שתף קטע נבחר

הבמאי ג'ורג' חלייפי פרש מפסטיבל דוקאביב

במכתב התפטרותו מחבר השופטים קרא חלייפי להחרמה בינלאומית על ישראל: "ממשלות ישראל לא יבינו, אם לא יסבירו להם בצורה חד-משמעית, שהם נהפכים ממשטר כובש ומדכא, למשטר גזען ופראי"

הבמאי והמפיק ג'ורג' חלייפי, שאמור היה להיות חלק מצוות השופטים הבינלאומי בפסטיבל "דוקאביב" שנפתח אמש בסינמטק תל-אביב, הודיע הבוקר להנהלת הפסטיבל על פרישתו. במכתב נוקב המיועד למנהלת הפסטיבל, אילנה צור, ולעמיתיו השופטים, כתב חלייפי, תושב העיר רמאללה, כי הוא קורא להחרמה בינלאומית של ישראל. "ממשלות ישראל וחלק גדול מהציבור הישראלי לא יבינו, אם לא יסבירו להם בצורה חד-משמעית, שהם נהפכים ממשטר כובש ומדכא, למשטר גזען ופראי", כותב חלייפי. "החרם, אם כן, מתבקש, והוא חייב לכלול גם פעילות תרבותית ישראלית".
עם זאת, חלייפי כותב כי הוא סבור שאסור לפלסטינים לנתק באופן מוחלט מגע עם הציבור הישראלי, במיוחד עם הציבור אותו הוא מגדיר "זה שמבין לאיזה אסון מובילה ממשלתו". חלייפי קורא לפלסטינים להחרים סחורות ישראליות ו"כל מגע בעל אופי רשמי, ולו הקלוש ביותר", אך מבקש "לא להחרים ישראלים שמתנגדים למדיניות ממשלתם, ונאבקים נגדה ומשתדלים להסביר לציבור הישראלי את הסכנות הטמונות במדיניות ממשלות ישראל למיניהן". את מכתבו להנהלת הפסטיבל הוא מסכם: "לא מדובר רק בכיבוש, מדובר בכל מה שהכיבוש מוליד – פאשיזם ופשעי מלחמה. זה פוגע עכשיו בפלסטינים בצורה פראית ולא אנושית, אבל זה עוד יגיע אליכם".

"הגבולות נחצו"

בראיון ל-ynet אמר חלייפי כי ניתן ללמוד משהו מן המצב ששרר בדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד: "אחרי שהמשטר שם עמד בעקשנותו, אנשים החלו להבין בעקבות תגובות בינלאומיות שהם מוקצים מחמת מיאוס. זה מה שצריך לעשות עם ישראל, מכיוון שהרוב הישראלי לא מבין שהגבולות נחצו".
הקו הדק שבין חרם מוחלט לבין שמירה מצומצמת על קשרים הוא שהביא את חרייפי לתל-אביב, אך לדבריו אופיו הרשמי של הפסטיבל הוא שגרם לו לפרוש מהשתתפותו. "רציתי לבוא לפסטיבל קודם כל למען האנשים שמאמינים באמת ובתמים בשלום, במובנו הצודק, ופועלים ונאבקים למענו. בגלל היותי תחת עוצר ברמאללה מזה 17 ימים, לא התוודעתי לאינפורמציה חיונית על הפסטיבל, ורק כשבאתי לכאן אתמול הבנתי שהפסטיבל הוא אירוע יותר רשמי משחשבתי". חלייפי ביקש מהנהלת הפסטיבל לנקוט עמדה ברורה המתנגדת למדיניות הממשלה הישראלית ולכיבוש, אך לדבריו הסיק שהצהרה כזו לא תגיע, מאחר שהפסטיבל נתמך על-ידי כספי הממשלה. "לא ידעתי שווילנאי ינאם שם, גם לא ידעתי שיהיה במסגרת הפסטיבל ייצוג לבית-ספר לקולנוע של המתנחלים וסרט שמציג את המתנחלים כמסכנים. אני מבין שמטבע העובדה שהפסטיבל נתמך על-ידי הממשלה הוא חייב לתת במה לכל זרמי היצירה בישראל. אני מבין את הצורך הזה, אך איני יכול להיות שותף לו".

"אנחנו חוששים מאוד לכל מה שהקמנו"

על נאומו של מתן וילנאי בטקס הרשמי של פתיחת הפסטיבל חלייפי החליט לוותר. הסיבה לכך נובעת, בין היתר, מהשתלטות צה"ל על המכון למדיה מודרנית באוניברסיטת אל-קודס, בו הוא מלמד ברמאללה. "הצבא הישראלי כבש את המכון בו אני מלמד, ואנחנו חוששים מאוד לכל מה שהקמנו במהלך עשר השנים האחרונות. ידידים ישראלים ואחרים הפנו את העניין לפתחו של וילנאי, והתשובה הדיפלומטית שקיבלנו היתה: 'במלחמה זה ככה'. לא רק שהוא לא רצה לעזור לנו, הוא גם לא הביע צער על הנעשה. מר וילנאי הוא חלק מהממשלה שעושה מלחמה נגד הפלסטינים. לא רק נגד הרשות הפלסטינית, אלא על גבם של אזרחים. המכון שלנו הוא רק דוגמה אחת, הצבא סגר שתי תחנות טלוויזיה, הרס רכוש רב שם וגם בתוך מוסדות רפואיים, מוסדות לזכויות אדם ובשבוע שעבר פרצו ל'בית ח'ליל סקא-קיני', בית תרבות ברמאללה שם נמצא משרדו של המשורר מחמוד דרוויש. בבית הזה הושקעו כספים רבים כדי לחדש אותו, ויש בו יצירות אמנות שכוללות חפצי אמנות, פסלים וציורים עתיקים. החיילים הישראלים נכנסו לבית הזה כאילו הם נכנסים לתוך מה שהם מכנים 'תשתית הטרור' והרסו אותו. וילנאי, כל עוד אינו מגנה זאת, הוא חלק מהמדיניות הזו".
אילנה צור, מנהלת הפסטיבל בתגובה לפרישתו של חלייפי: "קיבלתי את התפטרותו של ג'ורג' בצער רב, עם זאת אני מבינה לליבו. אני לא חושבת שהפרישה היתה מכוונת נגד הפסטיבל באופן גורף. הוא מכיר את עמדותינו ואת האנשים שעומדים בראש הפסטיבל. הוא לא ראה את הקטלוג, ולא ידע שהפסטיבל יהיה כל-כך גדול ורשמי. מה שהקפיץ אותו היתה נוכחותו של שר המדע, התרבות והספורט, מתן וילנאי. הוא לא ידע שוילנאי ינאם באירוע הפתיחה של הפסטיבל, ובעיניו וילנאי הוא עדיין גנרל ושותף לממשלה. ג'ורג' הרגיש שלא תמיד ההצגה חייבת להמשך. אני מכבדת את הרגשתו, מצטערת על כך שעזב, ומקווה שיהיו לנו הזדמנויות נוספות לשיתוף פעולה בעתיד. הייתי רוצה שתלמידיו מרמאללה יציגו את עבודותיהם אצלנו בעתיד. לצערי הרב, אנחנו יודעים מה קורה מסביבנו, אנו חיים במדינה שהפכה למדינה בלי גבול ובלי גבולות".
ממשרדו של השר וילנאי נמסר בתגובה: "אנחנו מצטערים על האמירות של חלייפי כמו גם על פרישתו מהפסטיבל. עם זאת, אנו מכבדים את החלטתו. משרד המדע, התרבות והספורט עשה מאמצים כבירים לאפשר את יציאתו של חלייפי מרמאללה והגעתו לישראל". גורמים המקורבים למשרד רמזו כי יתכן שמאחורי החלטתו ברגע האחרון של חלייפי, שלא לקחת חלק בפסטיבל, ישנו חשש אמיתי להגיע בימים כאלה לפסטיבל ישראלי. "ייתכן שהדברים שאמר נגד ממשלת ישראל ונגזרותיה הם אמצעי הגנה מול הגורמים הפלסטינים וגם דרך להסביר את נסיגתו ברגע האחרון ממה שיכול להתפרש כשיתוף פעולה עם ישראל", אמרו.
חלייפי, יליד נצרת, במאי ומפיק של סרטים עלילתיים וסרטי תעודה, ביניהם "אגדת שלושת התכשיטים", "חתונה בגליל", "את, אני וירושלים", מנהל כיום הפקה והכשרה במכון למדיה מודרנית באוניברסיטת אל-קודס.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המולה פוליטית בדוקאביב
ג'ורג' חלייפי. חזר לראמללה
וילנאי. פתח את הפסטיבל
לאתר ההטבות
מומלצים