הולנד: למרות ההתנקשות - הבחירות יתקיימו במועדן
כך החליט ראש ממשלת הולנד, וים קוק. המשטרה עצרה אזרח הולנדי לבן החשוד ברצח מנהיג הימין הקיצוני פים פורטאון. אלפים מתומכיו של פורטאון מפגינים ברחבי המדינה
ראש ממשלת הולנד, וים קוק, הודיע היום (ג') כי למרות ההתנקשות במנהיג הימין הקיצוני במדינה, פים פורטאון, הבחירות יתקיימו במועדן ב-15 במאי, ולא יידחו. קוק אמר את הדברים בתום דיון עם מנהיגי המפלגות בהולנד.
ראש הממשלה קרא לשמור על השקט במדינה, אולם אלפים מתומכי פורטאון התעמתו עם שוטרים ליד בניין הפרלמנט. אלפים התאבלו על מותו של פורטאון בעירו רוטרדאם סמוך לבניין העירייה. בהאג נעצרו 20 מתומכיו של פורטאון שחשודים כי שברו חלונות ראווה ושרפו מכוניות בהתפרעות המונית.
ההתנקשות
המתנקש ירה שישה כדורים בפורטאון, שנפגע בראשו, בצווארו ובחזהו. אמבולנס פינה את פורטאון לבית חולים בהילברסום, אך הרופאים לא הצליחו להציל את חייו וכעבור שעתיים נקבע מותו. כתב הרדיו ההולנדי דיווח כי שוטרים לכדו את המתנקש, גבר בשנות השלושים, בכביש המהיר מחוץ למתחם ה"מדיה פארק". משטרת הולנד אומרת כי נעצר גבר הולנדי לבן, בן 33, החשוד במעשה, אך לא פירטה את שמו ואת מניעיו. המתנקש ירה בפורטאון לאחר שזה סיים ראיון ברדיו ההולנדי, כ-20 קילומטרים מאמסטרדם. מייד לאחר הרצח נסגר מתחם ה"מדיה פארק".
לאחרונה קיבל פורטאון איומים על חייו, אולם לדברי עורך דינו, המשטרה לא לקחה את האיומים הללו ברצינות, וסירבה להצמיד לו אבטחה אישית. עמיתיו למפלגה יעצו לו למעט בהופעות פומביות, לנוכח גל האיומים, אך הוא סירב ואמר כי "אינו חושש לחייו".
עמד להצליח
מפלגת הימין-הקיצונית של פורטאון, הומוסקסואל מוצהר, הוקמה רק לפני שלושה חודשים. פרשנים העריכו כי היא עשויה לקבל כ-30 מנדטים בבחירות הצפויות במדינה, ובכך להיות המפלגה הגדולה בפרלמנט, מה שהיה מוביל את פורטאון להיות ראש הממשלה הבא.
פורטאון הודח ממפלגתו הקודמת על רקע התבטאויותיו נגד מוסלמים, אותם כינה "נחשלים ומפגרים". ואכן, המפלגה החדשה שהקים דוגלת בהתנגדות להגירת זרים, במיוחד מוסלמים. לפני כחודשיים קיבלה מפלגתו החדשה 35% בבחירות המקומיות ברוטרדאם, שבה מהגרים רבים. פרשנים אמרו כי פורטאון היה "פוליטיקאי במסלול המראה". הסקרים האחרונים ניבאו לו הצלחה בעיקר בקרב צעירים בני 18-30. מחציתם אמרו כי יצביעו עבורו. פרופ' אנדרה קרונוול מאוניברכסיטת אמסטרדם אמר ל-BBC כי התמיכה הגדולה בפורטאון מהווה "קריאת אזהרה למנהיגי הולנד, שרבים ממצביעיהם מחפשים תשובות רדיקליות לבעיותיהם".
"דת מפגרת"
פורטאון נהג להשתמש בנטייתו ההומסוקסואלית כאמצעי לנגח את האיסלאם. הוא אמר כי מדובר ב"דת מפגרת, המתנגדת להומוסקסואלים". הוא דרש לצמצם את מספר הפליטים המגיעים מדי שנה להולנד מ-40,000 כיום ל-10,000 בלבד: "זו מדינה מלאה. אני סבור ש-16 מיליון הולנדים זה מספיק", אמר באחת ההזדמנויות. בהולנד חיים 800 אלף מוסלמים (כ-5% מהאוכלוסיה), רובם באמסטרדם וברוטרדם.
פורטאון, לשעבר מרצה בכיר באוניברסיטת "אירסמס" ברוטרדם, היה ידוע בביקורתו החריפה על ממשלת הולנד. הוא השתמש בביטויים חריפים נגד פוליטיקאים, שאותם כינה "פחדנים" ו-"חזירים שמנים", בשל מחדליהם בתחום ההגירה.
הרצח של פורטאון הוא הראשון בתולדות הולנד המודרנית. "יש דברים שחשבנו שפשוט לא יכולים לקרות בהולנד", אמר מנהיג מפלגת הלייבור אד מלקרט,"זהו שפל בדמוקרטיה שלנו".
ראש ממשלת הולנד, וים קוק, אמר בתגובה להתנקשות במנהיג הימין הקיצוני, כי "הרצח הוא טרגדיה עמוקה למשפחתו של פורטאון, להולנד ולדמוקרטיה". הממשל האמריקני פרסם הודעת גינוי לרצח פורטאון. בהודעה שפרסם דובר מחלקת המדינה נאמר: "ארה"ב מגנה את הפעולה חסרת התכלית הזו, ומביעה השתתפות בתדהמת העם ההולנדי לנוכח האירוע". ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הביע זעזוע מהרצח וביטל את ביקורו בהולנד שתוכנן להיום.
בהכנת הידיעה סייעה העיתונאית מרים לוי