שתף קטע נבחר

הכן ביתך לחורף

אם אתם רוצים להיות בטוחים שיעבור עליכם חורף חם ויבש, כדאי לבדוק, רגע לפני המבול, האם הבית שלכם מוכן לגשמים ולרוחות. פעולות פשוטות שלכם עכשיו יכולים לעשות את כל ההבדל. כיצד לעבור את החורף בשלום? המדריך המלא

בתים פרטיים בית משותף פנים הבית 
בתקופת החורף עומד ביתנו בפני מבחן האיכות האמיתי. הכנתו לעונת הגשמים צריכה להתבצע כבר כעת, שכן חלק מחומרי האיטום ועבודות ההכנה עדיף שייעשו מוקדם ככל האפשר כדי שייספגו בקירות הבית. אין תמיד צורך להיעזר בבעלי מקצוע ומספר פעולות פשוטות שלכם יכולות לעשות את העבודה.

 

רגע לפני פתיחת המטריות, ובתקווה כי זו תהיה עונה גשומה, אנחנו מגישים לכם מדריך: כיצד לעבור את החורף בשלום.

 

 


פורסם לראשונה

 

בתים פרטיים
בעונת החורף, מרבית הבעיות בבתים פרטיים קשורות לגגות הרעפים, אם יש כאלה. על כן יש לבצע מספר פעולות מניעה, רובן פשוטות ולא מצריכות איש מקצוע.

תחילה יש להיכנס לתוך חלל הגג בשעות היום, לאיתור רעפים שבורים או כאלה שזזו ממקומם. אם יש קרן אור מבצבצת לתוך החלל החשוך, סימן שיש צורך בטיפול. הפתרון בדרך כלל פשוט: במקרה והרעף שבור, ניתן לקנות רעף מאותו סוג ולהחליפו. במקרה שהרעף זז ממקומו הקבוע, יש להחזירו למקומו. יש להיות מוכנים לרוחות חזקות, בעיקר במקומות גבוהים, על-ידי קשירת הרעפים לשלד הגג.

במרכז הבנייה הישראלי מציינים, כי התקן במדינת ישראל מחייב קשירת רעפים בהיקף הגג וקשירת כל רעף רביעי בשאר הגג. ישנן שתי שיטות קשירה מקובלות: האחת, תקיעת מסמר ברעף, דרך חור המיועד לכך, אל תוך שלד הגג. השנייה, תקיעת חוט ברזל המחובר לרעף ולמסמר התקוע בשלד הגג.

יש גם לבצע בדיקת עמידותם של עמודי אנטנות, דודי וקולטי שמש. במרזבים אנכיים ואופקיים יש לבצע ניקוי ידני ולאחר מכן להזרים מים דרך המרזבים ולבדוק כי הם אכן פתוחים.

אחת הבעיות השכיחות יותר בבתים פרטיים היא שבקומה העליונה קר יותר מהקומות התחתונות. הסיבה לכך נעוצה לעתים בעובדה, שבקומה השנייה יש חוסר בבידוד תרמי מעל תקרת הגבס. כדי לפתור את הבעיה, יש להניח שתי שכבות של יריעות צמר זכוכית מצופה בעובי של 6-5 ס"מ על תקרת הגבס.

ניקוז חצרות

הקורבן המרכזי מפגעי הטבע היא הגינה. אם אין לכם סככה היוצרת חממה לאזורי גינה רגישים, עשויה להופיעה רטיבות בחלקו הפנימי של הבית. הפתרון המוצע הוא חפירה של תעלות ניקוז או לחילופין הנחת צינורות ניקוז לאורך קירות המבנה. כמו כן, יש לדאוג לניקיון כל פתחי הניקוז בגדרות אבן ובטון.

תיקוני סדקים

אחת הבעיות העיקריות בחורף הינה הצינה החודרת דרך הקירות. ראשית, מומלץ שלא למקם את המיטות בחדרי השינה ליד קירות חיצוניים. לעתים, הקור הרב ביותר הינו בקירות הפונים לכיוון צפון.

במסגרת ההכנות, חשוב לבצע תיקונים של סדקים המופיעים בקירות החיצוניים של המבנה. חדירת מים דרך סדקים אלה, עלולה לגרום להופעת כתמי רטיבות בתוך הבית. פעולת התיקון יכולה להתבצע על-ידי אדם בלתי מיומן, זאת על-ידי פתיחה והגדלת הסדקים וסתימתם.

קולטי שמש

דוד שמש מאפשר לנו מים חמים זמינים בכל שעות היממה בקיץ ובחורף, וחוסך עלויות גבוהות של חשמל. יש לבדוק את אטמי הברזים בקולטי השמש למניעת נזילות. לנקות עם מטלית יבשה ורכה את משטח הזכוכית של קולט השמש ולהסיר האבק שהצטבר עליהם במהלך הקיץ והסתיו. זאת, כדי שיכולת קליטתם תהיה מירבית.

דוד המים שנכנס לפעילות מוגברת בסתיו, עם ירידה בקרינת השמש בשעות האור, הוא יעד חשוב לבדיקה. יש להפעילו, גם אם איננו זקוקים לו, למשך 5-4 שעות ולבדוק אם הדוד נוזל ואם גוף החימום תקין.

חשמל

רטיבות במערכת החשמל היא דבר מסוכן מאוד. פעילות רבה של מערכת החשמל גורמת לחימום חוטי ההולכה. במידה והיו קפיצות נתיכים בחורף הקודם, יש לקרוא לחשמלאי לבדיקה מונעת.

חזור למעלה
בית משותף
בבתים משותפים אחריות תחזוקת המבנה המשותף היא על ועד הבית. חוק הבתים המשותפים בישראל מייעד תפקיד נכבד לוועד הבית. חברי הוועד מופקדים על סדרי ניהול ותחזוקת הבניין, על ביצוע החלטות, אסיפת הדיירים ועל הטיפול ברכוש המשותף. לפיכך, לקראת החורף על ועד הבית לדאוג להכין את גג הבית המשותף לימים הקרים והגשומים, כך גם לדאוג לתיקון סדקים בקירות החיצוניים ולבדוק את אטימות המקלטים.

הכנת גג הבית המשותף

בגגות שטוחים נפוצה בעיה של היווצרות שלוליות העלולות לגרום לחדירת מים. מה עושים? יהודה מושונוב, יועץ מקצועי בכיר במרכז הבנייה, מסביר כי כאשר נוצרת שלולית על גג שטוח זה מצביע על בעיות בניקוז המים, הנובעת בדרך-כלל מסתימת מרזבים. בעיה זו נפוצה בעיקר במצבים בהם יש עצים מעל גובה הגג ואז נשורת העצים סותמת את המרזבים. יש לעלות לגג ולבדוק את מקור הסתימה במרזב.

לעתים קורה שהסתימה הינה לאורך המרזב או באמצע ואז רצוי להיעזר באיש מקצוע בתחום המרזבים. במידה שהגג אינו מנוקז, כלומר אין ניקוז של מים לכיוון המרזבים, חובה להיעזר בגגן מקצועי לצורך מציאת פתרון. כמובן שיש לנקות את הגג ולפנות כל חפץ ופסולת העלולה להפריע לזרימה חופשית של מים על הגג ולסתימה של מרזבי ניקוז.

הפתרונות לגגות מרוצפים דולפים היו בעבר יקרים מאוד. אולם, כיום קיימים חומרי ציפוי דקורטיביים חדשים, המשמשים הן לריצוף חדש והן למערכת איטום. דוגמה לחומר שכזה הוא המרבלית. ניתן להשיגו בחברת מרבלית.

כמו כן, לגגות שטוחים רגילים מומלצות יריעות ביטומניות. בעזרת חומר אקרילי משופר בשם פוליגג פרפקט, למשל, אפשר לחזק יריעות אלה, שעמדו חשופות בשמש במהלך הקיץ, וכן לאטום סדקים קטנים בגג. יתרונו של החומר הוא בשיפור הטמפרטורה הכללית בבית.

בעיה נוספת הנפוצה בבתים בעלי גג שטוח היא תופעה של כתמי רטיבות ועובש על תקרת הקומה שמתחת לגג. סביר שהתופעה נובעת מבעיה במערכת האיטום הנמצאת על הגג. התיקון יכול להתבצע או על-ידי איש מקצוע, במקרה של שחזור כללי של כל מערכת האיטום, או על-ידי אדם לא מקצועי במקרה של תיקון מקומי. בעבר מקובל היה לבצע פעולות איטום באמצעות מריחת שכבת זפת וסיד, אולם כיום מוצעים בשוק חומרי איטום קלים, ידידותיים ונוחים יותר.

חזור למעלה
פנים הבית
.

מערכות חימום, הסקה ומיזוג

יש לוודא שכל מערכות החימום בבית תקינות ופעילות. לעתים נוצרים בלאים, ניתוקים וקצרים כתוצאה מהפסקה בשימוש. הבדיקה תזכיר לכם כיצד להשתמש במערכות ותתריע על תקלות.

אחת הבעיות העיקריות במערכת מיזוג מרכזית בימי החורף הקרים היא העובדה שלפתע המערכת מפסיקה לחמם ואף יוצא ממנה אוויר קר. מדוע זה קורה? דרור אשל, סמנכ"ל השיווק של חברת אלקטרה, מסביר שברגע שהטמפרטורה בחוץ יורדת מתחת ל-6-5 מעלות, המעבה (החלק החיצוני של המזגן) קופא. לכן יש צורך ב"די-אייס" (ערכת הפשרה), שנמצאת כיום בכל המזגנים החדשים.

טיפים להכנת מערכות המיזוג לחורף

יש להעביר את בורר הפעולה למצב חימום (ציור שמש בשלט) ולכוון לדרגת החום המירבית הרצויה.

יש לבדוק את המסננים ביחידה הפנימית (המאייד), לנקותם לעתים קרובות ולהחליפם לפי הוראות היצרן.

יש לבדוק את נקיון ואיטום פתחי היציאה לחדרים במערכת מיזוג מיני מרכזית, ואת חופש הזרימה של האוויר מהמאייד במזגנים מפוצלים.

יש לבדוק את ניקיון הפילטרים בגריל האוויר החוזר.

צביעה

עונת הסתיו היא תקופה מצוינת לצביעת הבית. הטמפרטורה נוחה יחסית וכדאי לתקן את הפגמים שנוצרו בקירות הפנימיים במשך הקיץ. כתמי רטיבות ולחות בקירות הבית ניתן לנקות על-ידי שפשוף בעזרת מטלית לחה, טבולה באקונומיקה או חומר מחטא אחר. יש לאתר את מקור הרטיבות ורק לאחר איטומו ניתן לצבוע את הקיר. גם במקרה של התקלפות הצבע, מומלץ להתייעץ ולאתר את מקום הרטיבות לפני שצובעים, כדי שהפגמים לא יופיעו שוב בשנה הבאה. בחדרי אמבטיה והשירותים יש לצבוע את הקירות והתקרה בחומרים המיועדים לחדרים רטובים.

איטום חלונות

יש לבדוק את נקודות החיבור בין משקוף החלון לבין הקיר החיצוני. במקרה של סדקים, ניתן לפתרון את הבעיה על-ידי קילוף חומר האטימה הישן ומריחת דבק חדש כדוגמת נירוטקס-מסטיק אקרילי.

מומלץ לבצע חידוש אטימה לפני תחילת החורף, דבר שיבטיח התייבשות טובה יותר של החומר. לדברי אלכס גלעד מחברת קליל תעשיות, בחלונות אלומיניום באיכות טובה חייבים להיות פתחי ניקוז בפרופיל המסילה. יש לוודא, כי פתחי הניקוז פתוחים והגשם יוכל לחלחל מהם החוצה. בחלון מאיכות ירודה שאין בו פתחי ניקוז, ניתן לפתוח פתחים באמצעות ניקוב האלומיניום, אולם זהו פתרון מאולתר.

מומחי חברת קליל תעשיות ממליצים: בחלונות הזזה מומלץ לבדוק את המברשות. ניתן לבצע החלפה של המברשות באופן עצמי.

בחלון ציר יש לבדוק שהגומיות לא התבלו או יצאו מהמקום. הגומיות צריכות לכסות את כל שטח פרופילי המשקוף והחלון ולקיים מגע רציף ביניהן. גם גומייה שהתבלתה ניתן להחליף ולהשיג במחסני המכר לאלומיניום. קיימים סוגים רבים של גומיות. לפני שאתם יוצאים לרכוש גומיה, כדאי להצטייד במספר סידרת החלון שבביתכם.

בבתים פרטיים - ניתן לבצע בדיקה חובבנית של איטום חלונות הבית עוד בטרם הגשם על-ידי התזה על החלונות באמצעות צינור הגינה. בעיות חמורות באטימה יתגלו בקלות בבדיקה מסוג זה.

ככלל, חלונות ציר אטומים יותר ובאזורים רגישים יותר, הן מבחינת פנים הבית והן מבחינה אקלימית, מומלץ להשתמש בחלון מסוג זה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית משותף. לדאוג לניקוז
בית פרטי. לאטום סדקים
מומלצים