שתף קטע נבחר

בחזרה לגן עדן

סיור בשבעה גנים ותיקים שניטעו לפני שנים רבות ברחבי הארץ. ט"ו בשבט המתקרב הוא הזדמנות מצוינת לבקר בהם לבד או להצטרף לסיורים המודרכים

גן הברון, ראש פינה גני הנדיב, זכרון יעקב גן הפסגה, יפו הגן הבוטני, מקווה ישראל 
גן המושבה, ראשל"צ הגן הבוטני, הר הצופים גן הברון, מזכרת בתיה 

כיום, כל דונם בארצנו הופך להיות זירת מאבק בין כרישי נדל"ן חמדניים לבין האזרח הקטן שרוצה לראות קצת ירוק בעיניים. עם התפתחות הישוב היהודי בארץ ישראל בסוף המאה ה-19 התחילו להקים כאן גנים ציבוריים. קומץ חלוצים מתחומי הגננות נתנו תנופה לשתילה ולבניה, ובראשית שנות העשרים ואחרי 1948 התמסדה אדריכלות הנוף כמקצוע מוכר.
בפרק זמן קצר יחסית, כחמש שנים אחרי קום המדינה, גדל שטח הגנים הציבוריים. היו נטיעות רבות בתל אביב ובחיפה, ויצרו ריאה ירוקה ברמת-גן - הפארק הלאומי.
לקראת ט"ו בשבט פקדנו כמה גנים היסטוריים. נספר עליהם קצת, ובעיקר נטייל בהם. חלק מהגנים נשמרו במשך שנים, חלקם נהרסו, ובאחרים נגסו הקבלנים והקימו בתים ומגרשי-חנייה.
הפעם יש לנו הזדמנות לברך אישית את העצים והצמחים ביום-הולדת. שיתוף פעולה עם 'המועצה לשמירת אתרים ואתרי התיישבות ו'החברה להגנת הטבע' הביא גם לסיורים מודרכים בגנים המוזכרים בכתבה. הגנים הם עדין ביטוי של המקום והחברה, וכדאי שהם יישמרו גם לדורות הבאים.

גן הברון, ראש פינה

נחים בין הבריכות והמזרקות

קצת היסטוריה: 'גן הברון' ניטע בשנת 1890 במגרש צחיח וסלעי, בפיקוחו של גנן צרפתי. המקם הפך במהירות לגן פורח - נבנו בו טרסות, ניטעו עצים ובניהם נשתלו ורדים. ליד הגן הוקמו טיילת, על-פי המסורת של אותם ימים, ובריכה עם מזרקה.

במלחמת-העולם הראשונה נזנח הגן ונהרס. בהמשך קק"ל שקימה ושיחזרה את הגן באופן מדויק ככל האפשר. הציר המרכזי צופה אבנים בגדלים שונים, נוספו ארבע בריכות עם מזרקות, העצים נגזמו מעט כדי לאפשר לראות את הנוף, הגן הואר ונבנתה בו פרגולה מסוגננת.

מה עושים: אחרי סיום במושבה העתיקה אפשר להיכנס לגן למנוחה.

משהו נחמד: אדריכלית חבל הצפון של קק"ל, חנה יפה, מספרת שבדצמבר 98' היא נתקלה במהלך שיחזור הגן באלבום תמונות ישן. היא מצאה בו צילום של אביה מתקופת קום המדינה, עומד במדים ליד שער הגן.

איך להגיע: מכביש 90, לרחוב דוד שו"ב, משם לדרך בן-אריה ועד דרך חלמונית, 'גן הברון'. אפשר גם להגיע מהכביש שיורד לצפת.

סיור: שבת, 26 בינואר יתקיים סיור בשעות 11:30 ו-12:30. נקודת מפגש גן הברון (חניה בוואדי ראש פינה). טלפון: 6936913-04. ללא תשלום.

חזור למעלה
גני הנדיב, זכרון יעקב

ענן ריחות מעל עצי הבושם

קצת היסטוריה: 'גני הנדיב' (שנקראים על-שם הנדיב הידוע אדמונד דה רוטשילד) משתרעים על פני 4,500 דונם בחוטם הכרמל. השטח מכוסה גנים יפים ומטופחים, ובמרכזם אחוזת הקבר של הברון והברונית עדה.

במקום המופלא יש 'גן מפלים', סדרה של מפלים מלאכותיים ומפה גדולה שמציינת אילו מקומות זכו לתרומתו של הנדיב הידוע. בתוך הגן המטופח נמצאים גם 'גן הורדים' ובו עשרות זני ורדים, 'גן הריחות' שכולל המון עצי בושם וענן ריחות נח מעליו, ו'גן הדקלים' ובו עשרות דקלים שהגיעו מכל העולם.

מה עושים: סיורים מודרכים בגן. כדאי להשתתף בהם, בגלל ההיסטוריה והסיפורים.

משהו נחמד: טיול מסביב ל'גן הנדיב'. רוב השבילים מסומנים (מפת סימון שבילים 4). בצבע ירוק על גבי יתדות בתוספת חיצים ומספרים צהובים. המסלול מסודר. משך הטיול כשעה.

איך להגיע: מזכרון יעקב יוצא דרומה כביש 652 לכיוון בנימינה, ביציאה מזיכרון מצד ימין.

סיורים: בשבת, 26 בינואר, 'החברה להגנת הטבע' יוזמת מספר טיולים ב'גן הנדיב'. יציאה מתחנת המידע ברמת הנדיב.

טיול מזמר עם פריחת האביב: בין הפריחה האביבית, עם שירונים והרבה שירי אביב. סיורים ייצאו בשעות: 11:00, 12:00, 13:00. ללא תשלום.

טיול לכבוד העצים ברמת הנדיב: מסלול הליכה של שעה, עם סיפורי אגדות וסיפורים הקשורים לעצים. סיורים ייצאו בשעות 11:30, 12:30, 13:30. ללא תשלום.

סיור בעקבות הציפורים בגן: להקשיב לציוץ הציפורים, לשמוע על התקשורת ביניהן ולערוך תצפית על טיבוע ציפורים בתחנת הטיבוע ברמת-הנדיב. סיורים ייצאו בשעות 11:00, 12:00, 13:00. טלפון: 6293333-04. ללא תשלום.

חזור למעלה
גן הפסגה, יפו

מבט לקו החוף של תל אביב

קצת היסטוריה: 'גן הפסגה' נמצא בקסבה של יפו, ובראשו פסל אבן מרשים של דניאל כפרי בצורת האות ח', המתאר שלושה מסיפורי התנ"ך. בחלקו התחתון של הגן גילו ארכיאולוגים ארבע אבנים עתיקות, ששימשו כנראה שער כניסה לארמון פרעה רעמסס השני, ועליהן חרוטים צורות וסימנים מכתב החרטומים.

שבילי הגן מפותלים ומזכירים את ההליכה בסמטאות יפו. הצמחיה מטופחת, חלק מהעצים מכופפים בגלל הרוחות החזקות שנושבות במקום. כר דשא גדול מאפשר ישיבה ותצפית על קו החוף היפה של תל אביב. מעל הכביש נמתח המוביל אל יפו.

מה עושים: כדאי לטפס בשבילים המפותלים עד לפסל, לנסות לזהות את סיפורי התנ"ך המפוסלים ולהציץ על הנוף מבעד לפסל.

משהו נחמד: צלמי החתונות עורכים בגן היפה את תמונות החתן-כלה המסורתיות לאורה השקיעה, כשברקע הים וחופי תל אביב. הגן נקרא ע"ש אברהם שכטרמן, שהיה סגן ראש העיר ומנהל החברה לפיתוח יפו העתיקה, וגן 'הפסגה' הוא שמו הנוסף.

איך להגיע: יפו העתיקה, יש כמה כניסות לגן דרך כיכר קדומים מרח' מפרץ שלמה.

סיור: בשבת, 26 בינואר, יתקיימו סיורים בשעות 10:00 ו-12:00. נקודת המפגש ב'גן הפסגה' ביפו. טלפון: 5059197-03. ללא תשלום.

חזור למעלה
הגן הבוטני, מקווה ישראל

עצים נדירים וסגנון צרפתי

קצת היסטוריה: את הרעיון להקים את הגן הבוטני בשטח ביה"ס מקווה ישראל הגה מנהל המוסד, מר אליהו קראוזה ז"ל. בשנים 1924-1923 נשתלו עצים שונים, שמהם נותר רק ארז לבנון אחד.

בשנת 1927 חזרו לתוכנית המקורית והחלו בהפיכת 80 הדונם לגן בוטני. החלקות הראשונות היו של עצי מחט, ערבתיים, תותים וקטניות. חלק מהצמחים, כמו דקלים ואלון-השעם, נאספו במשתלות שונות בארץ. ממדינות שונות הוזמנו זרעים, וגם הם נטמנו באדמות מקווה ישראל. השנים היטיבו עם העצים, והם גדלו ומתנשאים לגובה 15 מטר ויותר.

מה עושים: הגן נמצא בשטח בית-הספר 'מקווה ישראל' ומשמש בעיקר את התלמידים והעובדים. חוקרים בלימודי הבוטניקה נעזרים בגן לצורך מחקרם. המקום נפתח לסיורים רק בתאום מראש.

משהו עצוב: תמונת נוף יפה וכואבת. להתבונן מהגן על תל-אביב וענן הערפיח שתלוי מעליה. וגם משהו נחמד - בכניסה לגן נמצאת חורשת האקליפטוסים הראשונה שנשתלה בארץ.

איך להגיע: הכניסה דרך חולון, נוסעים בשדרות לוי אשכול עד כיכר הלוחמים, משם מזרחה לרח' מקווה-ישראל עד הכניסה לבית-הספר.

סיור: ביום ששי, 25 בינואר יתקיים סיור ב'גן הבוטני', שייצא בשעה 11:00 ממרכז המבקרים ב'מקווה ישראל'. טלפון: 5030489-03. ללא תשלום.

חזור למעלה
גן המושבה, ראשל"צ

גן בלב העיר

קצת היסטוריה: הגן הוקם ב-1882. בגבול המערבי של המושבה היו 120 דונם, שפקידי הברון רצו לשתול בהם פרדס. 60 דונם חולקו בין שמונה איכרים, ובקצה הצפוני-מזרחי נחפרה באר. בהדרגה נמכרו החלקות לאנשי הברון, שהקימו במקום משתלה ותחנת נסיונות, והמקום הפך לגן לטיול וגם לפרדס הדרים. פקידי הברון הכשירו קבוצת גננים, שגידלו במשתלות שתילי אקליפטוס צעירים שנשלחו לכל המושבות בארץ וצמחים שהגיעו לכאן מכל רחבי העולם - גפנים, מיני זית, שקדים, ברושים, כותנה ועוד.

ב-1890 נשתלה שדרת הדקלים הקנריים המפורסמת. תחנת הניסיונות נסגרה ובמקומה ניטעו פרדסים. שדרת הדקלים נשארה חוט-השדרה של הגן. ב-1934 הוקמה במקום פינת משחקים לילדים. לאחר מספר שנים נקבע השם 'גן הנדיב', אך תושבי המושבה המשיכו לקרוא למקום 'גן המושבה' וכך נשאר שמו.

מה עושים: פינת-חמד בלב ראשון-לציון הסואנת, עם בריכה, מפלי מים, מזרקות ומקום לאורקסטרה, ברווזים שמסתובבים חופשי, פינות ישיבה להתחרדן בשמש, פינות משחק לילדים, גשרונים ושדרת הדקלים המפורסמת.

משהו נחמד: מקום מעולה להאכיל את הילד בבננה. יושבים מול הבריכה, קוראים "הנה ברווז!", ובלי להרגיש הוא מחסל את הבננה.

איך להגיע: ממש בקלות - הגן נמצא במרכז ראשון, מול בנין היקב. יש כניסות מרחוב הרצל ומרחוב רוטשילד.

סיור: בשבת, 26 בינואר יתקיים סיור ב'גן המושבה'. נקודת המפגש ברחבת מגדל-המים ברחוב זד"ל (מול המדרחוב), בשעה 10:30. טלפון: 9641621-03. ללא תשלום.

חזור למעלה
הגן הבוטני, הר הצופים

מגרש חנייה במקום ארזים

קצת היסטוריה: הגן הבוטני של האוניברסיטה העברית הוקם ב-1936 על שטח של 46 דונם - חלקות שקנו יהודים וחלקה שתרם קולונל בריטי ובה 'מערת פיקנו'.

במשך השנים ניטעו בגן חלקות שונות עם צמחיית ארץ-ישראל, וכן חלקה יפה של ארזי-הלבנון וצמחיית החרמון. כשהאוניברסיטה נבנתה מחדש, קוצץ שטח הגן ל-26 דונם, וחרב הנדל"ן הנוגסני עדין מאיימת עליו.

בגן יש צמחי חורש של הגליל העליון והתחתון, צמחיה ים-תיכונית וצמחי מדבר, וכן סוגי חולות ואדמה ממקומות שונים בארץ, בריכות מים, צמחייה שהגיעה מאגם החולה, מפלים ודגים.

משהו עצוב: חלקת ארזי-הלבנון וצמחי החרמון נעלמה לטובת מגרש חניה, ששמו למרבה האירוניה 'חניית הארזים'.

איך להגיע: נכנסים לאוניברסיטת הר הצופים משדרות צ'רצ'יל.

סיור: בשבת, 26 בינואר, בשעה 11:00. נקודת מפגש בכניסה ל'גן הבוטני'. טלפון: 5882596-02. ללא תשלום.

חזור למעלה
גן הברון, מזכרת בתיה

חיזיון אורקולי

הגן ניטע בשנת 1890 שטח של כ-100 דונם. שילוב של משתלה לאיקלום צמחים וגן טיול עם צמחי נוי ובושם.

סיור: בשבת, 26 בינואר בשעות 10:00 ו-12:00. נקודת המפגש ברחוב הגורן פינת רחוב נתיב השיירות. הסיור יכלול הפעלה של הבאר האנטילית וחיזיון אורקולי. בתיאום מראש, טלפון: 9349525-08. ללא תשלום.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דובי זכאי
גני הנדיב, זכרון יעקב. במרכזו נמצאת אחוזת הקבר של הברון והברונית עדה
צילום דובי זכאי
צילום דובי זכאי
גן הברון, ראש פינה. גנן צרפתי בשם דיהה פיקח על נטיעת הגן
צילום דובי זכאי
צילום דובי זכאי
גן הפסגה, יפו. שבילי הגן מפותלים ומזכירים את ההליכה בסימטאות יפו
צילום דובי זכאי
צילום דובי זכאי
הגן הבוטני, מקווה ישראל. העצים מתנשאים לגבהים של 15 ומטר ויותר
צילום דובי זכאי
מומלצים