שתף קטע נבחר

הישג למיקרוסופט – אושר ההסדר

בית המשפט אישר את ההסדר שהושג בשנה שעברה בין מיקרוסופט למשרד המשפטים האמריקאי. סוף פסוק למשפט בן ארבע השנים? לא בטוח

בית המשפט בארה"ב אישר הלילה (ו') את רוב פרטי ההסדר בין מיקרוסופט למשרד המשפטים האמריקאי, ודחה את רוב הדרישות של תשע המדינות שמתנגדות להסדר, שהושג בשנה שעברה, בנימוק כי הוא רך מדי כלפי מיקרוסופט.
על פי חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב, לבית המשפט המחוזי במחוז קולומביה אין סמכות לשנות את תנאי ההסדר, ועליו היה לאשרו, לדחותו או להציע "הצעות לתיקון", על מנת שעורכי הדין של שני הצדדים יתקנו את ההסדר ויגישו אותו מחדש, באופן שיזכה לאישורו. ולמרות זאת, שופטת בית המשפט המחוזי, קולין קולאר-קוטלי, החליטה לקבל את רוב סעיפי ההסדר כלשונם. "בית המשפט מרוצה מכך שהצדדים הגיעו להסדר שמתיישב עם האינטרס הציבורי", קבעה השופטת קולאר-קוטלי בפסיקתה.
הפסיקה ניתנה יותר מארבעה חודשים לאחר שהסתיימו דיוני השימוע במשפט, שנמשכו כשמונה שבועות. במהלך הדיונים האלה, בית המשפט אסף 30,000 תגובות מהציבור בעניין ההסדר שגובש, ושמע את עדותו של יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס.
אין כל ודאות שהפסיקה שניתנה היום היא סוף פסוק למשפט הנוכחי, שהחל ב-1998, בעידן ממשל קלינטון. לא מן הנמנע כי תשע המדינות שמתנגדות להסדר יחליטו לערער על פסיקת בית המשפט, לאור ההתנגדות הנחרצת שלהן להסדר שהושג.

הסעיפים העיקריים של ההסדר שאושר הם אלה:


1. שולחן העבודה של Windows אינו עוד נחלתה הבלעדית של מיקרוסופט.
יצרני המחשבים יוכלו להציב תוכנות של מתחרות מיקרוסופט על שולחן העבודה של Windows, ולשלבן כתוכנות ברירת מחדל בתוך תפריטי מערכת ההפעלה מבלי שמיקרוסופט תוכל לחייב אותן להוסיף גם את תוכנותיה ומבלי שהדבר יתנקם בהן. מיקרוסופט עשתה צעד ראשון לקראת יישום סעיף זה כאשר צירפה תוכנה שמאפשרת לשנות את תוכנות ברירת המחדל במערכת ההפעלה בחבילת העדכון הראשון לWindows XP-, שהופצה מוקדם יותר השנה.
2. מיקרוסופט תחשוף מידע טכני
מיקרוסופט מחויבת לאפשר ליצרני תוכנה ולמתחרותיה לגשת למידע טכני שקשור ב-Windows ובדפדפן אינטרנט אקספלורר. על פי תנאי ההסכם, מיקרוסופט תציב את המידע הטכני "במתקן מאובטח", שהגישה אליו תותר לחברות תוכנה, יצרני מחשבים וגורמים נוספים שיקבלו היתר לכך, כדי שאלה יוכלו ללמוד חלקים מהקוד של מערכת ההפעלה Windows ולשאול את מומחי מיקרוסופט שאלות לגבי הקוד. עם זאת, רדמונד לא חויבה לחשוף את המפרט הטכני השלם של קוד המקור של Windows. השופטת קולאר-קוטלי הורתה לצדדים לחשוף את המפרט הטכני בשלב מוקדם יותר מפכי שהוצע בהסדר.
3. איסור על בלעדיות ב-Windows
ההסכם מונע ממיקרוסופט לחתום על הסכמי בלעדיות עם יצרני המחשבים, שיאסרו עליהם לשלב ב-Windows תוכנות של מתחרות החברה, ואוסר על החברה לחתום על הסכמים מגבילים אחרים, שמיועדים להצר את צעדי המתחרים.
4. הסכם לחמש שנים – ללא פאנל מפקח
תוקפו של ההסדר שהושג יפוג בעוד חמש שנים, אך ניתן להאריך את פרק זמן זה בשנתיים נוספות, אם שופט יפסוק שמיקרוסופט הפרה את תנאי ההסכם. בהסכם נקבע כי פאנל עצמאי ובו שלושה חברים – נציג מיקרוסופט, נציג הממשל ומומחה נוסף, שיועסקו במשרה מלאה יפקח על מימוש ההסכם, ויחקור תלונות שיגיש אחד מן הצדדים או גורמי צד שלישי. עם זאת, השופטת קולאר-קוטלי פטרה את מיקרוסופט מפאנל זה. במקום זאת, בית המשפט קבע כי ועדה שמורכבת מחברי מועצת המנהלים תוודא שמיקרוסופט מבצעת את ההסכם.
5. אין הגבלות על שילוב תוכנות חדשות ב-Windows . מיקרוסופט חופשית לשלב כל תוכנה חדשה במערכת ההפעלה Windows.

מיקרוסופט בוחנת את הפסיקה

מיקרוסופט מסרה כי היא בוחנת את הפסיקה. "הנושאים שנדונו בתיק מהותיים, לא רק עבור מיקרוסופט אלא גם עבור התעשייה והלקוחות", מסר דובר החברה, "אנחנו מחויבים לפתור את הבעיות של הפרק כדי שנוכל להתמקד בצמיחת החברה ובחדשנות טכנולוגית עבור הלקוחות שלנו".
שר המשפטים האמריקני, ג'ון אשקרופט, בירך על פסיקת בית המשפט. "משרד המשפטים מרוצה מפסיקת בית המשפט", מסר אשקרופט בהצהרה שפורסמה דקות לאחר מתן הפסיקה, "הפסיקה מאשרת כי ההסדר שהושג עונה על האינטרס הציבורי ועונה על הבעיות שהתעוררו עקב הרשעת מיקרוסופט בפעילות אנטי תחרותית ומחזיר את תנאי התחרות לתעשיית המחשבים". אשקרופט מסר כי משרד המשפטים מחויב לוודא כי מיקרוסופט תציית לכל תנאי ההסדר וכי יעקוב מקרוב אחר יישומו.

הרקע

הממשל האמריקאי ו-18 מדינות בארה"ב תבעו את מיקרוסופט ב-18 במאי, 1998, בנימוק כי השתמשה בכוח המונופול שלה בתחום מערכות ההפעלה כדי למחוץ תוכנות מתחרות כמו הדפדפן "נטסקייפ" וטכנולוגיית הג'אווה של סאן.
בחודש יוני 2001 קבע בית משפט לערעורים כי מיקרוסופט הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים כאשר ניסתה לשמור על המונופול שלה בתחום מערכות ההפעלה למחשבים אישיים בדרכים בלתי חוקיות.
משרד המשפטים ותשע מדינות מתוך 18 המדינות שתבעו את מיקרוסופט הגיעו בחודש נובמבר 2001 להסדר עם החברה. תשע המדינות הנותרות, בהן קליפורניה, קונטיקט, פלורידה, איווה, קנזס, מסצ'וסטס, מינסוטה, יוטה ומערב וירג'יניה, סרבו להצטרף להסדר. מדינות אלה ביקשו לכפות על מיקרוסופט להפיץ גירסה מודלורית של Windows, שתחזק את מתחרות מיקרוסופט בשוק הדפדפנים, נגני המדיה ותחומים נוספים. זאת, מאחר שמשתמשי Windows יוכלו להסיר בקלות את התוכנות של מיקרוסופט שמשולבות בתוך מערכת ההפעלה ולהתקין במקומן תוכנות של מתחרות.
נוסף על כך, "מדינות הסירוב" דרשו ממיקרוסופט לחשוף מידע טכני רב על מערכת ההפעלה Windows, כדי שהמתחרות יוכלו להתאים את התוכנות שלהן לפעולה מיטבית בסביבת Windows, ולשלב את תוכנת הג'אווה של סאן בWindows ב-10 השנים הקרובות.
יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס, טען בעדותו כי מיקרוסופט אינה מסוגלת לפתח גירסה מודולורית של Windows, והזהיר כי אם יאמץ בית המשפט את הצעות מדינות הסירוב, הדבר יאפשר למתחרות החברה להעתיק את Windows, ועלולים לכפות על ענקית התוכנה להסיר את מערכת ההפעלה ממדפי חנויות המחשבים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים