שתף קטע נבחר

לבנת: לקצץ בטלוויזיה החינוכית

שרת החינוך מאמצת המלצות ועדה שמציעות להקים במקום הטלוויזיה החינוכית "שירות להעשרה חינוכית חזותית", שיעסיק 50 עובדים (במקום 500 כרגע) וירכוש הפקות חיצוניות

שרת החינוך לימור לבנת הודיעה היום (חמישי) כי היא מאמצת את המלצות הוועדה המיוחדת שמונתה להציע רפורמה בשידורי הטלוויזיה החינוכית. הוועדה המיוחדת הוקמה ב-2 באפריל 1998 בעקבות דו"ח מבקר המדינה. בדו"ח הסופי שהוגש לשרה נכתב, בין היתר, כי הטלוויזיה פועלת שלא בהתאם למטרותיה, כי כמעט ואין תוצר טלוויזיוני הקשור במישרין לתכניות הלימודים וכי מבנה התקציב אינו סביר ואינו יעיל.
עיקרי הרפורמה המתוכננת: הקמת גוף חדש בשם של"ח – השירות להעשרה חינוכית חזותית - שתפקידו העיקרי יהיה הפצה של תכנים ציבוריים וחינוכיים. להבדיל מהמצב הנוכחי, כאשר הטלוויזיה מפיקה את המשדרים בעצמה, הפקת התכנים תעשה באמצעות חברות הפקה חיצוניות, ושל"ח יקבע את התכנון, את סדרי העדיפויות והעריכה התכנית, יפקח על הביצוע וישבץ לשידור. בשלב הראשון ימנה של"ח 50 עובדים, במקום 500 עובדים בטלוויזיה החינוכית כיום, ויידרש להפיק לפחות 250 שעות חדשות בכל שנה, בעלות ממוצעת של 40 אלף דולר לשעה. השתתפות המדינה בתקציב תנוע בין 80 ל-100 מיליון שקל ותוספות לתקציב יינתנו על ידי ערוצים 2 ו-10 תמורת ויתור על הזיכיון לרצועות שידור של החינוכית בערוצים הללו. במקרה זה, יעבירו הזכיינים 4 אחוזים מהכנסותיהם השנתיות. אפשרות אחרת היא רכש תכניות באמצעות של"ח בהיקף של 5 אחוזים מהכנסותיהם.
על של"ח תפקח ועדה מייעצת שתכלול חמישה אנשים. הוועדה תמונה על ידי שר החינוך ותייעץ למנכ"ל המשרד. יצוין כי ההמלצות יישקלו שוב בתום תקופה בת חמש שנים, לבחינת יעילותן.
צביקה שפירא, מנכ"ל הטלוויזיה החינוכיתף אמר בתגובה להחלטה: "הטלוויזיה החינוכית היא גוף חשוב, ועמוד מרכזי בתרבות השידור בארץ. הריסתו של העמוד הזה תביא לקריסה של הרבה ערכים חינוכיים ותרבותיים, ואני מאמין שתימצא הדרך לעשות מצד אחד רפורמה, שתצטרך להעשות, ומצד שני לשמור על הגוף התרבותי-חינוכי הזה כדי שלא ייפגע".

ציפי מור מטיפה ללימור לבנת

הודעת משרד החינוך על הרפורמות המתוכננות בוצעה ביום בו תוכנן כנס התגייסות למען הטלוויזיה החינוכית. ארגוני היוצרים - אמ"י, שח"ם ואיגוד העובדים בקולנוע ובטלוויזיה – הם שיזמו את הכנס ובו השתתפו עובדי הטלוויזיה החינוכית, אמנים, אנשי ציבור ופוליטיקאים. "ממשלת ישראל החליטה כנראה לחסל את התרבות", אמר בפתיחת הכנס השחקן יורם חטב, חבר הנהלת שח"ם, "בוועדה שקבעה את עתיד החינוכית לא ישב אף איש חינוך, אף איש תרבות ואף נציג יוצרים. השרה מסרבת להיפגש עם היוצרים כבר חודשיים. יומיים אחרי שהכרזנו מלחמה כוללת, פתאום יש הודעות, מסיבת עיתונאים, והכל מוגמר. אנחנו נצא למאבק חסר תקדים – להוציא את התרבות מידיהם של פוליטיקאים שחושבים שזו נחלתם, ולהחזירה ליוצרים
ולאמנים".
"באתי לפה כי אתם המשפחה שלי", אמרה ציפי מור מעל דוכן הנואמים. בהתייחס לדבריו של אחד הדוברים הקודמים, לפיהם השרה לבנת אמרה שבחינוכית משודרות תכניות ישנות כמו "רגע עם דודלי" שהיא ראתה כשהייתה ילדה, והן נראות מגוחכות, אמרה מור: "למרות שהשרה, עינה צרה ב"רגע עם דודלי", אולי היא לא הבינה שלא יורקים לבאר ששותים ממנה. אולי צריך לעשות לה שידורים חוזרים בערוץ 23 בלשכה. אין יום שלא שואלים אותי עשרה אנשים איפה התכניות הישנות האלה. צריך לגייס את העם הזה למאבק". מוני מושונוב אמר כי "זה נשמע רע מאד לסכור את הטלוויזיה ולהפוך את זה לנדל"ן", וסיים את דבריו במילים: "אני מקווה שיהיה לנו את הכוח להתמודד עם הגל הזה".
ח"כ זבולון אורלב, יו"ר ועדת החינוך בכנסת, אמר כי קל להבין שהרפורמה מובילה לפירוק הטלוויזיה ואמר כי צריך להאבק בכדי למנוע הפרטה. "עם הגוף החדש שיוקם, איך ייקבעו הזוכים במכרז להפקת תכניות? זול. איך יקבעו אלו תכניות לשדר? רייטינג. רייטינג וזול זו נוסחה נוראה לאנשי חינוך. הטלוויזיה החינוכית צריכה להיות אנטי-תזה". אורלב הוסיף ואמר כי בכוונתו לכנס את ועדת החינוך לדיון בנושא בשבוע הבא. רוני מילוא, השר לפיתוח איזורי, אמר כי המאבק צריך להתמקד ביצירה הישראלית ולא להפוך למאבק של וועד עובדים. "על 'ערב חדש' הייתי מוותר אולי, כי חדשות יש בכל מקום, אבל בתחום תכניות האיכות אסור להתפשר, כי לזה אין תחליף".
פרופסור אבי רביצקי, חתן פרס ישראל למחשבת ישראל, זכה לתשואות ארוכות בתום דבריו.
"בחינוך תמיד מפסידים כסף", הסביר רביצקי, "חינוך שמרוויח כסף הוא חינוך קלוקל. אני מתחנן בפניכם שבניגוד למה שמומלץ בדו"ח – להצמיד את התכניות לתכנית הלימודים – תעשירו אותנו ותביאו אותנו למקומות אחרים וחדשים. זו מטרת הטלוויזיה. צריך להמשיך ולנסות לעשות דברים שאומרים שלא יוצא מהם כלום, כי שם המשמעות, שם שאר הרוח, שם רוח האדם, שם צלם אלוהים". דוד לפלר, מנכ"ל משרד התרבות, המדע והספורט, אמר כי המשרד עומד לרשות עובדי הטלוויזיה וכי יילחמו על כל תג ופסיק הקשור להפקה ישראלית ולנאותות הפקה. דן תגר, יו"ר ועד העיתונאים בטלוויזיה, אמר כי העובדים יסייעו לתכניות ייעול, אולם "לא ניתן את צווארנו לשחיטה ולא נסכים לתכנית חיסול".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר פרטוש
לבנת. "אויבת התרבות"
מאיר פרטוש
רגע. אולי לבנת צריכה שידורים חוזרים
לאתר ההטבות
מומלצים