שתף קטע נבחר

ישראל עדיין לא ניצלה 40% מכספי הערבויות הקודמות

כספים אלה מופקדים בפיקדון מיוחד בבנק ישראל ואחזקתם ללא שימוש כרוכה בעלות כספית לא מבוטלת. שלום: קיים סיכוי גבוה שהממשל בארה"ב יאשר את בקשת הסיוע לערבויות שהעלתה ממשלת ישראל

שר האוצר, סילבן שלום, העריך היום (ג') כי קיים סיכוי גבוה שהממשל בארה"ב יאשר את בקשת הסיוע לערבויות שהעלתה ממשלת ישראל. שלום ציין כי הפגישה שקיימו אמש מנהל לשכת ראש הממשלה, דב וייסגלס ומנכ"ל האוצר, אוהד מראני, עם היועצת האמריקנית לבטחון לאומי, קונדוליסה רייס, אמש בבית הלבן היתה היתה פגישה חיובית. השניים ביקשו לזרז את אישור הבקשה לערבויות וסיוע חירום.
אך ערב האישור הצפוי למתן ערבויות אמריקניות נוספות לגיוסי ההון של ישראל - מתברר כי ישראל עדיין לא ניצלה 40% מהכספים שגויסו על ידה במסגרת תוכנית הערבויות הקודמת.
תזכורת: בשנת 1992, עם תחילת גל העליה הגדול ממדינות חבר העמים, אישר המימשל האמריקני לישראל תוכנית ערבויות בהיקף של 10 מיליארד דולר לתמיכה ב"מאמץ ההומניטרי יוצא הדופן של ישראל לקלוט את גלי העליה ממדינות ברית המועצות לשעבר, אתיופיה ומדינות נוספות". לבקשת ממשלת ישראל, התיר לה הממשל האמריקני להשתמש בחלק מכספי הערבויות למימון ההוצאות השוטפות בתקציב.
בין השנים 1993 ו- 1998ביצעה ממשלת ישראל 22 הנפקות בשוק ההון האמריקני בחסות מטריית הערבויות של ממשלת ארצות הברית. ההנפקות בוצעו לתקופות שונות שבין 10 ל- 30 שנה ובריביות שנעו בין 5.7% ל- 7.625%.
בסך הכל גייסה הממשלה בהנפקות אלה סכום של כ- 9.3 מיליארד דולר. בינתיים תפחה יתרת החוב בגין הלוואות אלה ובסוף השנה שעברה היא הסתכמה, כולל חיובי הריבית שטרם שולמו, ל- 12,749 מיליארד דולר.
עכשיו מבקשת ישראל ממשלת ארצות הברית תוכנית ערבויות חדשה, בהיקף של 10 – 8 מיליארד דולר, וכן מענק מיוחד נוסף בהיקף של כ- 2 מיליארד דולר, למימון הגירעונות שנוצרו כתוצאה מהאינתיפאדה ומהשפל בכלכלות העולם.
אולם במקביל מתברר כי ישראל עדיין לא ניצלה נתח נכבד מכספי הערבויות שגוייסו על ידה לפני שנים. כספים אלה מופקדים בפיקדון מיוחד בחשבונות הממשלה בבנק ישראל, בשם "פיקדון בגין גיוס הון בערבות ממשלת ארצות הברית". בסוף החודש שעבר הסתכמה יתרת פיקדון זה בכ- 3.8 מיליארד דולר. חשבון פשוט מראה לכן כי ישראל עדיין מחזיקה בקרוב ל- 41% מסך הכספים שגוייסו על ידה בשנות ה- 90 במסגרת הערבויות של ממשלת ארצות הברית.
להחזקה של כספים אלה ללא שימוש יש גם עלות כספית לא מבוטלת. ממשלת ישראל משלמת, כאמור, בגין כספים אלה ריבית דולרית שבין 5.7% ל- 7.625%. בנק ישראל, לעומת זאת, משקיע את אותם כספים בבנקים בחו"ל ומקבל עבורם ריבית נמוכה יותר.
בשנים האחרונות נעה התשואה על השקעת יתרות המט"ח של הבנק בין הפסד של 0.6% (בשנת 1999) לבין רווח של 5.1% (בשנה שעברה). המכפלה של גובה יתרת הערבויות בפער שבין ריבית החובה לריבית הזכות הוא הסכום שאנחנו משלמים מדי שנה עבור היתרה הבלתי מנוצלת של כספי הערבויות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
משלמים גם על הכסף שיש
צילום: צביקה טישלר
מומלצים