שתף קטע נבחר

הממשלה תומכת בחוק שיאפשר יישובים ליהודים בלבד

בג"ץ קבע בפסק דין תקדימי שאסור להפלות בין יהודים לערבים בהקצאת קרקעות מדינה. כעת החליטה הממשלה לתמוך בחוק עוקף בג"ץ. בימין טוענים: זו החלטה ציונית; בשמאל זועמים: זו גזענות

שרי הממשלה החליטו אתמול (א') לתמוך בהצעת חוק עוקף בג"ץ, שיאפשר לסוכנות היהודית להקים יישובים קהילתיים ליהודים בלבד.
לפני למעלה משנתיים קבע בג"ץ, בפסק דין שהוגדר כאחד מהחשובים בתולדות בית המשפט העליון, כי למדינה אסור להפלות בין אזרחים יהודים לערבים בהקצאה של קרקעות מדינה. בפסק הדין, שכתב נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, נקבע כי "יהודים ולא יהודים הם אזרחים שווי זכויות וחובות במדינת ישראל". השופטים קיבלו בכך את עתירתם של עאדל ואימאן קעדאן, זוג ערבים ישראלים מבקה אל-גרביה, שביקשו להתקבל ליישוב הקהילתי קציר, שהקימה הסוכנות.
בתגובה לפסיקה יזם ח"כ חיים דרוקמן מהמפד"ל הצעה לתיקון חוק מקרקעי ישראל, שתאפשר לסוכנות ולמנהל מקרקעי ישראל לעקוף את פסיקת בג"ץ. על ההצעה חתמו כמחצית מחברי הכנסת, בהם יו"ר האופוזיציה דאז וראש הממשלה היום, אריאל שרון, ונשיא המדינה, משה קצב.
ועדת השרים לענייני חקיקה התכנסה ב-2.12.01 והחליטה לתמוך בהצעת החוק. אבל השר דן מרידור הגיש ערר על החלטת הוועדה, וטען בין השאר כי מדובר בהצעת חוק גזענית. בדיון נוסף שהתקיים כשלושה שבועות לאחר-מכן, הוחלט שלא לתמוך בהצעת החוק.

שרי העבודה נעדרו מהדיון בממשלה

שרת החינוך, לימור לבנת, פנתה למזכיר הממשלה, עו"ד גדעון סער, וביקשה להעלות את הנושא בישיבת הממשלה. 17 משרי הממשלה תמכו בהצעת החוק. השרים דן מרידור ואפרים סנה התנגדו, ושר המשפטים, מאיר שטרית, נמנע. ההצעה התקבלה בתנאי שהח"כים המציעים יתאמו תיקונים בטיוטת החוק עם מזכיר הממשלה, גדעון סער.
השר מרידור היה היחיד שדיבר בממשלה נגד ההצעה וניסה לשכנע את חבריו להוריד אותה מסדר היום (השר סנה הודיע על התנגדותו ועזב). יתר שרי העבודה נעדרו מהדיון בנושא.
ח"כ חיים דרוקמן, יוזם הצעת החוק, הביע שמחה על החלטת הממשלה: "זו החלטה שתחזק את אופיה הציוני של מדינת ישראל, שעניינו העלאת יהודים לארץ ויישובם בה", אמר דרוקמן, "ההחלטה התבקשה מאליה כדי לתקן את העיוות שנוצר בפסיקת בג"ץ, כאילו במדינת היהודים אסור להקצות קרקע ליהודים. האבסורד הזה תוקן היום".
השרה לבנת הביעה סיפוק רב מהחלטת הממשלה ואמרה כי משמעות ההחלטה היא "המשך פעילות הסוכנות היהודית למימוש ההתיישבות הציונית היהודית בכל ארץ ישראל. לדבריה, החלטה זו מהווה ניצחון של המצדדים במדינה יהודית ציונית דמוקרטית על פני הרואים במדינת ישראל מדינת כל אזרחיה".

פרס: "נאבק בהחלטה הגזענית"

שר החוץ, שמעון פרס, תוקף את החלטת הממשלה. מלשכתו של פרס נמסר, כי בשל השתתפותו בפגישה עם ראש שירותי המודיעין המצרי, נבצר ממנו להשתתף בהצבעה, אך הוא ומפלגת העבודה יאבקו בכל כוחם נגד ההחלטה הגזענית. פרס ציין, כי ההחלטה מנוגדת להסכם הקואליציוני ולקווי הייסוד של הממשלה, המדברים על שוויון זכויות מלא בין כל אזרחי ישראל.
השר מרידור מסר בתגובה: "אין שום סיבה שערבי לא יוכל לרכוש קרקע במקום שיהודי יכול לרכוש אותה. אם הנימוק הוא טעמי ביטחון, זאת נשיאת שם הביטחון לשווא. איך קשור ביטחון ליהדות? האם דרוזי לא יוכל לרכוש קרקע במקום שיהודי יכול? במדינה דמוקרטית לא ניתן להפלות חלק מן האזרחים. ההצעה לא מכובדת, לא ראויה למדינה דמוקרטית. אין שום סיבה למנוע מאנשים רכישת קרקע על-פי גזע, וכלל לא ברור אם הדבר יעבור במבחן בג"ץ".
השר אפרים סנה אמר כי התנגד משום ש"זוהי החלטה שנגועה בסממנים של אפליה לאומית בוטה".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, אמר: "ישראל הופכת למדינה היותר גזענית במשפחת המדינות הדמוקרטיות. לא אתפלא אם יום אחד מפלגת העבודה תתבקש לעזוב את האינטרנציונל הסוציאליסטי. בקרוב תידרש הממשלה לשלוח מכתבי התנצלות למפלגות הלאומניות והניאו פשיסטיות של היידר באוסטריה ושל לה פן בצרפת, שהגזענות שלהן היא גזענות רכה לעומת גזענותה של ישראל".
השר לשעבר יוסי ביילין, יו"ר תנועת שח"ר, אמר כי "החלטה זו עלולה להפוך את ישראל ממדינה יהודית דמוקרטית לאפיזודה ציונית חולפת".
יו"ר סיעת חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, אמר כי "זו החלטה גזענית עם מאפיינים בדלניים ואנטי-אזרחיים. זו החלטה שיוצקת תוכן קשה ומחודש להחלטת האו"ם כי הציונות היא גזענות".
טלי גור, דוברת האגודה לזכויות האזרח, שהגישה את העתירה לבג"ץ יחד עם משפחת קעדאן, מסרה בתגובה: "התרענו בעבר נגד החוק וניסינו לסכלו על-ידי פעולות בכנסת. גם עכשיו אנו רואים זאת בחומרה. להצעה הזו יש בסיס מפלה, והיא הצעה גזענית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר פרטוש
לבנת. ניצחון המצדדים במדינה יהודית ציונית
מאיר פרטוש
ארכיון ידיעות אחרונות
מרידור. הצעה לא ראויה למדינה דמוקרטית
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים