שתף קטע נבחר

טפסו על עץ אחר

ישראל משופעת בעצים יפהפיים שבצמרותיהם מקופלים לא מעט זכרונות. מהאקליפטוס של השומרים בפתח תקווה ועד לאלון בן ה-600 באלון שבות. לרגל החג דובי זכאי יצא לפגוש אותם בשטח

צפון הארץ מרכז הארץ דרום הארץ 

שיוט לאורכה ולרוחבה של הארץ מלמד שיש במה להתגאות. העצים העתיקים, למשל, שגילם לא מבייש את הקשישים בעצי הניכר. ממרום צמרתם הם השקיפו על משטרים שונים שקמו ונפלו, צבאות שכבשו והובסו, ילדים שנולדו ומתו, אדמה שהחליפה צבעים וגוונים.
ט"ו בשבט בפתח, ומה מתאים יותר מאשר סיור בין עצי ארץ ישראל העתיקים. חוץ מבירכת מזל טוב, אפשר להעניק להם גם מתנה: שנשמור עליהם לעוד הרבה דורות, כדי שגם אחרים ייהנו מצילם ויופיים.

צפון הארץ

רמות נפתלי: אלה אטלנטית

מדובר באלה סלבריטי. היא מופיעה כמעט בכל ספר מטיילים כסימן מפגש או סתם נקודת ציון למטיילים. גודלה ויופיה מרשימים. גובה מדויק לא ידוע.

איך מגיעים: בכביש 90 מראש-פינה עד צומת כח, כשבצומת ישע פונים מערבה לכביש 899.

יער ביריה: אלה ארצישראלית

את העץ היפהפה הזה עוטפת לא מעט מיסטיקה, מאחר שהוא ממוקם קרוב לקברו של יהונתן בן-עוזיאל, סמוך ליישוב עמוקה. רווקים ורווקות שרוצים למצוא לעצמם שידוך, באים להשתטח על קברו ואף קושרים סרטי בד על ענפיו. גילו כמה מאות שנים, גובהו כשמונה מטרים והיקפו כעשרה מטרים.

איך מגיעים: בכביש 89 שמוביל לצפת מצומת מירון (או מצומת ראש-פנה). בצומת צפת פונים צפונה לכיוון עמוקה. בתום העלייה יורדים בתוך חורש אורנים מקסים עד לעמוקה, ומשם לקבר יהונתן בן-עוזיאל.

יבניאל: העץ של גולני

ביבניאל מתנוססים כמה עצי אלון שאפשר להצביע עליהם ולהגיד: זה העץ ששימש השראה לעיצוב סמל חטיבת גולני. האמת היא שעד היום קיימים ויכוחים אם העץ שמופיע על תג היחידה הוא אלון או עץ זית. מדריך הטיולים שבתאי גלאון, איש כפר-תבור, טוען שיש שלושה עצים כאלה ולא ברור בדיוק מי שימש כדוגמן.

ספי בן-יוסף מכוון למיקום מדויק יותר של העץ. אפשרות א': ממזרח ליבניאל, בעין-יעלה, בתוך קבוצת עצי שיזף מתנשאת אלה אטלנטית ענקית. אפשרות ב': שמורת מצפה אלות. אפשרות ג': עץ האלון הענק בכניסה לבית-קשת, שגרם ליגאל אלון לשנות את שם משפחתו מפייקוביץ לאלון. אז תבחרו.

איך מגיעים: יבניאל נמצאת על כביש 767, בין צומת כפר-תבור לכנרת.

עכו: פיקוס בנגלי

העץ המרשים, בערך בן 70, נשתל בחצר החאן הטורקי, ששימש בתקופת המנדט כקסרקטין. היום הוא ניצב זקוף וגאה בחצר ביהס מנוף, בשולי המזרקה, ושורשיו עוטפים אותה ומטפסים על קירות המבנה. גובהו 14-12 מטר וקוטרו 25 מטר.

איך מגיעים: עכו, ביהס מנוף ביד-נתן, סמוך ליציאה הצפונית של העיר.

רמת-ישי: דקל גבה-צמרת

החאן ברמת-ישי, מבנה מרשים בן שתי קומות על הכביש הראשי, שימש בימי הטורקים כנקודת משמר שהשגיחה על הדרך בין חיפה לנצרת. במהלך עבודות לסלילת כביש התברר שחייבים לעקור את הדקל. הוחלט להעתיקו למקום סמוך. מדובר בדקל מסוג וושינגטוניה, בן כ-200 שנה, שגובהו 20 מטר.

איך מגיעים: על כביש 75, חיפה-נצרת, ליד הכניסה לרמת-ישי (סמוך לתחנת הדלק) רואים את מבנה החאן ולצידו הדקל שהוזז.

קיבוץ יגור: חרוב מצוי ודקל

נקודת הציון פשוטה מאוד - מערבית לכלבו, סמוך לחשמליה. גיל החרוב כ-75 שנים, גובהו כ-15 מטר, וכך גם קוטרו. צורתו ייחודית: ארבעת גזעיו בקוטר של 1.2 מטרים עד שלושה מטרים, כל אחד, והוא מטיל את צילו על מרכז הקיבוץ. אנשי יגור אפילו חיברו שירים לכבודו. הדקל הקשיש עומד ליד בית התחביב ובתי הפעוטות.

איך מגיעים: כביש 75 מחיפה לקרית-טבעון. אחרי צומת יגור פונים ימינה לקיבוץ יגור.

עתלית: וושינגטוניה חוטית וחסונה

שדרת עצי הוושינגטוניה היפהפיה הובאה לכאן ונשתלה על-ידי האגרונום אהרון אהרונסון לפני 85 שנים. היא מובילה לתחנת הניסיונות של אהרונסון בצומת עתלית. העצים נראים גם מהכביש המהיר לחיפה. גובה משוער: 18-16 מטר, קוטר כחמישה מטרים. בקצה העץ עלי מניפה ענקיים. מראה אצילי כשהרוח נושבת.

איך מגיעים: נוסעים על כביש החוף, יורדים בצומת עתלית. השדרה בצד מזרח.

אור-עקיבא: אקליפטוס

עצי האקליפטוס באזור חדרה הובאו לארץ במטרה לייבש בצות ולמנוע את נדידת החולות. העץ, שגילו כ-90, והאקליפטוסים האחרים, ניטעו על ידי עובדי הברון. רבות מפגישות האהבים באזור נערכו ליד העץ הזה, המתנשא לגובה 27 מטר. סימן ההיכר שלו הוא שורשיו החשופים. קוטרו כ-30 מטר. לאחרונה הקימו סביבו אנשי קקל חורשת אקליפטוסים, מדשאות, מתקני משחק וספסלים.

איך מגיעים: כביש מס' 4, מחדרה לחיפה (או להפך). מצפון (דרום מכיוון חיפה) לצומת אור-עקיבא.

חזור למעלה
מרכז הארץ

פתח-תקווה: אקליפטוס לימוני

ליד העץ המפורסם, בן המאה, התגורר פעם זקן השומרים בפתח-תקווה, אברהם שפירא. גובהו כ-30 מטר. פעמיים בשנה מתקלפת קליפתו, ואז אפשר להריח את ניחוח הלימון. העץ ירוק-עד, וכשממוללים את עליו אפשר להריח את ניחוחו האופייני.

איך מגיעים: העץ נמצא ברחוב אברהם שפירא, סמוך למרכז העיר, והוא בולט מרחוק בגובהו.

מקווה ישראל: פיקוס בנגלי

הפיקוס הבנגלי, אחד העצים היפים באזור המרכז, שנקרא בפי כל העץ הציוני, ניטע כנראה על-ידי קרל נטר, והפך להיות סמלה של מקווה-ישראל. גובהו 17 מטר ומתחת לענפיו נכנסים בקלות ארבע כיתות של ילדים צוהלים. הפיקוס הבנגלי הוא עץ ירוק-עד, בעל צמרת צפופה, שמוצאו בחצי-האי הבנגלי. הוא שייך למשפחת התותים, וצורתו - גזע מרכזי אחד ועשרה גזעים נוספים שנוצרו משורשי האוויר שלו, שהתפצלו.

איך מגיעים: כניסה לחולון, דרך שדרות קוגל. בכיכר הלוחמים פונים שמאלה לרחוב מקווה ישראל וממשיכים עד הכניסה למוסד.

מקווה-ישראל: אלון שעם

בולט מאוד בממדיו. גובהו 15-13 מטר וקוטרו כ-20 מטר. קליפת הגזע משונה ונראית מרחוק כשפריץ רשלני של צבע מתחיל. העץ נשתל בשנות ה-30, כנראה על-ידי אליהו קראוזה, אז מנהל בית-הספר.

איך מגיעים: כניסה לחולון, דרך שדרות קוגל. בכיכר הלוחמים פונים שמאלה לרחוב מקווה ישראל וממשיכים עד הכניסה למוסד (טל' לתיאום סיורים: 5014416-03).

בן-שמן: עץ שיזף

גילו: 300-250 שנה. שמו הבוטני (זיזיפוס) נגזר מהמסורת לפיה הונחו ענפיו על ראשו של ישו כזר קוצים. נמצא על גבעה, מעל מחלף בן-שמן, סמוך לבריכת המים של היישוב חדיד. אנשי קקל עושים מאמצים רבים כדי לתחזק את העץ ולמנוע את התמוטטותו, על-ידי גיזום ומריחת לכה על חלק מגזעו. גובהו כעשרה מטרים והיקף גזעו כ-420 ס"מ. אומרים שזהו עץ השיזף הגדול ביותר בארץ.

איך מגיעים: הכביש המהיר לירושלים, יוצאים במחלף בן-שמן.

קיבוץ צובה: עץ אלון

העץ הזה הוזכר בכתובים כבר לפני 150 שנה. נוסעים מפורסמים נהגו לחסות בצילו בימי שרב, וכך גם תושבי המקום. הוא ממוקם ליד בית-קברות מוסלמי, וזו גם הסיבה שנשמר ולא הפך למאכולת אש כדי להניע רכבות. סמוך לנקבת המים בקצה הקיבוץ יש גם עץ זית עתיק, שחלק מגזעו חלול.

איך מגיעים: מכביש מס' 1 פונים במחלף הראל (הקסטל) לכביש קטן שמתחבר לכביש 395, שמגיע לקיבוץ צובה.

אלון-שבות: אלון מצוי

העץ (בן 700-600 שנה) הפך לסמלה של גוש-עציון. בצלו חסו וחוסים רבים מבני המקום. גובהו 14 מטר והיקף גזעו כשלושה מטרים. אנשי הגוש נאלצו לנטוש אותו במלחמת העצמאות, וכשחזרו אליו אחרי מלחמת ששת-הימים מיהרו רבים לפקוד אותו.

איך מגיעים: מכביש 38, בין מחלף שער-הגיא וצומת נחושה. בצומת האלה מוביל כביש 375 עד גוש-עציון. חפשו אותו סמוך לאלון-שבות.

חזור למעלה
דרום הארץ

עין-גדי: עצי הבאובאב

אומנם אלה לא עצים עתיקים, בסך הכל בני 35, אבל הם מרשימים וזרים מאוד לנוף הארצישראלי. במהלך הקמת הקיבוץ פנו אנשי הנוי למקומות רבים בעולם וביקשו שתלים וזרעים כדי לנסות ולקלוט אותם באדמת המדבר, כדי ליצור נאות-מדבר עם עצים מיוחדים. במשך השנים גדלו העצים וחצר הקיבוץ הפכה להיות גן בוטני ענק ומקסים, שעד היום מהווה אטרקציה גם לתיירים מחול. עצי הבאובאב מוכרים באפריקה, גובהם כ-18 מטר ורוחבם כ-15 מטר. היקף הגזע 2.5 מטרים.

איך מגיעים: קיבוץ עין-גדי נמצא על כביש 90, על שפת ים-המלח (מתקיימים סיורים בחצר הקיבוץ).

מצפה-רמון: אלה אטלנטית

נחל-אלות, כשם הנחל, ניתן לו בגלל כמאה עצי אלה אטלנטית, שמפוזרים לאורכו (ליד בורות לוץ) והם כנראה בני 800-1,000 שנה. האלה מתנשאת לגובה חמישה-שישה מטרים והיא מרשימה מאוד גם בשלכת. בסוף פברואר העץ ניצב עירום וענפיו הגלויים מזדקרים לשמים כמו זר זרועות. מרץ-אפריל העץ מלבלב, עלים ירוקים עוטפים אותו ופריו אדום-חזק.

איך מגיעים: בכביש 40, לפני מצפה-רמון (צומת הרוחות), פונים מערבה לכביש 171, עד בורות לוץ. משם יש מעבר לרכבי ארבע על ארבע. סיום הדרך בכביש 10, בגבול המערבי.

ערבה: דקל הדום

מי לא מכיר את התמונה של צעירים וצעירות יושבים בג'יפ ליד חבורת דקלים יפה בשנים הראשונות של המדינה. שמורת דקל הדום, סמוך לאילת, מרשימה עד היום ביופיה. דקלי הדום נחשבים כצפוניים ביותר על פני כדור הארץ.

איך מגיעים: כביש 90 מצפון לאילת. בין הקילומטר ה-22 וה-23 יש כניסה לדרך עפר שמוליכה עד קבוצת דקלי הדום.

תודה על הסיוע בהכנת הכתבה למועצה לשימור אתרים ואתרי התיישבות, לקקל, ולישראל גלון מהמחלקה לגננות נוי במשרד החקלאות. לפרטים נוספים על עצי ישראל: קו ליער של קק"ל, טל': 550-350-800-1.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דובי זכאי
דקלי הדום נחשבים כצפוניים ביותר על פני כדור הארץ
צילום דובי זכאי
צילום דובי זכאי
הדקל מסוג וושינגטוניה שברמת ישי, בן כ-200 שנה, וגובהו 20 מטר
צילום דובי זכאי
צילום דובי זכאי
מתחת לענפיו של הפיקוס הבנגלי נכנסים בקלות ארבע כיתות של ילדים
צילום דובי זכאי
צילום דובי זכאי
בסוף פברואר האלה האטלנטית עירומה וענפיה מזדקרים לשמים
צילום דובי זכאי
מומלצים