שתף קטע נבחר

עלו ברשת

פינגווינים בישראל, פורומים לדגי נוי, פול מקארטני חי? מת? זובור לחברות הביטוח דילים לחו"ל ואתרים של בני נוער

פורטל הפינגווינים הישראלים
משתמשי לינוקס בארץ ובעולם מזכירים במשהו את מסדר הג'דיי של מלחמת הכוכבים: חבורה קטנה של משתמשים, מרוחקים זה מזה, אולם בעלי ידע לא שגרתי רחב, פועלים במרץ בכל העולם על מנת לתרום להתפתחותה של מערכת ההפעלה האלטרנטיבית ובעלת הקוד הפתוח, שאולי, יום אחד, תצליח לאיים על מעמדה של האימפריה, מיקרוסופט.
יש עדיין מעין מובלעות של התנגדות לכיבושי האימפריה, שבאים לידי ביטוי בעיקר אצל משתמשי מק, או חסידי הדפדפן נטסקייפ, אולם משתמשי לינוקס הם סיפור אחר לגמרי: מספר ה"מורדים" כאן קטן עוד יותר, וחוסר הנכונות שלהם להתיישר עם הקונבציות העולמיות שמכתיב הדוד ביל גדול יותר. על כן, אין הם שוקטים, והרשת רוחשת פעילות אינטינסיבית של חסידי הפינגווין, בניסיון להציב אלטרנטיבה יציבה וראויה ל"חלונות".
עד השקתו של "ווטס אפ?", אתר חדש באווירה פורטלית לפינגווינים כחול-לבן, נאלצו משתמשי לינוקס בארץ להסתפק בכמה פורומים איכותיים בעברית, וכן בכמה אתרים פרטיים – משובחים, אך קטנים. "ווטס אפ?", המופעל בידי טל עמיר ויהודה דרורי, הוקם על מנת להרחיב את קהל המתעניינים במערכת ההפעלה הזו, ולספק מידע דינמי מגוון – חדשות, מחקרים, פיתוחים, קישורים, תרגומים וכו'.
האתר לא מספק תמיכה טכנית, אך מספק סביבת תמיכה למשתמשים, ומעין שער גלישה קהילתי בעברית. הוא מופעל בהתנדבות, ותכנים רבים שלו מוצעים, מתורגמים או נכתבים בידי קהל הגולשים עצמו. התכנים עוסקים בהיבטים רבים, ששמותיהם מוכרים בעיקר למשתמשי לינוקס: גנום, דביאן, לינדוס, קסימיאן, יוניקס, רד-האט, קיי די אי ונושאים רבים נוספים. האתר כולל סקרים, שאלות ותשובות, פורומים, אזור קניות, ארכיון כתבות וגם מידע על פרויקט גיור שאפתני: LinBrew.
ותודה על הדגים
הרשת היא אולי המרחב האסקפיסטי האחרון, ומשום כך, נעים לגלות לפעמים אתרים ואזורים, שבימים של הימנעות מבתי קפה ופעילויות פנאי במציאות – משגשגים ופורחים במציאות המקוונת. "דג" הוא דוגמה נפלאה לפעילות שבמציאות שלנו לא היינו נותנים לו צ'אנס, אבל ברשת הוא זוכה לעדנה ומספר משתתפיו עולה בהתמדה באופן בלתי מוסבר.
"דג" מרכז יותר מ-20 פורומים, שרובם ככולם עוסקים בדגי נוי, אקווריומים, צמחי מים וציוד למגדלי דגים. הפורומים פעילים מאוד, וחלקן כולל מאות הודעות, רובן מהעת האחרונה. החלוקה הראשית לקטיגוריות מבחינה בין פורומים בנושאי דגים שחיים במים מתוקים, לבין דגי מרינה וריף אלמוגים, למשל. פורומים בקטיגוריות אלה מתמקדים בזנים ספציפיים (ציקלידיים ודיסקוסים), מחלות, רבייה וטמפרטורות המים. לצדם יש פורומים העוסקים בתאורת אקווריומים, תרופות, מזון, עיצוב האקווריום, מערכות סינון ואפילו פורום ערני להחלפות מסוג קח-תן. אין "מנהלים", אלא רק "משגיחים", וטבלת הנתונים מציגה את מספר הנושאים בהם דנו בפורום, מספר המשתתפים הפעילים ומספר הגולשים הסבילים, שרק מעיינים במידע ולא מפרסמים הודעות. יפה.

2 מסחריים אך יפים

שני אתרים שמגמתם עסקית אך בעלי עניין לקהל הרחב:
טורקיה למיטיבי לכת: סקיפ טרייסמן הוא אדריכל, שבגלל חיבתו המיוחדת לשטיחי קילים, מצא עצמו חורש לרוחב ולעומק את טורקיה, וכיום הוא מתמחה בשני התחומים: שטיחים וטורקיה. כעת הוא מציע את שירותיו לקבוצות ומטיילים, שמעוניינים להכיר את טורקיה האחרת, לא חופי אנטליה, לא מלונות הענק של רשתות נופש אירופיות, אלא הכפרים, הנחלים, ההרים והאנשים, שאין דרך אחרת להכירם אלא רגלית. באתר היפה של טרייסמן ניתן לקרוא על מסלולים בצפון מזרח טורקיה ובדרום מערבה, וכן להזמין חבילות טיול.
המטבח של רמה – השפית רמה בן צבי הקימה את "המטבח של רמה" שליד ירושלים לפני חמש שנים, במתכונת בלתי שגרתית, שנידונה כמעט בוודאות לכישלון: מיקום מרוחק שנגישותו נמוכה, פעילות רק בחודשי הקיץ – ורק ליומיים בכל שבוע. איכשהו, זה תפס, וכבר היום מדובר במוסד קולינרי, עם מצנפת בגומיו והמלצות במדריכים שונים.
באתר האסתטי שלה מציגה רמה את המסעדה, הנוף, התפריט, והצימרים שלה, וכן פעילויות מיוחדות – לילות ירח מלא וחגיגות פרטיות.

האם פול מת?

יואב קוטנר ודני נישליס, שני אנשי גל"צ שיצרו בשנות השבעים את הספיישל ששיגע את המדינה "פול מקרטני מת", ודאי ישמחו להתוודע אל האתר הפרטי והמיוחד הזה, פרי מחקר אובססיבי ועבודת איסוף מרשימה שעשה מעריץ הביטלס המושבע מייקל הרבידג'. הרבידג' זה שואל בעמוד הכניסה לאתרו את השאלות שטרדו את מנוחתו של דור שלם: האמנם נהרג פול מקרטני המקורי בתאונת דרכים ב-9 בנובמבר 1966? האמנם שמרו זאת חברי הביטלס בסודי סודות, והחליפו אותו בצעיר סקוטי בשם וויליאם קמפבל? האמנם מצפונם המיוסר של חברי הלהקה הוביל אותם לזרוע עשרות רמזים בדבר מותו של מקרטני בכל יצירה מאז?
הכניסה לאתר מציגה מקבצים רבים של רמזים להוכחת התיאוריה הנ"ל מכל תחום פעילותם של חברי הביטלס מאז התאונה, ולמרבה הגיחוך – גם מלפני שהתרחשה כביכול. יש "רמזים מעטיפות אלבומים", "רמזים מסרטים", "רמזים ממילות שירים", כתבות ארכיון מתוך עיתונים, וכן פרק המציע לגולשים להשתתף ב"מצוד הגדול אחרי בילי קמפבל". לדברי מפעיל האתר, השם בילי קמפבל ממשיך לצוץ מדי שבוע – בכתבות, בספרים, ובכלי התקשורת. לפיכך, הוא מבקש מכל גולש שנתקל בשם הזה לשלוח העתק לפרסום באתר, על מנת לעקוב אחר פעילותו הנוכחית של קמפבל המסתורי.
"פול מת" הוא אתר קונספירטיבי-פרטי משובח. העיצוב והתכנים, הגישה הכללית והארומה הכללית של "אקס פיילס" – עושים אותו לאתר נהדר להרוג שעה. המפעיל מודע גם לזה, ובחוכמתו הרבה הוא מצליח להפוך את הרמזים גם לקטלוג של חנות מקוונת לאלבומים וזכרון: ראיתם, נניח, את עטיפת האלבום המקורית של "סרג'נט פפר" וממש מדגדג לכם לרכוש אותו – אפשר לעשות זאת ישירות מתוך האתר. גאוני.
שובו של הממסד האפל
פעם, כשהרשת היתה בחיתוליה ו-IOL היתה במיטבה, השתתף דידי חנוך ככותב קבוע בפורום המדע הבדיוני המשובח, שם זכה לכינוי "הממסד האפל", משום שייצג את הוצאת "אופוס" ואת האגודה הישראלית למדע בדיוני ופנטסיה. הקובעים של הפורום לא נטו חסד לשני גופים אלה, וחנוך עבר שם סדרת חינוך מהסוג שגולשים שומרים רק לנציגי הממסד. בשנים שחלפו מאז הספיק חנוך לערוך את סדרת המדע הבדיוני של "אופוס", ומשם לעבור לאותו תפקיד – בהוצאת "מודן".
ב"הממסד האפל", האתר הפרטי שהקים, מרכז חנוך תשובות לעשרות שאלות נפוצות, הנוגעות לספרי מדע בדיוני ופנטסיה. חנוך מחלק את השאלות לקטיגוריות על פי שם המחבר או הסדרה, ועונה עליהן. שאלות לדוגמה: "מתי יצא לאור הספר הבא בסדרה שיר של אש ושל קרח?", "מדוע מחולק עימות המלכים לשני כרכים?", "האם בכוונתכם להוציא לאור ספרים נוספים מאת אורסון סקוט קארד?" וכו'. לצד אלה, מפרסם חנוך ביקורות, חדשות מד"ב, סקירה של סיפורי המד"ב הטובים ביותר ברשת, וכן סקר, קישורים לארכיונים, ופורום.
זובור לחברות הביטוח
"זובור" הוא השם המאוד לא פוליטיקלי קורקט שבחר יהושע אילן לאתר שהוא מפעיל, וברוח זו הוא מציע את שירותיו לכל הגולשים. בדף הפתיחה לאתר הוא מספר אודות הפעם הראשונה שהחליט לבצע השוואת מחירים לביטוח רכב בין חברות הביטוח השונות, אולם לא הצליח לייצר מכנה משותף השוואתי, שכן כל הצעת ביטוח כללה מרכיבים שונים נוספים, והמחירים היו בהתאם. ואז צץ במוחו הרעיון להקים אתר שיאפשר לגולשים לבצע מכרז על ביטוח הרכב הפרטי שלהם ברשת, וזו מהות ה"זובור" לחברות הביטוח, עפ"י יהושע אילן.
"זובור" הוא שירות השוואתי אנונימי וחינמי, באמצעותו יכול כל גולש "לפתוח מכרז", לציין את פרטי הרכב, ולהמתין לקבלת הצעות מחיר מחבורת ביטוח. הגולש קובע את המכנה המשותף, ויכול לבחור את ההצעה הטובה והאטרקטיבית ביותר מכל ההצעות שהוגשו לו. למתחרים על כספו של הגולש, קרי חברות הביטוח, אין דרך לדעת מה היו ההצעות האחרות שקיבל.
לא ביצענו את כל התהליך, ועל כן אין לנו יכולת להעיד על איכותו. המפעילים של "זובור" מציגים עצמם כאנשי עסקים בעלי ניסיון בשיווק ברשת, אולם "לא שחקנים בשוק הביטוח", ומכאן יתרונם, שכן הם נותרים ניטראליים, ואין להם מחויבות כלפי שום חברה.
חי ברשת
המוציאים לאור של "עיתון חי" תרגמו את מאות הכתבות ופריטי המידע שהצטברו בארכיון שלהם לכדי מאגר מידע גדול, שבתוספת חדשות וכתבות מגזין בדינמיות יומית יצרו את "מיי פט", אולי האתר המקיף ביותר בעברית לענייני חיות מחמד.
"מיי פט" מאפשר לגולש "לחתוך" תכנים על פי קטיגוריה ראשית (חתולים, כלבים, יונקים קטנים, בעלי כנף, סוסים, זוחלים ועוד) וקטיגוריות משניות, המשתנות לפי הנושא, וכוללות מדריכים לטיפול בבעלי החיים, הסברים על תזונה ובריאות, והתייחסות נאה לאימוץ בעלי חיים מהרחוב. לצד אלה, מציג האתר מידע שימושי רחב מאוד מתחומים רלוונטיים: אינדקס נותני שירותים, שמות בעלי חיים, לוח אירועים ותערוכות, לוח מכירות והחלפות, לוח להודעות על בעלי חיים שאבדו, שאלות ותשובות מווטרינרים, סקרי שוק צרכניים הכוללים מחירים, מדריך טלפונים של פנסיונים ואתרי נופש ידידותיים לבעלי חיים, עמודים אישיים שבנו הגולשים ואפילו "דפי הנצחה" לזכר חיות מחמד אהובות.
אולם הנכס העיקרי באתר הוא ה"פטציקלופדיה", אנציקלופדיה חביבה לחיות מחמד, המאחזרת מידע מתוך האתר ומאגריו – בהתאם לסוג חיית המחמד, ועל כן מציגה חדשות וכתבות מגזין לצד מדריכים ומידע כללי.
האתר מעוצב בצבעים עזים ונאיבים, וכלי הניווט הם דמויות בעלי חיים מאוירים, מה שיוצר אווירה "חמודה" בסך הכל.
דיל לכל גיל
"קרייזידיל" הוא אתר חדש המרחיב את מושג ה"דילים" מתחום הטיסות וחבילות הנופש אל תחומים נוספים, כמו פארקי אטרקציות, בתי מלון וצימרים לנופש כפרי, וכן "מכירות לוהטות". האתר מופעל בידי "אינטרפרו", חברה שהשיקה לאחרונה גם את "מגה-מובינג", אתר ייעודי לתחום ההובלות. הדילים במאגר מעודכנים ישירות בידי הספקים, שאינם מחויבים בתשלום תמורת פרסום, כחלק ממדיניות האתר. בתמורה, הם מעניקים לגולשים המגיעים דרך האתר הנחות על השירותים.

פייבוריט



ילדים עושים אתרים

נחרוג ממנהג ה"פייבוריט" הקבוע לבחון לעומק אתר אחד מסוים, לטובת גלריה של אתרים, אליהם התוודענו בזכות הקורא עידן כהן, תלמיד כיתה ח' מקריית שמונה.
כהן הסב את תשומת לבנו לתחרות לבניית אתרי אינטרנט שקיימה מכללת תל חי בין תלמידי כיתות ח'-ט', המשתתפים בפרויקט המחוננים שהיא מפעילה. הנערים והנערות נדרשו להקים אתר ממוקד, שעמד לשיפוטה של ועדה, המורכבת ממנחי הפרויקט.
עשרת האתרים שיצרו התלמידים במסגרת זו מרשימים במיוחד: הם אסתטיים אף שעוצבו באופן חובבני, המבנה שלהם נוח ויעיל לניווט, והתכנים שלהם מקיפים. כל אחד מהאתרים מוקדש לנושא אחר: אלירן חדד, שדורג במקום הראשון, התמקד בדמות המפקד בצה"ל ויצר אתר מרשים על מנהיגות והכשרת מפקדים בצבא. עידן כהן עצמו, שדורג שני, הקים אתר המסביר את תופעת האוטיזם, גורמיה והטיפולים המוכרים בה. צפריר ערמון, שזכה במקום השלישי, מציג את ההתפתחות של צוללות ככלי מלחמה, ואת הטקטיקה של צוללות במלחמות העולם.
גם האתרים שבנו תלמידים אחרים ראויים לשבח: שחר שטיין, עדי מרדכי וטל מושל, יצרו אתר גדול, העוסק בפירסינג ובניקובי גוף. כפיר לבנה וסתיו דיבון הקימו מרכז מידע מקוון על מחלת האסתמה; עידו פוקס הקים אתר לקבוצת הנערים של הפועל גליל עליון; אור דינרי ואבי פלץ מציגים את התפתחות הרובים לאורך ההיסטוריה, עומר גדליהו בנה אתר המוקדש למכוניות מדגמים מסוימים, יקיר פרץ ומתן וקנין הקימו אתר על בישול בירה לסוגיה, וזיו כהן ואמיר קנדליק מציגים את הכיבוש הרומי של מצדה.
התלמידים זכו אמנם לליווי של צוות מורים מסור בתהליכי הבנייה, אולם הקרדיט למוצר הסופי מגיע לכל אחד מהם במלואו. אם זו רמת הביצוע שהם מציגים בגיל הזה – עתידם של אתרי התוכן בארץ מובטח.



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפינגווין העברי. סביבת תמיכה למשתמשים
זובור. השוואת מחירי ביטוח
ללא מילים
מומלצים