שתף קטע נבחר

ערפאת ברמאללה: "נבנה מחדש את הרשות הפלסטינית"

יו"ר הרשות קרא לבחירות חדשות והבטיח שינויים מבניים ברשות. הכריז: "אני מתנגד לפיגועים נגד אזרחים ישראלים". הבית הלבן: זה "צעד חיובי", אבל דבריו ייבחנו במעשים

יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, הבטיח לחברי המועצה המחוקקת הפלסטינית להתחיל מיד ברפורמות ברשות.
ערפאת נאם אתמול (ד') בפני המועצה. "אתקן את הטעויות שנעשו", הבטיח ערפאת לחברי הפרלמנט, "ההנהגה הפלסטינית חייבת לכלכל את דרכיה בדרך לעצמאות. הפלסטינים צריכים להעריך מחדש את כל היבטי החיים. נבנה מחדש את הרשות הפלסטינית".
ערפאת הוסיף כי "מצבנו הפנימי אחרי המתקפה הישראלית דורש חשבון נפש, צריך לבדוק איפה טעינו ואיפה צדקנו, צריך שהבדיקה תקיף את כל רמות החיים". הוא ציין כי הוא האחראי היחידי לדרך שבה הסתיימה פרשיית ההתבצרות בבית לחם.
ערפאת קרא לבחירות חדשות, "וזו הדרך היעילה לבחירת המנהיגים בכל המוסדות והגופים. צריך להפריד בין הרשויות המחוקקת, המבצעת והשופטת - ואני קורא לדון מחדש בכל דרך הפעולה וההתנהלות של מוסדותינו ומנגנוננו. התקופה האחרונה שעברנו הראתה לנו גם את הצדדים הלא חיובים של מוסדות אלה".
יו"ר הרשות קרא לבסס את ארגוני הרשות ומוסדותיה על בסיס יציב יותר שיאפשר שיקום טוב יותר של הפלסטינים והוא ציין כי יעשה זאת "למרות כל הקשיים וכל המכשולים".
"זוהי שעת השינוי, ואנו נעשה את השינוי ואף אחד לא יפריע לנו. אנו צריכים לשנות את תשתיותנו הפוליטיות הכלכליות והחברתיות", סיכם ערפאת.

"השלום הוא בחירתנו האסטרטגית"

ערפאת אמר עוד כי השלום הוא עדיין הבחירה האסטרטגית של הפלסטינים, וגינה את הכיבוש וההתנחלויות. לדבריו, בשיחות שנערכו בזמנו בטאבה הושגה התקדמות רבה, שהופסקה בשל פעולות הצבא הישראליות. "השלום הוא אינטרס משותף של שני הצדדים", הוסיף ערפאת, שאמר כי ישראל "מנהלת מלחמה נגד העם הפלסטיני".
"הדרך לחופש מעולם לא הייתה רצופה בשושנים ופרחים אבל צריך סבלנות ויכולת להתמודד עם התוקפנות הישראלית", אמר, "מ- 29 למרץ אנו נתונים למתקפה ישראלית שכללה טנקים, טילים ומטוסים אבל אין לנו ברירה אלא להמתין בסבלנות ולהיות נחושים".
ערפאת הוסיף כי הוא מתנגד לפיגועים נגד אזרחים ישראלים. "הודעתי זאת בעבר ואני מודיע גם היום שאני מתנגד לפיגועים נגד אזרחים ישראלים כפי שאני מתנגד לפגיעה באזרחים פלסטינים כפי שקרה בג'נין". הוא הוסיף כי "גם דעת הקהל הערבית והפלסטינית מבינות שהפיגועים האלה מקימים עלינו את הקהילה הבינלאומית, אותה קהילה שהקימה את ישראל והביאה אותה לאן שהיא היום". הוא ציין שהסוגייה מפלגת את העם הפלסטיני.
ערפאת אמר עוד כי הפלסטינים לא יוותרו על נחישותם להשיג ריבונות, חירות ושלום, על אף כל פעולות הכיבוש של ישראל.
לדבריו, תהליך השלום חייב להסתיים במדינה פלסטינית שבירתה ירושלים והעקרונות שצריכים להנחות את תהליך השלום הם העקרונות שנקבעו במדריד והחלטות האו"ם.

ארה"ב וישראל: דברי ערפאת ייבחנו במעשים

דובר הבית הלבן, ארי פליישר, מסר כי הממשל האמריקני רואה בנאום ערפאת בנוגע לרפורמות ברשות - צעד חיובי. יחד עם זאת, הוסיף פליישר כי יש לבחון את דברי ערפאת במעשים.
שר החוץ, שמעון פרס, אמר בתגובה לדברי ערפאת כי יש בהחלטה זו משום התפתחות חיובית בתחום הפסקת ההסתה.
פרס הוסיף כי המבחן לדברים יהיה במעשים, ולא רק בדיבורים. "לדברים אלה חייבת להתלוות מלחמה ללא פשרות בטרור, באמצעות איחוד כל הכוחות החמושים הפלסטיניים תחת מרות מרכזית אחת", אמר השר פרס.
גורמים ביטחוניים אמרו בתגובה לנאום ערפאת כי "ביצוע הרפורמה הוא עניין פנימי של הרשות הפלסטינית, והרפורמה תיבחן על פי ביצועה".
השר יצחק לוי אמר כי הוא מופתע בכל פעם מחדש לגלות שיש עוד מי שמאמינים ובוטחים בדבריו של יו"ר הרשות הפלסטינית. לדבריו, דברי ערפאת מעידים כי "האיש לא השתנה ואין סיכוי שישתנה. רק הטקטיקה שבה הוא נוקט משתנה מעת לעת, ומתעתעת בעולם. כל מי שעיניו בראשו נוכח לדעת כי ערפאת נשאר אותו מניפולטור שהיה, שכל מטרתו היא לחזק את שלטונו המושחת ברשות הפלסטינית".

אמש: שורת דיונים ברשות

תנועת הפתח קיימה אמש מספר דיונים ברפורמה במבנה הרשות הפלסטינית. את הדיונים קיימו הוועד המרכזי של הפתח (שנחשב להנהגה המדינית של התנועה), המועצה המהפכנית (הנחשבת לדרג הביניים וחברים בה שרים וראשי מנגנוני הביטחון), והוועד התנועתי העליון (הנחשב למייצג הנהגת השטח). בשלושת הדיונים הנפרדים, שנערכו ברמאללה, נדונו הקריאות בשטחים ובעולם לרפורמה במבנה הרשות ובאופי פעילותה.
בדיוני הוועד התנועתי העליון הועלו מספר רעיונות ביחס לרפורמה. הרעיונות יגובשו בימים הקרובים למסמך שיועבר ליו"ר הרשות ערפאת. בין הרעיונות: חקירת תפקוד מנגנוני הביטחון בחודשים האחרונים ותפקוד מוסדות הרשות, בעיקר משרדי הממשלה. חברי הוועד העלו בדיון את הטענה שמשרדי הרשות נכשלו בתפקידם ואחדים מראשי הוועד אף דורשים הדחה של כל חברי הקבינט הפלסטיני.
בדיון של הוועד המרכזי, בו השתתף גם ערפאת, דנה ההנהגה ביחסה לרפורמה. גורם בכיר אמר ל-ynet בעקבות הדיון, שלמיטב הערכתו לא צפוי שינוי כלשהו במבנה הרשות. לדבריו לכל היותר יחליפו ביניהם שרי הרשות את התיקים בהם הם מחזיקים.
חאתם עבד אל קאדר, חבר המועצה המחוקקת וחבר המועצה התנועתית העליונה, אמר כי ברחוב הפלסטיני יש דרישה לשינוי וזעם רב על מצב הרשות. לדבריו, יש רבים הדורשים רפורמה אמיתית שתקיף את כל מוסדות הרשות, בעוד "אחרים" מצפים לכל היותר ל"רפורמה קוסמטית" שתרגיע את השטח.
"גם בכירים פלסטינים, שאחראים למצב בדיוק כמו שרון, מדברים על רפורמה. לעומתם, אנחנו דורשים רפורמה אמיתית מעמיקה שתקיף את כל מוסדות הרשות ותביא לשינוי אמיתי שאותו דורש הציבור הפלסטיני", הוא אמר והוסיף שרפורמה אמיתית תחזק את מעמדו של ערפאת, אך במקביל תביא לשינוי משמעותי ביתר רמות ההנהגה, ומכאן ההתנגדות לה.

בהכנת הידיעה השתתפה גם דיאנה בחור.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הבטיח רפורמה. ערפאת
צילום: רויטרס
מומלצים