שתף קטע נבחר

 

נשיא קולומביה זכה בפרס נובל לשלום

הנשיא חואן מנואל סנטוס, שהוביל להסכם שלום עם המחתרת לאחר 52 שנות לחימה, זכה בפרס - ימים ספורים לאחר שקולומביה דחתה במשאל עם את ההסכם

 

 

 

שבוע אחרי כישלונו בשיווק הסכם השלום, זוכה נשיא קולומביה לפרס על מאמציו - פרס נובל לשלום: נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס הוכרז היום (ו') באוסלו בירת נורבגיה כזוכה בנובל לשלום. הנשיא סנטוס, שהוביל להסכם שלום עם מחתרת השמאל המרקסיסטית FARC לאחר 52 שנות לחימה, זכה בפרס ימים ספורים לאחר שקולומביה הצביעה במשאל עם נגד ההסכם.

 

הפרס, ששוויו הכספי 930 אלף דולר, יוענק לסנטוס באוסלו ב-10 בדצמבר ויינתן לו על הגעתו להסכם שאמור להביא לסיום הלחימה בין הממשלה למורדים, לחימה שגבתה את חייהם של יותר מ-220 אלף בני אדם. על פי ההסכם, שנחתם לפני כמה חודשים, יפורקו מנשקם 7,000 אנשי המחתרת ברגע שייושם הסכם השלום. מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, השליח המיוחד של ארה"ב ונשיאי קובה, צ'ילה, ונצואלה ומדינות אחרות מאמריקה הלטינית השתתפו בטקס שנערך בקובה ובירכו על ההסכם. אבל זה לא הספיק.

 

 

בתחילת השבוע הקולומביאנים הדהימו ודחו במשאל עם את אותו ההסכם - 50.23% הצביעו נגד, מול 49.76% שהצביעו בעד. סנטוס אמר כי הוא מקבל את התוצאות, אך הוסיף כי הפסקת האש שהוכרזה בין הצדדים תימשך. תוצאות המשאל היוו תבוסה גדולה עבור הנשיא, שקיווה שהשגת שלום עם המחתרת תהיה המורשת שלו.

 

לפני המשאל, סנטוס אמר כי אין בידו תוכנית חלופית למקרה שההסכם יידחה, וכי הדבר יחזיר את קולומביה למצב של מלחמה. אבל למרות ההפסד במשאל העם, החליטה ועדת הנובל להעניק לנשיא קולומביה את הפרס היוקרתי ביותר. האירוע באוסלו התקיים בסופו של שבוע, שבו נמסרו שמות הזוכים בפרסי נובל ברפואה, פיזיקה וכימיה. 

ההסכם שנדחה במשאל עם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההסכם שנדחה במשאל עם(צילום: AFP)
  

קולומביה אמרה "לא", אבל הנשיא קיבל נובל (צילום: AP) (צילום: AP)
קולומביה אמרה "לא", אבל הנשיא קיבל נובל(צילום: AP)

דוברת ועדת הנובל, שהכריזה על הענקת הפרס לסנטוס, אמרה כי משאל העם "לא הראה שהעם הקולומביאני דחה את השלום, אלא שהוא דחה את הפרטים הספציפיים של הסכם השלום הזה". בהיא היללה את סנטוס על שאמר כי יילחם למען השלום עד יומו האחרון בתפקיד.

 

לפי ההסכם שנדחה, מפלגת FARC הייתה יכולה להתחרות בבחירות הנשיאותיות והחוקתיות ב-2018 ולהבטיח לעצמו 10 מושבים בקונגרס עד לשנת 2026. תומכי מחנה ה"לא" במדינה הזדעקו לנוכח סעיפים אלו בהסכם השלום וקראו לשלוח את המורדים לכלא.

 

בשנה שעברה זכה בפרס היוקרתי "הקוורטט למען דיאלוג בתוניסיה", שמאגד ארגונים למען שלום. ראש ועדת הפרס הנורבגית, קאצ'י קולמן, ציינה אז כי הקוורטט ייסד תהליך פוליטי אלטרנטיבי ב-2013, בעת שהמדינה הצפון-אפריקנית הייתה על סף מלחמת אזרחים ובכך הבטיח את זכויותיהם של כלל תושביה.

 

הקוורטט התוניסאי הוקם בקיץ 2013 וסייע להליך הדמוקרטיזציה בתוניסיה כשזה היה בסכנת קריסה. "יותר מכל דבר אחר, הפרס נועד לעודד את העם התוניסאי, שלמרות כל האתגרים הגדולים הניח את הבסיס לאחווה לאומית שבוועדת נובל מקווים שתשמש דוגמה למדינות אחרות", מסרה אז הוועדה באוסלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים