שתף קטע נבחר

שרון הציע: בחירות ב-27 במאי

"ידיעות אחרונות": שרון ינסה להקים ממשלה צרה - וללכת לקלפי בעוד כחצי שנה. הבוקר: ישיבת ממשלה ראשונה ללא העבודה. מינוי מופז יובא מחר לאישור הכנסת. נתניהו צפוי להשיב היום בשלילה להצעה למנותו לשר חוץ. אנשי שרון יחלו היום במו"מ עם סיעת האיחוד הלאומי - ישראל ביתנו

ראש הממשלה אריאל שרון מעוניין להקים ממשלה צרה ואז להקדים את הבחירות ל-27 במאי - בעוד כחצי שנה מהיום. כך מדווח הבוקר (א) "ידיעות אחרונות".
מנכ"ל משרד רה"מ, אביגדור יצחקי, אף פנה בנושא ליו"ר מרצ, יוסי שריד, אך זה סירב להצעה להסכים למועד זה.
בינתיים מתחיל היום שרון במו"מ קואליציוני בניסיון להקים ממשלת ימין צרה, בעקבות פרישתם של שרי העבודה, שנכנסה אמש לתוקפה. ישיבת ממשלה ראשונה ללא העבודה התכנסה הבוקר בירושלים.
בצהריים ייפגשו אנשי לשכתו של שרון עם נציגי סיעת האיחוד הלאומי - ישראל ביתנו, שחבריה עדיין מתלבטים אם להצטרף לממשלתו של שרון.
הרמטכ"ל, שאול מופז, הודיע במוצאי שבת כי הוא מסכים לכהן כשר הביטחון בממשלתו של שרון. ראש הממשלה מתכוון להביא את המינוי לאישור הכנסת ביום שני הקרוב. שרון אמר כי הוא "סמוך ובטוח שניסיונו העשיר של מופז יסייע לו במילוי תפקידו בהצלחה בתקופה קשה זו".
שר הביטחון היוצא, בנימין בן אליעזר, בירך את שאול מופז על הסכמתו להתמנות לשר הביטחון ואמר כי הוא "מאחל למופז הצלחה רבה במילוי תפקידו". לעומתו, ראש תנועת מרצ, יוסי שריד, הודיע כי סיעתו תצביע נגד מינויו של מופז לשר הביטחון. "הממשלה הצרה כפי שהיא מתגבשת כעת - בשיתוף שרון, מופז, לנדאו, ואולי גם נתניהו - היא גם צרה, וגם צרה צרורה", אמר שריד.

"נתניהו אינו רוצה להיות כינור שני"

שרון ייוועד היום עם בנימין נתניהו, וישמע את תשובתו להצעה למנותו לשר חוץ. הבוקר אמר שמעון פרס לגל"צ, כי שרון הציע גם לו את התפקיד "כמינוי אישי", ואולם הוא סירב.
שרון ונתניהו נועדו ביום שישי בערב בחוות השקמים, ושרון הציע לנתניהו רשמית את התפקיד. מקורב לנתניהו אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא צפוי לדחות את הצעתו של שרון. לדברי אותו מקורב, "נתניהו אינו רוצה לשמש כינור שני לשרון".
יועציו של שרון שכנעו אותו כי הצעת התפקיד ליריבו בליכוד היא צעד מבריק שימלכד את נתניהו: לדברי גורמים פוליטיים, "אם נתניהו יסכים - הוא יתקשה לתקוף את שרון בפריימריס של הליכוד. אם הוא יסרב - הוא יצטייר כלא-ממלכתי".
ואולם באופן רשמי אמרו אנשי שרון כי בפגישה עם נתניהו הציע לו שרון "להירתם למאבק בטרור ולעמוד יחד מול האתגרים". ואילו אנשי נתניהו אמרו שהוא השיב לשרון כי "על הממשלה להנהיג מדיניות כלכלית שונה בתכלית מזו שמונהגת כיום, כאשר המדינה נתונה במשבר כלכלי עמוק, שפוגע בכל אזרח ואזרח". לשכת נתניהו הכחישה שהוא אינו רוצה להיות "כינור שני" לשרון וטענה כי הוא רוצה לדעת אם שרון מסוגל לגבש קואליציה יציבה מספיק על מנת לבצע את השינויים הכלכליים הנדרשים, לדעתו.

המפתח נמצא בידי ליברמן

ואולם כדי להקים ממשלה צרה, משימתו העיקרית של שרון היא לשכנע את סיעת האיחוד הלאומי - ישראל ביתנו להצטרף אליה. ללא סיעת "האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו", יש לשרון רק 55 ח"כים, ואילו לסיעה שבראשות ליברמן יש שבעה חברי כנסת. הדעות בסיעה חלוקות: ליברמן סבור שצריך לקבוע מועד מוקדם ככל האפשר לבחירות, ואילו בני אלון ממולדת תומך בכניסה לממשלה. שני חברי הכנסת של "תקומה", צבי הנדל ואורי אריאל, שוקלים בחיוב הצטרפות לממשלה. ח"כ מיכאל קליינר מסיעת היחיד "חירות", שעמדותיו נמצאות ימינה משל ליברמן, צפוי לתמוך בממשלה.
חברי הסיעה שוקלים אפשרות להסכים עם שרון על מועד לבחירות, ולהצטרף לממשלתו לתקופה קצרה, עד שהבחירות ייערכו. מקור באיחוד הלאומי אומר שייתכן כי מלחמה נגד עיראק תאריך את ימיה של ממשלה זמנית כזו מעבר למצופה. ליברמן עצמו, לפי מקורביו, אינו מתלהב מאפשרות כזו: בסביבתו אומרים שהוא אינו בטוח אם יש טעם להיכנס לממשלה שתפעל חודשים אחדים בלבד. "מה אפשר לעשות בזמן כל כך קצר?", שאלו.
במגעים ראשונים שהיו בין אנשי שרון לחברי הסיעה דרש ליברמן את שינוי קווי היסוד של הממשלה והודעה של שרון כי הוא מתנער ממפת הדרכים האמריקנית - אולם נראה כי שרון לא יסכים לכך. שרון התחייב ביום שישי בשיחה עם שגריר ארה"ב, דן קרצר, כי קווי היסוד של הממשלה לא ישתנו, ישראל תישאר מחויבת לנאום בוש ולמפת הדרכים האמריקנית, ותקציב המדינה "יעבור כפי שהוא".
ואולם אנשי שרון הביעו אופטימיות: מקורות בסביבת שרון טענו כי ליברמן מודע לכך ששרון אינו מתכוון לשנות את קווי היסוד, והוא שוקל בחיוב לוותר על דרישתו בעניין זה, כמו-גם על הדרישה ששרון יודיע כי הוא מתנער ממפת הדרכים האמריקנית.
בינתיים מנסים אנשי ראש הממשלה לגייס רוב כדי לשרוד את ההצבעות בכנסת ביום שני על הצעת האי-אמון של מרצ ועל מינויו של מופז לשר. אם ייווכח שרון לקראת ההצבעות שאין לו רוב, הוא עשוי להכריז על בחירות מוקדמות.

החרדים זועמים: "שני מטומטמים נפגשים בשבת"

פגישתם של שרון ונתניהו, שנמשכה ביום שישי גם לאחר כניסת השבת, ו"הביאה את נתניהו לחילול השבת" בדרכו חזרה מן החווה, עוררה את זעמם של החרדים. חבר הכנסת משה גפני (יהדות התורה) אמר: "שני מטומטמים רוצים להיפגש בשבת קודש כדי להציל את הקואליציה הדתית-חרדית שלהם". בליכוד דחו את הדברים, בטענה שנתניהו אינו משמש בימים אלה כאישיות ממלכתית, אלה כאדם פרטי.
יו"ר שינוי, ח"כ טומי לפיד, אמר בתגובה לדברי גפני כי זו "תוצאה ראשונה של קואליציית ימין צרה". לדבריו, "טוב ששרון ילמד מייד בהתחלה על הטרור היומיומי שצפוי לו בקואליציה צרה, התלויה בחסדי החרדים". יו"ר שינוי קרא לראש הממשלה להודיע לאלתר על הקדמת הבחירות, כדי שניתן יהיה להקים אחריהן קואליציה ללא חרדים.

בכתיבת הידיעה השתתף אבישי בן חיים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגייל עוזי
הסכים. שאול מופז
צילום: אביגייל עוזי
צילום : איי פי
יסרב? בנימין נתניהו
צילום : איי פי
צילום: גלי תיבון
בפנים או בחוץ? ליברמן
צילום: גלי תיבון
צילום: רויטרס
יילך לבחירות? שרון
צילום: רויטרס
מומלצים