שתף קטע נבחר

מה קורה בשוק המזגנים? פרויקט מיוחד

עם תחילת העונה החמה התקשרנו ל-10 רשתות וביקשנו ייעוץ: איזה מזגן כדאי לקנות לדירת סטודנטים בת 4 חדרים ביפו. התוצאה היתה מבלבלת: פערי המחירים בין ההצעות הגיעו ל-100%, והפערים בעבודות הנלוות היו גדולים יותר. איך בכל זאת מחליטים מה לקנות: בדיקת המרכז למחקרים צרכניים

פערי מחירים אדירים דוחפים לכיוון המיני-מרכזי המומחה מול הרשתות שימו לב לסעיפים הקטנים 
מה חשוב בקניית מזגן 
המזגן הוא אחד המוצרים החשובים ביותר בקיץ הישראלי: מזג האוויר הלוהט מקשה מאוד את החיים בבית נטול מזגן, אך רבים נזכרים בכך רק רגע לפני הקיץ ורצים לקנות כשהצפיפות בחנויות חוגגת והמחירים עולים. אולי כתוצאה מכך, שוק המזגנים מאופיין בבלאגן צרכני מוחלט, והקנייה הופכת למשימה קשה במיוחד.

 

צרכן מן השורה, נטול ידע מקצועי בתחום המזגנים, יתקשה מאוד לדעת איזה מזגן יצנן את דירתו בצורה היעילה ביותר. מגוון המוצרים, שיטות המיזוג, היצרנים והיבואנים מבלבל מאוד, וגם השוואת מחירים רצינית הופכת למשימה כמעט בלתי אפשרית, כפי שעולה מסקר מיוחד שנערך עבור "ידיעות אחרונות" על-ידי המרכז למחקרים צרכניים, בהנהלת דוד עידן.

 


פורסם לראשונה

 

פערי מחירים אדירים

יועצי המיזוג מציגים בפני הלקוחות הצעות מחירים שכוללים אין-ספור פרמטרים שונים. לעתים קרובות, רב הנסתר על הגלוי - מה שמקשה על קבלת החלטת קנייה מושכלת, למרות שמדובר במוצר יקר ואפילו יקר מאוד.

כדי לבדוק את טווח ההצעות שעומד בפני הצרכן הממוצע, זימנו 10 יועצי מיזוג (בנפרד) לדירה בת 4 חדרים ביפו, וביקשנו מהם להציע את שיטת המיזוג הטובה לדירה. לאחר מכן זומן לאותה דירה מוטי גורן, ראש ענף אנרגיה במכון התקנים, שנתבקש לחוות את דעתו המקצועית לגבי שיטת המיזוג המומלצת באותה דירה.

הממצאים: פערי המחירים בין ההצעות היו אדירים, והעלויות נעו בין 8,500 ל-16,800 שקל - פער של 98% - בין שיטות המיזוג והמזגנים השונים. רק 4 מבין היועצים הציעו את השיטה שהוגדרה כאידאלית על ידי מומחה מכון התקנים, על-פי תנאי הדירה ודייריה. פערי המחירים בולטים במיוחד בעבודות הנלוות, כמו הנמכת תקרה והוספת נקודת חשמל או מטר צנרת, והם מגיעים ל-120%.

כך, לדוגמה, על-פי חוות דעתו של גורן, צריכת החשמל הצפויה בדירה עם הכנסת המזגנים תהיה כ-16 אמפר ותיתכן דרישה להגדלה באספקת החשמל לדירה. מחצית מהיועצים לא התייחסו כלל לנקודה זו, או שקבעו שהספק החשמל בדירה יספיק. כל היועצים, ללא יוצא מהכלל, לא ידעו לענות תשובה נחרצת ונכונה בנושא הבדלי צריכת החשמל בין מיזוג מרכזי ומזגן מפוצל, מדגיש עידן.

איציק מטרקלין-חשמל, למשל, אמר כי המזגן צורך חשמל כמו כל מכשיר אחר. בפועל, צריכת החשמל של המזגן נגזרת מהסי.או.פי (יעילות גבוהה בקירור ובחימום), וככל שהוא גבוה יותר - כך תהיה צריכת החשמל גבוהה יותר.

כל היועצים ממשיכים להתעקש ולהשתמש במונח הבלתי מקצועי והבלתי נכון של כוח סוס כקריטריון להספק הקור של המזגן. בפועל, יכולים להיות מזגנים שונים עם הספק זהה ועוצמת קירור שונה. זו נמדדת פעמים רבות בבי.טי.יו - יחידות תפוקה. מן הראוי שיועצים מקצועיים ישתמשו במונח הנכון.

חזור למעלה
דוחפים לכיוון המיני-מרכזי

תופעה מעניינת היא דבקותם של היועצים במיני מרכזי. שמונה מבין היועצים שביקרו בדירה ביפו המליצו על מזגן מיני-מרכזי, למרות שיועץ מכון התקנים קבע כי דווקא המזגן המפוצל העילי מהווה את הפיתרון האופטימלי עבורה.

מזגנים מיני-מרכזיים מהווים כיום כ-30% מכ-250 אלף המזגנים הנמכרים בשנה בישראל. הנתח הגדול (60%) שייך אמנם למפוצלים העיליים, הלהיט של השנים האחרונות, אבל הלהיטות בה שיווקו היועצים את המיני-מרכזי מעלה תהיות: האם המתקינים והחברות מרוויחים יותר על מזגן מיני-מרכזי, ולכן דוחפים אותו גם במקרים בהם אין סיבה מוצדקת להתקנתו?

שאלנו את אריה גאולי, מנכ"ל תדיראן-מוצרי-צריכה, שהודה כי המזגן המיני-מרכזי אכן רווחי יותר, בעיקר למתקין: מרכיב ההתקנה במיני-מרכזי יכול להוות למעלה מ-30% ממחיר המזגן, לעומת 15% במזגן מפוצל רגיל. קיימת אמנם גם עלות חומרי הגלם, אבל עדיין הרווח גדול יותר.

בכל הנוגע לחברות ולסוחרים טוען גאולי, כי המיני-מרכזי רווחי רק ב-3%-2% לכל אחד מהם בהשוואה למפוצל. לא פערי אחוזים דרמטיים, אבל בתנאי התחרות הקשה של שוק המזגנים, ובייחוד כשמדובר במוצרים יקרים בעלויות של אלפי שקלים, גם אחוזים בודדים יכולים להיות משמעותיים. גאולי, אגב, דוחה את הטענה כי יש דחיפה לכיוון המיני-מרכזי.

חזור למעלה
המומחה מול הרשתות

תיאור הדירה: ארבעה חדרים ביפו, חדרים קטנים עם תקרות גבוהות, מושכרת לסטודנטים שגרים בה בשותפות. בעל הדירה יממן לכאורה את ההשקעה במזגן.

מה אומר המומחה: זו חוות הדעת המקצועית של מוטי גורן ממכון התקנים: מכיוון שהדירה משמשת סטודנטים שלכל אחד מהם יכול להיות סדר יום שונה, הרגלים שונים ותנאי נוחות אחרים, יש להעדיף שימוש במזגן מפוצל, לכל חדר בנפרד.

עדיף לעשות מזגן קבוע ולא נייד, למרות שהוא יקר יותר, מכיוון שבעל הדירה מממן את הרכישה ועדיף שישקיע במזגן קבוע. בגלל החדרים הקטנים, יש להעדיף מזגן מפוצל עילי, ששקט יותר ולא 'גונב' משטח החדר.

ההצעות

שקם-אלקטריק: היועץ שמשון הציע מזגן מיני-מרכזי אלקטרה, עם 4 כוח-סוס, במחיר כולל של 14,050-13,550 שקל. הפער במחירי ההתקנה תלוי בבחירת הצרכן: היועץ אמר, כי דרך שקם-אלקטריק תעלה ההתקנה 4,500 שקל ודרכו ישירות - 4,000 שקל. הצעה נוספת של שמשון היתה להתקין 3 מזגנים לחדרים השונים ב-12,000 שקל, או מזגן נייד ב-4,000-3,000 שקל ליחידה. הוא המליץ בחום על רכישת מזגן משומש, אם יוכלו למצוא כזה.

טרקלין-חשמל: יועץ בשם איציק הציע מזגן מפוצל של תדיראן, 3.5 כס, ב-12,950 שקל כולל התקנה, או מזגן עילי נפרד של אל.ג'י לכל חדר ב-15,900 שקל בסך הכל.

מזגני-און: אביאל המליץ על מזגן מפוצל של החברה, 11,250 שקל לשלוש יחידות.

ענק המזגנים: היועץ היה לחוץ ואמר שהוא צריך ללכת תוך 5 דקות. הציע מזגן מיני-מרכזי של אמקור, תדיראן או טורנדו. לא ציין הספק ונתוני עבודה, ורק טען שהמחירים נעים בין 14 ל-15 אלף שקל. במקביל ציין, כי אפשר להתקין מזגן לכל חדר בעלות של 6,000 שקל, אך לא ציין יצרן מסוים. היועץ לא השאיר הצעת מחיר מסודרת ונפרד כשהוא מייעץ לסוקרת לדבר איתו כשבעל הבית יבוא, ואז יציג לו, לדבריו, את כל הדגמים והמבצעים.

מיזוג ישיר: היועץ צחי בלט באדיבותו והמליץ על 3 מזגנים מפוצלים של טורנדו ב-16,400 שקל, כולל התקנה. הוא העלה גם את האפשרות של מזגן מרכזי ב-15 אלף שקל, אך לא המליץ עליה. יש לציין, כי צחי המתין בסבלנות 45 דקות לסוקרים, שאיחרו לפגישה איתו.

גל-קור: יועץ בשם עדי הגיע חסר סבלנות, והציע מיני-מרכזי של תדיראן ב-16,800 שקל או 3 מזגנים עיליים של פרג, 1.5 כס כל אחד, ב-5,7101 שקל. המחירים כוללים התקנה. עדי הדגיש, כי חובה להזמין את חברת החשמל ולהגדיל ל-40 אמפר.

עולם המיזוג: היועץ אלי המליץ על 3 מזגנים של טורנדו, שניים מתוכם עם מנוע משותף, ב-13,600 שקל כולל התקנה, או מיני-מרכזי של אמקור ב-13,700 שקל. עם זאת טרח לסייג ולומר, שהמיני-מרכזי אינו מומלץ לדירה זו.

בית המזגן: גיורא הציע מזגן מיני-מרכזי של תדיראן ב-13 אלף שקל. הוא העלה גם את האפשרות של 3 מזגנים רצפתיים מפוצלים ב-13,800 שקל, אך טען כי אפשרות זו אינה מומלצת. גיורא לא התייחס לתוספות של צנרת, הנמכת תקרה או נקודות חשמל, אבל היה היחיד שגם הציע מזגן מרכזי משומש ב-8,500 שקל.

בסט-ביי: ארז הציע מזגן מרכזי של תדיראן ב-12 אלף שקל כולל הנמכת תקרה, עבודות חשמל ו-6 מטר צנרת. היה אחד מהשניים שטענו שיש להעלות את הספק החשמל בבית. בנוסף הציג אפשרות למזגן מפוצל עילי של חן מערכות )3 יחידות( ב-9,400 שקל.

אלקטרה: אבי הציע מיני-מרכזי של אלקטרה ב-14,770 שקל, לא כולל עבודות חשמל, או 3 מזגנים עיליים של אלקו ב-14,980 שקל.

חזור למעלה
שימו לב לסעיפים הקטנים
המסקנה שלנו: אם ממליצים לכם על מזגן מיני-מרכזי, אל תמהרו להסכים. לא תמיד הוא הפיתרון האידאלי. התעקשו לקבל גם הצעה למזגן מפוצל. כדאי גם לזכור, כי המזגן העילי הפופולרי מחמם פחות טוב מהרצפתי - אם חימום חשוב לכם כמו קירור.

שימו לב גם לקשר בין הבעלויות והמלצות המיזוג. בשקם-אלקטריק המליצו על אלקטרה - והבעלות על הרשת ויצרן המזגנים משותפת. בעולם-המיזוג ובענק-המזגנים המליצו על טורנדו, ושתי הרשתות שייכות לקבוצת טורנדו, שהשיקה הקיץ מזגנים חדשים. אגב, למרות שבתחילת העונה הודיעה החברה על שיווק בלעדי של מזגני ג'נרל-אלקטריק, ביבוא קבוצת ישפאר, אף יועץ לא המליץ עליהם.

שימו לב לסעיפים הקטנים של העבודות הנלוות, בהם בולטים פערי המחירים. תמורת הנמכת תקרה באותה דירה בדיוק, לצורך התקנת מיני-מרכזי, נעו ההצעות בין 1,200 שקל שביקש היועץ של בסט-ביי ל-2,500 שקל שביקשו יועצי שקם-אלקטריק וטרקלין-חשמל - פער של 108%. תמורת נקודת חשמל נעו ההצעות בין 250 שקל שביקש היועץ של עולם-המיזוג ל-550 שקל שביקש היועץ של גל-קור - פער של 120%.

לתוספת של מטר צנרת נעו הדרישות בין 54 שקל בגל-קור ל-70 שקל בענק-המזגנים - פער של 30%. רמת הדיוק בפירוט המרכיבים הנוספים בעבודת ההתקנה משתנה בין היועצים: הקפידו לדרוש פירוט מדויק בכל הצעת מחיר.

תופעה נוספת: החיפזון והלחץ של היועצים. הבדיקה נערכה בראשית יוני ובסוף מאי, לפני ההיסטריה הגדולה בענף, שמגיעה לשיאה בימים אלו, ובכל זאת - מחצית מהיועצים מיהרו להיכנס ולצאת, ולא הקדישו מספיק זמן. היועץ של ענק-המזגנים עזב את הדירה ביפו מבלי שיטרח אפילו להשאיר הצעת מחיר מסודרת. אם זה מה שקורה בתחילת העונה, מה קורה בימי העומס? איך אמור צרכן להתייחס ברצינות ליועץ מיזוג שאינו מקדיש לו את הזמן הראוי?

מהירות התגובה הטובה ביותר היתה של נציגי שקם-אלקטריק, שהגיעו לדירה באותו יום בו התקשרו סוקרי המרכז למחקרים צרכניים להזמנת יועץ מיזוג. נציגי בית-המזגן, גל-קור, עולם-המיזוג, מיזוג-ישיר ומזגני-און הגיעו תוך פרק זמן סביר של יומיים-שלושה. היועץ של אלקטרה דחה את הגעתו שלוש פעמים, ובסוף איחר בשעתיים וחצי. גם השירות של בסט-ביי לקה בטרטור.

יש לציין, כי בשני מקרים התבקשו הסוקרים לשלם תמורת ייעוץ ללא רכישה: באלקטרה 55 שקל ובגל-קור - 50 שקלים.

חזור למעלה
מה חשוב בקניית מזגן

17% מהישראלים שוקלים לרכוש מזגן בקיץ הקרוב, למרות ש-75% מהציבור הם בעלי מזגנים. כך מעלה סקר מיוחד שערכה עבור "ידיעות אחרונות" חברת מידע שיווקי (סי.איי) בהנהלת נעם רז ומרב שפירא.

28% מהירושלמים מצהירים על כוונת רכישת מזגן הקיץ לעומת 13% מתושבי גוש דן, אבל יש לשים לב כי ל-60% מהירושלמים אין מזגנים, בעוד שבגוש דן מגיע שיעור חדירת המזגנים ל-83% ממשקי הבית.

השיקול העיקרי בבחירת המזגן: קודם כל האיכות ורק אחר כך המחיר. כ-65% ציינו נימוקים הקשורים באיכות המזגן ומוניטין החברה, לעומת כ-35% שדיברו על המחיר.

את רשימת המזגנים הנפוצים ביותר הנמצאים בבתים (להבדיל מהמכירות המתבצעות השנה בפועל) מוביל עדיין מזגן החלון, שנמצא ב-24% מהבתים. יש להניח, כי רוב המזגנים מסוג זה הם ישנים למדי. מזגן מפוצל עילי נמצא ב-23% מהבתים, ומזגן מפוצל רצפתי ומערכת מיזוג מרכזית - 18% לכל קבוצה. המזגן הנייד שולי, ונמצא רק ב-1% מהבתים.

הסקר נערך במחצית יוני בקרב 577 מרואיינים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזגן מפוצל עילי. הנתח הגדול בשוק
מזגן נייד. נתח שוק קטן
מומלצים