שתף קטע נבחר

הרשי: התחלה מתוקה

חברת הממתקים הרשי בנתה שרשרת מותגים מצליחה - ועיר שלמה על שם המייסד סביב מפעלי החברה; אחרי שצלחה את השפל הכלכלי בזכות עסקת סוכר בקובה ורכשה עשרות חברות מזון, נאבקת החברה בוועד העובדים שלה, שמנסה למנוע את מכירתה

עיקר המאמצים של יצרנית הממתקים הרשי מרוכזים היום בהכנה למכירת החברה לקונצרן גדול. יצרנית השוקולד האמריקנית יוצאת בקמפיינים חדשים, שנועדו, לדברי הנהלתה להעלות שווי". באחרונה סוכל מהלך למכירת החברה, בו התעניינו ענקים כמו נסטלה וריגלי.
כשהרשי קמה, זה לא היה כדי "לעשות מכה", כלומר לצבור שווי ולהימכר בכסף רב. הרשי פודס קמה ב-1894, תקופה בה חברות הוקמו מתוך חשיבה ואמונה לטווח ארוך. מייסד החברה, מילטון הרשי, אפילו הקים סביב מפעלי החברה את העיר הנקראת על שמו, הרשי, בעשור הראשון של המאה הקודמת. 62 אלף עובדי החברה הם כולם תושבי העיר הרשי. לחברה מפעלים נוספים המעסיקים כ-100 אלף עובדים בעוד ערים ברחבי ארה"ב, קנדה ומקסיקו.

עיר מסביב למפעל

מילטון הרשי נולד ב-1857 בכפר דרי צ'רצ' בפנסילבניה, למשפחה שמייסדיה היגרו לארה"ב במאה ה-18 משוויץ וגרמניה. הרשי הצעיר חונך על עקרונות הכת המנוניטית, תנועה שהגיעה מגרמניה ודוגלת בפציפיזם, עבודה קשה וחיים פשוטים. הרשי למד בבית-ספר רק 4 שנים. בגיל 11 התחיל לעבוד כשוליית מדפיס בבית דפוס בגאפ, פנסילבניה. מבית הדפוס עבר לעבוד בבית חרושת לייצור סוכריות בעיירה לנקסטר בפנסילבניה, ובגיל 18 פתח חנות ממתקים בפילדלפיה, אותה סגר כעבור 6 שנים בעקבות הפסדים.
הרשי המשיך לדנבר, קולורדו, והתקבל לעבודה בבית חרושת לסוכריות כרמל. הרשי המשיך לנדוד וללמוד את תעשיית הממתקים, כשהוא עובר בניו-אורלינס, ניו-יורק ושיקאגו. ב-1886 בגיל 29 חזר לעיירה לנקסטר מצויד בכסף שחסך, והקים חברה בשם דה לנקסטר כרמל קומפני, שהחלה לצבור מוניטין בתחום ייצור ממתקים.
מוצר השוקולד הראשון של החברה היה סוכריות כרמל מצופות שוקולד, שיוצרו באמצעות מכונה חדישה שרכש הרשי בתערוכת מכונות גרמניות להכנת שוקולד. ההצלחה הכלכלית של חברת לנקסטר היתה עצומה. הרשי קנה חלקת אדמה גדולה בעיר ובנה שם את ביתו. במקביל החל הרשי בסדרת טיולים ברחבי העולם: מצרים, מקסיקו, אנגליה צרפת ומונקו. ב-1898, בגיל 42, נשא לאשה את קתרין סוויני, קתולית ממוצא אירי אותה הכיר בניו יורק. ב-1900 מכר הרשי את חברת לנקסטר במיליון דולר - סכום עצום לתקופה - וחזר עם רעייתו לעיר הולדתו. הוא החל בהקמת בניינים למפעל שוקולד גדול בלב אזור המחלבות וכרי המרעה שבמקום. הרעיון היה לזכות בחלב טרי ומשובח בכמויות יומיות גדולות לייצור שוקולד חלב מעודן - המצאה חדשה של התקופה.
מפעלי הרשי צמחו במהירות. במקביל בנו הרשי ורעייתו בית חדש עם חזית עמודים ניאו קלסית, שמשמש היום כמשרד הראשי של הרשי פודס. קתרין הרשי נפטרה ב-1915 והשאירה את מילטון ללא ילדים. הוא לא נישא מחדש. לא מעט סיפורים נרקמו סביב הזוג הרשי, כשאחד מהם טוען שהשניים עמדו לשוט בטיטאניק, אך הטיול בוטל ברגע האחרון.

משקיעים בעובדים

העיר שמסביב למפעלים גדלה והלכה: במימון מילטון וחברת הרשי נבנו בה בנק - דה הרשי טראסט קו - בית ספר, פארק, כנסיה ורכבת פרברים שהסיעה את העובדים מהמפעל לבתיהם, ובנייני מגורים לעובדים. הרשי ורעייתו הקימו בית יתומים עם פנימיה ובית-ספר המתפקד עד היום כאוניברסיטת הרשי.
עד פטירתו בגיל 88, בשנת 1945, השקיע הרשי באוניברסיטה כ-60 מיליון דולר. אוניברסיטת הרשי מתקיימת על כספי קרן הרשי כבר קרוב ל-100 שנה. לפי הנהלים שקבע המייסד לומדים בה בכל מחזור 1,100 תלמידים מכל רחבי ארה"ב. התלמידים זוכים כולם במלגת לימודים וחיים בפנימיה, ואחד הקריטריונים לקבלתם הוא היותם יתומים או ממשפחות חסרות אמצעים.
כמו רבים מאנשי העסקים ההיסטוריים של אמריקה, היתה למילטון הרשי פילוסופיה שמצאה ביטוי בניהול החברה. הפילוסופיה שלו תאמה את תפישת עולמו הדתית והחברתית על מחויבות לקהילת העובדים שלו - הוא גרס כי העובד הוא הנכס העיקרי, ויש להשקיע ברמת החיים שלו, בריאותו ורמת החינוך של ילדיו. בשנות המשבר הכלכלי שהחל בסוף 1929, כשמיליוני אנשים פוטרו ממפעלים וחברות התמוטטו, החליט הרשי לפתח את העיר הרשי, והקים בה תשתית של מלונות ופארקים לקראת ימים טובים יותר. אלפי פועלים הועסקו בהרשי בבניית מלון, פארקים, מזרקות, מגרשי גולף, מרכז מסחרי מפואר ואיצטדיון למופעי ספורט. אחת הסיבות לכך שהרשי יכול היה להרשות לעצמו את תנופת הבנייה בזמן השפל, היתה עסקה בקובה, בעקבותיה קיבל אספקה סדירה במחיר טוב של סוכר - חומר הגלם העיקרי של מפעליו.

מסע הקניות של הרשי

החל משנות ה-60 רכשה הרשי עשרות חברות בתחום המזון. הרכישה הראשונה היתה של מפעל REESE'S, מותג חמאת הבוטנים ידוע. בהמשך קנתה החברה את סאן-ג'יורג'יו מקרוני, דלמוניקו פודס וחברת הממתקים נשיונל דב דולצ'ה ממקסיקו. בשנות ה-70 נרכשו חברת קיט-קאט, יצרנית הוופל המפורסם, בהסכם עם החברה-האם הבריטית רובנטרי מקינטוש. מוצר נוסף בשיתוף עם חברה זו בשם רולו" יצא לשוק בארה"ב וזכה להצלחה. עוד נרכשו מפעלי השוקולד והממתקים.Y&S קנדיס, טוויזיירס, ניבס וביטס,
כ-10 חברות פסטה ברחבי ארה"ב וקנדה, ועוד. בשנות ה-90 פתחה הרשי מפעל לפסטה בוירג'יניה, ורכשה חברות ממתקים ושוקולד במקסיקו, קנדה וארה"ב. ב-1994 החלה החברה לשווק מוצרים דלי שומן בתחום החטיפים השוקולדים והממתקים, וכן ייצרו אבקת חלב ללא חלב כתוספת לקפה, חטיפי צ'יפס ועוד. ב-2000 רכשה הרשי מחברת נביסקו 3 מפעלים לייצור סוכריות מנטה ומסטיקים ב-135 מיליון דולר, וכן את המפעל לייצור חומר גלם למסטיק מעצי גומי בפוארטו-ריקו.

העובדים נגד המכירה

הקרן שהקים הרשי למען בית היתומים והאוניברסיטה שייסד, רכשה במרוצת השנים 35.4% ממניות הרשי פודס ו-100% ממניות הרשי-ריזורט - חברת התיירות של הרשי המנהלת את עולם השוקולד", עיר שעשועים בתוך העיר הרשי. שווי הקרן הגיע ביולי ל-5.9 מיליארד דולר - הגדולה בכל קרנות האוניברסיטאות בארה"ב. בשלב זה יצאה הקרן במכרז למכירת מניות הרשי מתוך הקרן. ההצעות לרכישה הגיעו מיצרנית גומי הלעיסה ריגלי, שהציעה 12.5 מיליארד דולר, ומנגד מנסטלה וחברת קדבורי-שוופס שהציעו סכום דומה.
כל אחת מהמעוניינות ביקשה דריסת רגל של 35.4% בהרשי, בתקווה להגדיל את הרכישה ולהשתלט על הרשי בהמשך. אלא שוועד העובדים של הרשי, ועד חזק בעל עבר של שביתות ללא פשרות, דרש להפסיק את נסיונות המכירה מחשש לעתידם של העובדים. במקביל עתר גם התובע הכללי של מדינת פנסילבניה נגד המכרז העשוי לפגוע בכלכלת תושבי הרשי בעתיד". בית-המשפט קיבל את העתירה וכרגע המכרז הוקפא.

עוד כמה דברים

* מילטון הרשי לא האמין בפרסומות. מסעות הפרסום הטלוויזיוניים של הרשי החלו בשנות ה-70, עם הכניסה לתחום סירופ השוקולד - מוצר אמריקני שהפך ללהיט. בהמשך מימנה החברה בקביעות תוכניות טלוויזיה ורדיו.
* במלחמת העולם השנייה קיבל כל חייל אמריקני שיצא לאימונים לקראת נחיתה באירופה צידה לדרך
שכללה חטיף שוקולד הרשי.
* המוצר הכי פופולרי של הרשי נולד בשנת 1907: שוקולדים קטנים דמויי טיפה הנקראים ISSESK (נשיקות).
* שוקולד קיסס מכיל 45 קלוריות. כ-80 מיליון קיסס מיוצרים מדי יום.
* ב-1973 נפתח מרכז המבקרים בהרשי, בשם עולם השוקולד".
* חברת הרשי הקימה תוכנית לנוער בגילאי 14-9 בה משתתפים מדי שנה 400 אלף ילדים ובני נוער
מ-3,000 קהילות ברחבי ארה"ב. התוכנית כוללת אימוני כושר ותחרויות ספורט. הרשי היא יצרנית
השוקולד הגדולה בארה"ב, עם מחזור עסקים לשנת 2002 של 4 מיליארד דולר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים