מהמרים על מריחואנה
נוואדה (והכוונה קודם כל ללאס וגאס) שהיתה חלוצה בתחום רישוי ההימורים ולגליזציה של זנות עומדת לקיים משאל עם על חוקיות השימוש והאחזקה של סמים קלים
תעצמו את העיניים ותחשבו על לאס וגאס: נצנוץ נוירוטי של מיליוני אורות, שאון עצום של מטבעות נופלים, רשרוש הלבד כשהקלפים מתחככים בשולחנות הבלאק ג'ק ואלפי אנשים מבזבזים את כספי הפנסיה 24 שעות ביממה. עכשיו תוסיפו עוד מרכיב לתמונה: מריחואנה. מסתדר?
מספר המזל החדש של חובבי הגראס בבתי הקאזינו של לאס וגאס הוא 9 – מספרה של השאלה שתופיע בשאלון המרכיב את משאל העם, שיתקיים בנובמבר במדינת האם של וגאס, נוואדה. שאלה 9 תאפשר לאזרחי נוואדה להפוך את מדינתם לראשונה מבין 50 המדינות האמריקניות, שבה סמים קלים – קרי מריחואנה – חוקיים לשימוש ולאחזקה.
משמעות החלטה כזאת, מעשית וסמלית, היא מהפכה. נוואדה (וכשאומרים נוואדה כמעט תמיד מתכוונים קודם כל ללאס וגאס, נווה המדבר הקיטשי והמרגש ביותר בעולם), שהיתה חלוצה בתחום רישוי ההימורים ולגליזציה של זנות ומחזיקה בעוד כמה תארים מטופשים (כמו המקום עם המלון הגדול ביותר בעולם ורכבת ההרים הגבוהה ביותר) תהפוך לאמסטרדם של אמריקה.
לא כל כך מהר. בדרך לאישור החוק החדש צפוי ויכוח מר שרק הולך ומתלהט. נכון לעכשיו, הצבעה חיובית בנובמבר ברוב רגיל תחייב הצבעה נוספת, סופית, ב-2004. עד אז יכולים לעבור הרבה ז'יטונים בקאזינו. ההצבעה ב-2004 יכולה להימנע, אם הממשל המקומי יאשר את החוק מיידית. אבל נציגי ממשל בכירים, ובהם גם מושל נוואדה קני גין, כבר הודיעו כי לא ייקחו צד ולא יקבעו עמדה. הם פשוט יחכו להכרעת הבוחרים בשני הסיבובים.
על פי ה"לאס וגאס ריביו ג'ורנאל", הגדול בעיתוני המדינה, הקרב בין חובבי הגראס למתנגדיו צמוד מאוד. 44 אחוז אמרו כי יצביעו בעד היוזמה, 46 אחוז נגד ו-10 אחוז עדיין מתלבטים.
בילי רוג'רס, דוברה של קבוצת "נוואדים למען אכיפת חוק אחראית", הקבוצה הקולנית שדוחפת ללגליזציה של סמים קלים וכבר אספה 100 אלף חתימות, טוען שלרשויות החוק יש "דברים חשובים יותר מאשר לעצור אנשים בעוון אחזקה של כמויות קטנות של גראס בביתם. החוק המוצע יאסור שימוש פומבי במריחואנה ונהיגה תחת השפעתו, וכן יגרור עונשי מאסר נגד אנשים שימכרו מריחואנה לילדים. כך נגן על אנשים אחראים ונעניש רק את חסרי האחריות".
אם החוק החדש יעבור, יורשו המבקרים והתושבים בלאס וגאס ובסביבה להחזיק עד שלושה אאונס (שהם המקבילה האמריקנית ל-85 גרם) ולעשן במעונם הפרטי (אך לא בפומבי). כמו אלכוהול, גם גראס יורשה להימכר רק לצעירים מעל גיל 21.
למעשה, יהפוך הגראס לבן בריתו של הטבק, והממשל המקומי יחוייב להסדיר את אופן גידולו, לרשות את מכירתו וכמובן למסות אותו בצורה מסודרת. כספי המסים שיכניס העסק החדש נאמדים במאות מיליוני דולרים.
ריצ'ארד גאמיק, התובע המחוזי במחוז וואסו בנוואדה, נמנה עם החצי המתנגד לחוק. לטענתו, קבוצות התמיכה בסם מרמות את הציבור. "חלק גדול מהטלפונים שאני מקבל מראים על בלבול של האוכלוסיה", אמר גאמיק. "אנשים חושבים שמדובר בשימוש רפואי בלבד. כדאי להזכיר לציבור ששלושה אאונס אינם כמות קטנה. הם שווים לפחות 10 סיגריות של מריחואנה".
גם אם יעבור החוק החדש, לא ברור מהו מעמדו החוקתי. לדעת מומחים, על אף שההקלות בתחום הענישה על שימוש בסמים קלים עברו בקלות יחסית, למרות שהיו מנוגדות לחוקים פדרליים, הרי שחוק המכניס באופן רשמי את עסקי הסמים לתוך מדינה אמריקנית יהווה הפרה ממשית של חוקים לאומיים. במקרה כזה יאותגר משרד המשפטים. כאשר חוק מדינה מפריע לחוק פדראלי, הפדראלי הוא הקובע, בדומה למצב שבו חוק עזר עירוני בישראל אינו רשאי "לצפצף" על חוק מדינה. הממשל האמריקני, טוענים מומחים, לא יוכל להתעלם ממשמעות של חוק ההופך את נוואדה לנווה-סם.
מצד שני, אפשר להסתכל גם על הקצה השני של הסיגריה: אם החוק יעבור בנוואדה, יקבלו שאר הלוביסטים ברחבי ארצות הברית דחיפה משמעותית, והתופעה עלולה להתפשט. וזה בדיוק מה שמפחיד את רשויות החוק הפדרליות.
"בואו לא נשלה את עצמנו," אמר "צאר הסמים" של הבית הלבן, ג'ון וולטרס, בוועידה נגד סמים שהתקיימה בחודש שעבר בלאס-וגאס. "היוזמה הזאת עוסקת בסיוע לסוחרי סמים על ידי מתן הקלות בסחר. בסופו של דבר, הנתיב הזה יוביל ללגליזציה של כל הסמים".
כאמור, לנוואדה יש היסטוריה מסועפת בתדמית "הילדה הרעה" של אמריקה. בשנות ה-30 הייתה למדינה הראשונה בארצות-הברית שהפכה את ההימורים לחוקיים. בהמשך צמצמה את ההמתנה לאישור חוקי של גירושין ל-6 שבועות בלבד ושאבה אליה בעלים ונשים מכל העולם. 5 מיליון גירושים מאושרים שם בשנה. ב-71' ניתן האור הירוק לעסקי "האורות האדומים" והזנות הפכה לחוקית. המתנגדים טוענים, שהיוזמות הליברליות האלה גובות מחיר כבד מהמדינה, שכבר היום ניצבת במקום הראשון, המפוקפק, במספר הזוגות הגרושים, ההתאבדויות, פשיטות הרגל וצריכת הטבק והאלכוהול.
אבל לא רק נוואדה מנסה להיות ילדה רעה. בסן פרנסיסקו אמור להתקיים משאל אם לאפשר גידולם של שיחי קנאביס בשטחי העיר הפנויים למטרות רפואיות. ומ"גידולים "רפואיים הדרך לשימוש חופשי כבר אינה כל כך ארוכה.