שתף קטע נבחר

חשד: נחשפה "מחתרת יהודית" חדשה

עד כה נעצרו 4 חשודים. החשד: ביצעו מספר פיגועים נגד ערבים. שניים מהחשודים, תושבי ההתנחלות בת עין, נעצרו עם מטען נפץ רב עוצמה ובלוני גז. רעייתו של אחד החשודים ל-ynet: "הכל שקר"

בסוף השבוע הותר לפרסום כי ארבעת המתנחלים שנעצרו באחרונה על ידי משטרת מחוז ירושלים, בשיתוף עם השב"כ, תכננו על פי החשד פיגוע גדול בערבים במזרח ירושלים. (על התגובות לפרשה - בקישור מימין).
כמו כן הם חשודים בביצוע מספר פיגועים נגד ערבים בשנה האחרונה. מעצרם של הארבעה הוארך והם נחקרים על ידי השב"כ. צפויים מעצרים נוספים בפרשה, שהייתה נתונה תחת צו איסור פירסום עד היום בצהריים.
השב"כ והמשטרה בודקים בימים אלו את הקשר בין החוליה לבין 8 פיגועים שהיו בשטחים נגד ערבים במהלך האינתיפאדה, ובעיקר לפיגוע בבית ספר בצור באהר ופיגוע ליד הכפר חיזמה.
מפקד מחוז ירושלים, ניצב מיקי לוי, אמר: "אם המטען שהתגלה ברשות החשודים היהודים בעת שנעצרו היה מתפוצץ הוא היה גורם לאבידות בנפש ורכוש". הוא הוסיף כי "כל נושא ההתארגנות נבדק על ידי השב"כ והמשטרה כמו גם הקשר של הארבעה לאירועים אחרים של פגיעה בערבים. לא אוכל לפרט כדי לא לפגוע בחקירה אך כל האפשרויות נבדקות".

אימו של חשוד: "אנחנו לא מאמינים לכלום"

מיכל גמליאל, רעייתו של אחד החשודים, עופר גמליאל, אמרה ל-ynet בתגובה: "שום דבר לא נכון והכל שקר". דליה מורג, אמו של החשוד ירדן מורג, אמרה ל-ynet: "קשה לי מאוד להאמין שבנינו קשור לדברים האלה. צריך להביא בחשבון שהמידע שלנו מאז שהבנים נעלמו ב-29 באפריל הוא מהתקשורת. הם לא רשאים להיפגש עם עו"ד או עם המשפחות. החשדות הם קשים, אבל התקשורת היא כלי משחק בידיים של מישהו אחר. אני לא יכולה להאמין שהבן שלי עשה דבר כזה. לא הוא ולא האחרים. אנחנו לא מאמינים למילה אחת ממה שנאמר. הוא איש משפחה שלמד בכולל בירושלים כל יום. זה כל כך לא מתאים לו".

החשודים נעצרו בדרך לפיגוע במזרח ירושלים

המעצרים הראשונים בפרשה התבצעו ביום שני, לפני כעשרה ימים. שוטרי משטרת ירושלים עצרו בשעה שלוש לפנות בוקר את ירדן מורג ושלומי דביר-זלינגר, שני חסידי ברסלב, תושבי בת עין שבגוש עציון.
בעת מעצרם נסעו השניים בג'יפ שהיה מחובר לו נגרר בו נמצא מטען רב עוצמה, בלוני גז, ותתי מקלע מסוג עוזי. גורמים בשב"כ העריכו כי השניים תיכננו לבצע פיגוע באותו לילה בבית החולים "מוקאסד".
השניים נעצרו בעת שניידת סיור של תחנת שלם, תחנת משטרה במזרח העיר, ערכה סיור בשכונת א-טור. השוטרים הבחינו ברכב מסחרי מסוג מיצובישי ובו שני נוסעים. הם עקבו אחר הרכב והזעיקו ניידת נוספת. במהלך המעקב נראה הרכב החשוד סמוך לבית החולים. שני נוסעיו פרקו עגלה נגררת שהיתה צמודה לרכב והניחו אותה בסמוך לצד הדרך בקרבת בית החולים. השוטרים חסמו את הרכב החשוד. הנוסעים סירבו להזדהות או להסביר את מעשיהם ונלקחו לחקירה.
בחיפוש שנערך ברכבם נמצאו שני כלי נשק שהוחזקו ללא רשיון. חבלן שהגיע למקום מצא כי בנגרר שהונח על ידי החשודים הוטמן מטען חבלה רב עצומה שכוון להתפוצץ בשעות הבוקר. המטען נוטרל על ידי חבלני משטרת ירושלים.
יו"ר מועצת המנהלים של בית החולים מוקאסד, הד"ר ערפאת אל הידמי, אמר ל-ynet כי הוא מקווה שהמשטרה תעשה הכל כדי למנוע פגיעה בבית החולים. "מדובר במעשה חמור ביותר כיוון שבית החולים הוא הגדול במזרח ירושלים, ומעניק שירותים גם לתושבי הגדה, ובזמן שבו נמצא המטען שהן בתוכו מאות רבות של חולים, פקידים ועובדי סגל בית החולים. בנוסף לתושבים המתגוררים במקום. זה היה יכול להיגמר באסון"

דורשים עורך דין

מאז מעצרם נמצאים השניים בחקירה של השב"כ והם מכחישים בחקירתם את העבירות המיוחסות להם. גם אביו של מורג זומן לחקירה בשב"כ.
השניים הובאו יום לאחר מעצרם להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים. הדיון התנהל בדלתיים סגורות ונאסר עליהם להיפגש עם פרקליטם, עו"ד נפתלי ורצברגר. חוקרי השב"כ גם הפרידו בין השניים.
מורג הוכנס לאולם השופטת שולמית דותן, נחקר והוצא לחדר אחר. רק אחרי צאתו הותר לעו"ד ורצברגר להיכנס לאולם.
כאשר הוכנס דביר-זלינגר לאולם הוא נראה כמו שבר כלי, עם עיניים נפוחות. בצאתו החל להשתולל במסדרון וזעק לעבר אשתו בבכי: "תחכי לי, זה הולך להיות עניין ארוך". אשתו בתגובה: "אנחנו אוהבים אותך, תהיה חזק". בתום הדיון האריכה השופטת את מעצרם בחמישה ימים.

מעצר החשוד השלישי

כשלושה ימים לאחר מעצרם של מורג ודביר-זלינגר, פשטו שוטרי משטרת מחוז ירושלים ואנשי השב"כ על היישוב בת עין, ועצרו את עופר גמליאל, חשוד נוסף הקשור בפרשה.
ביום שישי שעבר הובאו כל שלושת העצורים להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים. השופט חיים לי-רן האריך את מעצרם של מורג ודביר-זלינגר ב-14 יום ואת מעצרו של גמליאל בעשרה ימים.
במקביל, ביקש עו"ד ורצברגר להפגש עם החשודים אך הדבר נאסר עליו. הוא הגיש בקשה לבית המשפט המחוזי בירושלים ובקשתו נדחתה. גם ערעור שהגיש בנושא לבית המשפט העליון נדחה.
"המשטרה והשב"כ ביקשו לקיים דיון בדלתיים סגורות ללא תקשורת ועורך דין, כאשר כל הכללים הדמוקרטיים מופרים, אומר עו"ד ורצברגר. "במדינה דמוקרטית קשה מאוד לנהל משפט בדרך הזו, כשהמחוקק השאיר חוקים דרקוניים שבהם עושים שימוש בשב"כ".

מעצר החשוד הרביעי

השבוע פשטו אנשי השב"כ ומשטרת ירושלים על חוות מעון, שנמצאת בגיזרת חברון, ועצרו סמוך ליישוב כרמל חשוד נוסף בפרשה בשם יוסף בן ברוך.
מעצרו של בן ברוך הוארך ביום רביעי האחרון ב-14 יום. במהלך מעצרם של הארבעה, הפגינו תושבי בת עין ותושבים מהתנחלויות נוספות נגד מעצרם, וקראו קריאות נגד המשטרה באחת ההפגנות נעצרו גם שני מפגינים שהתפרעו במקום.
עו"ד אריאל עטרי, שמייצג את יוסף בן ברוך, אומר בתגובה להחלטה לעצור את מרשו: "יוסף בן ברוך לא ביצע שום עבירה. המשטרה והשב"כ עוצרים אותו לשווא. החשאיות כ"כ גדולה שאי אפשר לדעת באמת על מה הוא נעצר".

כרוז תמיכה

בימים האחרונים נשלח כרוז לכמה מראשי מועצת יש"ע ולעיתונאים, שבו נאמר כי מחבריו לוקחים על עצמם אחריות לרצח שמונה פלסטינים בשנה וחצי האחרונות. "ערביי ארץ ישראל זמנכם תם, הכינו את התכריכים", כתבו מחברי הכרוז, שתמו בשם "לוחמי מלכות ישראל".
הכרוז משבח פגיעה בערבים חפים מפשע ותוקף את השב”כ. "ברגעים אלה ממש מעונים הלוחמים במרתפי העינויים של השב”כ. כבוד ללוחמים על אדמת המולדת!" נכתב בו. איש מכותבי הכרוז לא חתם את שמו וההערכה היא כי מדובר בגורמים קיצוניים ביש"ע ובימין הקיצוני.
רבנים בכירים ביש"ע ובתוך תחומי הקו הירוק האשימו כי חוקרי השב”כ מענים ומכים את הישראלים שנעצרו בחשד לפעילות טרור נגד ערבים. בהודעה עליה חתומים 11 רבנים, נכתב: "נאמר לנו על ידי אישיות מוסמכת שעל פי המראה שלהם יש חשש כי הוכו ועונו".

ב-84' - המחתרת היהודית תיכננה לפוצץ את כיפת הסלע

ההתארגנות שנחשפה מזכירה את פרשת המחתרת היהודית שנחשפה בשנת 1984. ההתארגנות, שפעלה בישראל מאז שנות השבעים, תיכננה, בין השאר, לפוצץ את מסגר כיפת הסלע בירושלים. חבריה, שהועמדו לדין, ונידונו לעונשי מאסר ארוכים שקוצרו לאחר מכן, הואשמו גם בניסיון להתנקש בראשי ערים ערביים. לאחר מספר שנים זכו חברי המחתרת בחנינה.
התארגנות דומה נוספת הייתה בשנות השמונים, כאשר הקים הרב מאיר כהנא את "הוועד לביטחון בכבישים", שנטל על עצמו את האחריות לרצח שלושה ערבים בתרקומיה ב-94'.
פגיעה בערבים על רקע אידאולוגי הייתה גם מנת חלקם של בודדים. במארס 1993 רצח יורם שקולניק מחבל ערבי שהיה כפות בידיו וברגליו. שקולניק נידון לתקופת מאסר ארוכה, ושוחרר לפני חודשים אחדים מהמאסר.
ב-1994 נכנס ד"ר ברוך גולדשטיין, יהודי דתי, למערת המכפלה, ורצח ביריות 29 מתפללים מוסלמים חפים מפשע.

בכתיבת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ויובל קרני

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
הפיגוע בבית הספר בצור באהר (ארכיון)
צילום: ערוץ 2
מומלצים