שתף קטע נבחר

ועידת העבודה: תבוסה לבן אליעזר

חברי המפלגה החליטו שלא לתמוך בהצבעה על תקציב המדינה, אם תביעות המפלגה לא ייענו. מדובר בתבוסה ליו"ר המפלגה שקרא שלא לפרוש מהממשלה על רקע משבר בנושא התקציב. קודם לכן נרשמו נאומים סוערים ואף תגרות ידיים. רמון השווה את חבריו למפלגה לכבשים, ומצנע גרס: "הפכנו לליכוד ב"

במפלגת העבודה הראו אמש (יום ב') שגם הם יודעים להעמיד ועידה סוערת. סערת הרוחות החלה עם נאומיהם של שלושת המועמדים לראשות המפלגה שהשמיצו זה את זה והסתיימה במפלה לא צפויה ליו"ר המפלגה בנימין בן-אליעזר בהצבעה על התקציב.
השר בן-אליעזר ביקש אישור מחברי הוועידה לתמוך בתקציב המדינה בכנסת, כאשר יובא בסוף אוקטובר להצבעה בכנסת בקריאה ראשונה. בכך סימן כנראה בן-אליעזר כי הוא מעוניין להיכנע בנושא הכלכלי כדי להוסיף ולשבת בממשלת אחדות. חברי הוועידה הפתיעו כשלא שיתפו פעולה עימו הפעם.
בסופו של דבר הוחלט כי סיעת העבודה תמשיך את המאבק על התקציב בכנסת, ותפעל להשיג שינוי סדרי עדיפויות לשנת 2003, ובכלל זה על צמצום תקציבים לחרדים ולמתנחלים בהיקף 1.4 מיליארד שקל והעברת תקציבים למטרות חברתיות כגון גימלאים, אימהות חד-הוריות ומקבלי אבטחת הכנסה. כל זאת תוך ייעול משרדי הממשלה, הרחבת גביית מיסים, הורדת המס הישיר על העבודה וצמצום הטבות סקטוריאליות.
על פי ההחלטה, אם לא תהיה הסכמה בין המפלגה למשרד האוצר, תיערך הצבעה נוספת בנושא במרכז המפלגה. מדובר בתבוסה ליו"ר המפלגה, בנימין בן אליעזר, שביקש לתמוך בתקציב בקריאה ראשונה בשל מצב המשק והמצב הביטחוני, והזהיר כי "בעת הזו אין לפרוש מהממשלה על רקע משבר בנושא התקציב". עכשיו הכריחו אותו חברי המפלגה לחזור למרכז, אם תביעות המפלגה לא יתקבלו.

חיים רמון: נאום הכבשים

ראשון נאם ח"כ חיים רמון, שתקף את חבריו למפלגה: "אני יודע שצריך להגיד כמה אנחנו נפלאים ואז אזכה למחיאות כפיים. כנראה שזה לא יקרה לי. אני בא לדבר אתכם כשותף למצב הקשה שבו נמצאת מדינת ישראל. שותף למצב הקשה מאוד שבו נמצאת מפלגת העבודה". רמון הישווה את חבריו לכבשים שמגדל ראש הממשלה אריאל שרון בחוות השקמים. "שרון מתנהג אלינו כמו לכבשים שלו בחווה. אנחנו לא פוצים פה, אלא אך ורק כאשר אנו פועים כדי להלל את שרון". הוא אמר, "אומרים לי החברים- תשמעו, אנחנו מונעים דברים אבל אני לא מבין מה מונעים שם. ונניח שאתם מונעים, זה לא בטל בשישים? הפכנו להיות מפלגת אמצעי מניעה"?
ראש עיריית חיפה, עמרם מצנע, נאם את "נאום החרטה" תוך מתיחת ביקורת על התנהלות המפלגה תחת הנהגתו של בן אליעזר. נאומו הופרע פעמים אחדות על ידי תומכי בן אליעזר שעשו שימוש צפצפות. "אני לא מפחד מהכפשות", אמר מצנע. "הזהירו אותי שהוועידה היא של פואד, שיש ביריונים וצעקות ויכפישו אותי. אבל אתם, צירי הוועידה, לא שייכים לאף אחד. לקחתי על עצמי משימה, לנקות את "תרבות החרטה". תרבות 'החרטה' היא כשמקימים התנחלויות ועושים כאילו מפנים אותם. תרבות 'החרטה' היא להכריז על מיפקד ולחבל בו בצורות שונות ולהפיץ מספרי מתפקדים מנופחים. רציחתו של יצחק רבין גרמה לכך שנסטה מהדרך. הפכנו לליכוד ב'... הממשלה שופכת מיליארדים בשטחים ומפלגת העבודה שותקת ונשארת".

פואד "וואללה בכיתי כששמעתי את איציק"

השר בן אליעזר נאם נאום חלש מזה של יריביו. בפתח דבריו הוא תקף בחריפות דווקא את השרה דליה איציק שקראה דקות קודם לכן לצאת מהממשלה וטענה כי "שרון מריח שאנחנו מפחדים". בן אליעזר נפגע והשיב אש: "בשביל לשבת פה שמונה שעות, ולא להגיד מילה אחת טובה על העבודה – צריך כוח נפשי. וואללה כמעט בכיתי, כששמעתי את השרה דליה איציק – כל הזמן המטפחת הייתה לי מוכנה.
"השרה המכובדת שעמדה פה והבטיחה לעזוב את הממשלה – אתמול דרשה ממני בישיבת שרינו למנות עוד שני שרים. איך את דורשת ממני למנות שני שרים? בלי בושה צעקה עליי 'תמנה שני שרים', והיא עוד רוצה לעזוב את הממשלה?". ברגע זה החלה תגרה בין תומכי בן- אליעזר לרמון, והסדרנים הוציאו פעיל מפלגה מהאולם במטרה להשליט סדר.
בתגובה לביקורת שמתח עליו מצנע, אמר בן אליעזר: "שואל אותי מצנע מעל הבמה איפה הייתי שנה וחצי. אני לא ליכוד ב', אני עבודה א', זה מה שהייתה מפא"י - מפלגה שדאגה בראש וראשונה לביטחון תושביה, ילדיה ואזרחיה. בשיא נאומו השתמש בן אליעזר אפילו בשד העדתי שהוצא מהבקבוק. הא רמז כי הוא אינו מקובל די בשל מבטא וצבע. "כוחות חדשים תופסים את מקום הגברדיה הישנה", אמר. "לחלקם יש מבטא אחר או טמפרמנט אחר או צבע אחר אך כולם ממשפחה אחת, כולם מישראל".
בן אליעזר ציין עוד בתגובה לשאלת ח"כ צלי רשף, כי לא פינה באחרונה מאחזים בלתי חוקיים, "כדי שרמון לא יגיד שפיניתי אותם בשביל הוועידה".

איציק תוקפת; פרס בעד אחדות

קודם לכן תקפה השרה דליה איציק, את יו"ר מפלגת העבודה, בנימין בן אליעזר. "בחמשת החודשים האחרונים אנחנו לא שותפים של שרון, אנחנו עובדים אצלו", אמרה השרה, והודתה כי תמכה בממשלת האחדות בתחילת דרכה. "תקשיב טוב טוב, פואד, בחמשת החודשים האחרונים עשה שרון כמה דברים שאין להם סליחה ומחילה. הוא משפיל אותנו. תענוג מפוקפק מאוד לשבת ליד אפי איתם וליד לימור ליבנת, אבל רצינו להשפיע מבפנים. רצינו שר ביטחון משלנו. לאחרונה שרון מגלה את החשש ואת הרפיון שלנו, הוא מריח שאנחנו מפחדים שיזרוק אותנו החוצה, והוא מנצל זאת כי אנחנו מ-פ-ח-ד-י-ם". בקהל צעקו בוז לעברה: "תוותרי על הכיסא והוולוו, מי את שמעבירה ביקורת?"
שר החוץ שמעון פרס דיבר בעד המשך כינונה של ממשלת האחדות. "כשנוצר סיכוי לפתור את הבעיה הפלסטינית ולהילחם בנשק של הבגדדים - איפה עלינו להיות? נו, בחייכם", אמר פרס, למרות שהקהל השיב לו בבוז, וקרא לו "לך לאופוזיציה", פרס המשיך: "מי שמחייך - שיחייך, הייתי יו"ר של מפלגה של 32 מנדטים, שצמחה ב-15 מנדטים. אני לא מתרשם מכל הציניים, הכל תלוי בנו".
יו"ר מפלגת העבודה, בנימין בן אליעזר, העלה בוועידת המפלגה הצעה למנות את שמעון פרס לנשיא המפלגה. חברי המרכז אישרו את ההצעה והעבירוה לוועדת החוקה של המפלגה, כדי שזו תנסח את מהות התפקיד. לאחר חקיקת החוק שיגדיר את המוסד החדש - תיערך הצבעה במושב השלישי של הוועידה, בסוף השנה.

מאחורי הקלעים

אתמול נחתם הסכם בין פרקליטי המתמודדים, על פיו לא יוכנסו כרזות, סטיקרים וחולצות של המתמודדים לאולם הוועידה, ולא ייתלו שלטים בגודל מוגזם על מנופים בכניסה להיכל התרבות. בפועל, מטה בן אליעזר הפר את ההסכמים, כאשר תלה שלטי ענק על עגורנים. משראו המתמודדים היריבים את העגורנים, הם הכריזו כי כל ההסכמים בטלים, ופעיליהם הפיצו את חומרי התעמולה שברשותם בכל מקום בניגוד להסכמים.
עוד הפתעה לא נעימה המתינה לבן אליעזר מחוץ להיכל התרבות, כאשר פעילי "שלום עכשיו" הגישו לו עם בואו אל המקום סמרטוטים, וטענו בפניו כי ראש הממשלה אריאל שרון נוהג במפלגת העבודה כבסמרטוט.
פעילי מרצ הציבו בכניסה להיכל התרבות ארון קבורה, וטענו כי העבודה "קוברת את עצמה בממשלה". במקום פרצה קטטה בין חברי מרצ לבין תומכי בן אליעזר, שביקשו לסלק את הארון מהמקום.
באולם היכל התרבות עצמו רשם בן אליעזר הישג לא מבוטל, בחלק הראשון של הוועידה, כאשר הביא לאישור של תוספת 891 חברים חדשים למרכז המפלגה מתומכיו, ובכך הגדיל את המרכז לכ-2,600 חברים. "המרכז כעת בשליטה מלאה שלנו יותר מאי פעם", הודו בצוות הקרוב לפואד.
פעילים רבים במפלגה דיברו היום על כך שתחת הנהגת בן אליעזר מוצאת העבודה את עצמה באחת משעותיה הפוליטיות הקשות ביותר. חומר רב שהגישו הוועדות השונות בעבודה בנושאי חינוך, חברה וגימלאים לא זכו לביטוי משמעותי בדיוני הוועידה. למורת רוחה, הודתה השרה לשעבר יולי תמיר כי מפלגת העבודה עושה אך מעט למען החינוך בישראל. "השקעה בחינוך בישראל נמוכה ממה שמשקיעה ממשלת תאילנד בתלמידיה, כך שיכול להיות שבעוד זמן לא רב, תאילנד תייבא פועלים זרים מישראל", אמרה תמיר, המכהנת כיו"ר הוועדה לנושאי חינוך במפלגה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
בן אליעזר. "וואלה, בכיתי כששמעתי את איציק"
צילום: ערוץ 1
צילום: ערוץ 2
רמון. נאום הכבשים
צילום: ערוץ 2
מומלצים