שתף קטע נבחר

מחקר: 141,710 נשים מוכות בישראל

סקר שהקיף כ-2,800 נשים וכ-500 גברים, גורס כי 15% הותקפו מינית השנה. עוד עולה כי כשישית מהגברים ומהנשים מצדיקים אלימות נגד נשים מסיבות שונות

141,710 נשים בארץ סובלות מאלימות במשפחה, כך עולה מסקר של אוניברסיטת חיפה, שהוצג היום (א') בפני עיתונאים. הסקר נערך בשיתוף עם משרד העבודה והרווחה, ועסק בהיקף תופעת האלימות כלפי נשים בישראל ובמאפייניה. פרופ' צבי איזיקוביץ' ממנהלי המחקר: "המצב רק ילך ויחמיר, כיוון שמצב סוציואקונומי נמוך מגביר אלימות נגד נשים".
המחקר בוצע בשנת 2001 ביוזמת משרד העבודה והרווחה, ע"י מרכז מינרווה לחקר הנוער באוניברסיטת חיפה. הוא הקיף 2,841 נשים ו-510 גברים מישובים שונים בארץ.
ממצאי המחקר מצביעים על כך, ש- 13% מהנשים נחשפו השנה לאלימות מסוג כלשהו, כ- 6% מהנשים דווחו על אלימות מתונה או חמורה מצד הגבר בשנה האחרונה, 7.3% מהנשים דווחו על אלימות מינית (גם בשנים קודמות) ו-15% דווחו כי אירוע כזה התרחש יותר מפעם אחת במהלך השנה האחרונה. 11.2% מהנשים דווחו על אלימות בשנים קודמות. מהמחקר עולה כי 214,248 נשים היו קורבנות לאלימות במהלך חייהן (11.2% מכלל הנשים בארץ).
עוד עולה מהסקר, כי 56% מהנשים דווחו על תוקפנות מילולית והתעללות רגשית בשנה האחרונה, 6% מהנשים דווחו על איומים ברצח ותקיפה פיזית חמורה בשנה האחרונה. כ- 18% מהגברים דרשו מנשותיהם לדווח להם על צעדיהן, ומנעו מהן לדבר עם גברים אחרים. כ- 6% מהגברים מנעו מנשותיהם מידע כספי, 4.5% מהגברים ניסו למנוע מבנות זוגם לקיים קשרים עם בני משפחה או חברים, ו- 31% מהנשים דווחו על לפחות גילוי אחד של שליטה במידה בינונית או גבוהה מצד בעליהם.
מהסקר עולה כי ישנו קשר מוכח בין מצב סוציואקונומי לאלימות. אלימות כלפי נשים רווחת יותר במגזר הלא יהודי, בקרב גברים מובטלים, בעלי השכלה נמוכה, במשפחות צעירות הזקוקות להשלמת הכנסה, שנמצאות בצפיפות דיור גבוהה מהממוצע. כמו כן רווחת האלימות במשפחות בהן לגברים היסטוריה של אלימות במשפחת המוצא, או כשרמת המעורבות בפעילות עבריינית הינה גבוהה, ולחילופין, במקרים של שתיינות וצריכת סמים.

שליש: אלימות מוצדקת כשנשים בוגדות

כמחצית מהגברים והנשים בסקר מטילים את האחריות לאלימות על שני בני הזוג ולא על הצד האלים בלבד. כ- 30% מהגברים ו- 23% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשנשים בוגדות בבעליהן. כ- 16% מהגברים ו- 13.5% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשהאישה מעליבה ומקללת. כ- 15% מהגברים ומהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשהאישה מזניחה את הילדים. 15% מהגברים ו- 13% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כאשר האישה עשתה מה שברצונה לעשות.
כ- 33% מהגברים ו- 30% מהנשים רואים באלימות עניין משפחתי פרטי. כ- 31% מהגברים ו- 28% מהנשים לא רואים באלימות סיבה לפירוק המשפחה. עוד עולה מהסקר, כי כ- 19% מהגברים והנשים מאמינים כי "לאישה יכול להיות טוב עם בעלה גם אם היא חוטפת מכות". 15.6% מהגברים ו- 16.4% מהנשים לא הסכימו לטענה לפיה "אם הגבר לא מכה בכוונה הוא לא אחראי לאלימות".

בניזרי: רווקות נתקלות ביותר אלימות

שר העבודה והרווחה, שלמה בניזרי, אמר: "חמור מאד שהחברה בישראל הופכת לאלימה יותר מיום ליום. אני מפנה את האצבע גם לעבר שרת החינוך לימור לבנת שצריכה להיכנס לעובי הקורה. זו לא רק בעיה של משרד העבודה והרווחה. צריך לעסוק בנושא כבר מגני הילדים". השר הוסיף, כי "האישה היא לא שק חבטות, ושלא תחשוש להתלונן". לדבריו, "באלימות פיזית בינונית אנחנו 'יותר טובים' מאמריקה. נשים שאינן נשואות נתקלות ביותר אלימות מנשים נשואות".
השר הסביר, כי חסרים היום כ- 700 עובדים סוציאליים לטיפול בנושא האלימות במשפחה, ותקציב של כ- 20 מיליון שקלים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
13% מהנשים נחשפו לאלימות מסוג כלשהו. אילוסטרציה
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים