שתף קטע נבחר

"ברגותי אינו משתף פעולה עם חוקריו"

כך אומרים גורמים המקורבים לחקירה. מפקד התנזים בגדה נלכד ברמאללה. בעקבות המעצר הוגברה הכוננות ברחבי המדינה. שרון: ברגותי יועמד לדין

ראש התנזים בגדה, מרואן ברגותי, נעצר שלשום (יום ב') בידי כוחות צה"ל ברמאללה. בעקבות המעצר הוגברה הכוננות במערכת הביטחון, ביחוד מחשש לחטיפת חיילים. גורמים המקורבים לחקירה, אמרו כי "ברגותי אינו משתף פעולה עם חוקריו". ברגותי ואחיינו, אחמד, נעצרו בצו מיוחד ל-18 ימים, והם נחקרים בתחנת מגרש הרוסים בירושלים. אחרי 18 ימים יובאו השניים בפני שופט להארכת מעצרם.
בביתוניה עצרו אתמול בלילה כוחות צה"ל את ראש החמאס ברמאללה, ג'מאל טוויל, ואת מפקד הזרוע הצבאית של החמאס באזור, פאא'ז אבו ורדה. השניים, שאחראים לפיגועים רבים נגד אזרחים וחיילים, הסגירו עצמם לידי כוחות צה"ל. במקום נמצאו שני אקדחים. גורמי צבא אמרו כי "מעצרם חשוב לא פחות מזה של ברגותי. מדובר במבוקשים כבדים".
מעצרו של ברגותי התאפשר לאחר שכוחות צה"ל והשב"כ, שניהלו מצוד ממושך אחר ברגותי, איתרו אותו בבניין ברמאללה, לא הרחק ממתחם לשכתו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.
חיילי מילואים וכוחות שיריון של חטיבת "כפיר" וחיילים מגדוד "דוכיפת" החלו לסגור את האזור תוך הקפדה שלא לייצר תכונה רבה מדי, כדי לא לעורר חשד בקרב האוכלוסייה הפלסטינית.
בחלוף דקות אחדות דיווח מפקד גדוד השריון, סגן אלוף אבי, כי הבית סגור ומכותר. למקום הוזנקו יחידות מיוחדות שהתקרבו אל הבית וקראו לברגותי להיכנע.
ראשון יצא מהבניין אחיינו של ברגותי, אחמד ברגותי, שסיפר כי דודו אינו במקום. אחמד הסגיר עצמו מיד וללא התנגדות. לאחר מכן יצאו מהבניין עוד מספר אזרחים, שטענו גם הם כי אין איש בבניין. החיילים לא האמינו לדבריהם והחלו להיכנס לתוך הבית. ברגותי הבחין בכך ויצא לקראתם מאחת הדירות. "הוא נראה מבוהל ולחוץ, דיבר אתנו עברית ואמר כי אינו מתכוון להתנגד", סיפר אחד הקצינים שנכחו במקום.
מפקד אוגדת יהודה ושומרון, תת אלוף גרשון (ג'רי) יצחק, התקרב אל ברגותי והגיש לו מים לשתות. יצחק הסביר לברגותי כי אין כוונה לירות בו אלא לעצרו וברגותי נרגע במעט. בתוך שניות הוכנסו ברגותי ואחמד למכונית מסחרית לבנה והוסעו לחקירת במתקן חקירות של השב"כ בירושלים.
ההערכה היא כי ברגותי יועמד לדין בישראל, ככל הנראה במשפט צבאי. לפני חודשים אחדים הוציא בית משפט השלום בירושלים צו מעצר לברגותי, וזאת לבקשת המשטרה. היועץ המשפטי, אליקים רובינשטיין, קיים כבר מגעים עם הפרקליטות הצבאית בנוגע להעמדתו לדין של ברגותי. ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בראיון לרשת הטלויזיה פוקס כי "ברגותי יישפט וייכלא כפי שנהוג במדינות דמוקרטיות".

החיילים: "היום הזה הפך לפחות עצוב"

"הלכידה של ברגותי הפכה לנו את היום העצוב הזה לקצת פחות עצוב. עבדנו קשה כדי ללכוד אותו, ועכשיו החיילים מסתובבים עם חיוך על הפנים, ונפוחים משביעות רצון", כך סיפר ל-ynet אחד המפקדים שהשתתפו בלכידת ברגותי.
גורמים צבאיים הפועלים ברמאללה הביעו שביעות רצון רבה מלכידתו. "הבניין בו הסתתר ברגותי נסרק בעבר על ידי הכוחות שלנו. במהלך 'סריקות השטיח' שביצענו ברחבי העיר, אולם לא נמצאו בו כל סימן לחשודים או לאמצעי לחימה", סיפרו קצינים ברמאללה. ההערכה היא כי ברגותי הגיע לבניין במהלך השעות בהן הוסר העוצר בעיר.

צה"ל מציג: שורת הפיגועים

גורמי ביטחון אומרים כי במסגרת פעילותו קיבל ברגותי תקציבים גדולים מגורמים שונים, כולל מהרשות הפלסטינית. תקציבים אלה, שחלקם אושרו בחתימת ידו של יאסר ערפאת , שימשו את ברגותי למימון פעילות של חוליות מחבלים בגדה.
לברגותי היו כפופים בין השאר נאסר עוויס, שנתפס לאחרונה בעיירה טובאס, ואחמד ברגותי, שנתפס יחד איתו. כמו כן הוא פיקד על ראאד אל כרמי שחוסל לפני חודשים אחדים בטול כרם. ברגותי ועוויס שימשו כקציני המבצעים של ברגותי והוציאו בהנחייתו מאות פיגועים, כולל שיגור מתאבדים ומתאבדות לתוך ישראל.
בין הפיגועים הבולטים עליהם הורה ברגותי ניתן למנות את רצח הנזיר היווני בכביש מעלה אדומים, פיגוע הירי באולם השמחות "ארמון דוד" בחדרה בו נהרגו שישה ישראלים ונפצעו 26, פיגוע ירי ברחוב יפו בירושלים בו נהרגו שני ישראלים ונפצעו 37, פיגוע ירי בנווה יעקב בירושלים במהלכו נהרגה שוטרת ונפצעו 9 ישראלים, רצח בעל מפעל ישראלי במפעל בעטרות, פיגוע התאבדות של צעירה במחסום מכבים בו נפצעו שני שוטרים ופיגוע ירי במסעדת "סי פוד מרקט" בתל אביב בו נהרגו שלושה ונפצעו 31.

שמחה במועצת יש"ע; ביילין: לשחרר אותו

גורמים בלשכת שר הביטחון אומרים כי השר בנימין בן אליעזר רואה בתפיסת ברגותי הישג מבצעי משמעותי.
הגורמים אמרו כי "מדובר באדם אשר הפך את הארגון שהוא עומד בראשו לארגון רצחני ביותר, שהיה אחראי לרציחתם של ישראלים רבים".
מועצת יש"ע בירכה את צה"ל על הצלחתו ללכוד את "המבוקש מספר 1" וקראה לממשלה להעמיד את "רב המרצחים" לדין.
לעומת זאת, השר לשעבר, יוסי ביילין, אמר כי על ישראל לשחרר את ברגותי ממעצר. לדברי ביילין: "ברגותי הוא חבר המועצה הפלסטינית המחוקקת, נבחר ציבור, שמעצרו הממושך בשעה שמנהיגי החמאס והגיהאד האיסלאמי מתהלכים חופשי, עלול להכניס את העימות לתוך סמטה אפלה עוד יותר".
ח"כ מיכאל קליינר (חירות) קרא לממשלת ישראל להביא את ברגותי למשפט צבאי מהיר בפני הרכב המוסמך על פי חוק להטיל עונש מוות. לדברי קליינר, "אסור להסתפק בגירושו של ברגותי, שכן גירוש יעניק לו במתנה את החיים. כשהמחוקק קבע עונש מוות בדין הצבאי הוא התכוון בדיוק למקרים כאלה".
ח"כ טומי לפיד (שינוי) אומר בעקבות מעצר ברגותי כי "צריך היה לתפוס אותו וצריך להעמידו לדין, אבל אני מקווה שמברגותי העצור לא יהיו לנו יותר צרות ממה שהיה לנו מברגותי החופשי".
ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד): "אני מברך על המעצר הזה כי אני חושב שהוא חשוב. אני חושב שכדאי שנעצור כל אדם שעוסק בטרור. ברגותי צריך לעמוד לדין, כי הוא לחם נגדנו וכיוון את אנשיו לפגיעה באזרחינו, ילדינו ונשינו. זהו פשע מלחמה על פי החוק הבינלאומי ויש להושיב אותו בכלא. אין לחשוש מפיגועים, כי הפלסטינים עושים את כל המאמצים להוציא לפועל את מספר הפיגועים המקסימלי גם כך".
ח"כ מוסי רז (מרצ): "אני מברך את כוחות הביטחון. דרך ההתמודדות של מדינת ישראל נגד האלימות הפלסטינית צריכה להיות בשיטה של מעצרים. מצד שני עלינו לפעול לקבלת היוזמה הסעודית ולהיפרדות מהשטחים שאם לא כן, לא יהיה לנו ביטחון גם אם נעצור שלושה מיליון פלסטינים".
ח"כ זאב בוים (ליכוד): "יש להביא בהקדם את ברגותי למשפט פומבי בישראל על מנת לדון אותו על מעורבותו על רציחתם של מאות ישראלים חפים מפשע. תהיה זו הזדמנות בלתי חוזרת עבור ישראל להוכיח קבל עם ועולם כי סביבתו הקרובה ביותר של ערפאת מעורבת בטרור ומלבה אותו".

הלם ברשות הפלסטינית

ברשות הפלסטינית קיבלו את הידיעה על מעצרו של ברגותי בהלם, שכן הוא נחשב למנהיג השטח הבולט ביותר של האינתיפאדה הנוכחית.
תנועת הפתח אמרה בהודעה שהוציאה כי היא מתכוונת להסלים את האינתיפדה בתגובה למעצר.
הזרוע הצבאית של הפתח, גדודי חללי אל אקצה, הזהירה את ישראל, כי "אם ייפגע ברגותי - תגיע ידינו לשרון ולמופז. אנו יודעים כיצד להגיע אל בתיהם ואנו מזהירים גם את ארצות הברית כי אם ייפגע ברגותי נפגע בשגרירי ארצות הברית בעולם כולו ונהפוך את חיי ישראל לגיהנום".
פדאווה ברגותי, אשתו של ראש התנזים בגדה, אמרה כי מעצרו של בעלה הוא "צעד פרובוקטיבי אשר לא יעצור את האינתיפאדה". ברגותי ציינה כי מאז כניסת צה"ל לשטחי הרשות לא ראתה את בעלה, אך שוחחה איתו בטלפון פעמים ספורות.
בתגובה למעצר אמר ל-ynet חוסאם חדר, חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית וחבר הנהגת הפתח, כי מדובר ב"מכה כואבת בבטן הרכה של האינתיפאדה". יחד עם זאת אמר חדר, כי "מעצר ברגותי לא יביא להחלשת האינתיפאדה".
לדבריו, "העמדתו לדין בישראל תהיה טעות גדולה ויהיו לה השלכות מסוכנות, שכן ברגותי בעל כוח רב בשטח והוא אחד האנשים המתאימים ביותר להחזרת האמון של הפלסטינים בשלום, ולהחזרת התמיכה של הפלסטינים בחזרה לשולחן המשא ומתן כשהדבר יקרה".
מפקד מנגנון הביטחון המסכל בגדה, ג'יבריל רג'וב, אמר כי "אם ייפגע ברגותי במהלך מעצרו - לדבר יהיו השלכות חמורות מאוד". לדבריו, "פגיעה בברגותי עלולה לגרום לאסון ולהבעיר את האזור בצורה חסרת תקדים".

חסין מחיסול - לא ממעצר

ברגותי נחשב לאחד הפעילים הצבאיים החשובים ביותר בהיררכיה של הפלסטינים. תפקידו היה לשמש כאיש הקשר המרכזי בין הרשות הפלסטינית לבין התנזים וגדודי חללי אל אקצה.
פעילותו הרבה והופעותיו הרבות בתקשורת, כולל הישראלית, העניקו לו גם מעמד מדיני. בישראל אף החלו באחרונה להזכיר את שמו כמי שעשוי לרשת בעתיד את יאסר ערפאת.
בשל מעמדו של ברגותי הוא נחשב בצבא כ"חסין מחיסול", וזאת למרות שלגורמי צבא היה ידוע כי הוא הוציא לפועל פיגועים רבים, כולל פיגועי התאבדות. עם זאת, צה"ל התנקש במספר ממקורביו.
למעשה, ברגותי עצמו הודה פעמים רבות בפעילותו ואף יצא נגד הצהרות של יאסר ערפאת, כאשר זה דיבר בזכות הפסקת הפיגועים נגד אזרחים.
למרות מעמדו המדיני של ברגותי, בתחילת מבצע "חומת מגן" החליטו בצה"ל לנסות ולעצור אותו, אולם הוא נעלם. בתחילה חשבו בצה"ל כי הוא נמצא במפקדתו של ג'יבריל רגו'ב בביטוניה, אולם לאחר שצה"ל פרץ למקום התברר כי ברגותי לא נמצא שם. למרות האכזבה, כוחות מיוחדים של צה"ל המשיכו בחיפושים אחר ברגותי. פעמים אחדות אף היו הכוחות קרובים למדי ללכידתו, אולם הוא הצליח להתחמק, עד היום.

הביוגרפיה: מארגון הסטודנטים לצמרת הפתח

ברגותי החל בפעילותו הפוליטית בסוף שנות ה-70'. בשנות ה-80' הוא היה חבר בהנהגת ארגוני הסטודנטים בשטחים, והיה ממייסדי ארגון הנוער של הפתח. בשנת 84' הוא נבחר ליו"ר ארגון הסטודנטים של ביר זית, האוניברסיטה החשובה ביותר בשטחים. הוא היה עצור בישראל במשך מספר שנים בשל פעילותו וגורש לירדן ב-1987. שנה מאוחר יותר הוא נבחר למועצה המהפכנית של הפתח.
ב-94', לאחר חתימת הסכמי אוסלו, הוא חזר לישראל מטוניס. חודש מאוחר יותר הוא הקים את הוועדה העליונה של הפתח. ב-96' הוא נבחר למועצה המחוקקת הפלסטינית.
ברגותי החל לצבור כוח פוליטי ונחשב כמי שהוביל קו דמוקרטי, דבר שהקים נגדו רבים מהגווארדיה הוותיקה של התנועה. הוא נחשב לאחד התומכים החמים ביותר בשטחים בהסכם השלום עם ישראל, והשתתף במפגשי שלום רבים בארץ ובעולם.
ברגותי ואנשיו גם ניהלו את המאבק ברחוב מול ארגוני האופוזיציה האיסלאמיים וארגוני הסירוב של השמאל הפלסטיני. בין השאר התבלט ברגותי בעימות עם פעילים פלסטינים שיידו לפני כמה שנים אבנים על ראש הממשלה הצרפתי ליונל ז'וספן, בעת שביקר באוניברסיטה בביר זית.
עם תחילת האינתפיאדה הוא הפך לגורם צבאי משמעותי ביותר, בין השאר בשל תכונתו לומר את אשר ליבו, בכל פורום, גם אם הדברים לא מצאו חן בעיני ההנהגה הפלסטינית.

בכתיבת הידיעה השתתפו דיאנה בחור, סמדר שמואלי ואטילה שומפלבי

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
נעצר. ברגותי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים