שתף קטע נבחר

נפטר עוזי גל, ממציא ה"עוזי"

גל, האיש שהמציא ופיתח את המותג הישראלי הנפוץ ביותר בעולם, מת שלשום בגיל 79, כך דיווח "ידיעות אחרונות". עד יומו האחרון עסק בפיתוח כלי נשק חדישים. אף שהביא לישראל הכנסות בהיקף של מיליארדי דולרים, לא ראה גל כל רווח אישי מכך

עוזי גל, ממציא תת המקלע "עוזי", נפטר שלשום בגיל 79 אחרי מחלה קשה. גם בימיו האחרונים עבד על פיתוח אקדח חדש, שאמור היה לחולל מהפיכה בשוק הנשק העולמי.
המותג הישראלי הנפוץ ביותר בעולם, "עוזי", קיבל את שמו מאיש צנוע ונחבא אל הכלים, שכבר בתור ילד אובחן כגאון בנושאים טכניים ובפיתוח פטנטים. עוזי גל, שהמציא את תת המקלע שהכניס למדינת ישראל רווחים של מיליארדי דולרים, לא ראה אגורה מהכסף הזה. הוא גם אף פעם לא ביקש כיבודים ותארים וסלד מחשיפה פומבית.
שלשום, כשנודע בישראל דבר מותו, אמר אחד מחבריו הרבים: "עוזי היה אדם צנוע באופן קיצוני, כמעט ספרטני, שתמיד הפגין יושר וישירות בלתי מתפשרים".
עוזי (עוזיאל) גל נולד בגרמניה ב-15 בדצמבר 1923, בן לערי גלס, אמן וצייר, ומילה אשתו. הוא גדל בגרמניה עד גיל 10 ולמד בבית ספר יהודי. עם עליית הנאצים לשלטון עבר כל בית הספר לאנגליה. עוזי עקר גם הוא והמשיך את לימודיו שם עד גיל 13. ב-1936 עלה לארץ והצטרף למשפחתו שעברה בינתיים לקיבוץ יגור. הוא למד בבית הספר בנשר ולאחר מכן בבית הספר הטכני בקיבוץ.
כבר בגיל 15 פיתח קשת מיוחדת וחדשנית, שידעה לירות חיצים באופן אוטומטי. בפלמ"ח הוא שירת בתפקידים הקשורים בכלי נשק. באותה עת החל את הניסיונות הראשונים שלו בפיתוח אמצעי לחימה. הוא תיכנן, ייצר וחרט חלקים של כלי נשק.
ב-1943 הוא נתפס על ידי הבריטים כשהוא נושא על גופו כלי נשק ונידון לשבע שנות מאסר, שקוצרו לשש שנים. הוא נשלח לכלא עכו וחלק את תאו עם עוד כמה אסירים של ההגנה והאצ"ל.
כעבור שנתיים וחצי, ביולי 1946, הוא שוחרר במסגרת חנינה והחל לעבוד במסגרייה של יגור בחשאיות על פיתוחים חדשים של כלי נשק. עם פרוץ מלחמת השחרור הוא נשלח על ידי מאיר זורע, לימים אלוף בצה"ל, לפתח תת מקלע, שלימים קיבל את השם "עוזי".
גל נחשב למפתח הקפדן והקשוח ביותר שידעה התעשייה הצבאית מעודה. עם מסירת ה"עוזי" הראשון לצה"ל וההצלחה המסחררת שלו במלחמת סיני בכל הקשור לאמינות ולביצועים, הפך העוזי ללהיט ענקי בכל העולם. הפיתוח היה כה חדשני וכה מוצלח, עד ששמו של גל נקשר עם שמו של קלצ'ניקוב כמפתחי כלי הנשק הקלים החשובים ביותר במאה ה-20. גל התנגד בכל כוחו לרעיון לקרוא לנשק על שמו, אך נכנע ללחץ הממונים שסברו כי כך יהיה קל יותר לשווק אותו בעולם.
לאחר השלמת פיתוח ה"עוזי" והמעבר לייצור סדרתי בכמויות אדירות, המשיך גל בעבודתו בצבא וגויס לצוות שעסק בפיתוח רובה סער חדש לצה"ל. במהלך שנות עבודתו הרבות בצה"ל עסק, בין השאר, באיפיונים לכלי נשק עתידיים של צה"ל. חלק מהדו"חות שכתב בשעתו משמשים את צה"ל עד היום.
ב-1976 יצא לפנסיה מוקדמת מצה"ל ועבר להתגורר בפילדלפיה, שם המשיך בפיתוח כלי נשק – בין השאר עבד על הסבה של ה"עוזי" לצורכי השוק האמריקני. גם בשנים האחרונות, אף שהתקרב לגיל 80, המשיך לעבוד כיועץ וכמפתח עצמאי עם גופים שונים. על פיתוחו האחרון, אקדח חדשני, עבד עד יומו האחרון.
אף שהביא לישראל הכנסות בהיקף של מיליארדי דולרים, לא ראה גל כל רווח אישי מכסף זה, מאחר שאת הפיתוח הוא ביצע כאיש צה"ל שהיה מסופח לתעש. מי שהכיר את גל מקרוב אומר כי לא נראה שהיה מתוסכל על ההזדמנות שהחמיץ להפוך למולטי מיליונר.
עוזי גל ייטמן ביום חמישי בשעה 4 אחרי הצהריים בבית העלמין של קיבוץ יגור לצד רעייתו אהובה, שנפטרה לפני 4 שנים ממחלה קשה, ולצד בתו תמר שנפטרה ממחלה בגיל 22.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
עוזי גל. ללא רווח
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים