שתף קטע נבחר

מחנה עתלית בעידן ההיי-טק

כ-50 שנה אחרי שאחרוני המעפילים עזבו אותו, הוקם באחד הצריפים המשוחזרים במחנה עתלית מרכז לאיסוף עדויות על ההעפלה

יותר מ-60 שנה לאחר הקמת מחנה המעצר למעפילים בעתלית, נחנך במקום מרכז תיעוד למפעל ההעפלה. "צריף ספר המעפיל" נמצא בתוך צריף מעפילים מקורי ששוקם בצורת אוניה. "ספר המעפיל" הוא תוכנת מחשב ייחודית, (שפותחה על ידי חברת "מילניום", המכילה מידע על התקופה, האנשים ואניות המעפילים, שמות, תמונות ועדויות של כ-10,000 מעפילים ופעילי העפלה, עדויות מוקלטות בוידיאו ועוד.
מטרתו של הפרויקט, ביוזמת המועצה לשימור אתרים, היא לאסוף חומר רב ככל האפשר בנושא ובין השאר לדרבן מעפילים לספר את סיפוריהם האישיים לפני שיהיה מאוחר מדי.

60 אלף מעפילים עצורים

מחנה עתלית נבנה על ידי שלטונות המנדט הבריטי במטרה לעצור מעפילים בלתי לגאליים לזמן בלתי מוגבל. בנוסף, שימש כמקום מעצר לפעילי היישוב היהודי שנאבקו בשלטון,
ביניהם עצורי "השבת השחורה" ולוחמי האצ"ל והלח"י. בכל תקופות קיומו היו עצורים במחנה כ-60,000 מעפילים.
בליל ה-9 באוקטובר 1945 שוחררו עצורי המחנה בפעולה נועזת של לוחמי הפלמ"ח. בהתראה של יומיים בלבד נאסף נשק, הוחדרה למחנה קבוצת אנשי פלמ"ח שהכינה את הדרוש מבפנים, ושובצו מלווים כדי להוליך את 210 העצורים למקום מקלט. אנשי הפלמ"ח הצליחו להשתלט על השומרים במחנה, לחתוך את גדר התיל שהקיפה אותו, ולהוביל את העצורים לבית אורן ומשם בדרכי הטעיה ליגור. המשטרה הבריטית, שהמתינה לבאים בקיבוץ יגור, לא הצליחה לעצור מחדש את הבורחים, לנוכח התנגדות אנשי האזור שנזעקו למקום.
ההעפלה נמשכה עד להקמת המדינה ב-1948, ובאמצעותה עלו יותר מ-120 אלף עולים. מספר אוניות המעפילים עלה על 140.

שיקום ושיחזור בעזרת מתנדבים

עם הקמת המדינה שימש המחנה כאחד מאתרי הקליטה לגלי העלייה ההמונית וכמחנה קליטה זמני לגרעין שהתיישב לאחר מכן בקיבוץ עין כרמל הסמוך לעתלית. במבצע קדש ומלחמת ששת הימים הוחזקו במקום אלפי חיילים ערבים עד לביצוע חילופי השבויים.
בשנות ה-70 נעזב המקום. חלק מצריפי המחנה נעקרו והוא נהרס כליל. פעולות הפירוק עוררו מחאה ציבורית על הזנחת המקום. המועצה לשימור אתרים נטלה על עצמה את פעולות השיקום, הוקם ועד ציבורי ומתנדבים וגופים ציבוריים נרתמו למשימה.
האדריכל מנחם כץ, מעפיל שהיה עצור במחנה, הכין בהתנדבות את תוכנית השיקום. משקי הסביבה ובני נוער עוסקים בשיקום האתר. המטרה לשמר את האתר ולהפוך אותו למרכז מבקרים ומרכז חינוכי להכרת תקופת ההעפלה.
מחנה המעפילים בעתלית הוכרז כאתר לאומי. לפי שעה חלק מהמחנה שוחזר, כמו אחד מצריפי המגורים וחלק אחר הפך למרכז לתולדות ההעפלה שבו תוכניות הפעלה באמצעות מחשבים, גם לילדים.
ב"צריף ספר המעפיל" יוכלו המבקרים למצוא באמצעות המחשב שמות ותמונות של מעפילים ופעילים, עדויות חיות המוקלטות בוידיאו ומידע מקיף בכל הנוגע לתקופה, לאנשים ולאניות.
התוכנה נועדה גם לקלוט עדויות נוספות. מעפילים שיגיעו לאתר ימלאו שאלון ויוקלטו בוידיאו. ניתן להוסיף עדות אישית למאגר גם באמצעות מילוי שאלון למעפיל שניתן לקבל בדואר בטלפון 9841980-04.
שעות פתיחה: א'-ה' – 09:00-17:00, ו' – 09:00-13:00, שבת – 10:00-17:00.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום פרדו יגאל, החברה להגנת הטבע
10 אלפים עדויות אישיות
צילום פרדו יגאל, החברה להגנת הטבע
צילום פרדו יגאל, החברה להגנת הטבע
אחד מצריפי המגורים שוחזר וחלק אחר הפך למרכז לתולדות ההעפלה
צילום פרדו יגאל, החברה להגנת הטבע
מומלצים