שתף קטע נבחר

עזרי גלישה למתחילים – חלק א'

התחברתם לאינטרנט והתחלתם לגלוש? לפניכם העזרים, התוכנות והשירותים המקוונים שאי אפשר בלעדיהם

בדומה למיומנויות אחרות, הגלישה מהנה ומועילה יותר כאשר שולטים בה יותר ומכירים את מגוון העזרים הזמינים לסייע לגולש בשיטוטיו. הכתבה הבאה, חלק ראשון מתוך שניים, מציגה מבחר של הכלים, העזרים והשירותים המקוונים בתחום חיפוש המידע, העברית, האבטחה והפרטיות. מכירים עזרים מומלצים נוספים, שאינם מופיעים ברשימה זו? הרגישו חופשיים להגיב לכתבה ולהמליץ עליהם לאחרים.

חיפוש מידע

יש להניח שמעטים הגולשים הישראלים שאינם מכירים את הגירסה העברית של גוגל, אולם רבים מדי אינם יודעים שמנוע חיפוש גדול נוסף תומך בחיפוש ברשת בעברית. זהו AllTheWeb.com של חברת Fast, אחת המתחרות הגדולות של גוגל בתחום טכנולוגיית החיפוש.
מנוע חיפוש זה מציע תוצאות טובות למדי, ואם לא מצאתם את מבוקשכם ב"גוגל ישראל", מומלץ לעבור למנוע חיפוש זה ולנסות בו את מזלכם, על אף שהשמועה אומרת כי יש גולשים שעבורם AllTheWeb הוא תחנת החיפוש הראשונה. כדי לחפש בעברית באתר יש להקליד את בקשת החיפוש באתר ולבחור באפשרות Hebrew בתפריט מצד שמאל.

אינדקס אתרים עברי

מי שמעורה ברשת העולמית והמקומית יודע שהאינטרנט הישראלי חסר אינדקס אתרים איכותי, שמספק לגולשים המקומיים שירות סביר. 2Find הוא אינדקס אתרים חדש בעברית ששואף לספק שירות כזה.
האינדקס מבצע חיפוש עמוק בתוך תוכנם של דפי אינטרנט בעברית ומאפשר גם לחפש תמונות. מטרתו – לספק תמונה מקיפה של הרשת הישראלית. 2Find, שיושק רשמית בעוד כחודש, פועל בינתיים בגירסת ניסיון וכולל כ-3,697 אתרים ישראלים.

חיפוש-על

בניגוד למנועי חיפוש רגילים, מנועי-על כמו "ויויסימו" (Vivisimo) מאחזרים תוצאות ממספר מנועי חיפוש גדולים. "ויויסימו" מארגן את התוצאות שהתקבלו בקטיגוריה. נוח לשימוש, מקיף ומועיל. Ixquick הוא מנוע-על מומלץ נוסף, שמציג בדף התוצאות רק אתרים שזכו לדירוג גבוה אצל מנועי החיפוש השונים עליהם הוא מתבסס בחיפושיו, ובכך מבטיח תוצאות איכותיות.

חיפוש עמוק

מאגר אדיר של מידע חסום בפני מנועי החיפוש הרגילים (כן, גם "גוגל"), המכסים כ-20 אחוז מהמידע שברשת, לכל היותר. הסוכנים החכמים של מנועי החיפוש (ספיידרים), אשר סורקים את הרשת, אינם יכולים לגשת לצ'טים, מאגרי פטנטים, ספריות, מחשבונים, מילונים, מודעות דרושים, אנציקלופדיות, דפי זהב, אתרי קניות, פורומים, הודעות לעיתונות של ארגונים ודפים נוספים רבים המופקים על ידי מסדי נתונים באופן דינמי. כל המידע האבוד הזה, בצד האפל של האינטרנט, קרוי "הרשת העמוקה" או "הרשת הבלתי נראית".
InvisibleWeb.com מאפשר לחפש ברשת הבלתי נראית באמצעות אינדקס של יותר מ-10,000 מסדי נתונים, ארכיונים, מחשבונים ומילונים. Lexibot היא תוכנת חיפוש המשולבת עם מנוע-על שמחפשת ב-4,300 מסדי נתונים ומנועי חיפוש ברשת הנראית והבלתי נראית. השימוש בתוכנה הוא חינם ל-30 יום בלבד לאחר ההתקנה. לאחר מכן נדרש תשלום.

מילונים

"בבילון" היא תוכנת תרגום, מידע והמרה שמציגה למשתמשיה תשובות לשאלותיהם ממגוון מקורות. מאגר המידע של "בבילון" כולל 1,600 מילונים ב-13 שפות, בהן אנגלית-עברית ומידע ממילונים מקצועיים ואנציקלופדיות כמו אנציקלופדיה בריטניקה, Cnet ואחרים.
"בבילון" גם מבצעת המרה בין מידות שונות ומציגה זמנים באזורים שונים בעולם. לתוכנה גירסה חינמית להורדה אך זו פגה לאחר זמן קצר והגישה לרוב מאגרי המידע המקוונים נחסמת בה. מחיר הגירסה בתשלום עבור שנה אחת – כ-18 דולר.
כמו "בבילון", גם תוכנת המילון "וורד פוינט" פותחה בידי חברה ישראלית, בשם "גאלטק". מאגר המידע של "וורד פוינט" מצומצם משל "בבילון" – 25 מילונים ב-18 שפות בלבד ובניגוד ל"בבילון", אי אפשר להוריד את "וורד פוינט" מהאינטרנט – התוכנה זמינה בתקליטור בלבד. עם זאת, "וורד פוינט" מציעה תרגום דו-כיווני מעברית לאנגלית (אפשרות שעדיין אינה קיימת ב"בבילון" ומחירה זול יותר – 74 שקל.

מילון עברי-עברי-אנגלי

"רב מילים" הוא מילון עברי-עברי-אנגלי ברשת, שמציג מילים ופירושים למלים עבריות ולועזיות, ובכלל זה מילות סלנג ומילים מקצועיות. נוסף על כך, המילון מציג מילים נרדפות לכל ערך, צירופי מילים שבהם הוא מופיע, חריזה, תרגום מעברית לאנגלית ומאנגלית לעברית, וניתוח דקדוקי מפורט (שורשים, בניינים, זמנים) ועוד. גירסה חינם של השירות המקוון מוצעת לגולשים במשך שבועיים ולאחר מכן יש לשלם 95 שקל עבור שנה כדי להמשיך ולהשתמש במילון.
מילון מורפיקס הוא מילון עברי-אנגלי אנגלי-עברי מקוון, הכולל ניקוד מלא, ניתוח מורפולוגי, תרגום מדויק ועדכני של עשרות אלפי מילים, צירופי מילים וביטויים מכל רובדי השפה. השימוש במילון זה ניתן חינם.

אבטחה ופרטיות

חיילים חדשים מתווספים מדי יום לצבא הבינלאומי של בעלי מחשב צעירים עם בעיית גישה ועודף זמן ואי אפשר עוד להשאיר את שערי המחשב האישי פרוצים לרשת, כמו בימים הטובים של שנות ה-90. ZoneAlarm של חברת Zone Labs הפכה לאחת מתוכנות הפיירוול הפופולריות ברשת ויש לכך סיבות טובות.
הגירסה החינמית של התוכנה לא תצליח להדוף התקפה משולבת ומתוכננת היטב של מיטב המוחות הקרימינליים ברשת אך תגן על מחשבכם נגד רוב מכריע של סיכוני אבטחה ופרטיות מהאינטרנט – סוסים טרויאנים ותוכנות שמנסות לגשת לרשת ממחשבכם ללא ידיעתכם. גירסאות התוכנה בתשלום, ZoneAlarm Plus ו-ZoneAlarm Pro יספקו הגנה מורחבת נגד וירוסים, חסימת כתובות IP מסוימות ועוד.
אם הנזק כבר נעשה, PestPatrol תסרוק את מחשבכם ותסיר ממנו סוסים טרויאנים, תוכנות ריגול (spyware) ותוכנות נוספות שפועלות בו בסתר. גם Ad-aware החינמית תפעל נגד תוכנות ריגול, שמוסתרות בתוך תוכנות פופולאריות כגון "קאזה". תוכנות אלה עוקבות אחר הרגלי הגלישה שלכם "ומקפיצות" חלונות של פרסומות.
בניגוד לסברה מקובלת, המשתמש אינו בלתי נראה במהלך הגלישה – הוא מותיר אחריו עקבות רבות באינטרנט ובמחשב האישי. תוכנת Window Washer תנקה אחריכם את המטמון של הדפדפן, תמחק קובצי עוגיות ואת ההיסטוריה של הדפדפן – המתעדת אתרי אינטרנט בהם ביקרתם. אפשר לנסות את התוכנה חינם ועם תום הניסיון יש לשלם עבורה 30 דולר.

מג'יבריש לעברית

משתמשי מחשב לעתים חושבים שהם מקלידים בעברית מבלי לשים לב ששכחו להחליף את כיוון השפה מאנגלית לעברית. "הפוך על הפוך" היא תוכנה חינמית שתאפשר להמיר את הטקסט השגוי באמצעות סימון והקשה על כפתור במקלדת. מקש נוסף יאפשר להמיר טקסט בעברית ויזואלית (למשל, םולש) לעברית לוגית (שלום), עם העתקתו מאתר אינטרנט למעבד התמלילים.
גם Ctrl-CC מאפשרת לגזור ולהדביק טקסט מדפי אינטרנט בעברית וויזואלית (שמספרם הולך ופוחת) ליישומים עבריים בסביבת חלונות. השימוש בתוכנה ניתן חינם אך זו לא תפעל בחלונות XP. "בילבולון" היא תוכנה חינמית נוספת שמיועדת לתקן את שגיאות ההקלדה של המשתמש ששכח להחליף שפה (טקסט עברי במקום אותיות באנגלית – ולהפך).

לכידת מסכים

מעונינים לתעד ולשמור תופעות מעניינות בתוך דפי אינטרנט או בתוכנות? תוכנת 20/20 החינמית תאפשר לכם ללכוד את התצוגה הנוכחית של המסך שלכם, בחלקה או בשלמותה, להוסיף לתיעוד ביאורים ולשמור אותו ולשמור אותו כקובץ גרפי.
תוכנת Snagit לוכדת, בנוסף לגרפיקה, גם טקסט ביישומים שאינם מאפשרים גזירה והעתקה, ווידאו. גם תוכנה זו מאפשרת להוסיף ללכידה ביאורים גרפיים וטקסטואליים ותומכת בשמירת התיעוד בקבצים ממגוון פורמטים. השימוש ב-Snagit ניתן חינם ל30 יום, שלאחריהם תידרשו לשלם עבורה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Alltheweb. גוגל לא לבד
snagit. גירסת ניסיון ל-30 יום
2find. ניסיון ליצור אינדקס עברי טוב
מומלצים