שתף קטע נבחר

קניית ספרים באינטרנט: היתרונות והחסרונות

יותר ויותר ישראלים מעדיפים לרכוש ספרים באתרי האינטרנט. בדיקת "ידיעות אחרונות" העלתה פערי מחירים של עד-27% בין האתרים השונים. היתרונות: לעתים, מחירי הספרים נמוכים יותר מאשר בחנויות. החסרונות: זמן ההמתנה הממושך ועלות המשלוחים

רכישת ספרים באמצעות אתרי האינטרנט הפכה פופולרית בשנים האחרונות. למרות שהקנייה באינטרנט לא מספקת את ריח הספר ואת תחושת הדפדוף, גילו ישראלים רבים את החוויה שברכישה מבלי לצאת מהבית. בדקנו את מחיריהם של 14 ספרים בחמשת האתרים המובילים: מיתוס, דיבוק, איבוקס, דיונון ובוקנט.
בהשוואה שערכנו התגלו פערי מחירים של עד 27% בין אתרי אינטרנט בולטים המתמחים במכירת ספרים. מנתוני הבדיקה לא ניתן היה להכתיר אף אחד מהאתרים שנבדקו - כאתר הזול ביותר. אתרים, שזולים במחירים של ספרים מסוימים, התגלו כיקרים כשמדובר בספרים אחרים. לדוגמה, את המחיר הנמוך ביותר לספר כשהחיים יתחילו של חנה גולדברג, מצאנו באתר דיונון ב-57.90 שקל. לעומתו, הוצע באתר זה מילון אוקספורד מכורך, אנגלי-עברי, עברי-אנגלי במחיר הגבוה ביותר - 111 שקל. מחיר זה הוא, אגב, המחיר הקטלוגי.
המלצתנו לצרכנים: לפני קנייה, השוו מחירים בין האתרים השונים ובידקו את המבצעים הנקודתיים שיש באתרים. בנוסף, קחו בחשבון שיש להוסיף למחיר את דמי המשלוח. גם כאן, המחירים משתנים מאתר לאתר, נקבעים על-פי היקף ההזמנה, ואף עשויים להפוך את רכישת הספר באינטרנט לקניה בלתי כדאית - כשמדובר בספר בודד או לחילופין בקנייה בסכום נמוך.
בבדיקתנו הראשונית בדקנו גם את מחירי הספרים באתר אקדמון, אך כששבנו השבוע לסיבוב מחודש גילינו כי האתר בשיפוצים.

התייקרות זוחלת

במסגרת השוואת המחירים גילינו מספר תופעות מעניינות. לא רק שמחירי הספרים משתנים מאתר לאתר, אלא אף גילינו התייקרות זוחלת של חלק מהספרים, אם כי מדובר בחלק קטן.
את השוואת המחירים ערכנו בפעם הראשונה ב-25 בנובמבר. שבוע מאוחר יותר, כששבנו לאותם אתרים ובדקנו ספרים זהים גילינו עליות מחירים, אמנם זעירות, של 6 פריטים. פרקליט רחוב של ג'ון גרישם, שנמכר בסיבוב הראשון באתר בוקנט ב-65.12 שקל - עלה בבדיקה ל-66 שקל. כשהחיים יתחילו של חנה גולדברג, שנמכר על-פי הבדיקה הראשונה במיתוס ב-58 שקל - עלה ל-59 שקל, ובאתר דיבוק עלה מחירו מ-58 שקל ל-61 שקל.
תופעה נוספת היא השינוי במחירים הקטלוגיים. כל אחד מהאתרים מציג לצד מחיר כל ספר את המחיר הקטלוגי שלו (במיתוס מכונה המחיר הקטלוגי: המחיר לצרכן).
מחירים קטלוגיים בתחום הספרים נקבעים על-ידי הוצאות-הספרים, ובניגוד לענפים אחרים נחשבים למסודרים ואחידים. בחלק קטן מהמקרים משתנים מחירי הספרים הקטלוגיים בין האתרים. באתר דיבוק, ב-5 מבין הספרים שנבדקו, ציין האתר מחיר קטלוגי נמוך בהשוואה לאחרים.
אנציקלופדיה אביב ב-18 כרכים נמצאה באתרים השונים בלא פחות מ-4 מחירים קטלוגיים שונים, שנעו בין 1,980 שקל ל-3,150 שקל. ברור, שככל שהמחיר הקטלוגי גבוה יותר, כך נראית ההנחה אטרקטיבית יותר.

גם ספרים נדירים

בניגוד לעולם, שוק הספרים באינטרנט בישראל נחשב לשוק קטן יחסית. להערכת מנכ"ל דיונון, איתן זינגר, אחראים אתרי האינטרנט לכ-3% מכלל מכירות שוק הספרים בארץ, הנאמד בכמיליארד שקל, לא כולל ספרי קודש. כלומר, שוק האתרים מגלגל סכום כולל של כ-30 מיליון שקל.
מתוך כלל הסחר האלקטרוני מהווה שוק הספרים בישראל פחות מ-1%, לעומת יותר מ-1% באירופה ו-3%-2% מכלל המכירות באינטרנט בארה"ב, מציין מנכ"ל פעילות סחר-אלקטרוני בנטויז'ן, עודד קרן. השוק האינטרנטי המוביל בארץ הוא שוק המכירות-הפומביות, בעיקר בתחום החשמל ושוק המחשבים.
יתרון חשוב של אתרי האינטרנט בהשוואה לחנויות הרגילות הוא בהיקף הכותרים. חנות ספרים ממוצעת מחזיקה 6,000 כותרים, רובם רבי-מכר.
חנויות האינטרנט מציעות עשרות אלפי כותרים. באתר דיבוק, לדוגמה, מדברים על 30-20 אלף כותרים ובדיונון על 80 אלף כותרים. אם מחפשים ספר נדיר יחסית, יש סיכוי גדול יותר למצוא אותו באתרי האינטרנט.

פחות רבי-מכר

הרגלי הקנייה באתרי הספרים באינטרנט שונים מאלו שבחנויות. רב-מכר שבחנויות הרגילות נמכר באלפים יכול להימכר באתרים רק במאות ספרים לחודש. לעומתם, ספרים מקצועיים, שפחות פופולריים בחנויות - מבוקשים באתרים. כך למשל, נחשב המדריך הרפואי השלם לבית ולמשפחה, פרויקט של חברת התרופות מרק שיצא באחרונה בעברית, לאחד הלהיטים המובילים באתרי האינטרנט, למרות שמדובר בספר לא זול.
מן הראוי להזכיר עוד אתר פופולרי בין הישראלים, אמזון. זינגר מדיונון מעריך את היקף הקניות השנתי של הישראלים באתר זה ב-5.1 מיליון דולר. מדובר בעיקר ברוכשי ספרות מקצועית, קוני ספרי ילדים באנגלית ואוהבי רבי-המכר, שרוצים להשיג את המלה האחרונה בתחום זה.
החסרונות הבולטים של אתרי האינטרנט הם: משך ההמתנה - שבועיים בממוצע והעלות הגבוהה יחסית של המשלוח, כ-70 שקל בממוצע. למרות זאת, כל מנהלי האתרים עימם שוחחתי צופים עתיד ורוד למכירות ספרים באינטרנט. אופיר ליבשטיין מדיבוק חוזה כי השוק יכפיל את עצמו בשנה הקרובה.
קרן מנטויז'ן צנוע, יחסית, בהערכותיו ומדבר על גידול של 20% בשנה הקרובה, קצב שמאפיין את השנים האחרונות.

כמה עולה המשלוח?

אתר אייבוקס. עלות משלוח בדואר - 9.90 שקל להזמנה שסכומה מתחת ל-120 שקל, מעל מחיר זה המשלוח חינם. בדואר שליחים: עלות ההזמנה 22 שקל.
אתר מיתוס. גובים על משלוח בדואר עד לסכום של 291 שקל, התשלום נע בין 4.90 ל-18.80 שקל לפי היקף ההזמנה. היקר ביותר והפחות משתלם הוא ספר שמחירו מתחת ל-35 שקל. משלוח באמצעות שליח עולה 25 שקל להזמנה של עד ל-399 שקל. מעל סכום זה המשלוח חינם.
אתר דיבוק. משלוח בדואר - 5.90 שקלים ובאמצעות שליח - 17.90 שקל.
אתר דיונון. המשלוח חינם בקנייה של שני ספרים ומעלה, 14.90 שקל למשלוח לספר אחד.
אתר בוקנט. באיזור המרכז שירות השליחים ניתן חינם בקנייה שמעל ל-50 שקל. מתחת לסכום זה מחויבים ב-9.90 שקל.
מחוץ לאיזור המרכז, 25 שקל למשלוח של עד ל-400 שקל ומעל סכום זה המשלוח חינם. משלוח בדואר יעלה 9.90 שקל עד לסכום של 130 שקל ומעל סכום זה חינם.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספרים. ברשת המגוון גדול יותר
מומלצים