שתף קטע נבחר

הערכה: שרון יתנגד להצעה שקצב ינאם ברמאללה

יו"ר הרשות הפלסטינית אישר את התוכנית, שיזם הח"כ לשעבר דראוושה, לפיה ינאם הנשיא בפני המועצה המחוקקת הפלסטינית. גם קצב הסכים לנאום אך דרש אישור של ראש הממשלה. גורם מדיני: מגוחך שקצב מסייע לערפאת. קצב בתגובה: אני מוכן ללכת עד קצה העולם בשביל תהליך השלום

גורמים מדיניים מעריכים כי ראש הממשלה אריאל שרון יתנגד להצעה שהנשיא משה קצב ייסע לרמאללה וינאם בפני חברי המועצה המחוקקת הפלסטינית. מלשכת הנשיא נמסר כי טרם התקבלה החלטה בעניין הנסיעה.
גורם מדיני אמר כי "אי אפשר לתת לערפאת הכשר באמצעות הגעת נשיא המדינה לפגישה עם אנשי הפרלמנט הפלסטינים, לפני שעצר את רוצחי השר זאבי. כל עוד איום הטרור הוא כמו חרב מתהפכת מעל ראשה של ישראל וערפאת לא נקט בצעדים ממשיים נגד תשתית הטרור, אסור להוריד מעליו את הלחץ הבינלאומי".
יו"ר הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת הסכים להצעה לפיה קצב ינאם בפני חברי המועצה המחוקקת. ליוזמה אחראים הח"כ לשעבר עבד אל ואהב דראוושה ושני ישראלים אחרים.
לפי ההצעה, יעסוק נאומו של קצב בסבל שנגרם לשני העמים ויציע 'הודנה' - הסכם הפסקת אש מוסלמי מסורתית, מוגבל בזמן ובתוכן. המועצה הפלסטינית תאשר את הקריאה להפסקת אש.
כאמור, הביע ערפאת את הסכמתו לתוכנית. בעקבות זאת ולפני כחודשיים פנה דראוושה לקצב בכתב. מכתב נוסף נשלח ללשכת ראש הממשלה.
בעקבות המכתב שוחחו השניים בטלפון וביום חמישי שעבר, נפגש הנשיא עם דראוושה ושני הישראלים. הנשיא הביע את הסכמתו העקרונית אולם דרש כי גם ראש הממשלה אריאל שרון יאשר את הנאום. קצב הציע בפגישה כי דראוושה יפנה בעצמו לרה"מ.
בתשובה לשאלות עיתונאים היום (ב') אמר קצב כי "אני רוצה לשמוע את הממשלה ואת רה"מ. מדובר ביוזמה של דראוושה על דעת ערפאת. עלתה הצעה מעניינת שלא דחיתי. זה התחיל מהצעה בכתב והמשיך בפגישה ודיווחים על פגישות שהתקיימו עם הרשות". הנשיא הוסיף: "אם אני יכול לסייע להועיל ולקדם את תהליך השלום ולהביא להפסקת אש, אני מוכן ללכעת עד קצה העולם". קצב ציין כי אם ינאם ברמאללה "יהיו לכך הרבה משמעויות".
בחוגים מדיניים בירושלים נחלקו הדעות סביב היוזמה. גורם מדיני ציין, כי מגוחך הדבר שהנשיא הסכים לשתף פעולה עם ניסיונות של ערפאת לשפר את יחסי הציבור שלו בעולם. "היוזמה להביא את הנשיא לרמאללה, לדבר בפני חברי הפרלמנט הפלסטינים היא תרגיל ביחסי ציבור. ערפאת מבקש פה לגיטימציה מישראל, לאחר שהכריזה עליו כלא רלוונטי, על ידי כך שמישהו שמייצג את הריבונות הישראלית יבוא אליו, משום שהוא לא יכול לצאת. אם אכן הנשיא יגיע לרמאללה, יווצר מצב שבמרחק לא רב ממנו יסתובבו רוצחי השר גנדי. זה לא הזמן לבוא ולתת לו חבל כדי להציל אותו מהמצב שאליו הביא את עצמו", כך לדברי הגורם.
מנגד, גורם במשרד החוץ ציין כי מדובר ביוזמה חיובית שלה ערך סימלי רב, בדומה לנאומו של נשיא מצרים סאדאת בירושלים, שבעקבותיו נחתם הסכם השלום.
שר החוץ שמעון פרס אמר בהתייחסו ליוזמה כי "אני לא תומך בפתיחת עוד ערוצים לפלסטינים".

אישור מבן אליעזר

נסיעה אפשרית של קצב לרמאללה צריכה לקבל את אישורו של שר הביטחון, שמאשר כניסת ישראלים לשטחי A. בלשכת שר הביטחון אמרו כי השר לא שלל את הרעיון כששמע אותו, אך טרם קיים בנושא דיון רציני. השר מאשר כניסת ישראלים לשטחי A, במקרים חריגים ויוצאי דופן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים