדם יכול להציע מועמד לקבלת הפרס כל עוד הוא עומד בקריטריונים. התקנון שומר על זהותם של המועמדים שלא זכו בפרס במשך 50 שנים.

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הביע בחודש שעבר אכזבה על כך שהוא טרם קיבל את הפרס היוקרתי. "הייתי מקבל נובל על הרבה דברים אם הם היו מעניקים את הפרס בהגינות – אבל הם לא", התלונן הנשיא. שמו של טראמפ הוצע כמועמד לקבל את הפרס החשוב בעקבות פריצת הדרך ביחסים עם צפון קוריאה, ופגישות הפסגה עם השליט קים ג'ונג און.

 

טראמפ הזכיר את הזכייה המפתיעה של ברק אובמה בשנת 2009, פחות משנה מאז שנכנס לתפקיד ואמר כי "הם נתנו פרס לאובמה מיד בתחילת כהונתו כנשיא, ולא היה לו מושג למה הוא קיבל את זה. אתם יודעים מה? זה הדבר היחיד שאני מסכים איתו עליו". בשנה שעברה הציעה יפן את מועמדותו של טראמפ לבקשת הבית הלבן.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך אחר הצהריים את אביי אחמד: "ברכות חמות על זכייתך בפרס נובל לשלום. זוהי עדות למנהיגותך הגדולה, המביאה שלום ושגשוג לעם האתיופי ולאזור כולו. התרשמתי עמוקות מאישיותך ומהישגיך במהלך ביקורך בישראל לפני חודשיים ואני מאחל לך ולאתיופיה המשך הצלחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסתי דזיובוב, TPS
ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד
צילום: אסתי דזיובוב, TPS
מומלצים