שתף קטע נבחר

תביעה: "ילדי טהראן" נגד משרד האוצר והסוכנות

198 ניצולי שואה שזכו לכינוי "ילדי טהראן", על שם מחנה המעבר בו שהו בדרכם ארצה, טוענים: המדינה לא כללה אותנו בהסכמי השילומים ולא קיבלנו מעולם את התשלומים להם זכאים ניצולי שואה אחרים

בבית המשפט המחוזי בתל אביב התקיים הבוקר (ה') הדיון הראשון בתביעה שהגישו 198 ניצולי שואה נגד משרד האוצר והסוכנות היהודית.
התובעים, ניצולי שואה שמכונים "ילדי טהראן", על שם מחנה המעבר בו שהו בדרכם ארצה, טוענים שהמדינה עשקה אותם לאורך השנים בכך שלא הפרישה עבורם תשלומים המגיעים לניצולי שואה. הם דורשים כמאה אלף שקלים כל אחד.
בשלהי מלחמת העולם השנייה הוברחו מאות ילדים יהודים מפולין. הם נדדו באירופה במשך כשלוש וחצי שנים, ועברו תלאות עד שבשנת 1943 הגיעו 830 מהם לישראל. בדרך שהו במחנה מעבר בטהראן שבאירן וכך זכו לכינוי "ילדי טהראן".
הניצולים טוענים שלמרות שהסוכנות היהודית, שהעלתה אותם ארצה, נטלה חלק בהסכמי השילומים עם גרמניה אחרי המלחמה, יחד עם אירגוני הצלה אחרים, מעולם לא הועבר להם חלקם בהסכם ולא שולמה להם פנסיה כמו לניצולי שואה אחרים.
עשרות "ילדי טהראן", כיום - אנשים מבוגרים מאוד, הגיעו הבוקר לאולם בת המשפט לדיון בתביעתם אולם שם גילו להפתעתם שהמדינה כלל לא הגישה את תשובתה בנושא. עו"ד גד וייספלד המייצג אותם כתב בכתב התביעה שמדובר בחשבון היסטורי נוקב עם משרד האוצר והסוכנות היהודית. לטענתו, התעלמו הגופים הללו מזכותם של הניצולים לפיצויים אישיים ובמכוון נמנעו מלשלם להם ולו מעט מכספי השילומים למרות חובתם לעשות זאת.
עוד הוא כותב, שמדינת ישראל מעולם לא פנתה אליהם בהצעת תשלום, מתוקף חוק נכי רדיפות הנאצים ואף מנעה מהם קבלת תשלום פיצוי אישי, על ידי חסימת דרכם לתביעה אישית מממשלת גרמניה. עו"ד וייספלד טוען גם שהמדינה מגלה אטימות בכך שלא השיבה עד היום לתביעתם של "ילדי טהראן", מה גם שמדובר כיום באנשים מבוגרים מאוד, שעברו את תלאות השואה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זולטן קלוגר, לע"מ
"ילדי טהראן" בהגיעם ברכבת לעתלית, 1.2.1943
צילום: זולטן קלוגר, לע"מ
מומלצים