שתף קטע נבחר

הושגה פשרה: רוב הח"כים הדרוזים קיבלו את מתווה נתניהו

פרסום ראשון: חברי הכנסת הדרוזים בקואליציה הודיעו כי הם מקבלים את מתווה הפשרה שהציג בפניהם ראש הממשלה נתניהו, הכולל חקיקת חוק מיוחד. ח"כ אכרם חסון, מיוזמי העתירה לבג"ץ נגד החוק, הודיע שימשוך אותה לבקשת השר כחלון. ח"כ סלח סעד מהאופוזיציה לא מוותר על העתירה

 

 משה כחלון ()
השר משה כחלון וח"כ אכרם חסון בג'וליס
 

פרסום ראשון: מחאת הדרוזים לקראת פתרון. חברי הכנסת מהעדה הדרוזית הודיעו הערב (יום ד') כי הם מקבלים את מתווה הפשרה שהציג בפניהם ראש הממשלה בנימין נתניהו והם עשויים למשוך בקרוב את העתירה שהגישו לבג"ץ נגד חוק הלאום - כפי שביקש מהם שר האוצר משה כחלון שסייע בתיווך בין הצדדים.

 

ח"כ אכרם חסון (כולנו) אמר: "העברנו את המתווה לעורך הדין שלנו שאמר שהמתווה מקובל וטוב לעדה. מבחינתנו מדובר במתווה היסטורי. הוא מוריד תחושת הקטלוג לאזרחים סוג א' ואזרחים סוג ב'. הוא מאפשר לנו להיות אזרחים גאים ושווים בתוך עמנו וארצנו. כל מה שרצינו הוא להיות עם אחד ומדינה אחת. אם המתווה שקיבלנו אכן ייושם, אנחנו בוודאי שנעצור את הכול. המתווה נותן נקודת זינוק שווה ופתרון לכל הבעיות ואנחנו מתחילים להרגיש שווים ואין עניין להמשיך במחאות. יש לנו אור בקצה המנהרה".

שייח מוואפק טריף (צילום: לע
נתניהו ושייח מוואפק טריף בפגישתם (צילום: לע"מ)

שייח מוואפק טריף (צילום: לע
(צילום: לע"מ)
 

בנימין נתניהו בשיחה עם חברי הקהילה הדרוזית (צילום: לע
נתניהו וכחלון בשיחה עם חברי הקהילה הדרוזית(צילום: לע"מ)

 משה כחלון ()
משה כחלון ושייח מוואפק טריף, מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית
 

הצוות שהקים נתניהו בעניין העדה הדרוזית, בראשות מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה יואב הורוביץ, שבו שותפים המנהיג הרוחני של העדה, השייח מוואפק טריף, השרים איוב קרא ויריב לוין, ח"כ חמד עמאר, ח"כ לשעבר שכיב שנאן, ראשי הרשויות המקומיות הדרוזיות ופורום הקצינים הבכירים במילואים התכנס היום פעם נוספת.

 

ראש הממשלה והצוות גיבשו מתווה שהוגדר היסטורי, "המציג מהפך במעמד החוקי של בני המיעוטים המשרתים בכוחות הביטחון, ובפרט בני העדה הדרוזית". השייח טריף בירך על עבודת הצוות והודה לראש הממשלה על הפעולה המהירה והרצינית. המתווה יוצג לנכבדי העדה.

 

להלן מרכיביו של המתווה:

  1. עיגון בחוק של מעמד העדה הדרוזית, וכן של מעמד העדה הצ'רקסית. החוק יוקיר את תרומתה של העדה הדרוזית למדינת ישראל בבניין הארץ, בחיזוק הביטחון ובעיצוב פני החברה הישראלית כחברה שוויונית ומגוונת, ויכלול תמיכה במוסדות העדה (דת, חינוך, תרבות); חיזוק היישובים הדרוזים, כולל פתרונות לבניה למגורים, והקמת יישובים חדשים לפי הצורך; ושימור המורשת הדרוזית והנחלתה.
  2. עיגון בחוק של זכאותם להטבות של בני מיעוטים, מכל הדתות והעדות, המשרתים בכוחות הביטחון, להשגת שוויון חברתי. 
  3. עיגון בחוק יסוד להכרה בתרומתם של אלו הנוטלים חלק בהגנת המדינה, מכל הדתות והעדות, בהם בני העדה הדרוזית.
  4. כמו כן, הודיע מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה על הקמת ועדת שרים בראשות ראש הממשלה, לנושא העדה הדרוזית, אשר תפעל – בין היתר – לקידום המתווה ולפיקוח על יישומו.
  5. פרטיו של המתווה יגובשו וינוסחו במדויק תוך 45 ימים, במסגרת צוות משותף של הממשלה ושל נציגי העדה, והכול בכפוף להוראות הדין, ולאישור היועץ המשפטי לממשלה. פעולות החקיקה יחלו מיד עם כינוס מושב החורף הקרוב של הכנסת ויסתיימו תוך 45 ימים מתחילת המושב. 

 

אכרם חסון, חמד עמאר וסאלח סעד (צילום: יוסי זמיר, יצחק הררי, דוברות הכנסת)
הגישו העתירה לבג"ץ: אכרם חסון, חמד עמאר וסאלח סעד(צילום: יוסי זמיר, יצחק הררי, דוברות הכנסת)

 

שר התיירות יריב לוין אמר: "אני מברך על ההסדר אליו הגענו עם הנהגת העדה הדרוזית. ההכרה בזכויותיהם של המשרתים בכוחות הבטחון היא הישג היסטורי. ברית האחים האיתנה וארוכת השנים בינינו ובין העדה הדרוזית גברה על הניצול הציני של האופוזיציה ועל מאמציה הכושלים לפגוע ביחסים המצויינים ובקשר ההדוק בינינו ובין אחינו הדרוזים. אמשיך לפעול כדי לקדם חקיקה והחלטות שיבטיחו את מעמדם האיתן והבלתי ניתן לניתוק של בני העדה הדרוזית במדינת ישראל".

 

את העתירה לבג"ץ נגד חוק הלאום הגישו חבר הכנסת אכרם חסון (כולנו) ואליו הצטרפו חברי הכנסת חמד עמאר (ישראל ביתנו) וחבר הכנסת מהאופוזיציה, סלח סעד (המחנה הציוני). ח"כ סעד מסר כי הוא לא ימשוך את עתירתו. "צר לי שחבריי נכנעו ללחצים ופרשו מהעתירה החשובה לבג"ץ", אמר. "אני ממשיך בעתירה נגד חוק הלאום. נתראה בבית המשפט העליון".

 

ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו) ציין כי "המתווה ההיסטורי מעגן לראשונה את הישראליות שלי. המתווה מקובל עליי. כל מה שמניע אותי הוא טובת העדה הדרוזית". הוא מסר לאחר סיכום המתווה: "העדה הדרוזית היא מעמודי התווך של החברה הישראלית ולה זכויות רבות בבניית המדינה ושגשוגה. דרישתנו לשוויון מלא בגלל שחוק הלאום מפלה אותנו הן דרישות לגיטימיות וצודקות. מחאתנו צודקת ועל כן ראש הממשלה ביקש לנהל איתנו משא ומתן, ועל כן ישבנו עם הוועדה שהוא הקים שעות רבות וקיבלנו בסופו של דבר הצעות תקדימיות ואף היסטוריות לתיקון העוול והקיפוח שסבלנו ממנו במשך שנים רבות.

 

"המתווה שהוצג מציע שלושה סעיפים עיקריים לחקיקה: חוק יסוד מעמד העדה הדרוזית, שימור מוסדותיה ופיתוח יישוביה והקמת ישובים דרוזיים חדשים. חוק שיכיר בתרומת העדה הדרוזית למדינת ישראל, וחוק שיבטיח זכויות שוות לשאר המיעוטים שמשרתים במערכת הביטחון. את הצעות ראש הממשלה והוועדה הממונה נביא לדיון בהנהגת העדה ונחליט לגביהם, אבל אני מודיע כאן קבל עם ועדה שטובת העדה הדרוזית ושגשוגה הם המטרה העליונה שלי ואני אמשיך להיאבק להשגת מטרה זו במלואה".

 

 

מאז שחוק הלאום אושר במליאת הכנסת, סערה נרשמה בעדה הדרוזית ונשמעו קולות מחאה רבים. שאדי זידאן, סגן מפקד פלוגה, הודיע על החלטתו להפסיק לשרת בצה"ל אחרי חמש שנים. "החלטתי להפסיק לשרת את המדינה הזאת", כתב בפייסבוק. "עד היום נתתי למדינה את הנשמה שלי, סיכנתי את החיים שלי, לא ראיתי בית ומה לא".

 

גם סרן עמיר ג'מאל מירכא, קצין דרוזי, פרסם פוסט מחאה בעקבות אישור חוק הלאום, אולם בהמשך מחק את הפוסט וכתב מכתב פתוח לראש הממשלה בנימין נתניהו. לאחר המכתב, הוא הושעה ל-14 יום מתפקידו בצה"ל. אוהל מחאה של ההפגנה הדרוזית הוקם בכיכר רבין בתל אביב. 

 

שר האוצר משה כחלון הביע שביעות רצון: "אני שמח שנמצאה הדרך, לאחר עבודה מאומצת, לתת מענה לבעיה שנוצרה בעקבות חקיקת חוק הלאום, שהוא חשוב בפני עצמו. הכותרת של המתווה אומרת: מי שתורם למדינת ישראל ראוי לכל ההערכה, שוויון ותגמול. לכן, הדרך הזאת מכריזה על ברית היסטורית בין מדינת ישראל לאזרחיה התורמים. לא חשוב מאיזו עדה, מוצא או גזע".

 

מנגד, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר כי "הדבר היחיד שראש הממשלה לא עשה הוא להגיד ״טעיתי. חוקקתי חוק רשלני וחפוז בלי להתעמק בהשלכות שלו. אני מתנצל בפני כל מי שנפגע. הייתי צריך להצביע בעד חוק הלאום של בני בגין ולחסוך מכולנו את המבוכה הזו".

 

ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) אמר כי "מי שקיבל את המתווה, נפל לשיח של ביבי, שיח של צ'ופרים וליטופים. שיח שמבקש להשתיק מחאה באמצעות לחם ושעשועים. כולי תקווה שיהיה מי שיתעשת ויבין שלא מוכרים מאבק על דמותה של המדינה בעבור נזיד עדשים של כמה הטבות ארוזות בעטיפת צלופן, שמלבד הרבה רעש - לא משנות דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים