שתף קטע נבחר

נובל לשלום ליזידית שהייתה שפחת מין של דאעש ולרופא מקונגו

הגינקולוג הקונגולזי דניס מקווגי, שבמשך שנים ארוכות מסייע לשיקום נשים שנאנסו, ונדיה מוראד, יזידית שהייתה שפחת מין של דאעש והפכה לפעילה בולטת למען נשים - הם הזוכים בפרס נובל לשלום לשנת 2018

 

 

 

ועדת פרס נובל באוסלו הכריזה בצהריים (יום ו') כי הזוכים בפרס נובל לשלום לשנת 2018 הם הגינקולוג הקונגולזי דניס מקווגי, שבמשך שנים ארוכות מסייע לשיקום נשים שנאנסו, ונדיה מוראד, יזידית שהייתה שפחת מין של דאעש והפכה לפעילה בולטת למען נשים. הבחירה בשניים באה בסופה של שנה שבה התבלטה תנועת המחאה MeToo, המבקשת להתיר את קשר השתיקה סביב הפגיעות המיניות שחוות נשים ברחבי העולם.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מוראד (25) משתייכת למיעוט היזידי, שחי בדו-קיום מתוח עם שכניו המוסלמים במוסול שבעיראק. בשנת 2014 היא נמנתה עם כ-7,000 נשים, נערות וילדות שנלקחו בשבי על-ידי אנשי דאעש המוסלמים הסונים. אלה רואים ביזידים כופרים באיסלאם. במהלך ההשתלטות של דאעש על שליש משטח עיראק רצח ארגון הג'יהאד גברים יזידים ונשים יזידיות מבוגרות יותר, בהם אחיה ואמה של מוראד. הנשים הצעירות, הנערות והילדות שועבדו והפכו לשפחות מין של המחבלים.

נדיה מוראד (צילום: רויטרס)
נדיה מוראד, במטה האו"ם בניו יורק (צילום: רויטרס)

דניס מקווגי ונדיה מוראד (צילום: EPA)
ד"ר דניס מקווגי (צילום: EPA)

בשנה שעברה פרסמה מוראד את הספר "הנערה האחרונה", שבו סיפרה על חייה בכפר בצפון עיראק, נפילתה בשבי ובריחתה הדרמטית. בספר כתבה על תחושת הנטישה שהרגישה כלפי מי שנמנעו מלסייע לה ולדומיה. "זה אף פעם לא נעשה קל יותר לספר את הסיפור שלך", כתבה בספרה, "בכל פעם שאת מדברת על זה - את חיה את זה מחדש. אבל הסיפור שלי, המסופר בכנות ושוטח את העובדות, הוא הנשק הטוב ביותר שיש לי נגד הטרור, ואני מתכננת להשתמש בו עד שהטרוריסטים האלה יועמדו לדין". 
 
כשמוראד נחטפה היא הייתה בת 21, ובאזור שבו גרה חיו כ-400 אלף יזידים. "השכנים הסונים שלנו יכלו לבוא ולנסות לעזור לנו, אבל הם לא עשו זאת", כתבה בספרה. היא תיארה את מעשי האונס האין סופיים שבהם נפלה קורבן לגברים שקנו ומכרו אותה. "בשלב מסוים - היה רק אונס. שום דבר אחר. זה הופך לשגרת היום שלך. את לא יודעת מי הולך לפתוח את הדלת לידך כדי לתקוף אותך, את יודעת רק שזה יקרה ושמחר עלול להיות גרוע יותר".

 

חוקרי האו"ם מעריכים שכ-5,000 בני המיעוט היזידי רוכזו ונרצחו במהלך ההתקפה של דאעש נגד המיעוט ב-2014 - מעשים שהוגדרו על-ידי האו"ם כרצח עם. את ההקדמה לספרה של מוראד כתבה עורכת הדין אמל קלוני, רעייתו ג'ורג' קלוני, נציגתה של מוראד.

 

נאדיה מוראד (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

 

"הביטו בנו הולכות ברחוב עם השובים שלנו"

מוראד הצליחה לברוח משוביה במוסול כשזיהתה הזדמנות לקפוץ מעל החומה המקיפה את הבית שבו הוחזקה. היא הסתובבה ברחובות מכוסה בכיסוי איסלאמי, ובסופו של דבר קיבלה החלטה נועזת לדפוק על דלתם של זרים ולבקש עזרה. היה זה סיכון גדול מאוד: בדיעבד התברר לה שאחייניתה עשתה זאת לפניה, והוסגרה שש פעמים לידי דאעש על-ידי אנשים שמהם ביקשה עזרה.

 

"משפחות בעיראק ובסוריה ניהלו חיים רגילים בשעה שאנחנו עונינו ונאנסנו", כתבה בספרה. "הם הביטו בנו הולכות ברחוב עם השובים שלנו. הם אפשרו לנו לצרוח בשוק העבדים ולא עשו דבר". למזלה של מוראד, הזרים שעל דלתם דפקה סייעו לה לברוח למחנה פליטים. "אני רוצה להיות הבחורה האחרונה בעולם עם סיפור כמו שלי".


נאדיה מוראד (צילום: AP)
(צילום: AP)

אחרי בריחתה עברה מוראד לגרמניה, ושם הפכה לפעילה בולטת למען נשים ולמען המיעוט היזידי. היא הוכרזה גם כשגרירה של רצון טוב מטעם האו"ם.

 

ביולי 2017 ביקרה מוראד בישראל. "אני שמחה מאוד להיות בישראל בפעם הראשונה. אני מרגישה שהמדינה הזו, שעברה דברים כמו השואה, תגלה הבנה לפשעים שביצע דאעש נגד העם היזידי ונגד מיעוטים רבים בעיראק ובסוריה. אני מקווה שאתם תסייעו לנו ותעמדו לצדנו", אמרה בשיחה עם ynet. "העם היזידי נמצא במצב של השמדה קולקטיבית אחרי שלטון דאעש במשך שלוש שנים. אני מבקשת מהאנשים שיתמכו בנו כדי שנוכל לקבל את זכותנו ולהשיג צדק".

 

הרופא שסייע לעשרות אלפי נשים בקונגו

הגינקולוג מקווגי, בן 63, נודע כמי שמטפל בקורבנות תקיפה מינית ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. הוא מנהל את בית החולים פנזי בעיר בוקאבו שבמזרח המדינה האפריקנית. את המוסד שלו פתח ב-1999, ובכל שנה מטפלים שם באלפי נשים, רבות מהן זקוקות לניתוחים בעקבות התקיפות המיניות שעברו.

 

בין הנשים שלהן מסייע מקווגי גם כאלה שנאנסו לעיני בעליהן, ילדות שנאנסו שוב ושוב על-ידי חיילים וגם תינוקות רכים, לעתים בני ובנות ארבעה חודשים בלבד, שנפלו קורבן לאונס. "כשנשים באות לבית החולים שלי הן הרוסות לגמרי", סיפר השנה למגזין האמריקני "טיים". "הן הרוסות פיזית, נפשית וכלכלית". לפי המגזין, מאז הקמתו טיפל המוסד שלו ביותר מ-50 אלף קורבנות תקיפה מינית. "התקווה שלי היא שנשים לא יחכו שגברים יעניקו להן את החופש", אמר. "נשים מבינות שאף אחד לא נותן להן משהו במתנה - הן חייבות לקחת אותו".

 

במהלך השנים הרבה ד"ר מקווגי לנסוע ברחבי העולם ולספר על מקרי האונס והעינויים באזורו. בין השאר עשה זאת בסנאט האמריקני, בבית הלבן, בפרלמנט האירופי, בפריז ובבריסל.

 

הזוכים בשנים האחרונות: 

2014 - מללה יוספזאי וקאילאש סאת'יארטי   

2015 - הקוורטט למען דיאלוג בתוניסיה   

2016 - חואן מנואל סנטוס   

2017 - הארגון לפירוק העולם מנשק גרעיני

 

רשימת שמות מכובדת הוגשה השנה לחמשת חברי הוועדה הנורבגית - 331 אישים וארגונים הוצעו כמועמדים אפשריים לפרס שיוענק. רק אנשים מסוימים רשאים להציע לוועדה שמות – בהם זוכי נובל לשעבר.

 

השבוע הוכרזו הזוכים בפרסי נובל בתחומים אחרים. פרס נובל בכימיה הוענק לשלושה חוקרים מבריטניה ומארה"ב על פיתוח תהליכים אבולוציוניים במבחנה בקנה מידה מהיר, מחקרים שיש להם השלכות רבות במחקר, בתעשייה וברפואה. מחצית הפרס תוענק לפרנס ארנולד (Arnold) מארצות הברית על פיתוח שיטה לייצור יעיל ומהיר של אנזימים באמצעות ברירה אבולוציונית במבחנה. ארנולד היא האשה החמישית בהיסטוריה הזוכה בפרס נובל בכימיה, והראשונה מאז זכייתה של עדה יונת ב-2009. המחצית האחרת תחולק בין ג'ורג' סמית (Smith) מארצות הברית וגרגורי ווינטר מבריטניה על שימוש בנגיפים תוקפי חיידקים (פאג'ים) לייצור חלבונים, בהם נוגדנים של מערכת החיסון.

 

ביום שלישי הוכרז כי פרס נובל בפיזיקה יוענק לשלושה מדענים על פריצות דרך בתחום הלייזרים: מחצית הפרס תוענק לארתור אשקין מארצות הברית שפיתח מלקחיים אופטיים המאפשרים לבודד ולחקור תאים ומולקולות, והמחצית השנייה לז'ראר מורו מצרפת ולדונה סטריקלנד מקנדה, שפיתחו שיטה לייצר הבזקי לייזר קצרים מאוד (כמה מיליוניות של מיליארדיות השנייה) וחזקים מאוד, בעלי שימושים במדע וברפואה. סטריקלנד היא האשה הראשונה שזוכה בפרס נובל בפיזיקה אחרי 55 שנים, והשלישית בהיסטוריה הזוכה בפרס הזה.

 

ביום שני הודיעה הוועדה כי הפרס ברפואה יוענק לג'יימס אליסון מארה"ב וטסוקו הונג'ו מיפן על גילויים שהובילו לפיתוח תרופות חדשות נגד סרטן.


פורסם לראשונה 05/10/2018 11:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים