שתף קטע נבחר

תוכנית אמריקנית: מושל צבאי ישלוט בעיראק אחרי הפלת סדאם

"ניו יורק טיימס" מדווח מפי גורם רשמי שהתוכנית גובשה לאחר התייעצויות בבית הלבן, אולם טרם ברור אם קיבלה אישור רשמי ואם בנות הברית של ארה"ב תומכות בה. מקורות באופוזיציה העיראקית, היושבת בלונדון: ארה"ב מגייסת קצינים בכירים שישתפו עימה פעולה בהפלת סדאם; הבטיחה להם חסינות מפני העמדה לדין בגין פשעי מלחמה

ארה"ב נערכת לשהייה ארוכה בעיראק לאחר שתפיל את משטרו של סדאם חוסיין.
העיתון "ניו-יורק טיימס" מפרסם מפי גורמים רשמיים, פרטים אודות תוכנית אותה מגבשים בבית הלבן, לפיה יונהג בעיראק משטר צבאי אמריקני לאחר שהכוחות האמריקנים ישתלטו על המדינה, בדומה למשטר שהנהיגה ארה"ב ביפאן אחרי מלחמת העולם השנייה.
על פי הדיווח, בשלב הראשון ישלוט בעיראק מושל צבאי אמריקני, ככל הנראה הגנרל טומי פרנקס, מפקד צבא ארה"ב במפרץ הפרסי, או אחד מפקודיו. המטרה היא למנוע מצב של אנרכיה שלטונית במדינה, כפי שאירע באפגניסטן אחרי הפלת הטליבאן, וכן לאפשר לכוחות האמריקניים להמשיך במשימתם העיקרית שהיא איתור וניטרול נשק להשמדה המונית. בהמשך מתכננת ארה"ב לפעול בהדרגה לקיום בחירות במדינה על מנת לכונן בה משטר אזרחי נבחר וכן להעמיד לדין בכירים עיראקיים בבית הדין לפשעי מלחמה בהאג.
על פי הטיימס, התוכנית גובשה לאחר דיונים ממושכים שניהל הנשיא בוש עם עוזריו הבכירים, אולם הגורם הדגיש שהיא טרם קיבלה אישור רשמי וגם טרם ברור אם בנות בריתה של ארה"ב מעודכנות לגביה ותומכות בה. יצויין שזוהי הפעם הראשונה בה נחשפות תוכניות מפורטות שיש לממשל האמריקני ביחס לתקופה שאחרי סדאם.
התוכנית מעידה שארה"ב חזרה בה, ככל הנראה, מכוונתה הקודמת להשתמש בכוחות האופוזיציה העיראקיים לאחר הפלת סדאם. עד כה היה ידוע שבכוונת ארה"ב לפעול כדי להעניק לגורמי האופוזיציה בעיראק ומחוצה לה את האפשרות להקים ממשלה חלופית במדינה, ולהעביר לידיהם בהדרגה את השלטון.

גם לבריטים יש מועמד להחליף את סדאם

גורמים ב"קונגרס הלאומי העיראקי", גוף האופוזיציה העיראקי הגדול ביותר שמקום מושבו בלונדון, ציינו שגם לבריטניה יש מועמד משלה לעמוד בראש ממשלת מעבר בעיראק אחרי סדאם. מדובר בוואפיק סמראי, מפקד המודיעין הצבאי העיראקי לשעבר, שברח מעיראק ומהווה היום אחד מאנשי האופוזיציה הבולטים לסדאם חוסיין. עם זאת, טוענים המקורות, שהאמריקנים נמנעו עד כה מלתמוך בסמראי, שכן על אף שהוא זוכה לתמיכת מרבית האופזיציה העיראקית, אין הוא נהנה מתמיכת הכורדים, שמאשימים אותו במעורבות ישירה בפשעים שביצע משטרו של סדאם כנגדם.
בתוך כך התפרסמו לאחרונה דיווחים מפי מקורות באופוזיציה העיראקית, לפיהם ארה"ב נמצאת בקשר עם קצינים בכירים בעיראק שיסייעו לה, בבוא העת, להפיל את משטרו של סדאם חוסיין. המקורות טוענים כי אותם מפקדים בצבא דרשו מהאמריקנים התחיבות כתובה כדי לשתף עימם פעולה בהפיכה צבאית נגד סדאם חוסיין. על פי הדיווחים, בתמורה התחייבה ארה"ב שלא להעמיד לדין את אותם קצינים בגין פשעי מלחמה, תוכנית שהיא מייעדת לבכירים אחרים בעיראק הנאמנים לסדאם.

לחץ אמריקני בזירה המדינית

ההיערכות למתקפה האמריקנית בעיראק מתבצעת על רקע לחצים מדיניים שמפעילה ארה"ב כלפי חברות מועצת הביטחון במטרה לשכנען לגבש נוסח החלטה תקיף ומפורט בנושא העיראקי. ארה"ב דורשת שסדאם יפרק את נשקו ויאפשר פעילות חופשית של פקחי הנשק של האו"ם ולא - תפעיל נגדו ארה"ב כוח צבאי ותאלץ אותו לציית להחלטה.
הדיעות חלוקות בקרב חברות מועצת הביטחון בנוגע לתקיפותה של ההחלטה שתגובש והסנקציות שיינקטו כלפי עיראק אם תסרב לציית לה. לפי שעה סביר להניח שהמועצה אכן תגבש החלטה שתדרוש מסדאם לפרק את נשקו ואף תפרט את ההשלכות מהם יסבול במקרה של סירוב, אולם לא תסמיך את ארה"ב לאכוף את ההחלטה באמצעות כוח צבאי.
בתוך כך נפגש היום (ו') נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר שניסה לשכנעו לתמוך בעמדה האמריקנית. עד כה בריטניה היא חברת מועצת הביטחון היחידה שתומכת ללא סייג בעמדה האמריקנית.

תמיכה בזירה הפנים-אמריקנית

לפחות בזירה הפנים-אמריקנית יכול הנשיא בוש לנשום לרווחה. הבוקר התייצב הסנאט ברוב גדול מאחורי הנשיא ג'ורג' בוש ואישר החלטה המסמיכה את בוש להפעיל כוח נגד עיראק, ברוב של 77 תומכים מול 23 מתנגדים. מוקדם יותר אישר בית הנבחרים האמריקני את ההחלטה, ברוב גדול של 296 תומכים מול 133 מתנגדים. מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, טום דשל, שהתנגד עד עתה לרוב מהלכיו של בוש בנושא העיראקי, הביע אמש תמיכה בעמדת הנשיא. "אני חושב שזה חשוב שאמריקה תדבר בקול אחד", אמר דשל.
על פי נוסח ההחלטה שגובשה, בוש יוכל לפעול נגד עיראק גם ללא אישור רשמי ממועצת הביטחון של האו"ם. עם זאת, ההחלטה קוראת לבוש למצות את המגעים הדיפלומטיים תחילה, בטרם יציאה לקרב. כמו כן נדרש בוש לעדכן את הקונגרס מדי 60 יום בפעולותיו בנושא העיראקי.

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד ונאדל מסארווה



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הגנרל טומי פרנקס. מועמד להיות המושל
צילום: איי פי
צילום רויטרס
נפגש עם פוטין. טוני בלייר
צילום רויטרס
מומלצים