שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה העתירות נגד פינוי הגופות מג'נין

העתירות נדחו לאחר שהצדדים הגיעו להסכמה בדבר אופי פינוי הגופות מהמקום. הגופות לא יועברו לבית הקברות לחללי אויב, אלא ייאספו בשיתוף נציגי הצלב האדום ויועברו למשפחות. אם הפלסטינים ישתמשו בהן לתעמולה - צה"ל יוכל לקבור אותן

בג"ץ דחה בצהריים (יום א') פה אחד את העתירות שהגישו חברי הכנסת אחמד טיבי ומוחמד ברכה והארגונים "עדאלה" ו"קאנון", שדרשו להורות לצה"ל שלא לפנות את גופות הפלסטינים מג'נין ולקבור אותן בבית הקברות לחללי אויב בבקעת הירדן.
העתירות נדחו לאחר שהצדדים הגיעו להסכמה בדבר אופי פינוי הגופות מהמקום. מההסכמה עולה כי גופות של מחבלים פלסטינים לא ייקברו בבית הקברות לחללי אויב בבקעת הירדן. צה"ל יאסוף את הגופות בשיתוף נציגים של הצלב האדום, ולאחר שיתברר שהגופות אינן ממולכדות, הן תועברנה לבני משפחה, שיקברו אותן על פי דת האיסלאם.
צה"ל התחייב למסור את הגופות במהירות לידי הפלסטינים. אולם אם יתברר שהפלסטינים אינם מביאים את הגופות לקבורה, ומתכוונים להשתמש בהן לצורכי תעמולה, יוכל צה"ל לקבור אותן בעצמו, תוך שמירה על כבוד המת.
נציג הפרקליטות, עו"ד מלכיאל בלס, אמר בדיון, כי שוחח עם אלוף פיקוד המרכז, יצחק איתן, ולדבריו, במחנה הפליטים ג'נין התנהלה מלחמה קשה בין כוחות צה"ל למחבלים, שהפכו את המחנה ליעד מבוצר ומלכדו חלק מהבתים. לדברי בלס, "צה"ל נהג בזהירות המירבית באוכלוסייה האזרחית בג'נין".

השופטים: לא ננקוט עמדה על אופן ניהול הלחימה

בפסק הדין כותבים השופטים אהרון ברק, תיאודור אור, והשופטת דורית בייניש: "טוב הוא שהצדדים לעתירות שלפנינו הגיעו להבנה. הבנה זו ראויה היא, היא מכבדת את החיים והמתים, ומונעת שמועות ולזות שפתיים".
השופטים ציינו כי "נמסר לנו מפי נציג המדינה, עו"ד מלכיאל בלס, שבכל פעולותיהם מונחים גורמי הצבא על ידי הפרקליט הצבאי הראשי. כך צריך להיות. גם בתקופת לחימה יש לקיים את הדינים החלים על לחימה. גם בתקופת לחימה יש לעשות הכל כדי להגן על האוכלוסייה האזרחית". עוד כותבים השופטים: "בוודאי שבית משפט זה לא ינקוט כל עמדה באשר לאופן ניהול הלחימה. כל עוד חיי חיילים בסכנה, ההכרעות תיעשינה על ידי המפקדים".
בתגובה להחלטת בג"ץ, אמר ח"כ מוחמד ברכה כי מדובר בהחלטה חשובה וחיובית שנותנת למשפחות לקבור את מתיהן. לדבריו, הצטרפות הצלב האדום - משמעותית, והוא מקווה "שהצבא לא יתחכם בנושא הזה".
עו"ד איאד עיראקי שייצג את העותרים אמר בתגובה כי הוא רואה בעין יפה את ההחלטה של בית המשפט, אבל השאלה היא אם הצבא יעמוד בה. לגבי הטענה כי יש חשש שחלק מהגופות ממולכדות, אמר עו"ד עיראקי כי מדובר בספקולציה בלבד, ועד עכשיו לא מצאו גופה עם חגורת נפץ.
עו"ד חסן ג'בארין, נציג ארגון "עדאלה", אמר כי ההמלצות האופרטיביות שניתנו בפסק הדין של בית המשפט מקובלות עליו, אולם ישנו חשש שהצבא לא ימהר להעביר את הגופות ומדובר בנושא דחוף ומיידי.

חיילי מילואים ביקשו להצטרף לדיון

הרמטכ"ל לשעבר, דן שומרון, ועוד עשרה חיילי מילואים, בהם עו"ד ישראל כספי, ביקשו להצטרף הבוקר לתשובת המדינה לעתירות שהוגשו לבית המשפט העליון בעניין קבורת הפלסטינים בג'נין - אולם השופטים דחו את בקשתם. עו"ד כספי פנה לשופט אהרון ברק ואמר כי ישנו זעם עצום של החיילים שנמצאים בג'נין כבר במשך שבועיים במצב של מלחמה, ובית המשפט מקבל עתירות שמוגשות לו בעניין, "ובכך פוגע בהמשך מלחמתו של צה"ל". עו"ד כספי הוסיף: "אין ספק שההחלטה של נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, מעידה על ניתוק מוחלט ממה שקורה בשטח".
השופטים הסכימו לשמוע את עמדתו של חיים אברהם, אביו של החייל החטוף בני אברהם, שדרש לעכב את ההחלטה בעניין ההרוגים הפלסטיניים כדי לאפשר לו להגיש עתירה בעניין. אברהם דורש שצה"ל יחזיק בגופות כקלפי מיקוח עד להחזרת גופות החטופים. אברהם אמר לעורכי הדין של עדאלה: "אתם שיושבים פה תמכתם בחיזבאללה. אתם נציגי הטרור".
גם משה מליק, אחיו של גדליה מליק שנהרג בג'נין, עזב את השבעה על אחיו והגיע לבית המשפט העליון, כדי להשתתף בדיון. משה קרא לבית המשפט ולחברי הכנסת לא לעשות שימוש פוליטי בגופות. "מדובר בכבוד האדם. צריך לקבור את הגופות ולהפסיק עם המשחקים הפוליטיים".
הרמטכ"ל, רב אלוף שאול מופז, אמר בצהריים, לפני פסיקת בג"ץ, כי צה"ל אינו מנסה לטייח את מותם של פלסטינים במחנה הפליטים ג'נין. מופז, שדיבר בטקס קבלת פנים לנספחים צבאיים ברמת אביב, אמר: "חיילי צה"ל פועלים לחלץ גופות של פלסטינים. נציע לפלסטינים לקבור את מתיהם בג'נין, ואחרים ייקברו בבית קברות למחבלים".

ביום שישי: השופט ברק הוציא צו ביניים

ההחלטה היום התקבלה לאחר שביום שישי הוציא נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, צו ביניים, שמנע מצה"ל לפנות את גופות ההרוגים הפלסטינים בג'נין, עד לדיון בעתירה. בג"ץ הוציא צו על תנאי שמורה לפרקליטות להסביר האם ומדוע קובר צה"ל את ההרוגים בג'נין בקברי אחים. החלטת השופט ברק עוררה זעם בימין, וח"כ אביגדור ליברמן קרא להדיחו.

בהכנת הידיעה השתתפו גם אבישי בן חיים, סמדר שמואלי ופליקס פריש.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
אהרן ברק. ההכרעות יתקבלו על-ידי המפקדים
צילום גלי תיבון
מומלצים