שתף קטע נבחר

"רק בניין אחד נותר על תילו במוקטעה"

סוכנות רויטרס דיווחה כי צה"ל השלים את הריסת כל הבניינים שמסביב ללשכת ערפאת. גורמים מדיניים: הפעם לא נוותר, ולא ניסוג עד שהמבוקשים יוסגרו. ארה"ב ניסתה לתווך, אבל ישראל הבהירה: אין מקום למו"מ

כוחות צה"ל המשיכו גם הלילה (א') להרוס מבנים במתחם שלטונו של ערפאת ברמאללה, במטרה ללכוד כ-50 מבוקשים שמסתתרים בו. דחפורים של צה"ל הרסו הלילה בניין שבו נערכו ישיבות, סמוך למבנה שבו שוהים יאסר ערפאת והמבוקשים הפלסטינים. כתבת רויטרס ברמאללה מדווחת כי בעקבות פעולות ההריסה האחרונות, רק בניין אחד נותר על תילו במוקטעה.
הפעולה במתחם שלטונו של יאסר ערפאת ברמאללה החלה ביום חמישי בלילה, בעקבות הפיגוע ברחוב אלנבי בתל אביב. כוחות צה"ל החלו בהריסת מבנים במקום, תוך שהם מהדקים את המצור על לשכת ערפאת. כמה עשרות בני אדם שהיו במקום כבר הסגירו את עצמם לידי צה"ל וכעת נמצאים בתוך המתחם כ-200 בני אדם, בהם כ-50 מבוקשים.
גורם צבאי בכיר המשתתף בפעולת צה"ל, אמר כי הכוחות מצמצמים כל העת את השטח בו נמצאים הפלסטינים על-ידי הוצאת אנשים ממבנים במקום, והריסתם לאחר מכן.
לדברי הקצין, צה"ל מעביר מסרים לפלסטינים באמצעות שיחות טלפון, "בהן נאמר להם כי צה"ל הולך לסיים את העניין, לרוקן את כלל המתחם מאנשים ולעצור את כל המבוקשים". ואולם, הוא הדגיש, כי התוכנית אינה כוללת כל פגיעה בערפאת עצמו.
בשעות הלילה דווח על על חילופי אש במתחם. לדברי יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, פגז טנק פגע במדרגות המובילות ללשכת ערפאת. ערפאת עצמו לא נפגע, אך לדברי מקורביו, הבניין בו הוא שוהה נמצא בסכנת קריסה. עדי ראייה מספרים שצלפים של צה"ל התמקמו בעמדות הצופות לחדר בו נמצא יו"ר הרשות.
אמש השלימו הכוחות את בידוד האגף בו שוהה ערפאת משאר חלקי המתחם. במסגרת המבצע, המכונה בצה"ל "עניין של זמן", הרסו הכוחות גשר ששימש למעבר בין שני חלקי המבנה הראשי, ובין מגוריו של ערפאת לחדר הישיבות המרכזי.
במהלך הסריקות אותרו אמצעי לחימה רבים, בהם: 60 רובים מסוג קלצ'ניקוב, אם-16 ורובי צלפים, שני אקדחים, שני רימונים, מטענים מאולתרים, עשרות מחסניות וכדורי תחמושת, כוונות רובים ומכשיר קשר.
בין המבוקשים הבכירים המתבצרים במתחם המוקטעה: ראש המודיעין הפלסטיני בגדה, תאופיק טיראווי; מפקד כוח 17 ברמאללה, מחמוד דאמרה, המכונה "אבו עוואד"; ופעיל בכיר בכוח 17, ח'אלד שאוויש. השלושה חשודים בתכנון פיגועי טרור ובמעורבות בפיגועי ירי רבים.

"המוקטעה נראית כמו עיי חורבות"

את ההשתלטות על המתחם ביצעו כוחות מגדוד "גרניט" של חטיבת הנח"ל שהגיעו מדרום וכוחות חי"ר מגדוד "דוכיפת" וכוחות שיריון מחטיבת "כפיר" שהגיעו מצפון. כוחות מיוחדים מיחידת "דובדבן" וכוחות הנדסה על-גבי כלים כבדים משתתפים אף הם בפעילות. בשל ההערכות כי צפויה התנגדות נמוכה בלבד של הפלסטינים, נשלחו לאזור כוחות בסדר גודל מצומצם יחסית למבצעים קודמים בשטחים.
במתחם הנשיאות הפלסטינית נותרו כעת מספר בניינים בלבד העומדים על תלם, בהם הבניין המשמש את ערפאת, ועוד מספר בניינים הרוסים למחצה. גורמים צבאיים אמרו ל-ynet כי מתחם המוקטעה נראה כמו "עיי חורבות". הגורמים העריכו, שהלחץ שמופעל במקום ישכנע בסופו של דבר את כל המבוקשים הפלסטינים לצאת מן המתחם.

שרון דחה הצעה לנהל מו"מ

גורמים בכירים בצה"ל אמרו ל-ynet כי "הפעילות במוקטעה תימשך עד שייעצרו כל המבוקשים". הפלסטינים הזהירו בתגובה מהבערת באיזור, במקרה שערפאת ייפגע.
גורמים פלסטינים דיווחו כי ראש הממשלה אריאל שרון דחה יוזמה אמריקנית לאפשר לבכירים פלסטינים להיכנס למתחם ולנהל משא ומתן שיביא לסיום המצור.
גורמים ישראלים אמרו בתגובה כי שרון אינו מוכן לסגת מדרישותיו להסגרת כל המבוקשים המתבצרים. "שרון אינו מעוניין במשא ומתן. הוא רוצה כניעה מוחלטת וימשיך לפעול עד להשגתה. הפעם זה רציני", אמר גורם רשמי.
גורמים ביטחוניים ומדיניים אמרו שהמטרה בפעולה היא להביא לבידודו של ערפאת ולעצור את המבוקשים שנמצאים עמו במוקטעה. מטרה נוספת היא לסמן את אחריותו של ערפאת לפיגועים.
לדברי הגורמים, העובדה שבמוקטעה עדיין מסתתרים מבוקשים כבדים "מעידה על כך שערפאת לא נסוג מדרך הטרור". הגורמים הוסיפו כי ישראל תשמח אם ערפאת יבקש לעזוב את המוקטעה ואת הרשות הפלסטינית "אבל אנו יודעים שזו לא תקווה ריאלית".
לדברי הגורמים, הכוונה היא לסגת מהמוקטעה לאחר שהמבוקשים יוסגרו "אך מכיוון שהדבר אינו נראה באופק, ייתכן ששהיית צה"ל מסביב למוקטעה תהיה ממושכת".
הגורמים מציינים כי יחסית למחאה העולמית החריפה עם כיתור המוקטעה בפעם הראשונה, לאחר הפיגוע במלון "פארק" - "הרי שהפעם הלחץ הבינלאומי מצומצם הרבה יותר, אם כי הסובלנות היחסית הזאת מוגבלת מאוד בזמן". לדברי הגורמים, האמריקנים מוטרדים מהעובדה שפעולת צה"ל עשויה לפגוע בגיבוש הקואליציה הבינלאומית לתקיפה בעיראק.

ישראל משדרת מסרים מרגיעים

בניסיון לשדר אותות הרגעה, שוחח שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, עם בכיר הרשות אבו מאזן ועם ראש ממשלת ירדן, עלי אבו ע'ארב. בן אליעזר הבהיר לבני שיחו, כי לישראל אין כל כוונה לפגוע אישית בערפאת, וכי הפעילות במתחם המוקטעה נועדה רק לעצור את המבוקשים המתבצרים במקום.
שר החוץ של קטאר, שייח' חאמד בן ג'אסם, אמר הלילה כי ישראל הבהירה לו כי תסיים בהקדם את פעולתה במתחם, ולא תפגע ביו"ר הרשות.
שר החוץ, שמעון פרס, שוחח עם הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, ואמר לו כי: "ישראל לא תסכים למצב שבו כל אחד יכול לבוא ולהרוג אותנו, וכל זאת כיוון שאין בקרב הפלסטינים אדם אחראי שמטפל בעניינים".
בעולם הגיבו בזעם על הפעולה: מועצת הביטחון של האו"ם תקיים ביום ב' דיון חירום בנושא. שר החוץ הדני, פר סטיג מולר, הביע צער על פעולת צה"ל ברמאללה. שליח האו"ם למזרח התיכון, טריה לארסן, מתח אף הוא ביקורת על פעולת צה"ל ברמאללה. צרפת הודיעה בשבת כי היא תובעת מישראל להפסיק מיד את הריסת מתחם לשכתו של יו"ר הרשות הפלסטינית ברמאללה. רק ארה"ב מסרה כי "לישראל זכות להגנה עצמית". גם בשמאל תקפו את הפעולה ואמרו כי היא לא תועיל לבלימת הטרור.

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המוקטעה אחרי ההרס
צילום רפרודוקציה: פליקס פריש
צילום: איי פי
פיצוץ בשעות הבוקר במתחם ברמאללה
צילום: איי פי
מומלצים